Osoba, zejména městská osoba, naprosto není třeba přemýšlet o bezpečnosti výrobků - dát je do chladničky a objednat. Neměli byste však tuto techniku podceňovat. Chladnička, dokonce i pokročilý model, není schopna dlouhodobě pracovat a udržovat čerstvost výrobků bez řádné péče av případě nesprávného použití. Prvním problémem, kterému čelí všichni majitelé, je nepříjemný zápach uvnitř chladničky a vybraných výrobků.
Jaký je zápach v lednici?
Jednoduše řečeno, pach je směsí par z produktů, která je výsledkem vitální aktivity plísňových organismů, ke kterým dochází i při nízkých teplotách ve tmě a vlhkostních podmínkách, jakož i plastových pachů, které vyčnívají, ale jsou přítomny pouze v nových technologiích. jsou krátkodobé.
Zápach obvykle vzniká z neopatrné manipulace se zařízením, například při pravidelném provádění hygienických a preventivních opatření, jakož i skladování produktů v otevřené formě.
Pozor!
Nepříjemný zápach uvnitř chladničky není zápach freonu, jak se říkájednotlivých obyvatel. V Rusku se již dlouho nepoužívá. Vzorec freonu nemá vůbec žádný zápach, a proto nebude možné jej detekovat ani v případě vážného úniku.
Vůně se mohou mísit a vstřikovat. A pokud nepřijmete žádná opatření, která by je neutralizovala nebo odstranila, pak v průběhu času v chladničce vzniká stálý těžký zápach, ze kterého bude těžké se zbavit.
Pro šíření nepříjemných pachů existuje mnoho důvodů. To se týká i chybných funkcí chladničky.
- Jednoduchá lednice. Pokud se tak stane, že lednice je používána příležitostně nebo sezónně, pak ve vypnutém stavu a se zavřenými dveřmi voní.
- Ucpaný deodorant. Mnoho modelů je vybaveno speciální kazetou, která absorbuje pachy. Potřebuje péči, jinak je jeho účinnost omezena na nic.
- Poškozené výrobky. Produkty se zhoršují i při nízkých teplotách a výrazně ovlivňují celkovou čerstvost.
- Ucpaná drenáž. Tato tenká trubka může být ucpaná, a pak v podmínkách vysoké vlhkosti tam jsou obzvláště jasné nepříjemné pachy.
Jak se starat o chladničku?
Po zakoupení a instalaci chladničky by měl být setřen vlhkým hadříkem a několik hodin větrán. Tím se sníží přírodní technické pachy, které jsou přítomny v jakékoli technice. Současně nepoužívejte žádné jiné čisticí prostředky než čistou tekoucí vodu.
Zajistit dlouhou životnost chladničky a taképrevence nepříjemných pachů musí přijmout dvě jednoduchá pravidla:
- udržování čistoty;
- pečlivě balené výrobky.
Výrobky, které jsou otevřené, nemohou být skladovány, protože chladicí systémy vytvářejí suchý chlad. A za takových podmínek se jídlo rychle ohřívá a schne. Nejen, že není chutný nebo zcela nevhodný pro konzumaci, výpary vytvářejí nepříjemné pachy. Tomu je třeba se vyhnout.
Chladničky v průměru chladnou 12 hodin v chladničce a jeden den v mrazáku. To je třeba pamatovat v nepřítomnosti světla. Pokud světlo není delší než 12 hodin, je třeba všechny výrobky vytáhnout, vypnout chladničku a nechat dveře pootevřené. Za prvé, je zde příležitost k ovzduší, a za druhé, pokud něco zmizí, pak je lepší nechat ho zmizet mimo chladničku.
Pozor!
Jakákoli potravina má schopnost prosakovat, rozpadat se, prosakovat, vytlačovat a jiným způsobem nechtěně odstranit z obalů a nádob. Vyvarujte se starých skvrn nebo drobků. To platí zejména pro zeleninu, zeleninu a ovoce.
Pravidla péče o chladničku zahrnují její pravidelné úplné odmrazování, vysoce kvalitní praní a ventilaci. Tato práce se skládá z několika etap:
- Vypněte a odmrazte chladničku přirozeně. Neměli byste používat zahřívací techniky, které urychlují jeho rozmrazování.
- Neškrábejte led ani nepoužívejte ostré předměty, aby se škrábaly suché louže.uvnitř chladničky.
- Při čištění vnějšku skříně nebo uvnitř nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. To může zničit vzhled škrábanců a učinit povrch ještě náchylnější k pachům. Budou jíst.
- Proveďte praní pomocí tekutých domácích chemikálií nebo pracího mýdla s povinným důkladným otřením hadříkem, omyjte je v čisté tekoucí vodě.
- Omyjte odnímatelné části - police, krabice pod tekoucí teplou vodou tekutými alkalickými produkty a nechte povrchy zaschnout.
- Po umytí nechte chladničku několik hodin v klidu.
- Po zapnutí není nutné jej ihned zatěžovat výrobky. Nechte ho pracovat několik hodin, zvedněte chlad.
Co lze použít z chemických látek pro domácnost?
Šikovné ženy v domácnosti často dávají přednost lidovým prostředkům. Jsou méně účinné, i když vyžadují více času a úsilí, ale mají velmi jemný účinek na plasty. Je to velmi důležité. Ale domácí chemikálie také dobře zvládají kontaminanty v chladničce.
