Kde a jak správně skladovat čokoládu

Málokdo, kdo nemá rád čokoládu. V prodeji jsou sladké a hořké druhy, stejně jako černé, bílé a mléčné odrůdy tohoto produktu. Při výrobě sladkých pochoutek se někdy přidávají ořechy, rozinky a další přísady. Léčba obvykle není na stole dlouho zamrzlá, protože se rychle konzumuje. Existují však případy, kdy se kupuje do budoucna, připravuje se na jakoukoli slavnostní událost nebo výročí. Chcete-li tento sladký dezert udržet po dlouhou dobu bez ztráty kvality, musíte vědět, jaké podmínky by měly být.

Jaké faktory ovlivňují bezpečnost čokolády

Skladování jakéhokoli výrobku musí být prováděno za určitých podmínek. Totéž platí pro čokoládu. Chcete-li ho udržet po dlouhou dobu doma, je nutné zajistit požadované podmínky.

Skladovatelnost takových výrobků je ovlivněna:

  • balení nebo balení;
  • životní prostředí;
  • teplota;
  • složky výrobku.

Pokud je skladování celkově porušeno, nebo pokud není zajištěn jeden z faktorů ovlivňujících úspěch takového podniku, čerstvá čokoláda se zhorší a stane se nepoužitelnou. Abyste tomu zabránili, potřebujetepochopit, kolik času dochází ke snížení kvality uloženého sladkého dezertu.

Doba použitelnosti

Podniky vyrábějící tyto výrobky předepisují na obalu přípustnou trvanlivost určité odrůdy. V tomto časovém rámci je zaručena bezpečnost všech užitečných vlastností tohoto výrobku. Pokud se chystáte ošetřit své hosty sladkým dezertem, který ještě nevypršel, můžete si být jisti, že je vhodný pro konzumaci.

Pokud se ukáže, že doba platnosti dlaždice již uplynula, pak takový výrobek ohrožuje zdraví lidí a měl by být vhozen do odpadků. Proto byste měli sami sebe asimilovat první a nejdůležitější pravidlo: při nákupu čokolády nebo sladkých výrobků obsahujících tuto složku si přečtěte na obalu datum, do kterého si uchová užitečnost.

Chceme vás upozornit na skutečnost, že odrůdy čokolády mají jiné období uchování. U tohoto typu výrobku se při výrobě přidává určité množství tuku. Zde jsou, jen a ovlivňují dobu skladování. Závislost je nepřímo úměrná: čím méně tuku v dlaždici, tím lépe a déle může být uloženo.

Největší množství tuku je zaznamenáno v bílé čokoládě, což je důvod, proč jeho skladovatelnostminimální. Dále uvádíme údaje o skladovatelnosti všech typů těchto produktů v sestupném pořadí:

  1. Kachlová.Takový výrobek bude trvat rok a v některých případech více. Tento výrobek má nejdelší dobu skladování.
  2. Dezert.Pokud v této formě nejsou žádné další složky, leží bez ztráty vlastností po dobu až 10 měsíců.
  3. Dezert s přísadami.Tento výrobek má různé náplně a přísady. Doporučuje se uchovávat maximálně 90 dnů.
  4. Hmotnost čokolády.Sladké čokoládové výrobky, prodávané podle hmotnosti a bez obalu, mohou trvat až 60 dnů.
  5. Bílá čokoláda.Tato odrůda, jak již bylo uvedeno, obsahuje hodně kakaového másla, a proto trvá déle než 30 dnů.
  6. Čokolády.Při jejich výrobě se používá ovoce a jiné přírodní složky, díky čemuž se zkracuje doba skladování. Můžete je uložit až 14 dní.

Továrny na čokoládu mohou do svých výrobků přidávat konzervační látky, aby zvýšily trvanlivost. Tvrzení, že tyto chemikálie jsou zcela neškodné, je považováno za kontroverzní. Při nákupu je lepší dávat přednost čokoládovým výrobkům s trvanlivostí až 180 dnů.

Důležité!

Při nákupu nebalené čokolády, na obalu, u kterého není datum vypršení platnosti, požádejte prodávajícího o datum jeho vydání a o prodeji.

Skladovací podmínky

Čokoláda je jemným výrobkem. Bojí se mnoha lidífaktory:

  • vzduch;
  • kapková vlhkost;
  • sluneční světlo;
  • kolísání teploty.

Aby se zabránilo poškození výrobku a poškození zdraví, mělo by být uchováváno v souladu s pravidly. Vzhledem k tomu, že čokoládové výrobky nevydrží sluneční paprsky, nedávejte je na místa, která jsou osvětlena sluncem. Tam se roztaví a získá hořkost.

Čokoláda je dobře zachována při +16 stupních. Pokud leží na krátkou dobu při teplotě, která je vyšší než optimální, nic se nestane. Když se však teplota zvýší o +21 stupňů a více, kakaové máslo obsažené v produktu se roztaví a dlaždice sama změkne.

Po snížení teploty, opět na doporučený, se tuk obsažený v produktu dostane do krystalického stavu a na dlaždici se objeví bílý květ.

Pozor!

Vyberte čokoládu balenou v zapečetěném balení. Existuje záruka, že nedošlo k žádné interakci se vzduchem, když byl skladován ve skladech a v obchodním podniku.

