Jak ukládat avokádo doma, aby nedošlo ke zkaženosti

Avokádo jsou často nezralé v domácích obchodech. Aby ovoce mohlo snášet přepravu a uchovat si svou prezentaci, je odtrženo od zelené. Při nákupu avokáda potřebujete znát různé způsoby ukládání ovoce v závislosti na stupni zralosti a kulinářských preferencích.

Užitečné vlastnosti avokáda

Celá drť aligátorové hrušky byla milována mnoha Rusy, a to nejen pro její příjemnou chuť, ale také pro její blahodárné vlastnosti. Buničina obsahuje vitamíny, mikroprvky, bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky a vlákninu. Pozitivní účinky na tělo:

  • normalizace gastrointestinálního traktu;
  • obnova metabolických procesů těla;
  • zlepšení paměti;
  • snížení hladiny cholesterolu;
  • přispívá k růstu svalové tkáně;
  • nálada přichází v pořádku a podrážděnost prochází.

Informace!Avokádo je nejvíce kalorické ovoce (212 kcal na 100 g), které překračuje nutriční hodnotu masa a vajec.

Jak si vybrat avokádo

Zralé a nezralé plody jsou vhodné pro nákup. Nejdůležitější je, že povrch je homogenní - bez skvrn a měkkých ploch. Šupka dobrého ovoce je stejná,tmavě zelená, bez známek hniloby.

Zralé ovoce lze konzumovat okamžitě nebo skladovat na krátkou dobu. Nezralý exemplář je snadno dosažitelný doma a je skladován po dlouhou dobu.

Metody skladování

Doba použitelnosti avokáda se liší v závislosti na stavu plodu, jakož i na formě, ve které se nachází (broušený nebo celý). Poslední věc, kterou můžete zachovat - jemný povrch se rychle změní na černou.

V chladničce

Zralé ovoce lze skladovat na polici chladničky , a to jako celek i ve formě řezu. Existuje několik různých možností:

  1. Polovina avokáda je umístěna v kontejneru, na jehož dně je umístěna drcená cibule. Pod pevně zavřeným víkem bude ovoce schopno ušetřit celý týden. Ovoce zároveň neabsorbuje vůni cibule a její konzistence zůstává stejná.
  2. Je přípustné mokré krájené ovoce smíchat s citronovou šťávou. V této formě odstraňte buničinu v nádobě a uchovávejte nejvýše 6 dnů.

Poradenství!Olivový olej se chová stejně jako citronová šťáva - nedovolí, aby plátek vadl a ztmavl.

  1. Speciální vakuový vak vám umožní uložit nakrájené ovoce po dobu 4 dnů. Nevýhodou tohoto způsobu je, že vzduch nemůže být z vaku zcela odstraněn. Řez bude postupně ztmavnout.
  2. Položte polovinu avokáda do studené vody, odřízněte. Ovoce tedy není skladováno déle než 2 dny. Pokud zůstane ve vodě po dlouhou dobu, ztmavne a stane se vodnatou.
  3. Zralé ovocedokonale uloženy v chladničce (v prostoru pro zeleninu). Uchovávejte v plastové nebo plastové nádobě - ​​je to nepřijatelné, je nejlepší použít papírový sáček.

Zmrazování

Nejdelší můžete uložit ovoce v mrazáku. Ve formě bramborové kaše budou moci zachovat nutriční vlastnosti buničiny po dobu šesti měsíců. Freeze algoritmus:

  1. Vyberte si zralé, měkké ovoce.
  2. Opláchněte, uvolněte z kůry a kosti.
  3. Buničinu rozmělněte vidličkou nebo mixérem.
  4. Vložte bramborovou kaší do čisté nádoby (nebo do plechovek na led).
  5. Nahoře s citronovou šťávou nebo citronovou šťávou, aby se zabránilo tmavnutí.
  6. Zmrazení.

Rozmražené bramborové kaše lze použít jako základ pro koktejl, omáčku nebo dresing.

Poradenství!Zmrazování avokádové kaše je nepřijatelné!

Zmrazené polotovary můžete také vyrobit ze zelených kostek. Algoritmus:

  1. Očistěte zralé ovoce, oloupejte, odstraňte kost.
  2. Nakrájejte dřeň na kostky, posypte citronovou šťávou.
  3. Umístěte řezání na desku (plochý talíř), vložte do mrazáku.
  4. Když jsou kostky zmrazené, nalijte je do zipu a uložte do mrazničky. Neuchovávejte déle než 3 měsíce.

Ve skříni

Na polici při pokojové teplotě lze skladovat zralé ovoce po dobu až 7 dnů. Před tím je nutné zabalit papír (Kraft). Optimální je udržet ovoce v temné skříni při teplotě 18-24 stupňů.

Nezralá „aligátorová hruška“ se také uchovává při pokojové teplotě, zabalená v papíru. Pokud je to nutné ke stimulaci zrání, jablko nebo banán se umístí do role na avokádo, které vylučuje ethylen. Každý den je nutné kontrolovat stav plodů, aby nedošlo ke ztrátě stupně zralosti a nepoškozování výrobků.

Důsledky nesprávného skladování

Nesprávné skladování avokáda může poškodit ovoce. Tento přípravek musí být ihned zlikvidován. Použití nízko kvalitních avokád v potravinách ohrožuje vážné otravy. Zvláště nebezpečné je použití zkažené nebo přehřáté buničiny pro kojeneckou výživu.

Známky výrobku s nízkou kvalitou:

  • povrch je příliš měkký;
  • hnědé skvrny na kůži;
  • slupka je kluzká na dotek;
  • ovoce má nepříjemný zápach.

Tipy

Je-li nezbytné ušetřit polovinu ovoce, je lepší nechat v něm kost - tento trik prodlouží životnost.

V ledničce se avokádo udržuje co nejblíže zadní stěně - je nejchladnější.

Avocado nádobí by mělo být konzumováno ihned po přípravě. Zmrazený koláčový mix (po rozmrazení) také vyžaduje rychlé použití jako potraviny.

Závěr

Avokádo je v dokonalé harmonii s masovými rybími pokrmy, používá se ve vegetariánských salátech, omáčkách a koktejlech připravených na jeho základě. Udržet ovoce doma je jednoduché, stačí se řídit jednoduchými pravidly.