Jak skladovat čerstvá rajčata

Čerstvá zelenina na stole v zimním období už není pro nikoho neobvyklá, ale opravdu chci jíst ovoce ze své zahrady a ne pěstovat ve sklenících! Jak udržet čerstvá rajčata - tento problém se týká téměř všech vlastníků půdy, když je možné pěstovat dobrou úrodu rajčat.

Nezralá rajčata: Skladujte řádně

Výsledek skladování je zaručen i při výběru semen pro sazenice, protože ne všechna rajčata jsou vhodná pro skladování v zimě. Tyto odrůdy jsou dlouhé:

  • Oranžový míč,
  • 22) "žirafa",
  • Rio Grande,
  • „Kyrgyzské zpoždění“,
  • Zhanina,
  • „Subzimní“.

Je lepší držet rajčata na zimu se stonkem, takže se ujistěte, že během sklizně zůstane na zelenině. Pak pokračujte v třídění:

  • Vypočítejte ovoce, ujistěte se, že jste odstranili poškozené, špinavé, měkké.
  • Chtěli byste nechat svá rajčata po dlouhou dobu čerstvá doma - třídit je podle stupně zrání: zelená, mléčná zralost, červená.

Skladujte zralá rajčata v chladničce a budete se muset trochu kousat do zeleně.

Zajímavé! Ruský agronom A. T. Bolotov v 18. století, přes úzkostlivý výzkum, se dozvěděl, že rajčata mohou být jedena. Před tímbyly používány pouze jako okrasná rostlina.

Kam skladovat rajčata

Aby se rajčata skladovala velmi opatrně, snažila se neupustit ani sevřít.

  1. Umístěte tříděná rajčata do připravených nádob - plastů, dřevěných beden, košů. Nezapomeňte zakrýt dno pilinami. Pokud nejsou piliny, použijte slámu, seno, silný papír, ale ne noviny.
  2. Zeleninu položte stonky, každou vrstvu přeneste jedním z výše uvedených plniv.
  3. Aby rajčata vydržela déle, nakrájejte každé rajče na tenký tenký papír. A nedávejte do jedné krabice mnoho ovoce: pod vlastní váhou mohou být zmačkané a začnou hnit.
  4. Pokuste se naskládat rajčata pouze ve dvou vrstvách a v jednom je lepší.

Zodpovědnou záležitostí je také výběr místa pro uložení. Připraven pro skladování pro zimní zeleninu, aby lépe v suterénu. Žádný suterén - lze dlouhodobě skladovat v chladničce nebo v nejchladnější místnosti v domě.

Dělejte si starosti o dobré větrání místnosti, kde budete ukládat krabice zelených rajčat. Pokud žijete v bytě, dejte krabice na balkon, ale při předpovědi chladné zimy, zkuste ohřát kontejner.

Za tímto účelem nejprve umístěte tepelně izolační materiál do krabice nebo koše, položte v jedné vrstvě papírově balená rajčata, naplňte ji polyuretanovou pěnovou výplní nebo velmi jemnými pilinami, vložte další vrstvu, znovu ji naplňte plnivem, zavřete víko.

Z času na čas projít zeleninu, vyhazovat zkažené a rozdrcené ovoce - udělej to jednou za 10 dní, umístění krabic do teplé místnosti. Ta rajčata, která zrají, je lepší okamžitě poslat do parapetu nebo do chladničky.

Metoda je téměř exotická

.

Máte-li dostatek místa v suterénu, skladujte v něm rajčata přímo na keři.

Roztrhněte keř s plody, vytřepte půdu z kořenů a zavěste v temné místnosti, kde nespadají sluneční paprsky. Čas od času proveďte revizi: odtrhněte zčernalé listy, shnilé ovoce.

Pokud chcete jíst zralá rajčata, odstraňte rajčata z keře, položte je na nejjasnější místo v bytě a počkejte několik dní.

Důležité triky

Pro urychlení přirozeného zrání zeleného ovoce použijte malý trik:

  1. Mezi zelenými rajčaty umístěte několik zcela zralých červených vzorků - etylen, který produkuje zralou zeleninu, zajistí, že nezralé vzorky se změní na červeně.
  2. Můžete „sdílet“ zelené jablko a zralé jablko, proces zrání zrychlí z téhož důvodu.

Optimální teplota

Hlavní věcí je řádně udržovat teplotu v místnosti, balkon, lednici, aby rajčata zůstala čerstvá co nejdéle.

Zelené plody jsou skladovány po dlouhou dobu doma při teplotě 8 - 12 ° C. Pokud je příliš teplé, rajčata dozrají rychleji a při vysoké vlhkosti a špatném větrání také hnijí, takžemusí je častěji třídit a používat rychleji.

Pokud teplota klesne pod tuto hodnotu, zelenina již nezraje, může dokonce zmrznout.

Zelená rajčata jsou během řádného skladování do tří měsíců. Hnědé plody jsou nejlépe uchovávány při teplotě 4-6 ° C až do úplného zrání, a udržet červené rajčata po dlouhou dobu, udržovat teplotu v lednici, udržovat suterén kolem 2 ° C.

Při nízkých teplotách je proces zrání pozastaven a chcete-li jej urychlit, získejte správné množství zeleniny z chladničky, sklepu nebo balkonu a umístěte je na parapet, kde je teplo a hodně světla.

Aby ovoce mohlo být šťavnaté a voňavé, nesmí dozrát v chladničce, ale 5-10 dní při teplotě ne nižší než 20 ° C.

Uchovávejte zralé vzorky

Červená rajčata, bez poškození a neztrácí svou chuť, mohou ležet v chladničce asi týden s řádným skladováním. Chcete-li to provést, vložte ovoce do speciální krabice na zeleninu a nepoužívejte žádné plastové sáčky: přebytečná vlhkost, která se shromažďuje uvnitř sáčku, snižuje trvanlivost jakékoli zralé zeleniny. A pamatujte: čím vyšší je teplota v chladničce, tím kratší je životnost zralých rajčat čerstvá. Při dodržování těchto pravidel si můžete vychutnat celé zimní saláty z čerstvých rajčat pěstovaných na vlastním pozemku. Pokud se to podaří, budete v nejchladnější době roku v dobré náladě, protože lykopen obsažený ve zralých rajčatech to výrazně zlepšuje. Navícje silný antioxidant - zpomaluje stárnutí těla, a dokonce zlepšuje vzhled, vyhlazuje vrásky.