Jak zkontrolovat med za přirozenost doma s jódem a dalšími metodami

Je nepravděpodobné, že existuje alespoň jedna rodina, ve které si na zimu nekupují sklenici medu. Jedná se o oblíbenou léčbu a osvědčený lék na nemoci z onemocnění. Jediný přínos přináší přírodní produkt, a ne padělky, které jsou nyní naplněny regály trhů a obchodů. Protože každý z nás nebolí, abychom se naučili, jak si vybrat správný med a jak odlišit padělek.

Jak určit splatnost

Nektar odebíraný včely prochází složitým procesem stárnutí a teprve poté se promění v med. Jedním z nejdůležitějších stupňů je odpařování vlhkosti. Před nákupem medu, musíte se ujistit, že je připraven k jídlu. Nezralý produkt shromažďují bezohlední včelaři, kteří se snaží vydělat více peněz, nebo nováčci, kteří se v této složité vědě stále neznají.

Takový med nejenže nemá léčivé účinky a nemá normální chuť. Stále může rychle zakysávat nebo kvasit. Kontrola splatnosti je velmi jednoduchá. Na papír můžete trochu upustit. Pokud se kolem něj vytvoří mokré skvrny, není dostatečně zralé a stále obsahuje příliš mnoho vody. V medu můžete ponořit kus chleba. Je-li drobek nabobtná, verdikt je stejný.

Vizuální výběr

Hlavním rysem vysoce kvalitního medu je jednotnost. Je lepší koupit výrobek ve skleněné nádobě, takže se na něj můžete dobře podívat ze všech stran. Při příležitostihustota přesného kritéria neexistuje. Tam je med, který začne krystalizovat velmi rychle, doslova pár týdnů po sklizni, a tam je takový že to zůstane kapalné pro rok. Ale všechno v bance by mělo být jednotné!

Druhá věc, kterou je třeba věnovat pozornost, je vůně! Pouze akácie nemá bohatou chuť (mimochodem, zůstane kapalina nejdéle). Jiné odrůdy voní jako včely a byliny.

Nezapomeňte zkusit nektar. Vysoce kvalitní med je tuhý, ale dobře se rozpouští v ústech a po polknutí je mírné brnění.

Pozor!

Říká se, že skutečný med lze koupit pouze v hřebenu. Pokud by však včely dostali sirup, může být určeno pouze vytlačením medu z plástev a nechat ho stát.

Hmotnost výrobku. Nádoba na litr obsahuje asi 1,5 kg medu. Pokud je hmotnost menší, můžeme říci, že produkt byl zředěn vodou nebo ještě není dostatečně vyzrálý.

Někdy mrtvé včely plavou ve sklenicích medu. Při této příležitosti existují různé názory. Někdo si myslí, že toto je hlavní znamení přirozenosti. Ale můžete přidat mrtvé včely na výrobek nízké kvality. Proto více a více lidí má sklon věřit, že přítomnost hmyzu hovoří o nesprávně sbíraném medu.

Jak kontrolovat přirozenost medu doma

Nespěchejte okamžitě nakupovat velké množství medu od neznámého prodejce. Přineste výrobek domů a proveďte kontrolu kvality. Nicméně, produkt není levný, takženestojí za to riziko.

Přirozenost lze definovat několika způsoby. Někteří se mohou zdát trochu neobvyklý, ale všichni pracují:

  1. Med musí být mírně bodavý. Je nutné zabránit lžičce a pak ji vyjmout a pokračovat v otáčení. Pokud je konzistence normální, bude pokračovat v zabalení na lžíci, a pak odtok, tvořící kopec a malé bubliny.
  2. Jednou z nejúčinnějších metod je testování jódem. Je nutné rozpustit med v polovině vodou a vložit jód do něj. Pokud se barva změnila na modrou nebo purpurovou, pak je v nektaru mouka nebo škrob.
  3. Ocet může také pomoci při kontrole kvality výrobku. Je nutné rozpustit med v teplé vodě a vložit do něj trochu esence. Pokud začne prskat, znamená to, že v kompozici je křída.
  4. Přítomnost cukru lze zjistit pomocí lapovací tužky (prodávané v každé lékárně). Lžíce medu s 10 lžícemi vody, ponořte se na pár minut do roztoku tužky. Pokud je nektar zředěn medem nebo je mu přidán včelí sirup, vytvoří se na dně bílá sraženina.
  5. Zahřívejte běžný drát z nerezové oceli (lze ho ohřívat běžným zapalovačem), ponořený do medu. Pokud má výrobek vysokou kvalitu, zůstane po odstranění drátu čistý. Hromadná hmotnost říká o falešné. Ano, a můžete se pokusit zapálit med. Přirozený nehorí, a pokud se produkt začne roztavit, objeví se karamel nebo chemický zápach, nebo ještě horší, je velmi nebezpečné ho jíst.
  6. Med se často přidává do čaje. Pokud sediment zůstane na dně, znamená to, že kvalitaprodukt není tak vysoký, jak je požadováno, a jsou přítomny přísady.
  7. Přítomnost škrobu a melasy lze zjistit pomocí amoniaku. Med musí být rozpuštěn ve vodě 1: 2, přidat několik kapek amoniaku a dobře protřepat. Pokud se objeví hnědý odstín, znamená to, že tam byly přísady.

Poradenství!

V rozhovoru s prodávajícím se zeptejte, kolik má na úlu a kolik medu v tomto roce shromáždil. Včelaři jsou obvykle ochotni tyto rozhovory podporovat, pokud samozřejmě nemají co skrýt. Normálně, jeden včelí dům se ukáže, že vyfoukne 20-30 litrů medu. Zkušení včelaři mohou sbírat a 40, ale více než 45, a to i v průmyslových podmínkách, nebude fungovat.

Nestačí si vybrat vysoce kvalitní med. Nesmí také kazit. K tomu skladujte výrobek nedoporučuje se v kovových nádobách (a také krycích fóliích). Chraňte jej před přímým slunečním zářením a teplem, nevystavujte náhlým změnám teploty. Pro jídlo, musíte dát med v samostatné pialochka suché lžíce.