Je možné zmrazit žampiony v domácí chladničce

Mrazivé žampiony doma je možné při nízkých teplotách. Aby houby zůstaly vysoce kvalitní, jsou dodrženy všechny podmínky zpracování a zmrazení. Můžete jíst syrové žampiony, ale v omezeném množství. Při zmrazení se zachovávají nutriční vlastnosti produktu. Po rozmrazení se houby měknou, ztrácejí pružnost, ale houbařská chuť se nemění.

Přínosy žampionů

Houby - nízkokalorické houby. 100 g čerstvého produktu - 27 kcal, vařené houby - 36 kcal. Houby obsahují proteiny, sacharidy, tuky, organické kyseliny, vitamíny (E, D, B, PP), minerály (železo, draslík, fosfor, zinek) a více než 20 aminokyselin.

Vysoký obsah fosforu pomáhá normalizovat metabolický proces, \ tzmírnit únavu, zklidnit nervy. Omega-6 kyselina zlepšuje výživu tkání, snižuje zánět v těle. Látka pyrokatechin podporuje činnost trávicího systému, má hemostatický účinek.

Užitečné vlastnosti hub:

  • riboflavin a thiamin pomáhá s migrénami, bolestmi hlavy;
  • kyselina pantothenová zmírňuje únavu;
  • zlepšuje stav kůže;
  • specifické látky ničí cholesterolové plaky v krvi;
  • houby pomáhají bojovat s nádory;
  • zabraňují vzniku aterosklerózy a srdečního infarktu;
  • lysin a argirin zlepšují duševní činnost mozku;
  • pro žaludeční vředy a hepatitidu se doporučují sušené žampiony;
  • houby zpomalují stárnutí kůže.

Kontraindikace

Houby jsou těžké pro trávicí systém dětí. Chitin není absorbován tělem dítěte. Ti, kteří rostou ve městě, mohou způsobit otravu těla. Absorbují a hromadí škodlivé látky v atmosféře.

Nedoporučuje se jíst houby ve velkém množství. Může se vyvinout zánět gastrointestinálního traktu a trávicích orgánů. Během těhotenství mohou houbové pokrmy způsobit nadýmání nebo alergické reakce. Proto by těhotné ženy a kojící matky měly upustit od používání hub.

Varování!

Umělé houby jsou zdraví bezpečné.

Je možné zmrazit syrové žampiony vchladničku

Houby žampionů - saprofyty, živí se glukózou, kterou dobře absorbují. Druhým zdrojem výživy je celulóza. Nutričním substrátem jsou piliny, sláma, stonky kukuřice, odpad ze slunečnicových semen. Houby se živí organickou hmotou, takže neobsahují škodlivé látky. Je nejen možné, ale nutné zmrazit žampiony na zimu.

Všechny houby absorbují cizí pachy, takže jsou skladovány odděleně od ostatních výrobků. V ledničce uchovávejte čerstvé žampiony 1-3 dny. V mrazáku se čerstvé houby skladují několik měsíců.

Příprava hub před zmrazením

Ovoce nakoupené na spontánním trhu jsou roztříděny. Obchod prodává již tříděné kopie. Všechno rozmazlené, špinavé, plesnivé, promáčknuté ovoce je lepší hodit. Houby by měly být lehké, elastické, čisté. Shromážděné nezávisle houby v lese, očištěné od jehličí, lesní odpadky, pozemky. Třídit shnilé, mražené, červí, staré ovoce.

Houby omyjte v teplé vodě. Když čepice a nohy jsou trochu dušené, jsou snadněji umýt. Kůže na klobouku nemusí být odstraněna. Pak se na 20-30 minut rozprostře na ručník a suší se po vysušení. Nečistoty se čistí nožem ze dna stonku. Pokud jsou vzorky velké, pak můžete oddělit víčko od nohy, pak to bude vhodné vyčistit.

Důležité!

Pokud houby nevyschnou a vlhkost v nich zůstane, ztmavnou během zamrznutí a ztratí svou gastronomickou chuť.

Houby jsou krájeny,nakrájené, nakrájené tak, aby bylo vhodné vařit. Po odmrazení bude výrobek měkký a nebude možné ho řezat.

Jak balit houby, výběr balení

Pro zmrazení použijte plastové sudochki s víčky, plastové sáčky. Promyté a suché žampiony se umístí do čistých sáčků v množství, které bude použito po rozmrazení. V balení je veškerý vzduch uvolněn, konce jsou dobře svázané. Opakované zmrazování se nedoporučuje.

