Jak a co snížit dýně: co potřebujete a jak ji snížit

Mnoho odrůd dýně je pokryto velmi tvrdou kůží. Někdy je tak hustá, že zbývá jen sekat. Jak rychlé a snadné řez dýně, pokud je to těžké? Čištění slupky a krájení buničiny nezpůsobuje potíže, pokud použijete doporučené metody. Ne každý nástroj zvládne úkol, takže byste měli poslouchat rady zkušených kuchařů, kteří vám řeknou, jak nakrájet zeleninu. Aby se neřezal a nekazil chutné ovoce, musíte dodržovat jednoduchá pravidla.

Proč potřebujete vědět, jak správně vyřezat dýně

Ne vždy je možné ponechat zeleninu v celém skladu. Je potřeba jeho řezání. Aby dýně neztratily živiny obsažené v buničině, musí být řádně vyčištěny a odříznuty. Pokud je dýně řádně rozřezána a uložena vhodným způsobem, budou vařená jídla chutná a výživná.

Skladování zeleniny z melounů

Jednou z hlavních výhod dýně je dlouhá životnost.Neporušený meloun může ležet několik měsíců na tmavém, chladném místě. Pokud je však ovoce již „otevřené“, může být nakrájeno na malé kostky a dlouhodobě vloženo do mrazničky. Tvrdá kůže by měla být odstraněna s minimálními ztrátami. Při skladování tímto způsobem nebudou ovlivněny chuti a prospěšné vlastnosti.

Sklizeň dýně sklizně lze skládat v suchém suterénu s teplotou vzduchu do + 12 ... + 15 ° C. V takových podmínkách může zelenina ležet až do jara. Jsou rozloženy na policích se slámovou podestýlkou. Mezi plody by měla zůstat malá vzdálenost. Dýně mohou být zachráněny až do nového roku v místnosti, pokud je umístíte na tmavé místo. Oloup by měl být bez poškození a ocas suchý.

Důležité!

Při prvním náznaku hnilob, se ovoce vyjme ze skladu. Ale neodhazujte je. Z rozmazané dýně lze vařit různé pokrmy.

Pokud se buničina nakrájená na kousky složí do plastových sáčků a uloží do mrazničky, bude skladována po dobu 10-12 měsíců. Taková dýně je užitečná pro výrobu bramborové kaše nebo kojenecké výživy. Je-li zelenina velká a není možné ji jíst po dobu 1 hodiny, musí být řez promazán slunečnicovým olejem a obalen potravinářským filmem. V této formě je syrová dýně uložena na dně chladničky po dobu 14 dnů. Pokud je film pravidelně vyměňován, zbytky zeleniny budou ležet měsíc.

Chuť a vůně dýně

Existuje názor, že maso tvrdé dýně je neslazené, tvrdé, vyžadujedlouhé tepelné zpracování. Proto se často používá jako krmivo pro hospodářská zvířata, dříve nasekané na malé kousky. Ve skutečnosti, mnoho druhů měkké dýňové chuti mnohem horší než pevné. Pro jejich vaření to za stejných podmínek trvá stejné množství času. Chuť zeleniny s tvrdou slupkou je však mnohem sladší a bohatší.

Dýňová dužina je měkká, šťavnatá, ne vláknitá, žlutooranžová. Má příjemnou, výraznou vůni. Z buničiny vařené obiloviny, zeleninové pyré, polévky, kompot, džem, kandované ovoce, koláče a muffiny. To je dušené s masem nebo brambory. Dokonce i nejmenší děti milují sladké a jemné bramborové kaše. Děti ji dávají jako doplňkové jídlo. Čerstvý salát a džus jsou vyrobeny z ořešáku squash. Lahodné ovoce se pěstuje pro prodej nebo pro osobní potřebu.

