Proč jsou keramické nože lepší než běžné?

High-tech nástroje se stále více objevují v moderních kuchyních, což činí proces vaření pohodlnějším a bezpečnějším. Změna jednoduchých nástrojů, jako jsou nože. Poměrně nedávno se objevily keramické nože, které mají několik výhod a jsou pro kuchyni vhodnější než jiné.

Vlastnosti keramických nožů

Tento druh nožů se objevil v Japonsku a byl používán v sushi vaření více než 100 let, protože má jeden důležitý rys keramiky - neabsorbuje žádné pachy a látky, proto hotová jídla nemají žádné vnější aroma.

Surovinou pro výrobu je zirkonium - trvanlivý materiál, který se také používá v zubních protézách. Proto i přes myšlenku keramiky jako něčeho křehkého jsou nože zirkony ostré a spolehlivé.

Výhody

  • Síla. Oxid zirkoničitý je těžký materiál, v tomto indikátoru druhý pouze korund s diamantem. Čepel nože je velmi trvanlivá a odolná proti poškrábání.
  • Keenness. Keramické nože řezají i papír o váze. Proto při zpracování výrobků nemusí tisknout a aplikovat sílu.

  • Trvanlivost. Čepel zůstává ostřejší než kovové nože a mnohem méně často potřebujedalší ostření.
  • Neorezuje. Zirkon není kov, takže není náchylný ke korozi.
  • Neprochází oxidací.
Důležité!

Díky této kvalitě můžete řezat jakýkoli druh jídla, ale chuť a vůně se nepokazí.

  • Hmotnost. Ve skutečnosti, keramické nože váží polovinu velikosti jejich kovových protějšků, tato výhoda nedává rukou v domácnosti pneumatiky pneumatiky rychle.
  • Tyto nože jsou také šetrné k životnímu prostředí, nevypouštějí ani neabsorbují žádné látky, a proto jsou vhodné pro přípravu dietních jídel a potravin pro děti. Ale také mají řadu drobných nedostatků.

Nevýhody

  • Křehkost při zlomu. Nože jsou trvanlivé, ale ve všem je míra a určité zranitelnosti. Pokud keramický nůž padá na tvrdý povlak, jako je dlaždice, může se zlomit.
Důležité!

Není vhodný pro řezání tvrdých potravin, jako jsou kuřecí nebo rybí kosti.

  • Složitost ostření. Konvenční brusné nože nejsou vhodné pro keramiku, takže si musíte koupit speciální zařízení.
  • ​​

  • Vysoká cena. Vzhledem k složitější výrobní technologii a vlastnostem výroby, skutečné nože stojí asi 20 dolarů a vyšší.
  • Keramické nože jsou vhodné pro řezání pouze měkkých výrobků díky své křehkosti. Ze stejného důvodu je žádoucí je umýt ne psacím strojem, ale ručně.

Jak si vybrat keramický nůž?

Materiál má charakteristické vlastnosti, které usnadňují určení kvality.

  • Za prvé,barva plátna by měla být stejnoměrná po celé délce, bez kapek, pruhů a mezer mezi jinými odstíny.
  • Za druhé, u skutečných keramických nožů je povrch hladký a hladký na dotek.
  • Třetím ukazatelem je transparentnost. To dovolí jen u samého okraje ostří.

Určit kvalitu pomůže a cena. Pokud je příliš nízká, pak je s největší pravděpodobností falešný kov potažený smaltem. Můžete ho odlišit čepelí. U falešných keramických nožů bude řezná hrana silnější díky nanesené vrstvě barvy.

Na tom záleží a váha - oxid zirkoničitý je mnohem lehčí než kov, takže tím, že vezmete nůž do ruky, můžete okamžitě pochopit, z čeho je vyroben.