Jak skladovat čerstvou bazalku

Při přípravě i těch nejobvyklejších pokrmů nelze provádět žádné koření, takže každá kuchyně bude mít vždy čerstvé koření v čerstvém, mraženém nebo sušeném stavu. Pikantní bylinky musí být řádně sklizeny a zachráněny: například ne všechny hostesky vědí, jak ukládat bazalku, ale tato rostlina je velmi jemná a rychle ztrácí zvláštní zápach, pro který je tak vysoce ceněna.

Příprava skladování

Doma je možné zachovat celou kytici aroma a chuti bazalky pouze v těch nejčerstvějších listech, zejména pokud se připravujete na zimu. Pečlivě třídte stonky, zanechávejte šťavnaté, bez žloutnutí a sebemenší známky hniloby, odstraňujte pomalé a poškozené rostliny.

Nedoporučuje se umývat bazalku pro krátkodobé skladování v chladničce a v ní je dostatek vlhkosti.

Pokud se chystáte na sklizeň trávy na zimu, ujistěte se, že umýt listy: ponořte bazalku v misce se studenou vodou, opatrně otřete listy, pak opláchněte pod tekoucí vodou s mírným tlakem vody. Odvlhčete vlhkost, zakryjte surovinu na ručníku a počkejte, až listy budou úplně suché. Chcete urychlit proces - přebytečnou vlhkost vypusťte papírovou ubrouskem.

Metody skladování

Rozhodněte se v jaké formě a kde budete koření ukládat.

V chladničce

Chladírenský sklad je oprávněný, pokud plánujete co nejdříve využít čerstvou rostlinu. Navlhčete hadřík, zabalte do něj svazek pikantní trávy a vložte ho do plastového sáčku nebo ho zabalte do přilepeného filmu, propíchněte obal na několika místech párátkem - v této formě bude koření čerstvé do jednoho týdne. Nebo zabalte vybrané listy do tlustého papíru a uložte je do zásobníku na zeleninu.

Slaná bazalka na zimu: listy nakrájejte, posypte solí, pevně vložte do čisté nádoby a přikryjte rostlinným olejem. Sůl můžete zcela osolit a nalijte olej, pak bude sůl potřebovat trochu víc. Takové sochory doma jsou uloženy v chladničce po dobu 2-3 měsíců.

Při pokojové teplotě

Čerstvá bazalka je skladována po dobu dvou týdnů ve sklenici vody: ponořte stonky a kořeny do vhodné nádoby s vodou, držte někde na stole nebo parapetu od slunce. Pokud také zabalíte takovou kytici do plastového sáčku a zajistíte její hrany gumičkou, bude rostlina trvat tři týdny.

Dlouhodobé skladování

Doma, na zimu, je lepší udržet bazalku zmrazenou, sušenou nebo nakládanou.

Metoda zmrazování

Pikantní trávu pro zimu lze zmrazit několika způsoby - v každém případě lze koření uchovávat v mrazáku až jeden rok.

Vybrané listy položí jednu vrstvu na pergamenový papír, po hodině zamrazí, po hodině připraví hotové suroviny v pytlích, nádobách a místě pro dlouhodobé skladování v mrazáku.

Rozemele rostlinu nožem nebo perebitem na mixéru, vloží se do ledových forem a nalije se buď voda nebo rostlinný olej. Když pikantní kostky zamrznou dost dobře, vytáhněte je z forem a zabalte je do pytlů nebo podnosů. Mrazící bazalka s přídavkem rostlinného oleje bude trvat déle než s vodou.

Bazalka na sušení

Vyřízněte vybrané stonky, položte na papír tenkou vrstvu a několik dní od slunce, kde je poměrně tmavá, suchá a dostatek čerstvého vzduchu je v podkroví, pod baldachýnem ve dvoře.

Nebo sbírejte rostlinu ve svazcích, svázejte ji s nití a zavěste ji do stínu v návrhu. Sušené koření umístěte do plátěného sáčku, kde bude ležet přes zimu.

Dávejte si pozor na vlhkost: pokud je více, než je nutné, trávník začne plísnit, bude mít specifickou chuť a vůni sena.

Rychlý a spolehlivý způsob sušení v troubě. Rozložte listy na plech a pošlete k sušení: teplota by neměla překročit 40 ° C, doba schnutí je asi hodinu, povinná přestávka je každých 10-15 minut, dveře trouby by měly být otevřeny po celou dobu.

Sušené koření skladujte v čisté skleněné nebo keramické nádobě s pevným víkem po dobu jednoho roku.

Marinování koření

Bposypeme čerstvými listy bazalky čistou sklenicí, nalijte je buď vyhřívaným vínem, jablečným octem, nebo jen vínem, nechte asi 2 týdny. Tento přípravek by měl být pevně uzavřen v chladničce a skladován několik měsíců.

Dobře sklízejte bazalku a vychutnejte si nepřekonatelnou vynikající chuť pokrmů ochucených tímto kořením.