Dýňové odrůdy vhodné pro dlouhodobé skladování mají hrubou kůži. Někdy je to těžké. Při dlouhodobém skladování se slupka ještě více vytvrzuje. Čištění této zeleniny je velmi obtížné, vyžaduje značné fyzické úsilí. Je obzvláště obtížné řezat velkoplodé odrůdy. Pro řezání tvrdé vrstvy potřebujete následující kuchyňský nástroj:

  • prkénko;
  • malý nůž;
  • škrabka;
  • kovovou lžičku nebo škrabku;
  • masivní nůž.

Řezací deska a velký nůž

Pomocí sekáče můžete meloun nakrájet na polovinu v jednom pádu. Semenná vlákna mohou být pohodlně odstraněna kovovou lžící neboškrabka. Aby bylo možné zeleninu snadno rozřezat na kousky, musíte nejprve rozdělit poloviny na malé kousky. Jsou řezané podél nebo přes těžký nůž. Je nutné jednat s maximální opatrností, protože ostré chladné zbraně snadno zranitelné.

Důležité!

Před řezáním tykevové zeleniny se ujistěte, že její poloha je zcela stabilní.

Dýně řez na prkně. Vybere se podle velikosti zeleniny. Na příliš malé desce, to nebude fit. Ovoce by mělo být zcela ploché. Pro řezání vezměte dostatečně velkou, silnou a těžkou desku. V tomto případě bude nábytek spolehlivě chráněn, i když se nůž vypne. Nepokoušejte se krájet ovoce jednou rukou, držte ho pod svahem nebo na váze.

Škrabka na zeleninu a malý nůž

Nůž na čištění mrkve nebo brambor je také užitečný pro řezání dýní. Škrabka se dokonale vyrovná s odstraněním kůže, pokud zvolíte větší velikost. Může být kovová nebo plastová, s čepelí různé šířky, umístěnou vodorovně nebo svisle. Je lepší vzít kovový loupač, protože plastová rukojeť příliš křehká. Silná kůrka by měla být zcela zachycena, protože místo její přilnavosti k buničině je pružnější. Vezměte čepel na hustou kůži je velmi obtížné. Takže můžete omylem zranit ruku.

Řezný díl je umístěn tak, aby zcela zapadl do slupky. Odstraňuje se jedním pohybem. Pokud zelenina nebyla vůbec poddajná, zbavte se tvrdé kůžeselhání škrabky na zeleninu. V tomto případě budete potřebovat malý nůž, který je obvykle nakrájen na maso. Mělo by být ostré, vhodně umístěno v ruce. Nejdříve odstraňte kůrku nožem a potom maso nakrájejte na kostky.

Jak vyřezat dýně

Nejdříve důkladně omyjte dýně zatímco vyrůstala, ležela na zemi. Na špinavé kůži se nacházejí vejce Ascaris nebo zbytky chemických hnojiv. Zelenina s hrubou slupkou se doporučuje ořezávat následujícími způsoby:

  1. Namočte. Bakhchu umístil do hluboké nádoby a nalijte vodu. Aby byl plod zcela ponořen do kapaliny, položte na něj jho. Po 10-12 hodinách se vyjme, otře suchým hadříkem a oloupe.
  2. Vaření. Pokud není čas čekat, pak se dýně vaří. Bude to trvat velký hrnec vroucí vody. Zelenina vložená do vroucí vody, udržovaná na ohni 15-20 minut. Potom se nalije studenou vodou a nechá se 5-7 minut. Takto připravené ovoce se snadno čistí.
  3. Řezání. Velmi tvrdá dýně je nejprve nakrájena na kousky. Je umístěn na prkně a jedním pohybem na polovinu s těžkým nožem. Poloviny jsou pak rozděleny na 4 a 8 částí. Jsou oloupané a nakrájené na kostičky.

Poznámka!

Extrahovaná semena se očistí od vláken, promyjí a uloží do tenké vrstvy na talířek. Suší se 14 až 20 dnů při teplotě místnosti. Dýňová semena mohou být použita jako potrava nebo skladována až do jara jako osivo.

