Prořezávání jabloní na podzim av zimě: kdy a jak správně stříhat, fotky a videa

V dnešní době není snadné najít ovocný sad v mírném pásmu, kde se pěstují jabloně. Pěstování jabloní je nejen bohatá sklizeň jablek ke stolu, ale i atraktivní design celého sadu. Je však známo, že jabloně vyžadují neustálou péči.

Článek se bude zabývat jednou z nejběžnějších metod péče o jablka - prořezávání. Podrobně se dozvíte o prořezávání jablka na podzim a v zimě, kdy a jak to udělat správně.

Prořezávání jablek

Je možné stříhat jabloně po celý rok s výjimkou proudění mízy, ale nejlepší čas je považován za podzim nebo brzy na jaře (období před pupeny).

Prořezávání může být rozsáhlé, ale celkový počet řezaných větví by neměl překročit 30% z hlediska celkové zelené hmotnosti jabloně.

Je třeba poznamenat, že prořezávání jabloní na podzim je vážným stresem pro každý strom, včetně jabloní. Použitím řady přírodních produktů vyrobených na základě látek, které samy produkují rostliny během stresu, je možné snížit negativní vliv stresu na rostliny.

Typy prořezávání jablek

Podle objemuprořezávání je rozděleno do dvou typů:

  • ředění;
  • zkrácení.

Jak je patrné z názvu druhu, ředění se vyznačuje úplným odstraněním větví, když se pod kruhem odřízne větev, zatímco se zkrátí - odstraněním pouze části větví.

Ředění se používá hlavně k odstranění sušených, zmrazených, starých a deformovaných větví a také k získání méně husté koruny, aby se zvýšil tok slunečního světla do koruny jabloně.

Zkrácení lze použít pro různé účely: zbavit se větve před jejím přetížením ovocem, posílit větvení, změnit směr růstu odvětví, zpomalit stárnutí.

Podél délky řezu produkují silné, střední a slabé prořezávání.

Slabé prořezávání je charakterizováno zkrácením větve o čtvrtinu své délky, získaného za rok. Toto prořezávání je nejvhodnější pro mladé stromy.

Se středním prořezáváním dochází ke zkrácení o třetinu délky větve jabloně získané od začátku jara. Toto prořezávání se používá pro jabloně středního věku.

V případě silného prořezu je pobočka zkrácena na polovinu své délky získané od jara. Tento typ se používá pro ředění korunky.

Vlastnosti prořezávání jablek na podzim av zimě

\ t

Podzim

Na podzim začíná prořezávání poté, co všechny listy z jabloně vypadly, ale je důležité mít čas na provedení celého procesu před prvními mrazy, jinak kůra zamrzne v oblasti, která byla prořezána, což výraznězvýší dobu hojení poškozené oblasti na jabloni.

Začněte prořezávání sušenými a rozbitými větvemi. Pak přistoupí k řídnutí koruny, vyjmutí ze dvou přilehlých větví, které vypadá méně silné.

Po dokončení procesu prořezávání je nutné ošetřit všechny poškozené oblasti jabloně: zakrýt je zahradní zahrádkou nebo malovat. Staré stromy jsou ošetřeny ihned po prořezu a mladé jsou zpracovány o den později, takže se na povrchu rány může vytvořit přirozený film.

Všechny řezané větve a jejich části by měly být okamžitě spáleny, protože je zde vysoká pravděpodobnost, že v nich budou paraziti zima.

Zima

Prořezávání v zimě se prakticky neliší od prořezávání koncem podzimu, kdy všechny listy z jabloně padly nebo brzy na jaře, dokud se pupeny nezačnou bobtnat.

Obecná zásada je stejná - jabloň by měla být v klidu, neměla by existovat žádná míza. V zimě má však zahradník obvykle více volného času, a proto má právo očekávat efektivnější výsledky.

Prořezávání se provádí při mírně nízkých teplotách, protože když je teplota vzduchu pod -15 ° C, kůra jabloně se stává velmi křehkou a snadno se poškodí.

Vlastnosti prořezávání jablek v letním období

Léto není považováno za ideální čas pro prořezávání jabloní, protože v tomto období je v každé zahradě maximální počet parazitů a pravděpodobnostinfekce ran na stromě během prořezávání je maximální.

Na druhou stranu, v létě rostou větve stromů velmi rychle, což umožňuje rychle, během dvou až tří týdnů, vyhodnotit výsledky vyřezaného stromu a případně je opravit.

Také v létě dochází k maximálnímu přílivu sluneční energie, což usnadňuje správné vyhodnocení tmavých oblastí korunky a v případě potřeby ředění.

Lehké prořezávání se považuje za optimální pro léto, během něhož jsou odstraněny konkurenční, nemocné a slabé výhonky.

Vlastnosti prořezávání jabloní na jaře

Brzy na jaře - nejúspěšnější období pro řezání jablek. Prořezávání se provádí v okamžiku, kdy již nedochází k mrazům, a proudění mízy ve stromě se ještě neděje, a proto se pupeny ne bobtnají. Během tohoto období je dobře vidět všechny sušené a mražené části jabloně a jejich kompetentní prořezávání.

Na jaře je prořezávání také prospěšné, protože po startu živin uložených ve stromě dochází k velmi rychlému hojení ran a kromě toho není šťáva zbytečná na zbytečných, zbytečných větvích.