Udržujme bulharský pepř v bytě na zimu - jednoduché způsoby

Čerstvé papriky mohou být skladovány doma, s výhradou určitých požadavků. Zelenina je schopna ležet po dobu 3-4 měsíců, nebo ještě více, zatímco její chuť a zdravé vlastnosti jsou zachovány. Jednoduchá metoda pomůže správně připravit zeleninu, stačí přidělit trochu času a neměli byste se starat o bezpečnost plodiny.

Příprava a výběr výrobku

Papriky na křoví dozrávají dlouho. Poté, co ovoce dosáhne plné velikosti, bude trvat dalších 30-40 dní, než dokončí konečnou barvu. Zralá zelenina může být zbarvena žlutá, červená, hnědá. Pro skladování je lepší použít ještě nezralé plody, protože jsou skladovány mnohem déle než zralé.

Důležité!

V zralém pepři je více vitamínů a živin než u nezralého ovoce.

Následující požadavky se vztahují na zeleninu:

  1. Plod by měl být zdravý, na kůži by neměly být žádné otisky a hniloby.
  2. Kůže musí být pevná.
  3. Na lištěměl by být přítomen stonek, který se před skladováním zpracuje 2% roztokem síranu měďnatého nebo roztokem růžového manganistanu draselného.

Když jsou plody vybrány, jsou utřeny suchým ručníkem a odstraněny, aby mohly být skladovány. Je přísně zakázáno mýt pepř, zejména aby byl mokrý. Sklizeň bude určitě zničena, protože plody budou okamžitě pokryty plísní a brzy se začnou hnit.

Jak uchovávat doma: obchodní podmínky

Je-li výrobek připraven správně, není problém se skladováním. Sklizeň je skladována po dlouhou dobu v chladných podmínkách - do 100-120 dnů. Při pokojové teplotě je životnost nezralých plodů 2 měsíce. Pokud je pepř již červený, nebude dlouho ležet v bytě - maximální trvanlivost je 2 týdny. Mražená a konzervovaná zelenina jsou skladovány po dlouhou dobu - od 1 roku a více.

Tara

Pro sklizeň čerstvých paprik by se mělo použít čisté, suché balení vyrobené ze silného materiálu. Můžete použít:

  • plastové nádoby na potraviny;
  • dřevěné bedny;
  • lepenkové krabice;
  • skleněné nádoby;
  • plastové sáčky;
  • obal na potraviny;
  • fólie.

Nedoporučuje se dlouhodobě uchovávat zeleninu v hliníkových kovových nádobách.

Vliv vlhkosti, teploty a světla

Skladovatelnost ovlivňují tyto faktory:

  1. Teplota. Optimální teplota, při které bude zelenina skladovánaco nejdéle se pohybuje od plus 5 do 18 stupňů. Při nižších teplotách se ovoce zmrazí a změní chuť. Při vysokých teplotách se doba skladovatelnosti snižuje s každým přidaným stupněm.
  2. Vlhkost. Příliš mnoho vlhkosti způsobí tvorbu hniloby na ovoci, zatímco nedostatek vlhkosti přispívá k sušení zeleniny. Vlhkost by měla být mezi 20 a 50% ve skladu.
  3. Osvětlení. Sluneční světlo pomáhá urychlit barvu ovoce. Pokud dáte nezralá zelená paprika na parapetu, za 2-3 týdny dosáhnou zralosti. Je-li hlavním úkolem udržet pepř čerstvý tak dlouho, jak je to jen možné, není vstup slunečního světla přípustný.

Pro skladování se často volí chladné místo s nízkým osvětlením a průměrnou vlhkostí - suterén, lednice, sklep, balkon, lodžie, komora.

Metody skladování

Každá metoda může být úspěšně použita pro dlouhodobé uchovávání. Všechny metody se mírně liší v podmínkách, ale zelenina se nepokazí a je vhodná pro konzumaci. Každá hosteska si vybírá svou vlastní cestu, vhodnou pro ni. Při výběru stojí za zvážení, za jakým účelem je pepř uložen. Například, pokud se předpokládá, že zelenina bude konzumována čerstvá, pak zmrazení nebo konzervování nebude fungovat. Tyto metody se nejčastěji používají, když je pepř složkou v misce.

V chladničce

Nejčastější metoda skladování umožňuje uchovávat čerstvé ovoce po ruce nejméně 2 měsíce. Když je uložen vlednice by měla pozorovat okolí zboží - neskladujte papriky společně s rajčaty a okurkami. Je žádoucí, aby kultura poskytla oddělené oddělení.