Plastové nádoby jsou předmyty, odmastěny. Pak se suší. Malé houby mohou být položeny v nich celé. Horní kryt a poslat do mrazáku.

Aby tento druh zůstal atraktivní, houby si zachovávají svůj tvar, jsou umístěny na desce v mrazicím prostoru a poté, co jsou zmrazeny, jsou uloženy v hustých obalech. Pro těsnost balení mohou být plastové sudochki umístěny do sáčků a svázány.

Houby v domácí chladničce

Houby jsou důkladně omyty. Pokud jsou houby z lesa, jsou nasáklé 6-8 hodin ve vodě, aby se zbavili červů a hmyzu. Všechna poškozená místa se řezají a čistí nožem.

Po vysušení jsou plody rozmístěny na talíři nebo v hluboké nádobě, zakryta obalem na potraviny nebo ubrouskem nahoře a zaslána do chladničky. Skladování v chladu bez zamrznutí déle než 3 dny, je lepší vařit během jednoho dne. Na spodní polici chladničky, kde je nejchladnější, může jídlo trvat až 6 dní.

Důležité!

Když se objeví tmavé skvrny,To znamená, že v houbách vznikají škodlivé látky, které jsou nebezpečné pro zdraví.

Skladování v mrazničce

Skladovatelnost výrobku v mrazničce závisí na nastavené teplotě. Můžete zmrazit čerstvé žampiony (celé a plátky), vařené, smažené, blanšírované.

Způsob zmrazení čerstvých žampionů

U zmrazených žampionů se vybírají celé malé, pružné vzorky. Pokud jsou houby velké, pak můžete čepice pouze zmrazit.

Po vyčištění, umytí a vysušení hub, vložte je do nádoby na potraviny s víčkem nebo do těsných pytlů. Vzduch je z vaku uvolňován a svázán nebo svázán. Nádoby jsou umístěny v mrazáku. Celé houby jsou vhodné pro moření, mohou být pečené s masem nebo rybami.

Před vařením se nemusí žampiony rozmrazovat, můžete je ihned odeslat k tepelnému ošetření.

Plátky hub

Krájené ovoce zabírá mnohem méně místa než celé vzorky. Použití drcených žampionů je rozsáhlé: v salátech, polévkách, omáčkách z hub, v koláčích, dušených a vařených bramborách nebo těstovinách.

Zásada zmrazení:

  • řezané čisté čepice a stonky na talíře;
  • pokládejte plátky do tenké vrstvy na plech, prkénko, fólii;
  • na horní polici mrazničky vložte plech na pečení;
  • po 12 hodinách se kousky hub vylijí do nádoby s víčkem, vloží se do vrstev;
  • zaslané do mrazicího oddílu;
  • v režimu rychlého zmrazení ovoce zmrazí během 2-3 hodin;
  • krájení krájeného ovoce do 12 měsíců.
Důležité!

Zmrazené desky jsou velmi křehké, mohou se zlomit, musí být opatrně posunuty.

Houby po tepelném ošetření

Zmrazený smažený nebo vařený produkt šetří čas při vaření po rozmrazení. Bude stačit dostat se, odmrazit, pak ohřát na saláty, brambory, polevy.

Sklizeň vařeného produktu

Oloupané a umyté ovoce se rozřezává ve smaltovaném zboží. Nalijte vodu, osolte ji, ohřejte. Po varu se vaří 5-7 minut při nízkém teple. Pokud jsou houby celé, doba vaření se zvýší na 15 minut.

Vařené žampiony vložené do cedníku, umožňující odtok veškeré kapaliny. Vývar nemůže vylévat, a houby v jiné nádobě. Vývar se používá k vaření houbové polévky.

Po ochlazení se vařené kousky rozloží do šarží. Uvolněte vzduch, pevně svázaný, distribuovaný v mrazáku. Udržujte je půl roku.

Zásoba s vývarem

Pokud chcete zachránit voňavý vývar, můžete zmrazit houby ve vývaru. Nevýhodou tohoto způsobu mražení je, že nádoby zabírají v mrazáku spoustu místa. Ale z hotové základny můžete rychle vařit polévku.

Triky obrobku:

  1. Houby vařené v osolené vodě po dobu asi 10-15 minut. Ovšemtěla jsou předřezána nebo ponechána nedotčena.
  2. Do nádoby se vloží těsný vak, jeho okraje by měly vyčnívat z nádoby.
  3. Ochlazený vývar s houbami se nalije do nádoby, balíček je svázaný, zmrazený v nádobě.
  4. Po 10 hodinách kapalina zamrzne, sáček se vyjme z nádoby, brikety se položí jeden na druhý v mrazáku.

