Ryby čistíme správně tak, aby šupiny neletely

Lehce solené, uzené, vařené, dušené ryby jsou užitečné v jakékoli formě a odolávají vůni smažené, která byla nakoupena čerstvá nebo chycená sama o sobě, je obecně nemožná. Problém je pouze jeden - čištění. Mnozí to stále dělají staromódním způsobem, vykládají noviny na stůl, pak s nimi odkládají odpad a předem vědí, kolik práce bude třeba použít na čištění stěn, podlahy a dokonce stropu ze zbytků šupin. Ve skutečnosti existuje spousta způsobů, jak snadno a rychle zpracovat čerstvé ryby, po kterých zůstává původní čistota v kuchyni.

Přínos produktu

Ryby obsahují mnoho složek nezbytných pro plné fungování těla. Patří mezi ně vápník, fosfor, proteiny, aminokyseliny a vitamíny různých skupin. Je již dlouho prokázáno, že lidé, jejichž menu zaujímá hlavní místo, jsou méně nemocní a žijí déle.

Doporučuje se střídat jídla obyvatel řeky, jezera a moře. Každý z nich je užitečný svým vlastním způsobem. Říční ryby obsahují více bílkovin a je doporučeno pro žaludeční problémy, stejně jako pro hubnutí. Zástupci mořské flóry mají vysoký obsah omega-3, stejně jako fosfor a jód. Pravidelná konzumace těchto ryb v potravinách je osvědčeným způsobem prevence rakoviny a problémů s endokrinním systémem. Lakemen je zobrazen častějiuměle, ale má také množství mikro a makro prvků, bez kterých se žádný organismus nemůže plně rozvíjet.

Hodně dobrého v mražených výrobcích, ale čerstvé, jeho výkon je ještě vyšší.

Jak vybrat výrobek

Při výběru ryb na policích je pečlivě kontrolujte a vonte. Svěží má vůni moře, jezera nebo řeky, stejně jako bláto. Ten rybí zápach by neměl být. Říká, že produkt není první čerstvostí. Pokud cítíte vůni čpavku, musíte nejen nekoupit, ale obecně daleko od tohoto bezohledného prodejce.

Váhy by měly být mokré. Pokud je suchý a ještě více, pokud se na něm objeví praskliny, znamená to, že tuto rybu, a to i pro zvířata, nelze koupit. Můžete určit čerstvost ocasu. Mělo by být mokré, měkké, poddajné. Suché a popraskané mluví o nestandardních podmínkách.

Je důležité věnovat pozornost očím. V čerstvém vzorku jsou čisté a mírně vyboulené. Jedním z hlavních znaků poškození výrobku je ztmavnutí barvy žábry. Měly by být růžové nebo červené, ale ne klaretově hnědé.

Upozornění !

Je-li ryba zmrazená, pak se rozmrazí a dá čerstvý, bude mít šedé žábry.

Určete čerstvost ryb pro kontrolu hlavy, takže byste se neměli snažit šetřit a nakupovat již řezané a vyčištěné jatečně upravené tělo. Takže se můžete stát vlastníkem zkaženého produktu.

Další test lze provést kliknutím na banku. Neměla by tam být díra. Můžete také jen dátryby na dlani. Pokud je zastaralý, bude viset hlava a ocas.

Nejen na trhu, ale iv supermarketech existuje možnost nákupu živých ryb. Při výběru je třeba věnovat pozornost čistotě a průhlednosti vody a je vhodné chytit jedince od samého dna. Jsou nejaktivnější a nejzdravější.

Zmrazené produkty mají také pravidla pro výběr. Ryby lze zmrazit pouze jednou. Pokud je na povrchu těla silná vrstva ledu, znamená to, že prodejci nedodržovali doporučení.

Je přípustná kůrka s ledem, ale měla by být tenká, průhledná a bez trhlin. Ryby s řádným zmrazením budou vypadat chutně, lze je prohlížet.

Plnou důvěru v čerstvost výrobku lze získat doma při rozřezávání jatečně upraveného těla. Pokud se kosti samy vzdalují od filé, znamená to, že jste se při výběru dopustili chyby a ryby jsou daleko od čerstvého.

Příprava na práci

Než začnete čistit ryby, opláchněte je velkým množstvím vody a věnujte zvláštní pozornost žábrám. V době odstranění šupin by měl být dobře mokrý, proto neodstraňujte čištění okamžitě. Nečistěnou kostru nezmrazujte. Pak připravit na vaření bude mnohem těžší.

Paní na poznámce!

Pokud neplánujete smažit nebo vařit hned, stále musíte čistit šupiny a vnitřnosti, opláchnout, osušit a teprve pak zmrazit.

Kostru můžete snížit na několik sekund ve vroucí vodě. To pomůže zmírnit váhy ausnadnit proces čištění.

Jak a co čistit

Aby se zabránilo rozptýlení šupin v různých směrech, můžete použít některou z následujících metod čištění ryb:

  1. Ve vodě. Ryby by měly být ponořeny do široké mísy tak, aby byla zcela pokryta vodou. A čisté. Váhy nebudou létat ven, ale musíte se dostat rukojeť postříkat od hlavy k patě.
  2. V balení. Dejte ryby do velkého, hustého balíčku (výška by měla dosahovat kolem loktů) a vyčistěte ji. Váhy zůstávají uvnitř a kuchyně se nemusí umýt později.
  3. S rybářským odstraňovačem. Jedná se o speciální zařízení, které rychle čistí váhy a neumožňuje rozptýlení v různých směrech. K dispozici je i „kapsa“, ve které se sbírá veškerý odpad. Takový vylepšený model není příliš levný, ale pro milovníky čerstvých ryb je to skvělý pomocník.
  4. Odstranění váhy „skladování“. Tato metoda nemusí fungovat poprvé, ale určitě byste ji měli zvládnout. Stojí to za to. Pod šupinami u ocasu ostrým nožem je nutné provést tenký řez. Jemně zvlněná kůže, pohyb směrem k hlavě. Výsledkem je „kapsa“. Pokud je ryba malá, můžete to udělat i z druhé strany a odstranit šupiny z celého povrchu najednou (pouze první ploutve by měly být vyříznuty jako první) a pro velké jedince je lepší nejprve vyčistit jeden bok a pak druhý.

Tajemství rybářů!

Pokud připojíte rybu k dachshillu s ošuntem nebo jiným ostrým předmětem, a pak vezměte hlavu, vytáhněte ji silně dopředu tak, abyšupiny, šupiny budou odstraněny vůbec bez problémů a doslova najednou.

Naučte se, jak čistit ryby z šupin rychle a bez poskakování v kuchyni, takže vaření vám přinese jen potěšení.