Kolik žampionů je uloženo v chladničce, mrazáku: trvanlivost doma

Žampiony jsou k dispozici po celý rok na rozdíl od lesních hub. Ale raději nakupují takový výrobek s rezervou, takže v případě potřeby nechodí na houby do obchodu. Tento výrobek má však omezenou trvanlivost, minimálně tolik, kolik jsou žampiony uchovávány v chladničce čerstvé, aniž by ztratily chuťové vlastnosti a nejsou uvedeny na obalu.

Škoda a dávky

Champignon patří do skupiny agarů nebo žampionů. Kromě popsaného produktu obsahuje tato rodina více než 10 různých druhů hub. Nejběžnější jsou pláštěnky a deštníky. S výjimkou jedlých druhů, tato rodina zahrnuje jedovaté - lepiotu. Champignon je nejběžnějším typem této rodiny a častým návštěvníkem na stole.

Výrobek se prodává v každém ročním období, protože se pěstuje v uměle vytvořených podmínkách na „farmách“. Toto ovoce se snadno připravuje a dodává pokrmu charakteristickou houbovou chuť. Je také možné jíst žampiony a syrové - pokud je houba čerstvá, nebude škodit zdraví. Ovoce je vhodné pro různé pokrmy - je smažené, vařené, pečené, konzervované a marinované. PopsaliExistuje mnoho pozitivních aspektů výrobku, ale žampiony mohou být také škodlivé.

Škoda

Houby jsou těžkým produktem pro žaludek, proto se nedoporučuje používat žampiony pro děti mladší 5 let a starší osoby starší 60 let. účinky na zdraví. Navíc vědci nalezli v žampionech chitin, který není stravitelný a nemůže být odstraněn z těla.

Pro informaci!

Chitin je přítomen výhradně v houbách, které rostly podél silnic, v blízkosti skládek, městských hranic, v blízkosti nebezpečných průmyslových odvětví a opuštěných zemědělských podniků.

Aby se předešlo škodám způsobeným žampiony pěstovanými za nepříznivých podmínek, je lepší výrobek zakoupit v osvědčených místech nebo jej pěstovat sami. Při sběru těchto hub v lesním pásu je nutné pečlivě zkoumat každé ovoce - v mladém věku, žampiony (neexistují žádné jedovaté exempláře této odrůdy), které mají podobné vlastnosti jako muchomůrky.

Výhody

Žampiony jsou velmi dobré pro zdraví. Tento produkt se doporučuje jíst ztrácí váhu, protože je nízkokalorický a nutriční hodnota je srovnatelná s masem. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, což umožňuje zavést tuto houbu jako jeden z hlavních produktů v rámci přísné stravy. Produkt normalizuje metabolické procesy a přispívá k odstranění toxinů a strusek z těla.

Ve výrobkuexistuje značné množství fosforu, který má také pozitivní vliv na metabolické procesy. Když člověk postrádá tento prvek, stává se podrážděným a prožívá chronickou únavu. Přípravek pomáhá očistit cévy aterosklerotických plaků odstraněním "špatného" cholesterolu z těla. Houby obsahují draslík, který přispívá ke zlepšení kardiovaskulárního systému. To společně snižuje pravděpodobnost vzniku život ohrožujících stavů - mrtvice a srdečního infarktu.

Ve výrobku je přítomen vitamín D a skupina B. Tyto houby musí být ve stravě lidí náchylných k osteoporóze a často zažívají nervové šoky. Houby se doporučují pro osoby s neurózou, dysfunkcí mozku, depresí a duševními poruchami. Přípravek je v malých množstvích právě kvůli přítomnosti vitamínů B. Lékaři doporučují ženám, aby ho užívali v časném těhotenství - to přispívá k normálnímu procesu snášení, formování a rozvoji nervového systému embrya.

Varování!

Přípravek obsahuje sodík, který je nezbytný pro normální funkci ledvin. Ale když onemocnění těchto orgánů již existují, lékaři nedoporučují takové houby ve stravě.

