V poslední době, mango hustě vstoupil do stravy mnoha Rusů. Nicméně ne každý ví, jaké užitečné vlastnosti má toto exotické ovoce.
Výhody ovoce
Od nepaměti se maso, kůra, listy a dokonce i kůra mango stromu používají k léčbě nejrůznějších chorob. A to vše proto, že ovoce obsahuje téměř celou periodickou tabulku.
Důležité!Kromě toho, že mango posiluje imunitu člověka, zmírňuje také nervové napětí, pomáhá vyhnout se stresu a dokonce zlepšuje náladu.
Zvažte, jak můžete použít ovoce z lékařského hlediska:
K posílení srdečního svalu- ovoce obsahuje pektin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přítomnost vitamínu B a draslíku snižuje riziko infarktu a mrtvice. Lékaři doporučují používat mango po dobu 14 dnů, ale co je nejdůležitější. Musíte si vzít malý kus manga do úst a žvýkat ho pomalu, nebo dokonce rozpustit tak, že ovoce je v ústech co nejdéle.
Nemoci žaludku- dužina ovoce zlepšuje trávení díky vysokému obsahu vlákniny, pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Pro zácpu a hemoroidy je nutné jíst nezralý plod spolu s medem a solí. Aby se zabránilo stagnaci žluči, musíte jíst mango s medem a feferonkou. Když průjem pomůže odvarz mangových listů.
Prevence rakoviny- přítomnost pektinu a mangiferinu chrání muže před rakovinou prostaty a rovněž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a jater. Navíc polyfenoly obsažené v ovoci potlačují rakovinu prsu.
Důležité!Je třeba mít na paměti, že ovoce není lékem na rakovinu, ale pouze pomáhá předcházet výskytu onemocnění, pokud je konzumováno pravidelně.
Zlepšení krevního oběhu- to nepomůže samotnému ovoci, ale jeho kůži, která musí být připravena následujícím způsobem:
- vezměte zelené mango a oloupejte ho;
- zahřívejte rostlinný olej na pánvi;
- kůru smažte 2-3 minuty.
Poté musí být slupka pojata. Dosažení pozitivních výsledků trvá dlouho.
Antelmintické činidlo- mangová slupka pomůže zbavit se mnoha parazitů v těle. K tomu je třeba vyčistit 1 ovoce, dát do hrnce, nalijte dvě sklenice vody a vařte 20 minut. Když vývar ochlazuje, namáhejte jej a používejte.
Klouby- ovoce obsahuje vitamín K ve velkém množství, pomáhá tělu lépe absorbovat vápník, což snižuje možnost zlomeniny. Vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu, který posiluje kosti a lupeol zabraňuje vzniku zánětu a artritidy.
Vize- zralá manga obsahují velké množství karotenu, což je dobrépostihuje optický nerv.
Ledviny- Vitamin B6 snižuje riziko vzniku kamenů.
Vědci navíc nedávno prokázali, že je dobré používat mango k prevenci aterosklerózy, která v poslední době postihla nejen starší osoby, ale i mladší generaci.
Mango pro omlazení
Jak víte, není možné zastavit proces stárnutí kůže, ale mango mu umožní zpomalit. Tato maska pomůže udržet pokožku svěží a vláčnou:
- umyjte mango a oloupejte ho;
- rozemele v míchači na suspenzi;
- naneste směs na obličej po dobu 15 minut;
- omyjte teplou vodou.
Přečtěte si také: Salát, který obcházel slavný „Kožešinový kabát“ a „Olivier“
Abychom dosáhli dobrého výsledku, musíte tento postup opakovat po dobu dvou měsíců, poté si můžete vzít krátkou přestávku. Také tato maska pomůže zbavit se akné zánětu, zejména v období dospívání, během puberty.
Tip!Pro zlepšení pleti pomůže maska 2 lžíce. mango buničiny, 4 lžíce. med a 1 lžička heřmánkový olej.
Mango obsahuje mnoho adstringentů, které omezují póry a snižují tvorbu kožního mazu, takže je lepší používat nezralé plody.
Mango pro hubnutí
Pravidelná konzumace manga urychluje proces metabolismu v lidském těle, který zpracovává nahromaděný tuk a zabraňuje jeho hromadění.
Kromě toho:
- účinné látky v mango snižují chuť k jídlu;
- vysoký obsah draslíku neumožňuje přebytečnou tekutinu v těle;
- B vitamíny stimulují játra;
- pektin a vláknina zlepšují metabolismus a trávení, což je velmi důležité pro hubnutí;
- nízkokalorická, 100 gramů ovoce obsahuje pouze 75 Kcal.
Dieta s mlékem a mangem pomáhá snižovat hmotnost, je velmi vyvážená, v mango je mnoho cukru a v mléku bílkoviny. Tyto produkty společně vytvářejí vynikající symbiózu pro výživu.
Lze dospět k závěru, že ve vaší stravě musí být obsaženo mango, ale předtím je třeba se ujistit, že na toto ovoce neexistuje alergie.