Jak umýt vypálenou smaltovanou pánev: jednoduché efektivní způsoby

Hospodyně v domácnosti prasátko mají způsoby, jak vyčistit spálené smaltované pánve uvnitř a ven. Takový druh potřeb pro domácnost je zaslouženě populární. Kulinářské lahůdky, které v něm byly připraveny, jsou chutné. Hrnce se dobře umyjí, není s nimi téměř žádný problém. Výjimkou jsou případy, kdy jsou výrobky spalovány. Ve spodní části sazí se tvoří. Chcete-li vrátit nádobí do jejich původní podoby, můžete použít arzenál lidových prostředků a domácí chemie.

Vlastnosti smaltu

K výrobě smaltovaného zboží se používá ocel a litina. Kov nahoře je pokryt jedním, několika vrstvami smaltu. To zabraňuje oxidaci kovu. Chemikálie nevstoupí do těla.

S viditelnou podstatou má tento typ pánve nevýhody. Je docela křehká. Při náhlých výkyvech teploty se mohou objevit povlaky. Střely způsobují odštěpování.Při pečlivém čištění vypálené smaltované pánve se nedoporučuje používat agresivní brusiva, kovový kartáč. Poškozují povrch.

Výhodou této kategorie kuchyňských potřeb je hygienický, kvalitní, praktický, atraktivní vzhled. Při volbě se také bere v úvahu snadná péče. V procesu vaření je třeba pečlivě sledovat jídlo, jídlo hoří na tento povlak.

Existuje několik doporučení, jak získat originální vzhled vašich oblíbených jídel:

  • Neměli byste studenou vodu nalévat do vyhřívané nádoby, ani studenou nádobu, nechat ji na horkém sporáku. Náhlé poklesy teploty nepříznivě ovlivňují stav povlaku;
  • pokud je potrava spálena, nepokoušejte se ji okamžitě odstranit, je lepší ji naplnit teplou vodou a nechat ji na chvíli;
  • pro čisticí prostředky použijte měkkou houbu. Tvrdé umyvadla;
  • malé znečištění snadno odstraní sodu, hořčici.

Druhy znečištění pánví

Existuje několik společných znečištění, kterým čelí majitelé smaltovaných výrobků:

  • špína;
  • usazeniny uhlíku, které vznikají na dně;
  • ztmavnutí skloviny.

Jídla nepříjemně žlutou, pokud je voda tvrdá. K odstranění tohoto problému jsou nutné speciální chemikálie pro domácnost. Nagar se objevuje při přípravě kaše, vaření jam, při vaření vařeného mléka. Smalt začíná znatelně ztmavovat, pokud pravidelně vaříte v nádobězeleninu, řepu, je špatné se o ni starat.

Věnujte pozornost!

Není nutné vařit v hrnci, uvnitř kterého jsou patrné štěpky a praskliny. To vede ke skutečnosti, že jídlo reaguje s kovem.

Výrobky absorbují prvky nebezpečné pro lidské zdraví. Je možné, že v procesu vaření může kus skloviny odtrhnout, proniknout do jícnu, žaludku a poškodit sliznice. Toto jídlo by mělo být použito k uchovávání potravin.

Metody čištění smaltovaných pánví z různých nečistot

Pokud je znečištění čerstvé, nebude obtížné vyčistit vypálenou smaltovanou pánev z ložisek uhlíku. Pro zachování integrity výrobku byste jej neměli plnit studenou vodou. Prudký skok teploty povede k tvorbě trhlin, které se mohou později štěpit.

Pro recitace se používají hlavně lidové recepty a domácí chemikálie. Před použitím byste měli pečlivě prostudovat pokyny, abyste nepoškodili nátěr při zachování jeho integrity a navrácení původního vzhledu. Po použití chemických sloučenin musí být nádoba důkladně promyta, opláchnuta a použita varná metoda. Tím se zabrání vstupu chemických zbytků do potravin.během vaření.

Lidové prostředky

Výhody lidových prostředků v měkkosti jejich dopadu. V prostředcích nejsou žádné agresivní látky. Pomáhá odstraňovat znečištění a uchovává sklovinu, která je pro hostesku důležitá.

  • pomoci vrátit čistotu hrnce pomůže písek. Čistí výrobek venku, uvnitř. Musíte nalijte malé množství písku na houbu, pečlivě otřete povrch pár minut. Poté dobře opláchněte. V případě potřeby zopakujte manipulaci. Metoda dokonce eliminuje silné znečištění:
  • dobře odstraňuje tmavé skvrny na smaltovaném octě. Do litru čisté vody je třeba přidat 50 g octa a nádobu nechat 2 hodiny vařit při velmi pomalém ohni. Pokud jsou stěny pokryty žlutým květem, budete potřebovat roztok 1 litru vody a 150 g octa. Vařte hrnec s tímto roztokem by měl být také 2 hodiny;

Věnujte pozornost!