Složte sklizeň do sáčku, zatímco horní část není svázaná a neřezává ovoce. Teplota v chladničce by neměla být vyšší než 10 stupňů, ale ne nižší než nula. Ponechte papriku, dokud nebude potřeba.

V mrazáku

Papriky snášejí mráz dobře, ale mohou ztratit křupavou kůži. Kůra rozmražené zeleniny je mírně měkká, nicméně zelenina je vhodná k dušení, smažení a nádivce.

Připravte si papriky předem: jsou umyty, stonek je řezán, pak jsou vnitřky odstraněny. Ovoce osušte ručníkem a pak vložte nos jednoho pepře do vyříznutého otvoru druhého. Tímto způsobem se dosáhne vysoké konstrukce, která v mrazáku nebude mít mnoho místa. Papriky jsou pokryty vrstvou potravinového filmu nahoře a poslané zmrazit v mrazáku. Během období konzervace se nemůžete dlouho starat: je to jeden rok a někdy i více než 2 roky, v závislosti na odrůdě.

Důležité!

Před použitím výrobku při vaření by se měl přirozeně rozmrazit, aby se ovoce mírně zmrazilo. Takže je rychlejší a pohodlnější řezat.

Fresh

Shromážděný pepř se otře suchým viskózovým ubrouskem a vloží do velké, ale ne vysoké krabice s otvory. Plody se umísťují do 2 - 3 řádků a zakrývají horní část.hadřík, můžete si vzít tenká. Pokud je to možné, umístěte krabici do chladné místnosti, kde teplota nepřesáhne 20 stupňů. Na krabici by nemělo dostat slunce, je odstraněn na tmavém místě - pod postelí, pohovka. Pokud dům má suterén, pak je lepší, aby obsah tam.

Po několika týdnech se může pepř při skladování uvnitř zčervenat - dosáhl dospělosti. Některé zralé plody je třeba okamžitě použít, protože zralá zelenina není skladována po dlouhou dobu - asi 10-14 dní.

V sušené formě

Sušený bulharský pepř má úžasnou vůni a sladkou chuť. Jako koření, může být přidán do široké škály jídel, to jde dobře se vším - ryby, červené maso, drůbež.

Pro sušení použijte troubu nebo elektrickou sušičku. Papriky se promyjí pod vodou, ze špíny, vyjmou jádro a nakrájíme na malé kostky o délce a šířce nejméně 1 centimetr. Trouba se zahřeje na 100 stupňů, pečící papír se položí na plech a v tenké vrstvě se na papír nanese pepř. Posílejte ho do trouby, aby se sušila 3-4 hodiny s mírně otevřenou klapkou. Pravidelně jsou kusy otočeny tak, aby se nelepily. Zelenina je připravena, když se barva změnila na tmavší odstín a struktura pepře se stala tvrdou. Pokud ho ochutnáte, paprika se dlouho žvýká, je zde příjemný pocit sladkosti.

Důležité!

V elektrické sušičce můžete zeleninu za 2 hodiny sušit. Pro chuť nebudou jiné, než ty, které se suší v peci.

Sušené papriky se nalijí.Skladování ve skleněné suché nádobě nebo plastové nádobě. Skladujte při pokojové teplotě, doba použitelnosti je jeden až tři roky.

Na balkoně

Pokud je balkon v bytě zasklený nebo izolovaný, lze na něm sklizeň skladovat. Je umístěn v lepenkových krabicích, spodní část krabice může být obložena novinami, aby absorbovala vlhkost, která se objevila. Zakryjte horní část krabice volně kartonem a položte na balkon. Není nutné klást na podlahu, aby nemrzla zelenina Box můžete umístit na polici, židli nebo noční stolek.

Je důležité zajistit, aby teplota na balkóně neklesla pod nulu, jinak je třeba krabici s pepřem přivézt domů. Na balkoně jsou nezralé papriky schopny ležet nejméně 2-3 měsíce.

Polotovary

Spolu s mraženými paprikami mohou být polotovary připraveny pro dlouhodobé skladování. Jsou pohodlné a rychlé na přípravu, jsou skladovány po dlouhou dobu a jsou vhodné pro běžný oběd nebo dokonce slavnostní večeři.

Nejběžnější možností je pepř plněný mletým masem s rýží. Mleté maso může být jakéhokoliv složení - od kuřecího nebo hovězího masa. Toto je klasický recept na plnění paprik:

  • bulharský pepř - 8-9 ks;
  • 0,5 mletého masa (vepřové maso);
  • 1/2 šálku vařené rýže;
  • 1 cibule.

