Vaření sušeného ovoce - 6 způsobů, jak správně sušit jablka

V produktivních letech, jablka jen praskla s velkým množstvím ovoce. Letní odrůdy jsou velmi plodné a plodné, ale uchovávají jen velmi málo. Letní obyvatelé mají problém se zpracováním jablek. Kromě vaření džem, džem a kompotování kroucení jablka suché. Zvládnutí procesu není obtížné, několik možností.

Výhody sušených jablek

\ t

Po zvládnutí technologie řádného sušení ovoce řeší majitel jablečného sadu problém zpracovávání plodin a získává užitečné sušené ovoce, jehož přínosy byly prokázány vědeckým výzkumem.

Pomoc!

V buničině ze sušených jablek je obsah jódu vyšší než u plodů banánu, pomeranče.

Konzumace sušených jablek prospívá zdravým lidem, protože slouží jako preventivní opatření proti mnoha chorobám. Pomáhá pacientům vyrovnat se s jejich nemocemi: usnadňuje proces léčby drogami.

Vláknina obsažená ve struktuře sušených jablek, pektinů, celulózy má dobrý vliv na střevní mikroflóru a stabilizuje její práci. Mají mírný projímavý a močopudný účinek.

Sušená jablka jsou obzvláště užitečná pro lidi v EU. \ Tvěku a dětí. U menopauzálních žen pomáhají snižovat úbytek kostní hmoty. Konzumace snižuje riziko osteoporózy.

Využívají se onkologičtí pacienti a osoby s patologickými stavy kardiovaskulárního systému. Antioxidanty obsažené v sušených jablkách, mikroprvcích tónují cévy, snižují procento špatného cholesterolu v krvi.

Jak si vybrat jablka pro sušení

Sušené ovoce z letních odrůd jablek se suší společně s kůrou, kvalita konečného produktu je nižší než při použití plodů z pozdně dozrávajících odrůd jabloní. Existují odrůdy, ze kterých se získává nejužitečnější sušené ovoce. Můžete se s nimi setkat v zahradách jakékoli klimatické zóny:

  1. „Aport“.
  2. „Anýz“.
  3. „Titovka“.
  4. „Antonovka“.
  5. „Slavyanka“.

Jak připravit jablka na sušení

Plody musí být roztříděny, shnilé, shnilé, vyhozeny na kompost. Dobrá nepoškozená jablka opláchněte tekoucí vodou. Pro namáčení ovoce je voda okyselena jablečným octem nebo kyselinou citrónovou, pokud chcete mít krásné sušené ovoce s lehkou dužninou, která není zatemněna.

S hustým ovocem odloupněte kůži, vystřižte střední část semen, několik minut ji položte do hrnce s okyselenou vodou. Vyjměte jablka jeden po druhém, nakrájejte je ostrým nožem s kruhy nebo plasty, dodržujte tloušťku řezu od 5 do 7 mm.

Jak můžete sušit jablka

Několik možností sušení. Můžete sušit staromódní způsobovoce přirozeně na slunci, a můžete se uchýlit k službám moderních domácích spotřebičů.

V elektrické troubě

Pro sušení v elektrické troubě potřebujete pauzovací papír nebo role speciálního pečícího papíru. Zakrývají dno pánve a leží na ní nakrájená jablka. Řezy nejsou rozloženy silně. Trouba se zahřívá. Teplota v něm není vyšší než 80 ° C.

Pomoc!

Světle hnědé sušené ovoce. Šťáva z nich nevyčnívá, stávají se plastovými, nelomí se při ohybu.

Vložte plech, všimněte si čas. Pokud teplota trvá 30 minut, vystavte 70 ° C. Poté na 5 hodin zapomenou na jablka. Když čas plyne, vyjměte pánev, otočte laloky vzhůru nohama, snižte teplotu v troubě na 50 ° C, ovoce sušte alespoň 4 hodiny.

Plynová trouba na sušení

Trouba plynového sporáku se zahřívá, teplota v něm by měla být nastavena na 60 ° C. Jablka, nakrájená na plasty, se umísťují na plech pokrytý pergamenem. Dejte je do jedné vrstvy. Na začátku sušení ovoce obsahuje hodně vlhkosti, takže se rychleji vypařuje, dveře v troubě se otevírají a zanechávají malou mezeru.

V moderních plynových sporácích je k dispozici režim konvekce. S ním jablka suší velmi rychle. Při sušení v plynové troubě je sušené ovoce připraveno za 6-8 hodin. Během této doby je třeba je několikrát otočit, spodní a horní pekáč musí být vyměněn.na místech.

V mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba urychluje všechny procesy vaření. Trvá velmi málo času na zaschnutí. Výsledek netrpí. Jablka, sušená v mikrovlnné troubě, ve svých užitečných vlastnostech nejsou horší než u sušených v peci nebo na čerstvém vzduchu.

