Čištění prachových větracích mřížek

Jak často je třeba vyčistit výfukové větrací mřížky v domě nebo v jiné místnosti, vizuálně je zkontrolovat. Pro čištění a dezinfekci samotného ventilačního systému však existují určité normy, které jsou upraveny zákonem nařízením Rospotrebnadzor ze dne 12. srpna 2004 pro č. 107. Platí pro sociální a průmyslové prostory. Domy jsou mnohem jednodušší.

Když je čas vyčistit gril

Vzduch v domácí nebo průmyslové technické místnosti ve struktuře jakéhokoli jiného účelu cirkuluje ventilačním systémem. Mřížky na větracích otvorech zachycují prach, částice, které ucpávají vzduch. Na nich se usadí špína.

Pro lepší kvalitu vzduchu v místnosti vyčistěte prach z větracích mřížek tak často, jak je to jen možné. Pokud nejsou mřížky vyčištěny včas a pravidelně, bude omezen přístup vzduchu do místnosti. To přispívá ke vzniku a rozvoji plísní, plísní a škodlivých bakterií v místnosti.

Situaci v kuchyni komplikuje skutečnost, že se tuk dostává na gril. Udržuje více prachu a více brání cirkulaci vzduchu.

V kuchyni by měl být rošt čištěn častěji než v koupelně. Dvakrát měsíčně je nutné provést hygienu větracího vchodu. K WC a koupelně dost časuza měsíc mytí roštu.

V případě potřeby mohou být tyto postupy prováděny častěji, jsou-li viditelné pavučiny a prach.

Chcete-li zkontrolovat, zda digestoř funguje normálně, můžete do grilu přivést rozsvícený zápas nebo malý kousek papíru. Kapota by měla pracovat, kreslit plamen nebo papír.

Pokud k tomu nedojde - je čas vyčistit rošt.

Jak čistit rošt

Před zahájením hygienických postupů opatrně vyjměte gril:

  1. Pokud je trubka připevněna k mřížce, musí být zatlačena zpět.
  2. Mřížku vypáčte pomocí šroubováku nebo nože.
  3. Odstraňte rošt z poklopu, snažte se netřást, aby se do ovzduší neprášil prach, pavučiny a nečistoty.
Důležité!

Hodně záleží na účelu místnosti, kde je rošt umístěn. Uvažujeme o domácím prostoru. Pokud se jedná o koupelnu, pak se tuk na něm neshromažďuje a můžete jednoduše opláchnout mřížku v tekoucí vodě, vypustit ji a dát na místě.

Pro kuchyňský rošt musíte nejprve připravit vše, co potřebujete k čištění:

  • gumové rukavice na ochranu rukou;
  • 38) houbu;
  • suchý hadřík;
  • kartáč, můžete použít kartáček na zuby nebo jiné;
  • mycího prostředku nebo odstraňovače mastnoty.

Pak můžete pokračovat:

  1. Používejte rukavice.
  2. Ošetřete rošt na obou stranách a nechte nějaký čas až půl hodiny v závislosti na stupni znečištění.
  3. Opláchněte houbou.
  4. Na těžko přístupných místech čistěte kartáčem.
  5. Vyčistětevody
  6. Osušte gril.

Skutečnost!

Doba čištění a množství odstraňovače tuku závisí na tom, jak často jsou odsávací větrací mřížky zbaveny prachu. Pokud provádíte hygienu pravidelně, bude proces sám rychlejší a jednodušší.

Hygienické normy pro čištění ventilačního systému

V sociálních a průmyslových prostorách se čištění mřížek provádí společně s hygienou větrací šachty. Tento proces se řídí zákonem. Frekvence čištění závisí na účelu budovy. V průměru to je 1 čas za 6 měsíců.

Majitelé budov nebo nájemci by se měli nezávisle zabývat otázkou prevence a čištění větrání.

Tyto práce vyžadují zvláštní vybavení. Musíme najmout specialisty, vypracovat akt práce.

Ve školách a mateřských školách můžete mříže čistit sami, když čistíte třídu nebo skupinu pouze venku a otřete je hadrem.

V každém případě je hygiena ventilačních mřížek důležitá a nezbytná. Je důležité to pravidelně provádět, aby se zachovala kvalita vzduchu a mikroflóra místnosti.