Vaření:

Cibule se nakrájíme na malé kostky a smažíme na pánvi, namazané rostlinným olejem. Když se změní na zlatou, teplo se zastaví.

Pochlazení smíšené cibule s vařenou rýží a syrovým mletým masem. Přidejte koření a sůl podle chuti.

Papriky se umyjí, stonek se vyřízne a očistí se od vnitřku semen. Do vnitřku ovoce pevně položili připravenou směs.

Když jsou všechny plody plněné, jsou umístěny ve velké plastové misce nebo plastovém sáčku, zelenina by se neměla dotýkat, jinak by kůže zamrzla. Obrobek zmrazte po dobu 5-6 hodin.

Pak mohou být plněné papriky dušené v zakysané smetaně nebo v rajčatovém protlaku.

Canning

Skladovatelnost bulharského pepře lze prodloužit, pokud je zachována. Sochor ve skleněné nádobě bude snadno stát déle než jeden rok a jeho obsah bude velmi chutný. Dodatečné přísady a koření mohou být přidány během konzervace - jen zvyšují chuť příchutě. Níže je uvedena jedna jednoduchá volba.

Složky:

  • 2 kg bulharského pepře;
  • 3-4 stroužky česneku;
  • litr vody;
  • 1 polévková lžíce. cukr;
  • ½ lžičky soli;
  • 1 lžička ocet 6%;
  • 2 lžíce. rostlinných olejů.

Vaření:

Pro předkrmy se z paprik vyjmou semena a stonek. Po celé délce zeleninu nařežte tenkými plasty. Měly by udělat krásné pruhy.

V pánvi se voda přivede k varu, rozpustí se cukr a sůl, přidá se olej a ocet. Ve vroucí vodě dejte nasekané proužky paprik a vařte 5 minut.

Nečekejte na chlazení, nalijte obrobek na čisté banky, položte na vrcholčesnek a sterilizované sochory ve vroucí vodě půl hodiny.

Po sterilizaci se sklenice svinou víčky tak, aby neprošly vzduchem. Snažte se uchovávat občerstvení na chladném místě, mimo dosah zdrojů tepla. První vzorek se odebere po 3 - 4 týdnech - tato doba je dostatečná pro marinování paprik.

Pozor!

Pro sklizeň je lepší brát papriky různých barev. Budou vypadat krásně jak v bance, tak na stole.

Odrůdy vhodné pro dlouhodobé skladování

\ t

Skladovatelnost je určena nejen vytvořením nejpohodlnějších podmínek, ale také zpočátku závisí na pěstované odrůdě. Existují různé druhy kultury, které rostou velmi rychle, doslova v polovině léta. Nebudou čerstvé až do zimy, takže nemá smysl sklízet je.

V případě dlouhodobého skladování stojí za to se podívat na odrůdy s pozdním zráním. Jedná se o odrůdy zvané Černý kardinál, Aristoteles, Beglytius, Červený baron, Vlaštovka, Novogoshary. Jejich chuť je ve výšce, a kůže je tlustá a poměrně trvanlivá, takže plodina je schopna dlouho ležet a nezhoršovat.

Chyby

Poruchy sklizně papriky jsou vzácné, ale přesto se vyskytují. Nejdůležitější chybou začínajících hospodyňek je nesprávná příprava ovoce - mytí, po které se zelenina okamžitě zkazí. Společné skladování rozpadajících se plodů se zdravými je nepřijatelné, během několika dnů po celé skliznipokryté hnilobou a mohou být vyhozeny.

Další běžnou chybou je odstranění stonku z ovoce a jeho uložení do místnosti. Stopka plní ochrannou funkci, v jejímž nepřítomnosti začíná pepř zasychat.

Jinak spásání paprik před zimou není tak těžké, hlavní věcí je být pozorný a podobné problémy se nestanou.

Tipy

Hostesky i zahrádkáři budou určitě potřebovat několik tipů na sklizeň zeleniny pro nadcházející zimu:

  • různé druhy kultury by měly být skladovány odděleně, mají různou splatnost;
  • pokud není dacha, lze na trhu zakoupit papriky. Je lepší koupit na podzim - v této době prodávají pozdní odrůdy;
  • Pro přípravu vezměte papriky střední velikosti - jsou kompaktní, nezabírají příliš mnoho místa v chladničce nebo nádobě.

Sklizeň bulharského pepře na zimu výrazně ušetří rodinný rozpočet, protože v pozdním podzimu a v zimě je zelenina drahá. Pepř se určitě hodí do kuchyně, takže sklizeň neleží dlouho.