Účelem použití jakýchkoli chemikálií v domácnosti je jemné čištění starých skvrn a mazání a neutralizace pachů. Vzhledem k tomu, že lednice je domácí spotřebič, který je v kontaktu s potravinami, neobsahuje ani agresivní složky ve složení svých výrobků pro péči. Výhodou těchto nástrojů je cenově výhodné a pohodlné balení. Úplně bez chemikálií nemůže dělat a jítročník osvědčených nástrojů.
Paní paní mluví dobře o chemických gelech a dávkovačech. Jsou účinné s velmi dlouhým účinkem, který usnadňuje péči o zařízení.
Výrobky pro lidovou péči pro chladničku
V praxi mnoho domácích léčiv prokázalo dobrou účinnost při péči o chladničku.
- Soda na pečení. Bělicí prostředek, který nepoškozuje plast a sklo. Nedává škodlivé výpary, bezpečné pro každodenní život. Sodová kaše se sbírá měkkým hadříkem a čistí se uvnitř i vně chladničky. Staré skvrny musí být potřísněny takovým kaše a nechat stát několik minut.
- Mýdlový roztok. Můžete si připravit mýdlový roztok vhodný pro použití ve spreji. Namočte mýdlo, nalijte vodu a nechte ji vařit. Můžete přidat trochu amoniaku, jako aktivní tuk-rozpouštědlo, nebo můžete použít nezávislý roztok amoniaku.
- Zubní pasta. Dobře bělí, odstraňuje skvrny a osvěžuje. Osvěžující produkty zahrnují také směs vody, citronové šťávy a vodky. Dobře odstraňuje plak ze stěn a deodorizuje.
Lidové léky na pohlcování a odstraňování pachů zahrnují také:
- Černý chléb. Bochník čerstvého černého chleba nakrájeného na plátky a rozložený na policích. Chléb absorbuje nepříjemné pachy, zatímco je svěží! Nedržte ji déle než 12-15 hodin.
- Mletá káva. Káva přerušuje pachy, ale neabsorbuje je. Tímto způsobem můžetev případě události, například když je lednice plná okurek.
- Pokud jde o snímače. Páchnoucí vůně v chladničce je snadno neutralizována pivem. Stačí jen setřít poličku, kde ryby leží s látkou namočenou v pivu.
- Pohár na dřevěné uhlí instalovaný v chladničce bude také pracovat na absorpci pachů. Je pouze nutné pamatovat na změnu obsahu asi jednou za měsíc a půl.
- Dobré adsorbenty jsou také koření, vařená rýže, drcené tablety aktivního uhlí, čajové sáčky. Ale krátkodobý.
Prostředky pro odstranění pachů v chladničce
Často se objevuje nepříjemný zápach v chladničce. Tento problém lze vyřešit jedním z následujících nástrojů:
- amoniak;
- citrusové plody;
- ocet.
Citronová šťáva
Čisticí roztok lze snadno připravit. Vytlačte šťávu z jednoho citronového ovoce do vody připravené k promytí vnitřku chladničky. Po zpracování bude nepříjemný zápach odstraněn, některé znečištění bude umyto. Po práci s citronovou šťávou jej nemusíte opláchnout čistou vodou. Nechte citronovou vůni zůstat uvnitř chladničky.
Ocet
Stolní ocet získal respekt Rusů, protože patří k univerzálním prostředkům. Dobře čistí kontaminované povrchy a účinně odstraňuje nepříjemné pachy. Pro přípravu pracovního roztoku je nutné promíchat ocet s vodou ve stejném poměru. Pak je třebaNavlhčete hadřík v roztoku a otřete vnitřek chladničky. Opakované stírání stejných povrchů se provádí hadříkem namočeným v čisté vodě a poté třetí čas suchým hadrem.
Koks
Plastové díly v chladničce po dlouhou dobu vydávají nepříjemný zápach. Je možné je eliminovat kapalným amoniakem. K tomu je kus gázy navlhčen v roztoku amoniaku a otřete vnitřní povrchy spotřebiče pro domácnost. Poté není nutné otírat do sucha, nechte dvířka chladničky otevřená, abyste erodovali zápach.
Tipy pro provoz
Stěny chladicích zařízení mohou rychle absorbovat různé pachy a při jejich použití ve skrytých rozích mohou být znečištění. Aby se vozidlo nedostalo do takového stavu, je nutné dodržovat jednoduchá pravidla:
- provádějí každodenní kontrolu výrobků v chladničce za účelem zjištění zkažených výrobků;
- týdně provádějte mokré čištění vnitřku chladničky bez rozmrazování;
- umístit do chladničky produkty balené v zapečetěném obalu;
- pro prevenci nežádoucích pachů, čtvrtletní jedlá soda nebo aktivní uhlí jako sorbent by měly být umístěny do chladicí komory;
- ihned po zjištění odstraní všechny kontaminanty v chladničce.
Zajímavé!
Pokud plánujete vypnout chladničkunějakou dobu, pak by měla být odpojena od napětí, uvolněna a nechat dveře pootevřené. Přidání příchutí nebo absorbérů zápachu pro prevenci není nutné.
Obecně je péče o lednici jednoduchá, nevyžaduje práci a čas. Ano, a tento spotřebič slouží dlouhou dobu. Proto je snadné udržet zařízení v dobrém stavu. Sledování zásobníku s kondenzátem, drenážní trubkou, dvakrát ročně provádějte celkové čištění a revizi, a také neuchovávejte výrobky v neuzavřených obalech nebo je přiveďte ke zkáze - to jsou jednoduché komponenty pohodlí.