Je možné v chladničce dát horké nebo ne: co se stane

V každodenním životě má každá rodina řadu pravidel, která jsou striktně dodržována, i když mnozí ani nechápou, proč by to mělo být provedeno. Zejména se jedná o to, proč je nemožné v chladničce zahřát: co se stane poté. Takže to prostě není obvyklé dělat to, to je celá odpověď, ale je lepší zjistit, jak takové manipulace ovlivní domácí spotřebiče.

Technologie chlazení

Co se stane, když do chladničky vložíte čerstvé teplé jídlo, závisí na tom, jak jsou moderní kuchyňské spotřebiče zakoupeny v kuchyni. Zařízení s různými technologiemi chlazení budou reagovat odlišně. Existují 2 hlavní technologie chlazení. Ostatní jsou z nich odvozeny, jsou to kombinace:

  1. Statické. Pokud dáte misku do horké pánve v lednici s takovým systémem, dojde k pomalému ochlazení. Je vybaven výparníkem umístěným za zadní stěnou spotřebiče pro domácnost. Kontakt mezi různými teplotami způsobuje vznik kondenzace. Usadí se na zadní stranězeď, tvořící mráz, kapky. Kondenzát začne roztát samostatně, aby proudil dolů do zamýšlené nádoby, když teplota uvnitř dosáhne nastavené hodnoty, kompresor se vypne. Nedochází k vypouštění chladiva.
  2. Dynamické. Výparník v systému bez mrazu není umístěn za zadní stěnou, ale uvnitř. Mráz na zdi se nevytváří. Uvnitř výparníku neustále cirkuluje studený vzduch. Kapacita s jídlem se ochladí dostatečně rychle.

Jak jsou teploty pro statický systém nebezpečné

Statický systém se vyznačuje výskytem jinovatky na zadní stěně, za kterou je výparník skrytý. Náhlé změny teploty mohou způsobit značné škody na domácích spotřebičích. Odborníci identifikovali 4 hlavní problémy.

  1. Rychle se opotřebovává kompresor. Pracuje na krátkou dobu během dne (přibližně 10% času) v normálním stavu. To vám umožní udržet požadovanou teplotu. Vzhled uvnitř nádrže s horkým produktem vyvolává zvýšené zatížení kompresoru. Vypíná se méně často, funguje déle. V důsledku toho se kompresor několikrát rychleji nosí, životnost chladničky se snižuje.
  2. Časté odmrazování. Pravidelné chlazení horkých jídel v chladničce vede ke stálému vrstvení sněhové pokrývky. V tomto případě teplota klesne na předem stanovenou úroveň ještě pomaleji. Systém samorozmrazování nebude zvládat a bude nutné provádět úplné odmrazování častěji.
  3. Pokud pravidelněV chladničce ho zahřeje, pro chlazení spotřebuje v průměru 2-3 krát více elektřiny. Riziko problémů s fungováním ostatních domácích spotřebičů se zvýší.
  4. Další horká nádoba v nádobě může způsobit deformaci plastových dílů. Těsnost dveří je často porušena, dochází k úniku chladného vzduchu.

Jak nereaguje žádný hlukový systém na teplejší

Žádná technologie mrazu v krátkém čase nemůže zvládnout prudký pokles teploty, pokud vložíte do komory horkou nádobu. Studený vzduch cirkulující rovnoměrně, rychle vychladnout a vrátit nastavenou úroveň. Stěny nebudou pokryty mrazem. Taková manipulace nemá velké riziko pro provoz chladničky, ale neměli byste zneužívat schopnost rychle vařit vařená jídla. Existují domácí spotřebiče, ve kterých je systém bez mrazu k dispozici pouze pro mrazák. Uvnitř, na policích se statickým chlazením. V tomto případě poškození jednotky uvnitř horké pánve.

Věnujte pozornost!

V některých modelech chladniček poskytli výrobci oddělené komory, ve kterých můžete rychle vychladnout horká jídla a vodu. Jedná se o technologii HotBox s odděleným lokálním fotoaparátem.