Lidské léky lze použít k profylaktickým účelům, zachování čistoty výrobků, zamezení zhnědnutí a zežloutnutí skloviny.

  • dobře odstraňuje sazí ze syrovátky. Má kyselinu, která vrací výrobek do původní barvy. V tomto přírodním produktu není kazit věc, což je velmi důležité. Měla by být nalita do pánve syrovátky tak, aby zcela pokryla saze. Všechny nechat jeden den při pokojové teplotě. Poté sérum vylijte a nádobu důkladně omyjte houbou s mycím prostředkem na mytí nádobí;
  • tmavý povlak na smaltu rychle a bez poškození pomáháodstraňte sladký sycený nápoj Coca-Cola, Fanta. Mají ve svém složení kyselinu ortofosforečnou. Rozkládá organické sloučeniny. Pro čištění je nutné nalít nápoj do nádoby. Nechte působit 60 minut. Poté nalijte nápoj a myjte nádobí. Pokud není dosaženo požadovaného efektu, můžete postup opakovat, ale s půlhodinovým varem;
  • účinné mýdlo je mýdlo. Bar by měl být uzemněn na struhadle, mlýnku na maso. Nalijte do nádoby, přidejte vodu tak, aby kapalina byla dobře pokrytá sazí. Nasaďte kamna. Vařte na mírném ohni po dobu 2-3 hodin za stálého míchání. Poté nalijte směs, důkladně omyjte nádobí;
  • Pokud se čištění pánve provádí na chalupě, popel pomůže s kontaminací. Nádobu je nutné naplnit 1/3 popela, přidávat vodu až do homogenní husté konzistence, dát na oheň, vařit po dobu 30 minut. Potom omyjte obvyklým způsobem;
  • Kyselina obsažená v kůře jablek pomáhá odstranit znečištění. Stěny je nutné třít, spodní část nádobí. Důkladně opláchněte teplou vodou. V nepřítomnosti žádoucího efektu nalijte čerstvou slupku do nádoby, posuňte do varu 20-30 minut. Kyselina štěpí kůru dobře, zejména po varu džemu.

Čištění vypálené pánve aktivním uhlím

V každé skříni domácího léku je aktivní uhlí. Levná účinná droga pomáhá očistit tělo toxinů. Přípravek zároveň účinně odstraňuje měřítko, na kterém se vytváříenamelware.

Požadováno:

  • rozmělnit na práškové balení 10 tablet aktivního uhlí;
  • vyprázdněte všechno na dno nádoby, nechte 30 minut;
  • přidává vodu tak, že uzavírá aktivní uhlí. Nechte působit 30 minut;
  • Nalijte směs a umyjte misku teplou vodou a běžným detergentem.

Jak vyčistit nádobu kyselinou

Kyselina citrónová je schopna vrátit ztmavlou sklovinu do původního vzhledu, aniž by ji poškodila. Proces čištění tímto způsobem je jednoduchý. Je nutné nalít 50 g kyseliny citrónové do znečištěné nádoby, přidat vodu tak, aby znečištění bylo zakryto, a dát na pomalý oheň. Po 30 minutách aktivního varu se smalt změní na bílou. To bude stačit opět umýt nádobí s čistícím prostředkem.

Soda a sůl

Sodu a sůl lze použít k účinnému vyčištění pánve. Tyto složky se rychle vyrovnávají se znečištěním.

  1. Na dně kontaminovaných nádob by se mělo nalít 0,25 kg zrn soli, přidat voda a nechat vařit na ohni (20 minut). Poté vylijte vše a nádobu vyčistěte měkkou houbou se známým nástrojem.
  2. Jako aktivní aktivní látku lze použít jedlou sodu. Nalijte pár lžíce do pánve (množství závisí na objemu produktu), přidejte horkou vodu, odejděte až do rána. Ráno vyčistěte nádobí houbou, proces netrvá dlouho a patina rychle zmizí.
  3. Úklid lze provádět,pomocí sody. Bude to trvat 2 litry čisté vody a 50 g sody. Nalijte kompozici do nádoby, položte na oheň, přiveďte k varu, vyjměte z kamen. Kapalina by měla zcela vychladnout, poté by měla být vypuštěna a nádoba očištěna saponátem.
  4. Ze soli lze připravit koncentrovaný roztok. Zředí se 120 g produktu v 1 litru vody. Směs nalijte do misky tak, aby kapalina zakryla nečistoty, vařte po dobu 45 minut. Nagar může odejít dříve, pak by se nádobí mělo vyjmout z ohně a vyprat obvyklým způsobem v teplé vodě.