Smažené žampiony

Jedinečné houby jsou po rozmrazení vynikající, jak vařené, tak smažené. Smažený výrobek je dokonale uložen v mrazničce po dobu 5-6 měsíců. Stačí to dostat, rozmrazit a ohřát na brambory nebo těstoviny, udělat julienne, lasagne, dušené maso.

Jak zmrazit houby:

  • čisté žampiony nakrájené na talíře;
  • rostlinný olej se nalije do pánve;
  • když se olej zahřeje, vylijte houby;
  • smažte, dokud se veškerá kapalina neodpaří a kusy nebudou lehce opečené;
  • v procesu smažení, objem výrobku je výrazně snížena, zabírá málo místa v mrazáku;
  • skladovány do 3 měsíců.

Při smažení není nutné osolit houby. Po rozmrazení je nasolte.

Skladovatelnost žampionů v mrazničce

Zmrazený výrobek z hub je skladován v mrazáku syrový - 1 rok. Skladování po tepelném zpracování je 6 měsíců.

Teplota:

  • -2 - 0 stupňů - 3-4 dny;
  • -14 -12 stupňů - 4 měsíce;
  • -17 -15 stupňů - 5-6 měsíců;
  • -23 -18 stupňů - 12 měsíců.
Varování!

Po rozmrazení je výrobek ihned použit, je vhodné zbytky zlikvidovat.

Jak správně odmrazit

Aby nedošlo k opětovnému zmrazení čerstvých žampionů, je třeba připravit porci, která bude použita okamžitě. Proces odmrazování probíhá postupně. Přes noc se z mrazničky přenese pytel hub. Ráno je můžete nechat na stole a rozmrazit po dobu 3 hodin. Pak vaříme houbovou mísu.

Druhou metodou odmrazování je přemístit zmrazené ovoce do chladné vody na půl hodiny. Potom vodu vypusťte a akci opakujte, dokud se houby neroztopí. Bude to trvat 2-3 spláchnutí. Žampiony však lze bezpečně poslat z mrazničky na pánev, není nutné je předem rozmrazovat.

Recept na zmrazení na zimu po blanšírování

Blanching - ošetření produktu vroucí vodou, která si zachovává všechny užitečné vlastnosti. Před zpracováním se houby omyjí, čistí a zbavují nečistot.

Recept:

  • umyté houby se uchovávají ve slané vodě po dobu jedné hodiny (20 g soli na 1 l vody);
  • velké vzorky nakrájené na kousky libovolně;
  • umožňují odtok kapalin;
  • dejte je na síto, jednu minutu vložte do vroucí vody, vyjměte;
  • vložte do studené vody, aby se proces vaření zastavil;
  • vyjměte, nechte odtok vody, vysušte žampiony na ručníku;
  • rozprostřený v nádobě, přikryté víčkem, odeslaný do mrazničky;
  • skladováno při teplotě -18 ° C.

Dalším způsobem blanšírování je zpracovánítrajekt Ovoce se rozmíchá ve dvojitém kotli, drží se na páře po dobu 5 minut. Pochladit, ležet v nádobě a zmrazit.

Tipy

Jsou-li v mrazáku různé druhy hub, před vložením kusu papíru s názvem druhu se do každého balení nebo nádoby vloží datum sklizně. Uveďte, kde vařené, syrové, celé, nakrájené houby.

Doporučení pomohou správně zmrazit žampiony:

  1. Je nezbytné zmrazit žampiony ty, které jsou sebrány do 2 dnů.
  2. Je možné připravit nejen zcela, ale také zlomené, drcené, nerovnoměrné houby.
  3. Sušič, který je produkt zmrazen, tím lepší je zmrazení.
  4. Rychlé zmrazení zachovává příznivější vlastnosti v houbách.
  5. U houbových řízků nebo omáček se čerstvými houbami prochází mlýnek na maso. Pak se rozloží do sáčků umístěných v mrazáku.
  6. Po rozmrazení by měl být přípravek použit celý, nenechávejte jej delší dobu v chladničce.

Zpracování a zmrazení žampionů doma není obtížné, na chvíli se čas ubíhá. Při správném zmrazení uchovávají žampiony v mrazáku dlouhou dobu vůni houby a chuť. Vaření vašich oblíbených jídel po rozmrazení bude rychlé a snadné, zejména když leží hotový zpracovaný výrobek.