Jak ukládat řez dýně doma

Dýně je skutečný sklad vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro lidské tělo. Tato zelenina může růst v různých klimatických pásmech. Pokud se o něj postaráte správně, můžete se spolehnout na dobrou sklizeň. Ale nestačí to jen pěstovat. Je důležité mít možnost udržet dýně, aby všechny její cenné vlastnosti zůstaly nezměněny.

Obecné rysy dýně

Dýně se vyznačují kulatým nebo oválným tvarem. Celkem je zde 30 druhů zeleniny, které se liší hmotností ovoce, hustotou, chutí a dobou zrání. Mohou existovat také rozdíly v barvě pleti, která je oranžová, béžová, zelenkavá a žlutá.Které druhy jsou izolovány:

  • jídelny pro lidskou spotřebu;
  • krmiva - jsou určena pro krmení skotu a malých přežvýkavců;
  • dekorační - používají se k dekoraci originálních jídel, kromě toho jsou dobrým materiálem pro řemesla.

V závislosti na druhu, který je posuzován odděleně, se hmotnost plodu může lišit.od 2 do 200 kg. Tato zelenina se poprvé objevila v lidské výživě před 2500 lety. Vlasti dýně je považován za Jižní Ameriku. Dnes se však úspěšně rozšířila do všech zemí SNS. Rozsáhlá popularita se jí podařilo vyhrát před 400 lety.

Zdravá zelenina se nyní podílí na přípravě různých pokrmů. Můžete použít nejen dřeň, ale i semena. Jehly vytvářejí pokrmy z kůry a různé možnosti řemesel. Dužina je vhodná pro dezerty, omáčky. Můžete také z ní připravit kaši a polévky. Semena jsou základem pro produkci přírodního oleje.Užitečné vlastnosti těchto výrobků jsou následující:

  • posílit imunitní systém díky obsahu vitamínu C;
  • normalizují aktivitu centrálního nervového systému;
  • eliminují srdeční dysfunkci;
  • normalizovat spánek a zlepšit spánek;
  • mají pozitivní vliv na stav epidermy, nehtů a vlasů;
  • udržet mládež a pomoci zbavit se nadváhy;
  • podporují normální srážení krve a zajišťují rovnováhu v metabolismu.

Dýně obsahuje značné množství železa. Aby však byly všechny tyto cenné vlastnosti použity v plném rozsahu, je třeba vzít v úvahu požadavky na skladování.

Dlouhodobé skladování

Tato možnost není vhodná pro všechny odrůdy. Předpokládá se, že nejchutnější jsou muškátové dýně. Nicméně, mohou být uchovávány ve skříni po dobu delší než 2 měsíce. Pokud si chcete vychutnat své oblíbené zeleniny v zimě, měli byste dátpreferencí pro velkoplošné vzorky. Jsou docela měkké a vzdušné podle vašich představ.Pro skladování v zimě by měly být vysazeny odrůdy:

  • Čekání;
  • Cherson;
  • Země;
  • Juno;
  • Gilea.

Tyto odrůdy rovněž tolerují proces přepravy. Buničina většiny předložených odrůd je sladká a hustá.

Sklizeň zeleniny

Zrání ovoce je pozorováno v září nebo ve druhé dekádě října. Zahradník musí správně určit, zda je plodina připravena ke sklizni.Jaká pravidla jsou zde uvedena:

  1. Sklizeň by měla být prováděna pouze za jasného počasí. Pokud se slunce na dlouhou dobu neobjeví, neměli byste proces odložit.
  2. Teplota v noci by neměla klesnout pod nulu. Pokud k tomu dojde, ovoce může zmrznout. Při tvorbě námrazy zakryjte lůžko vrstvou umělohmotné fólie přes noc.
  3. Pokud začnete sbírat v deštivém počasí, v budoucnu bude nutné zeleninu umístit na oddělené místo, kde se uschne. Vlhkost se odpaří asi za 2 týdny. Ve stejné době mezi plody by měla být udržována malá vzdálenost.

Znak zrání může být považován za tupý zvuk při poklepání na kůru. Kůra sama se stává tvrdou. Stonek si zaslouží pozornost. Mělo by být suché. Sklizeň, která není zralá, se nedoporučuje sbírat. V tomto případě bude životnost mnohem menší. Dodržování všech nezbytných podmínek chrání ovoce před hnilobou,zachovává minerály a vitamíny v buničině.

