Jak čistit avokádo doma

Avokádo jsou velkým zdrojem vitamínů, mikroprvků, antioxidantů. Jedná se o komplex prvků pro omlazení, obnovu, uzdravení jen jedním plodem. Chcete-li však získat všechny všechny prospěšné látky, je třeba chápat, jak správně vybrat a vyčistit avokádo.

Jak vybrat správný avokádo

Existuje minimálně 400 různých druhů avokáda, ale nejznámějších, které lze nalézt na regálech supermarketů - Florida, Kalifornie, Pinkerton. Výběr konkrétního typu bude záviset na tom, zda bude použit pro dietní rolku, těstoviny guacamole, gazpacho, sendviče, nízkokalorickou majonézu nebo v salátu.

  • Kalifornie (Hass) - jeho barva se liší od obvyklé zelené. Má fialový, téměř černý odstín. Tato odrůda se používá k šíření na toasty, pasty, studené předkrmy, omáčky, polévky, mléčné koktejly;
  • Florida (Hall) - jejich kůže je světle zelená barva s hladkým, lesklým povrchem. Vyznačují se malou kostí a velkým množstvím buničiny. Lze použít pro rolky nebo saláty. Je třeba mít na paměti, že chuť v nich je trochu sladká;
  • Pinkerton je nejoblíbenější druhkteré lze obvykle nalézt na regálech obchodů. Používá se pro paštiky, polévky, dezerty, koktejly. Jeho rozdíl - snadnost při loupání.

Zajímavé!

V odrůdách Hall je kalorický obsah 100 gramů. přibližně 270 kcal, a Hass - 380 kcal.

Jakmile se rozhodnete pro odrůdu, měli byste vědět, jak ovoce vyzvednout, aby peníze nebyly zbytečné.

Měkkost a tvrdost

První věc, která přijde na mysl, že je třeba zkontrolovat zralost, je přitlačit kůži celou vaší mocí. Samozřejmě, že tato metoda je účinná, ale po několika hodinách po tom, avokádo, jak zralé a nezralé, může začít hniloby. Proto musíte nejprve vzít ovoce do dlaně a palcem ho jemně zatlačit.

  • pokud je kůže tvrdá - avokádo není zralé a je vhodné pro použití v průběhu času;
  • povrch je měkký, mírně pružný - můžete jíst hned ve stejný den nebo nejpozději následující;
  • kůže je měkká, při stisknutí se cítí jako kaše - zralé a nedoporučuje se kupovat.

Podle hmotnosti a klepání

Uvnitř každého ovoce je kost. Je to ona, kdo má dokonale vyzrálé ovoce, když by se třáslo, aby trochu zaklepalo a vydalo hluchý zvuk. To je vysvětleno skutečností, že se jedná o druh kaše a nedojde k žádnému poklepání a v nezralém stavu je spojena s buničinou. Proto je tato metoda skvělou volbou pro testování zralosti.

Hmotnost musí být hustá, těžká. Pokud je ovoce příliš těžké, znamená to, žeproces hnije začal, ale s příliš nízkou hmotností avokáda bude 70% nezralý.

Barva stonku

Je-li avokádo s dříkem nebo s kusem větve, lze je opatrně odtrhnout a podívat se na odstín buničiny.

  • je-li béžová, světlý odstín - takové nezralé ovoce a můžete si ho koupit do budoucna;
  • zelený, pistáciový odstín - ovoce je zralé a lze ho okamžitě konzumovat;
  • hnědá, tmavé odstíny - hovoří o přezrálém ovoci, které již začalo hnilost.
Tato možnost je však vhodná pouze tehdy, když je stonek pouze odlomen, ale pokud byl avokádo prodáno bez něj, tato možnost by byla neúčinná.

Důležité!

Kůže a kost v ovoci mohou způsobit otravu v důsledku její toxicity. Proto byste jim neměli dovolit malé děti a domácí zvířata, přidávat je do potravin.

Barva kůže

Výjimkou z této možnosti jsou druhy s tmavým nádechem kůže.

