Je těžké najít fanoušky čištění okounů, protože jeho váhy jsou poměrně malé. Hodí se pohodlně a listy s velkými obtížemi.
Po odstranění šupiny „letí“ ve všech směrech, což je důvod, proč je v budoucnu nutné zajistit celkové čištění místnosti. Ale existují dobré způsoby, jak čistit okouna jednoduše, snadno a bez nečistot.
Crisp Fans
Mnozí lidé dávají přednost smaženým rybám s křupavou kůží a najdou ji jako nejchutnější část pokrmu. Při nesprávném čištění může dojít k poškození. Existuje však způsob, jak tento proces zjednodušit.
Pro snadné čištění okouna je nutné nalijet vroucí vodu přes povrch ryb.
Jak to udělat doma:
- Nasaďte kostru do dřezu, opláchněte tekoucí vodou. Umyjte zevnitř a vylijte vroucí vodu z konvice.
- Vařte vodu předem v pánvi a pak ponořte ryby tam.
Po úpravě vroucí vody je nutné odstranit ploutve na povrchu kostry nůžkami tak, aby nevytvářely překážky pro čištění. Jsou nebezpečné, protože mají ostrý povrch a mohou zranit pokožku rukou.
Pro čištění ryb je lepší použít speciální nůž . Pokud se to nepodařilo najít, obvyklý kuchyňský nůž bude dělat. Po ošetření vroucí vodou odejdou šupiny mnohem snadněji a téměř nelétnou.
Když jsou všechny šupiny odstraněny, měli byste otevřít čerstvý okoun otevřením břicha.Pokud je pražení plánováno s hlavou, musí být odstraněny také žábry . Ale můžete to udělat bez něj a jen odstranit hlavu.
Expresní čištění
Tato metoda umožňuje rychle očistit okouna z váhy, ale zahrnuje odstranění kůže.
Pro mnoho fanoušků ryb je tato část nejoblíbenější, takže metoda není pro každého.
Filety lze odstranit za minutu.Podstatou metody je:
- Na obou stranách hřbetní ploutve, stejně jako po celé délce hřbetu, se provádí řez.
- Poté lze hřbetní ploutev snadno odstranit. Po jeho extrakci je možné sundat kůži okouna s šupinami tak, že zmizí potřeba čištění.
- Kůže odstraněna z obou stran.
- Následně je hřeben okouna vyříznut v blízkosti hlavy. To vyžaduje, aby hlava okouna nebyla zkrácena až do konce.
- Potom vložte prst do břicha a oddělte filety od drobů, hlavy a kůže. Ukázalo se, že jatečně upravené tělo je připraveno k vaření. Zbývá pouze odstranit ocasní plochu.
U zmrazených ryb
Pokud by byla ryba chována v mrazáku, byla by tato metoda dokonalá. Díky němu můžete rychle očistit okouna.Jak na to:
- Horní oblast od hlavy k ocasu je odříznuta od zamrzlé řeky nebo mořských ryb. Ploutve se odstraňují, jako by šlehaly brambory. Břišní část je ošetřena stejným způsobem.
- Následující textfáze odstranit ocas. Díky tomu se kůže snadno odstraní ve směru od ocasu k hlavě.
- Ryba odřízne hlavu po odstranění kůže.
- V posledním stadiu se provede řez v břišní oblasti a vnitřnosti se odstraní. Tato manipulace je u mražených ryb poměrně jednoduchá.
Vědět, jak vyčistit okouna z váhy, se s touto prací můžete rychle vyrovnat.
Uvedené možnosti lze použít v závislosti na situaci. Každý si může vybrat, která z těchto metod mu nejlépe vyhovuje.