Podmínky skladování

Doba použitelnosti žampionů se liší v závislosti na podmínkách, ve kterých je uchováván, a na jeho stavu - syrové, smažené, vařené, nakládané, zmrazené a jiné. Tento výrobek zůstává déle poživatelnýkdyž je kontakt s vodou minimální, protože prané žampiony se několikrát zhoršují. Existuje několik způsobů, jak prodloužit „život“ produktu

Je možné prodloužit dobu skladování žampionů, je-li po koupi nakrájena hubovitá noha. Zároveň je nutné vyčistit víčko nečistot, ale ne příliš poškodit pokožku. Odpadek se z ní odstraní lehkým dotykem nože. Po předběžné přípravě k uskladnění je tělo houby zkontrolováno na poškozené oblasti. Je-li výrobek silně znečištěn zeminou, čistí se suchým měkkým hadříkem.

Čerstvé

Tři dny jsou lhůty, po kterou můžete skladovat houby v chladničce na prostřední polici bez vakuového balení, plastových sáčků nebo plastových nádob v otevřené formě. Teplota v chladicí komoře musí být v rozmezí 0 ... + 2 ° C. Pokud jsou skladovány déle než 3 dny v chladicím prostoru, začnou ztmavnout, dužina schne a produkt ztrácí své původní vlastnosti s vysokou chutí. Chcete-li co nejvíce zachovat pozitivní vlastnosti produktu, měli byste učinit následující:

  1. Houby se umísťují do prostoru pro zeleninu v jedné vrstvě.
  2. Na žampiony se rozprostře bavlněná tkanina nebo papírový ručník.
  3. Je zakázáno vyrábět 2 vrstvy hub nebo na ně umístit jinou zeleninu (ovoce).

Tato opatření prodlouží trvanlivost na 5 dnů. Asi 7 dní žampiony jsou schopni ležet v lednici, pokud jsoubalení do potravinářských obalů nebo balení do plastových sáčků. Je však nutné včas odstranit kondenzát z obalu nebo nádoby na potraviny, protože houby se pod vlivem vlhkosti za méně než 3 dny zhorší - houby budou pokryty hlenem a zčernalé. Aby se zabránilo tvorbě kondenzátu, je nutné houby 3–4krát denně větrat, otevírat nádobu na potraviny nebo ústí sáčku.

Pro informaci!

Při pokojové teplotě jsou žampiony jedlé po dobu 12 hodin. Po uplynutí této doby začíná kvalita rychle klesat a nelze ji jíst.

Pražené

Skladovatelnost smažených žampionů v mrazáku dosahuje 6 měsíců. Aby nedošlo k poškození výrobku, je nutné předběžně opláchnout a vyčistit houby před kontaminací a znečištěnými plochami. Produkt smažte v pánvi na smažení. Houby se nalijí do nádobí až poté, co je pánev horká. Houby uchovávejte v ohni, dokud se houba nevypaří. Po opékání se houby položí na papírové ručníky - aby přebytečný tuk nasákly. Po ochlazení jsou žampiony zabaleny do balení a odeslány do mrazničky.

Vařené

Skladovatelnost hub, které byly předtím vařeny, se v případě zmrazení zvýší na šest měsíců. Aby byl výrobek po celou dobu vhodnosti pro potraviny, musí být řádně převařen a zmrazen. Nejprve se produkt vyčistí, promyje vodou a vodounakrájíme na kousky. Pak se vaří - nasekané houby se přidávají po vaření osolené vody v pánvi a počkejte 10 minut. Vařené žampiony se složí do cedníku a položí na papírové ručníky, které budou čerpat přebytečnou vlhkost. Po vysušení jsou houby zabaleny do sáčků nebo nádob na potraviny a odeslány do mrazničky.

Zmrazené

Trvání skladování žampionů lze prodloužit zmrazením. Takže můžete dělat jak s čerstvými houbami, tak s pečenými, smaženými a vařenými. Doba použitelnosti výrobku vystaveného předehřátí je však delší než čerstvá. Pokud byly houby zaslány do mrazničky čerstvé, skladujte je po dobu 1 měsíce. Je nemožné tyto houby znovu zmrazit. Správný algoritmus zmrazení je následující:

  • houby čisté;
  • po částech v nádobách /pytlích pro potraviny;
  • odesláno do mrazničky (teplota -18 ° C).
Pro informaci!

