Tajemství vaření čaje

Dokonce i nejjednodušší pití čaje se může změnit na rituál, pokud víte, jak vařit čaj. Jednoduché tipy vám pomohou získat silný a aromatický nápoj.

Co hledat

Hlavní složkou výroby čaje je voda, chuť nápoje závisí na jeho kvalitě. V ideálním případě je lepší použít pramenitou vodu, ale je to možné a jen filtrované. V žádném případě nelze několikrát vařit vodu, protože snižuje její kyselost, snižuje rychlost oxidu uhličitého, což negativně ovlivňuje chuť čaje.

Zvažte jednotlivé triky, které pomohou vařit lahodný čaj:

  1. Kontejner, ve kterém se čaj vaří, musí být nejprve naplněn vroucí vodou, aby se ohřála.
  2. Optimální množství vaření je 2,5 gramu na 220 ml vody.
  3. Po uvaření nápoje bude stačit, aby mu vynesl tři minuty, po čemž je nutné jej okamžitě nalít do šálků.
  4. Čajový lístek musí být v konvici bez vroucí vody, jinak se rozpadne.
  5. Pokud chcete získat silnější nápoj, pak je zbytečné trvat na něm déle, stačí zvýšit množství suchého vaření.

Existuje názor, že čaj lze vařit pouze jednou, ale není tomu tak. Opakované napařování s vroucí vodou umožňuje odhalení jemnější a hluboké vůně čaje.

Zajímavé

Když vaříte čaj oolong, nalije se několikrát vařící vodou, doslova ho okamžitě vylije, jen tak můžete získat chutný a aromatický nápoj bez hořkosti.

Proces přípravy čaje

Zvažte, jak správně vařit čaj podle čínských tradic:

  • Po očištění vodou zalijte vodu.
  • My budeme ohřívat konvici, protože to porazíme vroucí vodou.
  • Vložte čajovou konvici do konvice na čaj, její množství závisí na typu čaje a naplňte ho horkou vodou. Jeho teplota je také určena typem nápoje.
  • Pak by mělo být vaření vařené, správný čas závisí také na typu čaje. Například velké listy trvají déle než vaření z malých listů.
  • Číňané několikrát nalévají vroucí vodu přes čaj, drží se po dobu 30 sekund a odtékají, a Evropané pouze jednou.

Zvažte teplotu vody požadovanou pro různé druhy čaje:

  • bílý a žlutý čaj, teplota vody musí být udržována na 80 ° C;
  • zelená - 65-85 stupňů;
  • Oolong - 85-100 stupňů;
  • černá - 99-100 stupňů.

Čaj by měl být nalit vroucí vodou.

Jak vypočítat dávku svařování

Je rozhodně nemožné odpovědět na otázku ohledně požadovaného množství svařování, protože zde musíte vzít v úvahu některé nuance:

  • při použití tvrdé vody se množství čajových lístků zvýší o 1-2 čajové lžičky;
  • krájený čaj nebo s malými listy má výraznou chuť, takže musí být užívánmenší než například velký list;
  • Pokud je čajový obřad bezprostředně po jídle, pak by měla být zvýšena rychlost vaření, protože chuťové pohárky jsou otupené.

Obecně se doporučuje pít čaj 1,5-2 hodiny po jídle.

Pro informaci!

Angličané při vaření čaje vložili 1 čajovou lžičku čajových lístků na 1 šálek a další lžičku na konvici.

Je vhodnější vařit nápoj ve dvou sériích, nejprve nalijte vroucí vodu do 1/3 nádoby a po několika minutách nalijte zbytek porce. Je velmi snadné určit vysoce kvalitní čaj, pokud při míchání čajových lístků leží listy čaje na dně a na povrchu se objeví žlutá pěna, pak je to dobrý, dobrý nápoj.

Černý čaj může být vařen ne více než dvakrát, a pak, druhý čaj listy by měly nastat nejpozději do 10-15 minut. Při dodržování všech těchto jednoduchých pravidel můžete získat voňavý a chutný nápoj.