Skladování podle pravidel

Aby produkt mohl být používán delší dobu, musí být skladován v souladu s pravidly. V tomto případě je nutné vzít v úvahu teplotu a vlhkost vzduchu, pachy a další faktory.

Zde jsou obecná pravidla týkající se skladování:

  1. Čokoláda se nejlépe uchovává při teplotě 16 až 20 stupňů nad nulou. Pokud se v bytě, kde žijete přesně takové podmínky, pak držet dlaždice na polici kuchyňské linky.
  2. Pokud je místnost nad 21 stupňů, pakdát čokoládu do lednice. Stává se, že výrobek uložený v chladničce po dlouhou dobu získá bílý depozit, ale to není problém. To nastane kvůli krystalizaci kakaového másla, když čokoláda je přenesená z teplého média k lednici.
  3. Vždy, když je čokoláda skladována, měla by být vždy zabalena, protože ji chrání před škodlivými účinky vnějšího prostředí.
  4. Pokud bylo balení na čokoládové tyčince otevřeno a nebylo úplně konzumováno, pak je nutné zbytek čokolády zabalit do fólie, v této formě dát do nádoby a dát ji do chladničky.
  5. Ve své otevřené formě se kakaové máslo v čokoládě oxiduje, což dává sladkému dezertu hořkou chuť. Hořká čokoláda obsahuje méně másla, takže může být více času bez obalu než jiné odrůdy.
  6. Pro skladovaný výrobek je velmi nebezpečná vlhkost vzduchu nejméně 75%. Proto se na výrobku objevuje plísňová houba. Takový dezert není možný.
  7. Nepokládejte tento sladký výrobek do blízkosti vonných látek, jako jsou parfémy, skořice, koření, vanilka. Dokonce i dobře balená čokoláda bude obsahovat vůně silně páchnoucích látek ležící vedle ní.

Pozor!

V mrazáku se při teplotě minus 18 ° C skladuje čokoláda bez ztráty kvality po dobu delší než jeden rok. Ale teprve potom, pokud byl zmrazen ihned po nákupu a nebyl odstraněn z mrazničky.

Dodržujte pokyny pro skladování uvedené na obalu, nikdy nejezte produkt, který vypršel.

Tam, kde je čokoláda skladována

Jakákoli odrůda čokolády v podmínkách domu je uložena na těchto místech:

  • mrazák;
  • chladicí komoru;
  • chladné místo.

Skladování v každém z uvedených míst má své charakteristické rysy, své výhody a nevýhody. Ale o všem podrobněji.

Mraznička

Zkoušky provedené s čokoládou odeslanou do mrazničky při mínus 18 stupních ukázaly, že za těchto podmínek jsou všechny užitečné vlastnosti výrobku zcela zachovány. Tato metoda skladování je považována za nejlepší.

Chladnička

Čokoláda v neporušeném obalu může být dobře uchovávána v chladničce několik měsíců v řadě. Výrobek nemění vůni ani chuť.

Pokud však bylo balení otevřeno dříve, mělo by být umístěno do nádoby pro další skladování, aby neabsorbovalo jiné pachy a nedocházelo ke kontaktu se vzduchem.

Chladné místo

Pokud z nějakého důvodu nemůžete, nebo nechcete skladovat dlaždice v chladničce, pak to může být vložen do skříňky na jednom z polic. Pokud je teplota přibližně 18 až 20 stupňů nad nulou, bude čokoláda s neporušeným obalem normálně skladována.

Důležité!

Srovnáním metod skladování je závěr, že obsah čokolády v místnosti ztratí skladování v chladničce.

Tipy

Jako obvykle lidé nakupují čokoládu pro děti. V tomto ohledu je při nákupu nutné zvolit produkty nejvyšší kvality. Zde jsou některé pokyny pro nákup těchto produktů:

  1. Vždy se podívejte na obal. Měla by obsahovat následující informace - jméno výrobce, datum výroby, co výrobek obsahuje, trvanlivost.
  2. Zkontrolujte těsnost obalu. Musí být čisté, bez poškození. Vzduch nesmí proniknout vzduchem.
  3. Máte-li čokoládu a nevíte, jak kvalitní je, pak ji musíte vyhodnotit sami. Přiveďte ho domů, vložte do skříně. Po několika hodinách vyjměte produkt z obalu a pokuste se jej rozbít. Vysoce kvalitní čokoláda bude zároveň krutá. Jeho zlom by měl být matný, bez lesku a vzduchových bublin.
  4. Dále je třeba čokoládu ochutnat. Pokud je výrobek přirozený, rychle se rozpustí v ústech. Pokud se tak nestane, znamená to, že při výrobě tohoto produktu byly použity některé tuky, které by neměly být.
  5. Po provedení této diagnózy a zajištění vysoké kvality čokoládového výrobku ji můžeme nabídnout pro konzumaci dětmi.

Po prostudování všech vlastností čokolády a jejího skladování si nyní můžete svůj oblíbený dezert koupit do budoucna a uložitjeho dlouhou dobu. S náhlým příjezdem hostů, nebudete nutně potřebovat spustit do obchodu koupit dezert na čaj. Bude stačit udělat pár kroků do lednice a odstranit čokoládové tyčinky, které tam byly uloženy několik měsíců. Je však stále lepší jíst tento produkt čerstvý, když neztratil žádnou z jeho příznivých vlastností.