Pro usnadnění přípravy žampionů pro dlouhodobé skladování ve zmrazené formě se doporučuje předběžné třídění hub podle velikosti.

Když bylo nakoupeno velké množství žampionů a houby nebyly zpracovány najednou, měly by být složeny v plastové nebo smaltované pánvi. Je nutné opatrně skládat houby do nádoby - tak, aby maso nebylo poškozeno. Po odeslání pánve do chladného sklepa, balkonu, koupelny. Tento způsob skladování je však krátkodobý - ne více než 12hodin

Sušené

Houby mohou být sušeny. Sušené žampiony jsou skladovány stejně jako lesní houby - v pytlích z přírodní tkaniny (bavlna, len). Mají tašky ze sušených žampionů v suchých, dobře větraných a chladných místnostech. Sušené žampiony je možné konzumovat po dobu 1 roku za předpokladu, že v pytli nejsou hmyz ani plísně.

Marinovaný

Marinované žampiony skladované v chladničce nebo chladném sklepě /suterénu jsou vhodné na 1 rok. Takové trvání je výsledkem použití stolního octa v procesu marinování, což je silný konzervační prostředek. Doba 1 roku se však nevztahuje na houby, které jsou nakládány v sudech bez švů ve sterilních skleněných nádobách.

Konzervy

Po konzervování je možné skladovat houby v uzavřené bance po dobu 1 roku. Někteří výrobci uvádějí skladovatelnost 2, někdy 3 roky. Takovou konzervaci houby je nutné zacházet opatrně a tento výrobek se nesmí zdržovat. Po otevření balení je možné použít konzervované žampiony po dobu 2 dnů, po 48 hodinách od okamžiku otevření zapečetěné nádoby nelze houby konzumovat.

Pokud doba použitelnosti uplynula

Je zakázáno uchovávat houby čerstvé (chlazené) déle než 7 dnů. Po uplynutí této doby se toxické sloučeniny objevují v masném těle. Po ztmavnutí hub nejen chuťvlastnosti a přínosy, ale také zvyšuje riziko pro zdraví v případě jejich konzumace v potravinách.

Varování!

Když si po 7 dnech uchovávají žampiony obchodovatelný vzhled, toxické reakce začínají uvnitř masitého těla a nejsou vhodné pro potraviny.

Tipy

Existují triky, které mohou prodloužit dobu uchování počáteční potravy a chuťových vlastností hub, a to i bez zamrznutí v případě skladování v chladničce. Chcete-li prodloužit dobu skladování žampionů v čerstvé chladničce, musíte dodržovat některá pravidla a vzít v úvahu následující tipy:

  1. Čerstvé houby, které nebyly vařené, musí být uchovávány nemyté a balené. V jiném případě začne ovoce po 3 dnech černou.
  2. Výrobek v prostoru pro zeleninu v chladničce musí být odvětráván a zkontrolován nejméně dvakrát denně. Ale není to stojí za to kontrolovat více než pětkrát denně - žampiony se mohou opotřebovat.
  3. Pro balení hub během skladování v chladničce je lepší používat papírové sáčky než sáčky z celofánu. V tomto provedení však musí být obal denně vyměňován za nový.

V případě domácího zmrazení výrobek neníSoučasně poslat do mrazáku ve velkém objemu hub. V tomto případě jsou řezány velké vzorky a malé mohou být zmrazeny jako celek. Zaslání výrobku do mrazničky po částech je nutné, aby se zabránilo zamrznutí kusů. Při správné organizaci skladování se produkt v ledničce nezačne hnit a neztratí původní vlastnosti v mrazničce.

Závěr

Aby se houby mohly skladovat normálně a nebyly zkažené dříve, je třeba dodržovat jednoduchá doporučení. Současně je nutné brát v úvahu vlastnosti těchto hub a nejíst je v případě výskytu kontraindikací. Je také zakázáno konzumovat výrobek po zakrytí hlenem, ztmavnout nebo zaschnout - to nepříznivě ovlivní zdraví a může vést k vážné indispozici.