Proces sušení probíhá ve dvou fázích:

  1. Připravená surovina se položí na povrch ploché desky, která se odešle do mikrovlnné trouby, doba se nastaví na 40 sekund, výkon je 250 W. \ t
  2. Po 40 sekundách se deska vyjme, ovocné řezy se otočí, nastaví se nový čas (3 minuty), výkon se zvýší na 300 W.

Sušené ovoce se odebírá z mikrovlnné trouby, pokud nedosáhlo stupně připravenosti, jsou sušeny již potřetí. Doba sušení netrvá déle než 30 sekund.

V elektrické sušičce

Z řady elektrických sušiček se oči obchodů rozběhly. Pro sušení jablek je vhodný jakýkoliv model. Při výběru sušičky je věnována pozornost počtu palet, jejich tloušťce a síle spotřebiče, počtu teplotních režimů. Optimální teplota je od 55 do 60 ° C.

Poznámka!

Pro každý typ sušení je optimální tloušťka řezů 5 mm.

Tento způsob sušení osloví každého, je to nejjednodušší a nejpohodlnější. Není třeba otáčet řezy. Ventilátor násilně pohání vzduch uvnitř sušičky, ovoce schne rychle, rovnoměrně.

Plátky nakrájených jablek se rozkládají na paletách ne v tlusté vrstvě. Aby ovoce rovnoměrně zasychalospodní a horní palety jsou pravidelně zaměňovány a obraceč řezů.

Jablka, sušená na elektrické sušičce před nalitím do ukládacího vaku, se uchovávají po dobu alespoň jednoho dne při teplotě místnosti, rozptýlené na stole nebo jiném plochém povrchu.

Na slunci

Letní dozrávání odrůd jablek dozrává, když je mnoho slunečných dnů. Jsou dostačující pro získání sušeného ovoce bez použití elektrických spotřebičů. K tomu není nutné mít chalupu nebo dům, jablka lze sušit na balkóně výškové budovy.

Okno umístěné na slunné straně je pro tento účel vhodné. Připravené, sušené z přebytečné vlhkosti plátky jablek na rovném hladkém povrchu v jedné vrstvě.

Informace!

Pokud se na parapetu suší ovoce, mělo by být okno otevřené pro větrání.

Vhodné pro sušení řezných desek z překližky nebo velkoformátového plastu, podnosy pokryté pauzovacím papírem. Plody jsou rozloženy v jedné vrstvě, několikrát denně otočeny.

Doba schnutí závisí na různých faktorech:

  • tloušťka řezu;
  • jas slunce;
  • teplota a vlhkost vzduchu vně, uvnitř;
  • přirozená cirkulace vzduchu.

Pokud je sušena na balkóně, terasa venkovského domu, pak je ovoce pokryto gázou. Látkový obal chrání ovoce před mouchami, mouchami, včely. Sušené ovoce dosáhne připravenosti za týden.

Závit

Suché na provázkuplátky jablek (kroužky), pokud je otevřená terasa, balkon, veranda. Položte kroužky na provázek nebo nit s velkou tloušťkou. Srážky by neměly dosáhnout vazů s ovocem, od hmyzu házet gázu složenou na nich ve 2-3 vrstvách. Při dobrém počasí (slunce, déšť) sušení trvá déle než 6 dní.

Mnozí používají místo nití dřevěné špejle. Po vysušení na čerstvém vzduchu se jablka uchovávají v místnosti s dobrou ventilací, dokud nejsou plně připravena. Po úplném usušení se nalijí do zásobníku.

Tipy

Ne každý ví, jak správně skladovat jablka, sušená doma. Mnozí se dopustí hrubé chyby - použijte balíčky na zmrazení (snídaně). Polyethylen neumožňuje vzduch, sušené ovoce podkopává a ztrácí své užitečné vlastnosti.

Poznámka!

Když je doba sušení 3 hodiny, posypte oblíbeným kořením (skořice, vanilka).

Po několik let lze sušená jablka skladovat různými způsoby:

  • v plátěných pytlích;
  • papírové sáčky;
  • kartonové krabice;
  • ve skleněných nádobách, jejichž hrdlo je pokryto látkou, nebo svázané pergamenovým papírem.

Rada pro přípravu roztoku kyseliny sírové je užitečná. V ní plátky jablek drží asi 3 minuty. Po této léčbě si zachovávají krásnou barvu a jsou pro hmyz neatraktivní. Při přípravě roztoku vezměte vodu 1 litr a kyselinu sírovou 1 g. Nalijte nařezané nakrájené ovocecedník, ponořte ho do kyselé kapaliny.

Závěr

Sušené plátky mohou být namísto svačinky podávány do práce, vařit z nich lahodný kompot nebo uzvar. Plnění sušených ovocných koláčů osloví všechny labužníky. Po celou zimu se můžete nechat hýčkat lahodnými dezerty ze sušeného ovoce a připravit je bude velmi málo času.