Jak udržet čerstvou petrželku na zimu

Petržel je cenná složka používaná při přípravě různých pokrmů. Je zdrojem mnoha živin, vitamínů a stopových prvků, proto má velký význam ve výživě každého člověka. Každá hospodyňka ví, jak zachovat petržel na zimu, používají se pouze různé metody a metody.

Každý z nich má své pozitivní a negativní vlastnosti:

  1. zmrazení;
  2. sušení;
  3. smíchání se solí;
  4. ochrana.

Pro zachování čerstvého koření bez dopadu dalších metod zpracování nebude fungovat.

Ženy v domácnosti obvykle upřednostňují sušení nebo zmrazování. V případě potřeby vyžaduje sklizeň ve velkých velikostech použití metody konzervování. Vědět, jak zachovat koření po dlouhou dobu, můžete výrazně diverzifikovat dietu v chladném období, stejně jako snížit náklady na nákup hotových koření. Sušený produkt balený v malých pytlích je téměř vždy nižší než ten, který je získáván nezávisle.

Použití soli

Jedním ze starých způsobů dlouhodobého uchovávání výrobků je solení. Jedinou nevýhodou tohoto způsobu je potřeba suterénu nebo volného prostoru v chladničce. Jak uložit koření, v tomto případě, může použít jakékolipaní Musíme vzít zelené listy, dobře je umýt a osušit. Dalším krokem je drcení. Pak je třeba přidat sůl v poměru 1: 5 (více koření), pak pevně dejte čisté skleněné nádoby a zavřete nylonový kryt. Použijte také chladnou okurku.

Nevýhodou této metody je potřeba dodržet teplotní rozsah skladování - do +7 stupňů. Mezi výhody - jednoduchost receptu a nedostatek dalších nástrojů.

Ochrana

U domácích zvířat lze velkou konzervu petrželky konzervovat metodou konzervování. Je to odůvodněno v případech, kdy se koření používá jako léčivo. To bude vyžadovat námořník a cín víčka s gumičkami. Případně si můžete vzít moderní banky. Zajišťují uzavření víka bez dalších nástrojů.

Recept je poměrně jednoduchý. Zelení se pečlivě umyli a oddělili od oddenku. Lze jej také použít, ale bude třeba jej oloupat a nakrájet na kostičky. Listy se suší ručníkem a pak se rozsekají na velké kousky. Hmotu vložte do skleněných nádob bez silného tlaku, aby se zvýšila hustota. Marinádu připravte odděleně. Bude vyžadovat vodu, sůl, ocet. Další koření je nežádoucí, protože mění chuť sochoru.

U půllitrové nádoby budete muset přidat 15 mg octa a trochu soli. Pak se hmota nalije vařící vodou asterilizaci po dobu 15 minut. Pokud nechcete provést tento postup, je třeba nalít vařící vodu přes sklenici petrželky jednou a nechat stát po dobu 20 minut. Potom se voda vypustí a přivede k varu. Do nádoby se přidají ocet, sůl a nalijí se vroucí vodou, banky se uzavřou.

Zeleninové sušárny

Tento způsob sklizně petrželky poskytuje skladování po dlouhou dobu, zatímco výrobek zabere minimální prostor. Zelení se umyjí, jemně nasekají a položí na plech na dobře vyfouknutém místě ve stínu. Při vystavení slunečnímu záření, listy ztratí barvu, žlutou. Pokud není žádný návrh, začnou se hnit. Alternativou k přirozenému způsobu sušení je použití speciálních domácích spotřebičů.

Je důležité vědět!Takový blank by měl být skladován v těsně uzavřené nádobě. Hmyz se tam může dostat, pokud je volný přístup. Další nuance je nedostatek vysoké vlhkosti, protože surovina bude vlhčit a zhoršovat. Doba použitelnosti až 2 roky.

Mezi výhody této metody patří skutečnost, že sušená zelená zabírá velmi málo místa. Pro zlepšení kompaktnosti se rozemele na prášek. V této formě může být umístěn do malých skleněných nádob se šroubovacími uzávěry. S nesprávným skladováním nebo jeho dlouhodobě sušeným kořením ztrácí svůj původní vzhled. Změní se jeho barva, rozjasní se. V důsledku toho se hmota stane nažloutlou. Jeho použití při vaření nezpůsobí škodu. Výrazně snížený výkon. Pikantníchuť nebude téměř znatelná.

Mrazící petržel

Je to jeden z nejjednodušších způsobů, který nevyžaduje nic jiného než čas a dostupnost čisté vody. Zelení se dobře promyjí a suší. Chcete-li to udělat, stačí je osušit ručníkem. Pak se větve pevně umístí do plastového sáčku nebo plastové nádoby s víčkem a vloží do mrazáku. Existuje jiný způsob. Surový jemně nasekaný, přidejte trochu vody a položte do ledových forem. Jako výsledek, vlastník k vaření je dost, aby jednu kostku.

Tato metoda umožňuje uložit maximální množství užitečných látek. Při použití konzervování klesá koncentrace vitamínů a mikroprvků vlivem teploty. Použití roztoků soli může také nepříznivě ovlivnit tělo. Ne všichni lidé mají schopnost konzumovat sůl ve velkém množství. Kromě toho bude hostitelka muset použít prázdné místo pro přípravu pokrmů místo. V opačném případě se jídlo snadno osolí.

Při zmrazování petrželky ve svazcích nebo ve formě nasekaných surovin je třeba vzít v úvahu, že vlhkost bude časem odstraněna z vláken. To je přirozený proces. Je-li to možné, je lepší použít zmrazení rozdrceného koření smíchaného s kapalinou v zásobnících na kostky ledu. To udrží maximální množství živin.

Zmrazování, sušení, konzervování, moření jsou hlavními způsoby, jak zachovat petržel na zimu. Neexistují žádné jiné alternativy.