Poškození nádobí

Další důvod, proč by horké potraviny neměly být chlazeny. Skleněné nádoby, výrobky se speciální vrstvou teflonu nejsou uzpůsobeny pro významné skoky.teplota Teflon se zužuje poměrně pomalu, s náhlým podchlazení, pokrmy jsou deformovány a pokryty prasklinami. V budoucnu se snižuje jeho životnost. Tato situace je pozorována u keramiky, skla. Toto musí být vzato v úvahu, protože si přeje zachovat celistvost kuchyňských potřeb na dlouhou dobu.

Změna chuti potravin

Výrobky v chladničce v blízkosti zdroje tepla mohou ztratit chuť. Zelení uschnou, fermentované mléčné výrobky se zkazí před datem expirace uvedeným na obalu. Také tam jsou vážné změny v chuti různých jídel, když jsou dramaticky chlazeny. Maso se stává houževnatým, zelenina neodhalí svou chuť, chuť. Proto před vložením horkých potravin se ujistěte, že to nemá vliv na jejich vlastnosti.

Chladničky, které nejsou určeny pro ohřev

Sovětské zařízení není určeno pro skladování teplých jídel. Dnes nejsou tak běžné, protože většina lidí již získala moderní technologie. Musíte však vzít v úvahu - ne všechny moderní chladničky jsou určeny pro skladování horkých produktů. Populární odkapávací systém není vhodný pro horké produkty.

Je možné umístit horké produkty do některých chladniček, avšak umožňuje to pouze v samostatné komoře. Zbývající komory zařízení nejsou určeny pro vysoké teploty, proto je činí nepoužitelnými.

Kdy mohu dát hot inlednice

Technika s funkcemi jako No Frost, Westfrost, Grub se používá pro skladování horkých produktů. Pokud tyto systémy nejsou na technice uvedeny, je lepší upustit od krátkého chlazení horkých produktů. Pro začátek je lepší seznámit se s pokyny, prostudovat vlastnosti chladničky. V některých modelech je dovoleno skladovat pouze malou desku polévky, a ne pánve, zatímco jiné nejsou k tomu vůbec určeny.

Způsoby rychlého ochlazení potravin a nápojů

Relevantní je nejen otázka, zda je možné umístit do chladničky horkou nádobu, ale také metody rychlého ochlazení výrobků. Aby produkty mohly rychle vychladnout, můžete se uchýlit k jednomu z následujících způsobů:
  • s ručníkem namočeným ve studené vodě, obal zabalte, vyjměte na ulici za přímého slunečního světla. Když suší ručník, obsah nádoby se ochladí. Když je ručník suchý, můžete ho znovu navlhčit a opakovat manipulaci;
  • pánev s připravenou miskou lze ponořit do studené vody;
  • neustálé míchání horkého obsahu pánve urychluje proces chlazení;
  • by mělo být drženo v mrazáku 5-10 lžiček po dobu asi dvou hodin. Pak je jednoduše vložte do nádoby s čerstvě připraveným pokrmem.

Recenze

Anna

Několikrát za sebou bylo nutné rychle snížit teplotu nádoby. Poslal jsem pánev do lednice, nezakryl jsem ji víčkem. Samozřejmě jsem byl s výsledkem spokojen, ale teď se dveře začaly zavírat mnohem horší, těsněníguma začala chátrat zima. V důsledku toho jsem zavolal veliteli, aby problém vyřešil, a oprava mě stála víc než pár chlazených polévek. Žádné další experimentování.

Irina

Pravidelně dávejte horké pokrmy do chladničky. To jeho práci nijak neovlivnilo, ale byl nepříjemně překvapen fakturou za elektřinu. Zatížení značně vzrostlo a spotřeba světla s ním. Nyní předchlaďte nádobí na pokojovou teplotu v nádobě s ledem nebo zabalené ve vlhkém studeném ručníku.

Závěr

Ne pro všechny chladničky, vysoké teploty jsou škodlivé a způsobují poruchu. Pokud není k dispozici speciální komora pro chlazení, neposílejte horké pánve do polic. Tím se sníží životnost domácích spotřebičů, ohrozí se práce ostatních jednotek v domě a výrazně se zvýší účet za elektřinu.