Před uskladněním by měl být stonek odstraněn pomocí dobře naostřeného nože. Zároveň je důležité ponechat fragment ocasu dlouhý 5 cm, řez by měl být hladký, jinak by se poškozené místo proměnilo v „bránu“ pro bakterie. To začne proces hnilob. Velké plody by neměly stačit, aby se stonek přesunul z místa na místo. Může se zlomit.

Při výběru zeleniny odložte vzorky, které jsou zdeformované a poraněné. Pokud jsou poškozeny všechny druhy ovoce, musí být oblasti s vadami ošetřeny brilantním zeleným roztokem.V domácnosti musí být udržovány v suchu , jinak na ně zaútočí hniloba. Pokud dáváte pozor na vzhled, sledovat suchost shromážděných vzorků, mohou přetrvávat až do nového roku.

Požadavky na teplotu

Je nezbytné stanovit skladovací teplotu v zimě, aby byla zelenina co nejdelší. Optimální rozsahy jsou od +5 do +15 stupňů. Tento režim pomáhá zachovat šťavnatost buničiny. Pokud je možné udržet značku ne nižší než indikované indikátory, bude dýně vhodná ke konzumaci až do jara.

Skladování dýně doma lze provádět v mrazáku. Kromě teploty je důležitá dostupnost čerstvého vzduchu a indikátor vlhkosti. Ty by měly být na úrovni nejvýše 70%. To vylučuje možnost tvorby formy. Ale také onanesmí klesnout pod 60%, aby se struktura zeleniny příliš nesušila.

Ubytování v apartmánu

Jakmile se sklizeň získá, vzniká otázka výběru místa pro další skladování. Pokud jde o soukromý dům se sklepem, samotný problém chybí. Pokud tomu tak není, budete muset zorganizovat zvláštní místo, kde se budou ubytovat spíše velké plody. Podle recenzí fanoušků této zeleniny je dokonale zachována na balkóně nebo lodžii.

Mělo by být umístěno na policích pokrytých látkou nebo lepenkou. Balkon by měl být prosklený, ale je také důležité, aby zde proudil čerstvý vzduch. Nepřípustné jsou houbové léze, vlhkost, možnost zamrznutí.Dýně se líbí odstín , takže je lepší pokrýt police silnými tkaninami nebo závěsy.

Navzdory nutnosti zachovat určitou vzdálenost se stává, že existuje mnoho druhů ovoce a oblast je omezená. V tomto případě je můžete od sebe oddělit papírem.

Chlazení

Pokud bylo provedeno neúplné zpracování, může být dýně vložena do chladničky. Totéž platí pro zimní zásoby, které byly po ořezu poškozeny. Není vhodné posílat celé ovoce. Plochy, které nejsou pokryty kůží, by měly být zabaleny fólií nebo fólií. Tak buďte schopni zachránit dýně do 2 týdnů. Toto období lze prodloužit až na měsíc, pokud hovoříme o moderním modelu chladničky vybavené antibakteriálním systémem.

Aby se zabránilo odpařování vlhkostina povrchu řezu je nutné povrchovou vrstvu namazat malým množstvím slunečnicového oleje. Měli byste si vzít ten, který necítí. Vrstva by měla být tenká, proto je pro tuto manipulaci lepší použít kulinářský štětec.

Mraznička - nejlepší místo

V ledničce nebo mrazáku můžete doma nakrájenou dýně uložit. Druhý je považován za nejlepší místo pro uložení dýně. Chcete-li vařit jídlo s jeho použitím, stačí, aby se kousky. Chcete-li zmrazit zeleninu, je nutné snížit na malé kousky, a pak je dát do kontejnerů nebo sáčků pro zmrazení. Někteří lidé doporučují, aby byl celý.

Můžete ho rozřezat na polovinu, poté použít polovinu a druhou zabalit lepící fólií a dát ji do mrazicí komory. Zde může být uložen na dlouhou dobu.Plátky s jinou zeleninou a ovocem můžete míchat, pokud je plánujete použít na výrobu dušeného masa.

Sušené řezy

Přemýšlíte, kde uložit dýně doma, měli byste si vybrat suché místnosti, které mají dostatek místa. Když není místo pro skladování čerstvého ovoce, vysychání technologie přijde na záchranu. Dýně pro tento řez na kousky ne více než centimetr tlustý. Poté je očistí od semen a omyjí teplou, slabě slazenou vodou. Dále se kousky suší a rozptýlí v předehřáté troubě nebo elektrické sušárně při teplotě 50 až 60 ° Cstupňů

V troubě zůstane dýně doručena do 6 hodin, doba sušení dýně v sušičce závisí na konkrétním modelu. Teplota by měla zůstat konstantní. Nemůžete ho překročit, protože v tomto případě je maso pečené a není suché.

