Jak skladovat jahody

S nástupem letní sezóny, mnoho dobroty se objeví v zahradě a na městských trzích. Oblíbenou pochoutkou pro většinu lidí byly a zůstávají vonné jahody. Milují jahody pro šťavnatou a sladkou chuť, stejně jako pro jejich krásný vzhled a příjemnou vůni. Berry obsahuje velké množství vitamínů

. Kompozice obsahuje vápník, hořčík, zinek, vitamíny A, B, C, E. Bobule mají blahodárný vliv na trávicí proces, přispívají k mírnému čištění střev, celému tělu tónují a odstraňují toxiny a toxiny. Denní konzumace jahod zvyšuje ochrannou funkci organismu, normalizuje krevní tlak a zlepšuje celkovou fyzickou kondici.

Příprava a skladování bobulí

Pokud je bobule nakoupena na trhu, je třeba věnovat pozornost:

  1. Vzhled. Atraktivní vzhled naznačuje, že bobule je zdravá, není ovlivněna houbovými chorobami a škůdci a použitelná.
  2. Barva. Jahody pro skladování je lepší zvolit červenou. Burgundská barva bobulí hovoří o jejich přezrálém stavu, takové bobule se skladují horší, rychle se kazí a při přepravě se dusí.
  3. Silná buničina. Čím těžší budou jahody na dotek, tím lépe a déle budou uloženy. To neznamená, že je nutné zvolit nezralé plody, které jsou velmi pevné na dotek. Pulp ve zralých bobulíchby měla být těsná.

Po zakoupení bobulí se musí očistit od trávy a jiných úlomků a také odtrhnout stonek. Je třeba odtrhnout stonek ve stejný den, kdy byl berry zakoupen, protože v budoucnu to bude obtížnější - bobule se časem deformuje. Oloupané ze stonku a drobných bobulí lze okamžitě odstranit pro skladování.

Jahody se omyjí před konzumací. Jahody rychle absorbují vodu, její chuť je méně bohatá a sladká, a samotná buničina je zaplavena. Před sklizní je možné mýt plody, ale pak se jahody dobře suší. Pro sušení bobulí použijte papírové ručníky nebo noviny, dejte bobule do jedné vrstvy na materiál a nechte je několik hodin. Suché bobule mohou být odstraněny pro skladování.

Skladové kontejnery

Jelikož se jahody rychle skladují a během skladování produkují velké množství šťávy, nádoba pro bobule by neměla být oxidována a chemicky odolná. Doporučuje se používat dřevěné nebo plastové krabice, nádoby s perforací nebo větrané otvory. Můžete uložit bobule ve skleněných nádobách, plechovkách, ale neuzavírejte víko pevně, musíte nechat vzduch, aby se zabránilo jahodám z dusení. Je zakázáno dávat berry do kovové misky, protože kov začíná oxidovat a otrávit ovoce ze šťávy.

Plastové sáčky lze použít pro skladování zralých jahod. Balíčky musí být propíchnuty na několika místech předem, aby bobule mělapřístup vzduchu. Pak jsou jahody nality do sáčku a chlazeny.

Metody skladování

Nejběžnějším způsobem skladování je chladnička. Zralé jahody lze skladovat při teplotě 4-8 stupňů až 5 dní. V chladničce se bobule skladují v odděleném prostoru, mimo jiné produkty.

Pozor!Jahody dokonale absorbují cizí pachy a doplňují jejich další chuť. Nesprávné podmínky skladování zkazí bobule a znemožní jejich další spotřebu.

Kromě ledničky se bobule skladují po dobu 4-5 dnů na suchém chladném místě při teplotě 2 až 10 ° C. Může to být sklep nebo sklep. Za pokojových podmínek dochází k mnohokrát rychlejšímu kvašení bobulí. Takže, pokud necháte jahody v místnosti, sotva stojí 2 dny. Následně se používání ovoce stává nebezpečným, bobule se stává vodnatým a neatraktivní, proto se nedoporučuje skladovat při teplotě 15 ° C a vyšší než bobule.

Mražené bobule

Zmrazení jahod se stalo vynikající alternativou skladování v chladírnách. Metoda zmrazení vám umožní ukládat plody až 1 rok bez ztráty chuti a příznivých vlastností ovoce. Jahody jsou dobře zachované a snáší mráz. Existují dvě metody zmrazení:

  • Zmrazování celých bobulí. Tak se zachoval vzhled bobulí. Při rozmrazování jahod slouží k zdobení dortů a pečiva, může být přidán do koktejlu nebo na domácí jogurt. Pro zmrazeníbobule zcela zapadají do plastového sáčku nebo velké ploché plastové nádoby. Jahody usínají v jedné řadě a několik hodin se ukládají do mrazničky při teplotě minus 16 ° C a nižší. Když bobule ztvrdne dobře, může být nalita do vysokých nádob o objemu 200-400 mililitrů a uložena přímo v nich. Pro rozmrazení bobulí se jeden kontejner vyjme z mrazáku a nechá se rozmrazit při pokojové teplotě. Proces rozmrazování trvá v průměru hodinu až dvě.

Pozor!Berry je zakázáno roztát v horké vodě av mikrovlnné troubě! Když se uměle zmrazí, bobule ztratí část šťávy a sladkosti.

  • Zmrzlinové pyré. Tento způsob zmrazování vám umožní ušetřit čas při další přípravě. Již hotové bobulové pyré lze přidávat do smoothies, do obilovin, jogurtu, tvarohu a dalších produktů podle potřeby. Bobule se třepou s cukrem v mixéru k tvorbě kaše. Berry kaše se nalije do malých plastových lahví nebo vysokých nádob. Berry vložte do nádoby v mrazničce na několik hodin. Chcete-li použít bramborovou kaší, musíte připravenou láhev rozmrazit trochu, vzít správné množství bobulí lžící nebo rukama, po čemž mohou být bramborová kaše znovu uskladněna. Berry pyré lze skladovat v mrazáku po dobu 1 roku.

I když jsou čerstvé jahody uskladněny na krátkou dobu, přinášejí spoustu chutných potěšení, ale za zmražené bobule se nestará - nebude to dlouho pokazit. Pokud je plánována většina bobulívařit džem, kompot, pak to by mělo být provedeno v příštích 3-4 dnech. Jahodové polotovary jsou uloženy po celý rok a obsahují bohatou chuť a vůni bobulí.