  1. S jasně zeleným odstínem bude ovoce nezralé.
  2. Pokud je barva nasycená tmavě zelená, je avokádo ideální pro okamžitou konzumaci.
  3. Hnědá, tmavá barva - označuje přezrálé ovoce.

Na tuto metodu byste se neměli příliš spoléhat, protože existují různé typy avokád, které mají své vlastní vnější vlastnosti.

Příprava pro čištění avokáda

Po zakoupení avokáda by měl být připraven k čištění. K tomu je třeba nejprve umístit do studené vody atrochu si otřete prsty. To se provádí tak, že nečistoty z slupky nespadají do buničiny. Současně k použití mýdla a mycího prostředku za to nestojí. Po tom, musíte otřít ručníkem.

Jak se čistí a než

Loupání není tak složité, jak by se mohlo zdát. Existují různé možnosti pro snadné čištění těchto plodů, které jsou vhodné pro každého.

1 cesta

K tomu vezměte nůž a odřízněte úzkou část v kruhu. Po tom budou poloviny bez problémů od sebe odděleny. Další by měla být pomocí lžičky vytáhnout kosti. Chcete-li odstranit kůru, můžete ji zvednout a pomalu odstranit. Dostaňte celou polovinu světle zeleného masa.

2 způsoby

V tomto provedení byste měli také nejprve rozřezat na dvě části, ale když je buničina oddělena, kůže by neměla být odstraněna. Pomocí nože vyřízněte maso na svislé a vodorovné řezy. Po lžíci jej vytáhněte. Takové kostky jsou obvykle používány v salátech a můžete také potřít chléb a omáčky.

3 způsoby

Tato metoda se bude v peelingu lišit. Zpočátku byste neměli stříhat avokádo na polovinu, ale jednoduše začít peeling jako brambor. To by mělo být prováděno opatrně a pomalu, aby nedošlo k poškození vnitřku. Poté může být buničina řezána jakýmkoliv způsobem. Je třeba mít na paměti, že oloupané ovoce rychle vybledne.

Tipy

Aby nedošlo k omylu s tou správnou volbou, musíte znát doporučení projeho použití a nuance skladování.

  1. Zvláštní pozornost by měla být věnována tmavým odrůdám avokáda, protože je velmi obtížné zaznamenat vady.
  2. Při zkoušení tvrdosti zatlačte užší horní část, aby nedošlo k poškození plodů.
  3. Abyste z toho měli co největší prospěch, musíte použít tmavě zelené maso, které se nachází v blízkosti kůže.
  4. Necháte-li po řezání kámen v ovoci, pak bude čerstvý déle.
  5. Nejmenší kost v avokádu má tmavou, pimple, hustou slupku, zatímco ve světle zelených je tenká, ale s velkou kostí.
  6. Aby mohla dozrát rychleji, musí být vložena do papírového sáčku s jablkem po dobu 3-6 dnů. Uchovávejte při pokojové teplotě.
  7. Pokud ovoce již dobře zrálo, pak, aby se snadno odstranila kost, rozřízněte ji lépe, ne podél.
  8. Nejchutnější je avokádo, které má protáhlý tvar, není zaoblené.
  9. Aby se plody při střihu rychle nestmíraly, musí se nalít citrónovou šťávou, limetkou nebo posypané octem.
  10. K čištění tlusté kůže můžete použít škrabku na brambory.
  11. Pokud je ovoce již převařené, může být použito pro kosmetické účely.
  12. Před praním avokáda se doporučuje nejprve si umýt ruce.
  13. Aby se plody při řezání nesklouzly, měly by se umístit na ručník.
  14. Nedoporučuje se vybírat zralé ovoce, protože s největší pravděpodobností již začal proces rozpadu. Proto je lepší zvolit nedostatečně výkonné a nechat dozrát při pokojové teplotě.
  15. Nezralé avokádo by nemělo být ponecháno v lednici a zralé může být po dobu 6 dnů.

Avokádo obsahuje úžasné a nepostradatelné složení vitamínů. Abychom však získali naprosto všechny potřebné prvky, měli byste vědět, jak si je vybrat správně, správně je řezat a používat.