V moderních modelech elektrických pecí jsou k dispozici nízkoteplotní režimy. To je vynikající volba pro sušení zeleniny. V komoře můžete dát kousky ovoce a nestarat se o jejich stav.

Po uschnutí kousků se zabalí do vrstvy hustého papíru nebo pergamenu. Pak jsou umístěny na suchém a tmavém místě. Pokud není vhodné místo pro jejich umístění, můžete se uchýlit k ochraně přírody. Dýně je vynikající kandované ovoce, bramborová kaše a šťávy. Semena mohou být shromážděna, promyta pod tekoucí vodou a vysušena. Jedná se o nezávislou pochoutku, která je také vhodná pro zdobení koláče a salátů. Tento produkt je velmi užitečný pro ženy i muže.

V suterénu a sklepě

Pokud suterén nezmrzne, i když venku mrzne, je vhodný pro skladování plodin. Je důležité, aby byl suchý. Nicméně přítomnost možnosti větrání. Dobře udržovaná dýně ve sklepě. I pro začátečníky tato metoda funguje dobře. Je pravda, že budou muset stavět regály. Police musí být suché. Jsou pokryty kvalitní slámou.

Ovoce vystavují stonek v krátké vzdálenosti od sebe. Čas od času se otočí, prohlédnou slámuvyzvednout, zjistit, zda existují škůdci a plísně. Pokud se zjistí jakékoli známky poškození, nedoporučuje se tyto plodiny dále uchovávat. Mělo by se recyklovat. Pokud dýně zůstala neporušená, ale některé fragmenty musely být odříznuty z kůry, stačí je ošetřit dezinfekčním prostředkem nebo lepidlem s baktericidní omítkou. Poté byste je měli vzít do domu. Zelenina zůstane použitelná až 7 dní při pokojové teplotě.

Krájené kousky

Dýně nejsou plně využity. Pokud ovoce nebylo očištěno od semen a má být skladováno ve velkém kusu, musí být řez uzavřen fólií a zeleninu umístit do chladničky. V tomto stavu bude trvat až 3 týdny. Pokud plánujete po určité době něco vařit, je třeba horní vrstvu buničiny odstranit.

Když je ovoce oloupáno a nakrájeno na kousky, dodržují se zcela jiná pravidla. Vezměte kulinářský štětec a potřete plátky rostlinným olejem, každý jednotlivě zabalený do fólie nebo filmu. Při výběru prvního materiálu a jeho pravidelné změně můžete produkt uložit až měsíc. Delší než toto období, aby se zelenina v chladničce nedoporučuje Lepší je zmrazit.

Typické chyby

Nejběžnější chybou je sklizeň nezralých plodin. Takové plody jsou mnohem méně času a začnou se rychle hnilost. Zahradníci často vodu plodin, když to nestojí za to. Zastavte přívod kapalinymusí být 10 dnů před zamýšleným čištěním.

Po sklizni zeleniny by měly být zeleniny uloženy na teplém a suchém místě. Někteří letní obyvatelé je okamžitě vložili do sklepa, kvůli tomu, co tyto formy napadají. Oříznutí by mělo být vždy umístěno na něčem měkkém a suchém. Zvolíte-li pro to konkrétní, bude pozorována hniloba. Pro tento účel je nejlepší použít suché piliny nebo slámu.

Je důležité třídit podle velikosti. Velké vzorky by měly být v blízkosti stejných velkých vzorků. Malý nejlépe neuchovává, a okamžitě poslal do ochrany. Kromě roztoku brilantní zelené by se trhliny a škrábance měly ošetřit sto procentem manganistanu draselného. Okolí v blízkosti jablek a hrušek během skladování se nedoporučuje. Tyto plody produkují ethylen, což pomáhá snížit životnost.

Pokud budou dodržena jednoduchá pravidla pro skladování, bude k dispozici zdravý a chutný výrobek po celou zimu.Existuje mnoho zajímavých receptůs dýňovou buničinou. Hustá slupka může být kladena na aplikace a řemesla, a semena jsou sušené a spotřebované stejně.