Moderní hostesky stále častěji nakupují výrobky za týden, nebo dokonce měsíc předem. Mnohem výhodnější je například uskladnění masa v mrazáku a jeho použití podle potřeby, spíše než spěchání do obchodu nebo na trh, jakmile chcete hýčkat svou oblíbenou rodinu šťavnatými domácími karbanátky nebo vynikajícím králičím pokrmem.
Dodržujeme podmínky
Každý výrobek má specifickou trvanlivost a maso je považováno za zkázu a může být skladováno pouze několik hodin bez chladničky:
- při teplotě +7 ° C - až 10 hodin;
- od 0 ° C do + 5 ° C - den;
- od -4 ° C do 0 ° C - 48 hodin.
Pro zvýšení trvanlivosti uchovávejte v mrazničce.
Podmínky skladování
Zajímavé je, že v průmyslových mrazírenských zařízeních lze vepřové, hovězí, drůbeží maso ušetřit velmi dlouhou dobu - dokonce i desetiletí. A jak dlouho můžete udržet takový výrobek podléhající rychlé zkáze v mrazničce domácí chladničky? Jeho skladovatelnost závisí na zvolené teplotě. Pokud plánujete využít své rezervy v následujících 4 měsících, můžete zmrazené maso udržet při teplotě -8 stupňů Celsia. Musíte udržet až 8 měsíců - nastavte režim na -18 - -12 stupňů a nateplota od 24 do 18 stupňů se znaménkem minus je výrobek skladován po dobu 1 roku.
Příprava pro zmrazování
Skladovatelnost závisí na volbě kontejneru a na tom, v jaké formě - jatečně upravená těla nebo kousky - budete uchovávat zásoby v mrazničce.
Jatečně upravená těla drůbeže, králíka, nutrie lze předběžně rozdělit na porce, oddělit od kostní dřeně (vyrobit guláš) nebo skladovat v mrazáku s celým tělem.
Maso oddělené kostmi si zachovává svou čerstvou chuť déle.
Výrobek řádně připravte: v žádném případě by neměly být kousky vybrané pro skladování v mrazničce umyty, ale důkladně vysušeny před přebytečnou vlhkostí, zbytky krve papírovým ručníkem, zabalené do přilepené fólie nebo pomocí fólie a pergamenu.
Maso je lépe konzervováno v hrubě nakrájených kouscích, ale opětovné zmrazení snižuje chuť v čase. Proto je lepší produkt ihned zmrazit - co nejvíce potřebujete.
Chcete-li prodloužit dobu použitelnosti, umístěte části porcí do hermeticky uzavřeného plastového sáčku, vytlačte vzduch z vaku, pevně uzavřete a teprve poté ho odložte do skladu.
Marinované a vařené maso vložte do potravinářských nádob z umělé hmoty s pevným víčkem a uzené maso zabalte tak pečlivě, jak je to jen možné, aby obsah komory nebyl nasáklý vůní.
Odchylky skladování různých druhů masa
Doba skladování závisí také na druhu masa: při stejné teplotě v mrazáku nesmí být drůbeží a králičí maso skladováno.po dlouhou dobu, jako vepřové maso s hovězím masem, má vařené a nakládané maso ještě kratší trvanlivost. Kolik je skladované maso v závislosti na typu?
- Plátky vepřového a hovězího masa s minimální teplotou -24 ° C se ukládají po dobu 1 roku a déle.
- Kolik jatečně upravených těl drůbeže, králíků, nutrie? Maximálně jeden rok, ale bude to správné, pokud používáte zmrazený výrobek po dobu 6-8 měsíců: po uplynutí této doby se ztrácí chuť masa. Jatečně upravená těla jsou rozdělena na kousky po dobu 8 měsíců.
- Guláš lze skladovat v uzavřeném obalu po dobu 4 měsíců.
- Vařené maso neuchovávejte v mrazničce déle než 90 dní, ale je těžké předpovědět, jak šťavnatá a přírodní chuť je kouřená, záleží na způsobu vaření, ale v žádném případě byste neměli šetřit uzené déle než 60 dnů.
Dodržujte podmínky a trvanlivost potravin podléhajících rychlé zkáze, abyste si vždy mohli vychutnat připravená jídla.