Jak zapálit litinovou pánev

Váš kuchyňský arzenál byl doplněn ještě o jeden nákup - litinová pánev, ale jaká smůla: výrobce doporučuje zapálit ho, ale nenalezli jste pokyny na obalu samotném? Ukazuje se, že existuje několik spolehlivých způsobů, jak spálit nové litinové nádobí.

Kalcinace solí a olejem

  1. Umyjte pánev na všech stranách mycím gelem, opatrně otřete kuchyňskou houbu uvnitř výrobku, abyste odstranili tuk z továrny. Je to důležité! V budoucnu se pokuste řádně umýt litinovou pánev, pouze teplou vodou, kuchyňskou houbou a v případě potřeby kovovou škrabkou. Nepoužívejte prací prostředek: ničí ochranný film vzniklý pražením.
  2. Povrch otřete suchým, zakryjte dno solí tak, aby zakrývala centimetrovou vrstvu.
  3. Pánev smažte na mírném ohni asi 30 minut, dokud náš sorbent úplně neabsorbuje různé nečistoty. Může se objevit zvláštní zápach, jako by to bylo u zahřátého motorového oleje - tento povrch je očištěn od zbytkového maziva.
  4. Vyčkejte, až sůl vychladne, nalijte ji, opláchněte ošetřenou plochu teplou vodou, osušte ubrouskem.
  5. Nalijte slunečnicový olej na dno, namažte i stěny. Kolikpropíchnout naolejovanou pánev? Asi 20 minut v troubě, pouze předehřátí na 250 stupňů. Pokud má výrobek dřevěné nebo plastové úlomky, použijte běžný sporák. Některé hostesky v této fázi dokončují proces opékání nové pánve, ale bude správné ji ještě dvakrát ohřát, kdykoliv olej vyměníte.
  6. Na konci procedury otřete stěny a dno suchým hadříkem a pak směle použijte nádobí k určenému účelu.

Zjednodušená metoda

  1. V čisté, důkladně umyté a samozřejmě sušené pánvi nalijte olej (ne příliš špatný), smažte v troubě nejméně půl hodiny a nastavte teplotu na 250 ° C
  2. .
  3. Olej vypusťte, povrch pánve důkladně omyjte horkou vodou, otřete do sucha. Olej znovu nalijte, znovu zahřejte výše uvedenou metodou.
  4. Po vychladnutí výrobku nevymyjte zbývající olej, ale odstraňte jej suchým hadříkem. Proces pražení je dokončen, jídlo v takové pánvi rozhodně nebude hořet!

Pro zaneprázdněné ženy v domácnosti

Litinová pánev důkladně omyjte v horké vodě s detergentem, osušte čistým ručníkem.
Namočte měkký hadřík s rostlinným olejem a otřete s ním povrch výrobku.
Zahřejte troubu na 250 stupňů, pánev držte vzhůru nohama, nechte ji asi hodinu zapékat. Nechte ho vychladnout.

Je nutné zapálit novou pánev

Výrobci často namazávají litinové nádobí speciálním mazivem tak, aby povrch nehrdzavěl apouze kalcinační proces je schopen tuto vrstvu zcela odstranit. Kromě toho porézní povrch litiny, který není chráněn kalcinací, dobře absorbuje tuk a částice potravin během vaření. Všechno se začíná rozkládat, cítit nepříjemně. Jídlo na takovém povrchu popálí a pánev se nakonec stane pokryta silnou vrstvou sazí (zkuste se jí zbavit).

Během kalcinace se póry kovu co nejvíce rozpínají a naplňují slunečnicovým olejem. Po ochlazení se zúží a olej zůstane uvnitř, čímž vytvoří ochranný film na povrchu litinové pánve. Zde máte nelepivý povlak vytvořený doma! Tento film navíc spolehlivě chrání vařené potraviny před specifickou kovovou chutí. Hlavním úkolem hostesky není ničit povlak, proto se nedoporučuje umývat litinové nádobí mycími prostředky.

Nebojte se, že váš mazlíček bude praskat nebo se deformovat v procesu pražení: při výrobě je kov opakovaně testován při vysokých teplotách, které nejsou používány v každodenním životě. Pokud je však pánev stále deformovaná nebo si všimnete trhlin na povrchu, narazíte na nekvalitní výrobek.

Správné naklánění

Litinové nádobí je nejodolnější, ale náležitá péče o něj nebolí.

  • Zapomeňte na myčku, pokud není litina smaltovaná.
  • Taková slitina netoleruje vlhkost, proto je nutné produkt otřít do sucha. Bude líný - oblíbená pánevjistě rez.
  • Dno a vnitřní stěny pánví musí být neustále potaženy olejem. Po použití produkt důkladně opláchněte teplou vodou a osušte. Vyjměte nádobu pro skladování - namažte ji slunečnicovým olejem. Postupem času bude ochranná vrstva silnější, jídlo přestane spalovat, povrch nádobí nebude rezavět a stane se pokrytým sazí.

Vyberte si cestu - do práce!