Při řezání melounové zeleniny by měla býtdodržovat tato pravidla:

  1. Dýně, položené na prkně, musíte držet jednou rukou.
  2. Nůž by měl být dobře uzemněn. V opačném případě může dojít k prokluzu a zranění prstů.
  3. Dýňové lopatky loupané z loupaných a slunečnicových semen se nakrájejí na podélné tyčinky o tloušťce 1,5-2 cm a výsledné pruhy lze ponechat v této formě. Pokud je to žádoucí, jsou rozříznuty na identické kostky, jejichž velikost závisí na receptu. Čím menší jsou, tím rychleji budou vařit.
  4. Aby se ušetřil čas, musí být pásy složeny dohromady a současně řezány.

Jak připravit dýně na zmrazení

Dobře řezaná dýně nezabere v mrazáku mnoho místa. Pro rychlé zmrazení jsou vybrány pouze zralé plody, které nejsou ovlivněny hnilobou. Buničina se připravuje následujícími způsoby:

  • bramborová kaše;
  • nakrájíme na malé kostky;
  • zem na struhadle.

První možnost sklizně zeleniny umožňuje okamžité použití buničiny. Zbývající metody vyžadují předběžné tepelné zpracování, protože maso je čerstvé. Po použití vhodné metody zmrazování je možné připravit užitečné pokrmy ze šťavnaté buničiny po celou zimu. Doba použitelnosti zmrazené zeleniny je omezená, takže datum sklizně by mělo být uvedeno na obalu.

Jak správně vyrobit dýňové pyré

Doba použitelnosti dýňového pyré v mrazáku není delší než 10 měsíců. To může být okamžitě dát do kastrolů, koláče, obiloviny a další jídla. PrefabrikovanéSklizeno následovně:

  1. Bakhchu se rozřezal na polovinu a zbavil semen.
  2. Kaše se drť nejprve připraví jedním z následujících způsobů: var, pečení, pára nebo mikrovlnná trouba. Odlupování nelze odstranit.
  3. Pro pyré budete potřebovat mixér, vidličku nebo tolkushku. Buničina se odstraní lžící, pak se hnětí, aby se získala homogenní hmota.
  4. Bramborová kaše jsou distribuována v nádobách: nádobách, speciálních formách, plastových kelímcích. Naplněná nádoba se umístí do mrazničky.

Důležité!

Je-li hotové pyré uloženo v nádobě s víkem, je třeba poznamenat, že při zmrazení se objem zvýší. Proto není nutné nádobu plnit až na okraj.

Mražená čerstvá dýně

Bakhchu může být zmrazen za účelem dalšího zpracování různých pokrmů. Z tohoto polotovaru se získají lahodné palačinky, koláče, obiloviny a přílohy. Blank je takto:

  1. Buničina se rozřezává na kousky nebo rozemele na struhadle.
  2. Hotové výrobky se suší ručníkem, rozloží na podnos a odešlou do mrazničky.
  3. Po 2-3 hodinách se zmrazená buničina vloží do sáčků a pak se vrátí zpět k dlouhodobému skladování.

Plastové sáčky nebo nádoby na potraviny jsou vhodné jako nádoby. Naplnění kontejneru, 1,5 cm volného prostoru je ponecháno shora. Než balíček uzavřete, musíte se z něj pokusit uvolnitmožné více vzduchu. Části strouhané zeleniny by měly být pokud možno malé - do 500 g v každém balení. Hrubá mraže skladovaná až 12 měsíců. Ořešák squash lze použít bez rozmrazování. Tvrdá dřeň se vloží do horké omáčky nebo polévky.

Mnohé odrůdy dýně rostou velmi velké. Proto je těžké jíst zeleninu najednou, i když v rodině jsou fanoušci takových jídel. Plody se často zhoršují s dlouhodobým obsahem ve vlhkém suterénu. Nejjednodušší způsob, jak zachovat chutnou zeleninu, je zmrazit ji. Správný přístup vám umožní získat užitečný produkt připravený k použití. Dýňová jídla lze vařit po celý rok.