Jak ušetřit špenát na zimu

Chcete si vychutnat chuť čerstvých zelení, a to nejen v létě, ale i v chladném období - vydělejte si zásoby sami. Například, sklizeň špenátu na zimu doma vám nebude trvat příliš mnoho času, ale jídla s čerstvými zelení přinese velkou radost a užitek celé rodině.

Chladírenský sklad

Špenát je velmi jemná rostlina a při pokojové teplotě je skladován až 2 dny, protože rychle ztrácí vlhkost a začíná se zhoršovat, listy schnou a nejsou tak šťavnaté. Můžete dát listy do smaltované hrnce, zavřete víko a poslat na tmavém a chladném místě, například ve skříni.

Pro prodloužení trvanlivosti o několik dní skladujte špenát v chladničce v zásuvce na zeleninu.

  • Špenát se skladuje 4-5 dní. Snažte se ji vytáhnout z chladničky tak, aby nedošlo k prudkému rozdílu teplot, který by se takhle obával.
  • Tak, aby špenát doma neztratil svou čerstvost během týdne, postupujte následovně. Řezané listy pečlivě třídějte, odstraňte nečistoty, poškozené stonky, vložte jednu vrstvu do plastové misky a zakryjte ledovou vodou. Uchovávejte v chladničce, kterou nádoba potřebuje na polici s nejnižším plusemteplota a voda se mění každý den.
  • Chcete-li prodloužit trvanlivost této zeleniny během skladování v chladničce do jednoho měsíce, zabalte ji do plastového obalu, můžete také použít plastové sáčky.

Délku šťavnatého špenátu v balení ponechte delší, vyrobenou vidličkou nebo párátkem na několika místech.

Různé metody zmrazování

Je možné zmrazit jak čerstvé listy, tak blanšírované.

Nebuďte líní, abyste pečlivě umyli každý list, pokud nechcete spolu se špenátem jíst písek a kousky zeminy.

Bez tepelného zpracování

Zmrazte pouze suché listy, proto je důkladně osušte na ubrousek nebo ručník. Připravené greeny vložte do plastové nádoby, pevně uzavřete a pošlete do komory. Je-li pro vás pohodlnější zmrazit zeleninu v plastovém sáčku, nezapomeňte z ní vytlačit vzduch! Pokuste se připravit připravené suroviny po částech, protože dvakrát zmrazte špenát a ochráňte jeho chuť se všemi užitečnými vlastnostmi.

Je nutné zmrazit pouze šťavnaté listy, protože jemný zelený špenát i v zapečetěném balení rychle ztrácí vlhkost.

Špenát s vycpávkou

Projděte zeleň, vyřízněte stonky a nechte jen listy samotné. Důkladně opláchněte, nakrájejte na pásy široké až 3 cm, vložte do cedníku a nalijte vařící vodu, počkejte, až voda vytéká a surovina vychladne, vložte ji do nádob. Nespěchejte okamžitě zmrazit, lépe umístitchladničku na několik hodin, aby špenát byl co nejchladnější. V tomto případě je doba použitelnosti prodloužena na šest měsíců.

Špenát můžete zmrazit ve formě bramborové kaše. Po blanšírování se zelenina protlačí sítem nebo sekanou mixérem, rozdělí se do nádobek s nádobami (nejlépe se hodí ledové misky) a umístí se do mrazničky. Když je hmota zmrazena, zmáčkněte kostky do nádob nebo speciálních sáčků, pevně je uzavřete a uložte do mrazničky. Takové zadávání zakázek může být skladováno tak dlouho, jak je třeba - i do jednoho roku.

Jiné způsoby skladování špenátu

Při nakládaném špenátu se významně zvyšuje jeho skladovatelnost. Odstraňte stonky a žluté listy, umyjte vybrané suroviny a vždy suché na ručník tak, aby veškerá vlhkost byla pryč. Listy vložte do skleněných nádobek a velkoryse je pokropte solí (přibližně 100 g soli by mělo být ponecháno na 1 kg zeleně). Nebo nalévejte špenát a sůl do velké mísy, vše důkladně promíchejte a bez čekání na to, aby šťávy nastartovaly zeleninu, rozprostřete ji na sklenice.

Nespěchejte, abyste okamžitě dali nádoby se soleným špenátem do chladničky: počkejte, až se usadí, a přidejte do nádoby další listy. Můžete však okamžitě řádně vrazil suroviny - nemá to vliv na trvanlivost. Kolik si můžete ponechat takový prázdný? Do příští sklizně, pokud ji nebudete jíst dříve. Když budete vařit pokrm z takového prázdného místa, buďte velmi opatrní, abyste jídlo nepřekonali!

Každá výše popsaná metoda umožňuje nejen maximalizovattrvanlivost špenátu, ale také pomáhá chránit vitamíny v zelenině.