Zmrazení

Málokdo ví, že chlad je účinná pomoc v boji proti znečištění smaltovaného zboží. Hrnec by měl být umístěn v mrazničce, ale toto může být provedeno, když zcela vychladne. Kontaminované nádobí nechte 1 hodinu v mrazničce. Pak si bez námahy vezměte a odstraňte veškerý uhlík.

Chemikálie

Chemikálie pro domácnost se s znečištěním vyrovnávají velmi rychle. Mají agresivní dopad. Při práci noste ochranné rukavice, jinak hrozí nebezpečí poškození kůže.

  1. Čistící prostředek společnosti Amway. Působí účinně, ničí znečištění. Nepoškozuje smaltovaný povlak. Mohou čistit nové pokrmy bez rizika, že by je poškodili.
  2. Práškový čistič Shumavit. Agresivně působí v měřítku, znečištění. Používá se k čištění nádobí uvnitř i vně.
  3. Rozpočet Cleaner - Chister. Umožňuje odebratvelkou vrstvu sazí, ale musíte udělat trochu úsilí.

Věnujte pozornost!

Je nutné pracovat pouze s chemickými čisticími prostředky ve větraném prostoru. Hromadné látky jsou přísně zakázány vdechovat, musíte s nimi pracovat velmi opatrně, v malých množstvích.

Co dělat

Smaltovaný povrch lze snadno poškodit. Existuje několik tipů, jak se tomu vyhnout, ale rychle se zbavit stávajícího znečištění:

  • pro čištění je zakázáno používat houby z tvrdokovu;
  • agresivní chemikálie se používají výhradně podle pokynů;
  • bělost, bělidlo musí být ředěno vodou, jinak mohou poškodit povlak;
  • nádobí by se mělo čistit rukavicemi, aby nedošlo k poškození kůže rukou;
  • k ochraně dýchacích cest před pevnými látkami je lepší pracovat v masce;
  • je zakázáno používat čisticí prostředky pro koupele, toalety;
  • je zakázáno odstraňovat uhlíkové usazeniny ostrými předměty (nůž, vidlice). Poškození se tím poškodí;
  • nevystavujte nádobí náhlým změnám teploty, vyvolává vznik trhlin.

Tipy pro péči

Oblíbené pokrmy zůstanou na dlouhou dobu.v kuchyni, pokud budete dodržovat jednoduchá pravidla pro její péči.

  1. Nádoby z mléka by měly být vařeny v jiných nádobách. Smaltovaný povlak není vhodný pro vaření rýže, těstovin. Produkty hůl.
  2. Před prvním použitím nového nádobí by mělo být vytvrzeno. Naplňte nádobu vodou, vařte, vypněte teplo a nechte vychladnout úplně.
  3. Objemové pánve nelze ohřívat na malých hořácích. Takže se dno zahřívá ne rovnoměrně, vznikají praskliny.
  4. Pokud nádoba právě ztmavla, je snadné ji vyčistit otřením stěn a dna citronem, octem. Po vaření se zelenina odstraní syrovátkou.
  5. Neodstraňujte spálené výrobky ostrými předměty - to vede k tvorbě trhlin.
  6. Je nutné chránit nádobí před pádem z výšky.
  7. Rustové hrnce nejsou vhodné pro vaření, můžete v nich skladovat pouze potraviny.
  8. Smaltované nádobí by mělo být omyto rukou, pomocí myčky nádobí způsobí, že nátěr rychle ztmavne.

Recenze

Julia

Smaltovaná pánev byla velmi tmavá, když jsem v ní vařila řepu a brambory. Používám čisticí prostředky Amway. Rychle vrátí do nátěru čistotu bez poškrábání. Nástroj je samozřejmě agresivní, pracuji s ním pouze s rukavicemi, ale výsledek je vždy spokojený.

Natalia

Jam v mém pánvi hořel. Vyčistila jsem nepříjemné stopy mýdlem.Rozsekla bar s nožem, přidala vodu a vařila všechno přes velmi nízké teplo po dobu 2 hodin. Pak pánev dobře umyla mycím prostředkem. Neexistují žádné stopy po džemu, ale příště nebudu tento pokrm používat.

Marina

Když jsem se objevil vklad, zvykl jsem si ho čistit kyselinou citrónovou. Nalijeme malé množství do hrnce, přidáme vodu a vaříme na mírném ohni. Při čištění není nutné vyvíjet zvláštní úsilí, ložiska uhlíku jsou vynikající a nezanechávají nepříjemné skvrny.

Závěrem

Výhody a přitažlivost enamelware lze říci hodně, ale pokud se o to řádně nezajistí, nebudou žádné stopy. Jednoduchá pravidla a lidové recepty pomohou zachovat původní vzhled výrobků. Chemické čisticí prostředky pomohou prodloužit jejich životnost, takže vždy existuje možnost volby.