Jak skladovat řepu v chladničce, sklep, sklep?

Repné zásoby pro zimu dokonale pomáhají každé rodině. Samo pěstovaná kořenová zelenina nejenže šetří rozpočet, ale také zajišťuje, aby se na vašem stole každý den objevily zdravé a zdravé produkty šetrné k životnímu prostředí. Populace může sklízet řepu, ale není vždy možné zachovat sklizeň až do příští sezony bez ztráty. Abyste tomu zabránili, musíte vědět, jak správně skladovat řepu doma, ve sklepě, suterénu, a to iv podmínkách městského bytu. Zvažte základní možnosti a pravidla, která pomohou zachovat sklizeň.

První etapa - příprava zeleniny pro dlouhodobé skladování

Zdá se, že nejtěžší je sklízet řepu ze zahrady? Roztrhaný, řezané topy, hodil do krabice. Zahradníci to obvykle dělají a jsou rádi, že svým sousedům mohou ukázat obrovské kořenové plodiny, jejichž velikost se podobá vidličkám zelí. Řekněme hned - takové kopie jsou uloženy špatně, jejich chuť je nízká. A gigantické rozměry jsou důkazem velkorysých dusičnanových doplňků a příslušnosti k krmné třídě, nic víc.

Důležité!Pro dlouhodobé skladování si vyberte pouze řepu - Bordeaux, Egyptskou, libero a další.

Existuje několik pravidel přípravyzaručují vysokou bezpečnost sklizně, to je:

  1. Vytažená řepa by měla být pečlivě očištěna rukama velkých hrudek země. Fold bez házení.
  2. Řezané desky nemusejí být úplně vyplněny, ponechají se 1 cm.
  3. Centrální kořen nelze odříznout - doporučená délka je 5-7 cm a odstraňte boční kořeny.
  4. Zkombinujte obložení s tříděním - ihned odstraňte příliš velké, rozbité, poškozené kořeny - taková řepa bude uchována a zmrazena, ale ne pro dlouhodobé skladování. Kořenové plodiny o průměru 10 - 12 cm jsou dobře zachovány.
  5. Před pokládkou do sklepa nebo suterénu se ujistěte, že zeleninu sušíte venku nebo v dobře větraném prostoru.

Druhá etapa - příprava skladování

Pokud budete v zimě skladovat řepu ve sklepě nebo suterénu, připravte si prostory nejdříve. Zkontrolujte dřevěné regály a zásuvky, odstraňte a vyměňte poškozené desky s hnilobou a plísní. Ne nadbytečné bude zpracování sklepa kouřem. V prodeji jsou speciální kouřové bomby, které dokonale zničí různé škůdce.

Samozřejmě, že suterén ve výškové budově s kouřem by neměl být zpracováván, můžete projít na žhář. Dopřejte si pokoj vápnem nebo jiným antiseptikem. Zkontrolujte ventilaci při skladování.

Různé možnosti skladování

Existuje několik jednoduchých způsobů, zde jsou:

  1. Při skladování řepy ve velkém by nemělo být rozptýleno přímo ve sklepě. Stavět dřevěnépalety ve vzdálenosti 15 - 20 cm od země.
  2. Nejlepší možnost skladování řepy ve sklepě nebo suterénu je volně ložena nad brambory. To je skvělá čtvrť - v průběhu dlouhodobého skladování se brambory zbaví vlhkosti a centimetrové ocasy vrcholků řepných listů ji absorbují.
  3. Pokud skladujete řepu v dřevěných nebo proutěných krabicích, neměly by být zakryty víčky. Je velmi dobré dát mokrý písek na dno nádrže a pak položit zeleninu. Dostatečná vlhkost písku je určena jednoduše - když je stlačena v hrstkách, zachovává si svůj tvar.
  4. Na regály s výškou pyramidy nejvýše 75 - 80 cm můžete stohovat řepu.
  5. V suterénu za účelem úspory místa můžete ukládat řepu do speciálních plastových sáčků s kapacitou do 40 kg. Obaly musí být zcela suché, nelze je svázat nahoře.

Požadavky na životní prostředí

Takže se správným uložením kořenového adresáře záložek seřadit. Promluvme si o optimálních podmínkách, za kterých se výrobek nezhoršuje. Pomáháme zajistit dobrou sklizeň:

  1. Teplota vzduchu v rozmezí 0 - 2 stupně. Při nižších teplotách může zelenina při vysokých teplotách zamrznout.
  2. Tma. Světlo by nemělo vcházet do místnosti.
  3. Vlhkost vzduchu - od 90% do 92%.
  4. Dobré větrání místnosti.

Existují triky, které pomáhají zajistit bezpečnost plodiny. Zpracujete-li kořeny roztokem tekuté hlíny, budou odolné vůči teplotním změnám. Samozřejmě, s velkou sklizníje nepravděpodobné, že každá instance může být zpracována, ale s malým - zcela. Zpracování a vylévání zeleniny s popelem chrání před nemocemi. Pokud žádný popel, můžete použít obvyklé křídy. Můžete také přidat křídou do písku, který jste položili na dno krabice.

Důležité!V procesu dlouhodobého skladování pravidelně třídí zeleninu, včas odstraní zkaženou, mraženou a shnilou zeleninu. Místa, kde takové kořeny leží, prášek s popelem nebo křídou.

Řepu můžete nalít pilinami nebo velmi suchým kalcinovaným pískem tak, aby se kořeny nedotýkaly. Takže budou méně kazit. Všechny tyto podmínky lze snadno vytvořit, takže je nezanedbávejte.

Pokud není sklep ani sklep

V městském bytě můžete na zimu ušetřit řepu. K tomu je umístěn v nízkých boxech, které jsou umístěny na tmavém chladném místě pod skříní pod postelí. Tuto metodu zmiňujeme jen proto, že jsme velmi pochybní, že se používá.

Není-li suterén nebo sklep, je nepravděpodobné, že budete zeleninu ukládat doma - spíše je budete odvážet na vytápěný balkon. Pokud je teplota na balkóně příliš nízká, ohřívejte krabici se zeleninou dodatečně - pěna je pro tento účel ideální.

V chladničce je také možné skladovat řepu - pro tento účel jsou baleny do pytlů s otvory nebo zabaleny do plastových nádob. Mraznička je také vhodná - nemytá kořenová zelenina položená v mrazáku, trvá 3 - 4 měsíce, ale její nutriční a užitečné vlastnostiztrácí.

Podle našeho názoru je nepřiměřené držet řepu v bytě. Pokud není letní dům, sklep, sklep, jít na trh nebo do supermarketu - koupit čerstvou zeleninu najednou můžete vždy I ve vařené formě, pokud nechcete trávit čas na vaření.