Sušená jablka se používají k výrobě kompotů nebo místo bramborových lupínků. Aby zůstaly prospěšné pro co nejdelší dobu a aby byly přínosem pro tělo, musí být podmínky skladování sušených plátků zvláštní.
Jak uchovávat sušená jablka uvnitř - pravidla
Jednoduchá opatření pomáhají chránit sušené ovoce po dobu několika měsíců bez ztráty kvality. Základní pravidla:
- Skladovací podmínky - suchý, chladný vzduch (do +15 stupňů). Je lepší zvolit si balíček, který nedovolí slunečnímu záření nebo skladovat ovoce ve skříni s dveřmi.
- Suchá jablka jsou skladována odděleně od ostatních sušených plodů, i když je vše kombinováno v kompotech.
- Výběr nádobí pro skladování - sklo, dřevo, textil.
- Na obalu uveďte název a datum sklizně ovoce.
- Je důležité pravidelně kontrolovat zásoby (zkažené nebo vyprše- né).
- Je nutné přijmout preventivní opatření (na ochranu sušeného ovoce z můr a jiného hmyzu).
Tip!
Podle všech doporučení mohou být jablka skladována po dobu nejvýše 12 měsíců.
Jak skladovat sušená jablka
Probíhá skladování potravinkuchyně. V závislosti na osobních preferencích a stylu pokoje hostesky uchovávají sušená jablka v následujícím obalu:
- skleněné nádoby;
- dřevěné nádoby;
- keramické plechovky;
- plastové nádoby s otvory pro větrání;
- látkové sáčky (ložní prádlo, ložní prádlo, bavlna);
- plechovky s vakuovým systémem.
V průhledných nádobách (plastových nebo skleněných) je obrovská výhoda - je okamžitě jasné, co se nachází uvnitř a vyžaduje se pouze datum a doba použitelnosti. Při skladování ve sklenicích (sklo nebo keramika) musí být obsah pravidelně odvzdušňován, jinak bude výrobek rychle nepoužitelný. Nálepky s názvem výrobku a trvanlivostí, je lepší dělat ve stejném stylu pro všechny kontejnery.
Sušené plátky jablek potřebují větrání, proto je nejlepší skladovat je v látkových pytlích. Mohou být zakoupeny v železářství nebo šít sami. Pokud stále používáte banku, je lepší vyměnit kryt za kus látky nebo papíru. Vhodné jsou také papírové sáčky na jedno použití. Sušené ovoce v obchodě je často zabaleno v nich.
Kde skladovat sušené ovoce z jablek
Každé sušené ovoce potřebuje ochranu před vysokou teplotou a vlhkostí. Proto jsou uloženy v uzavřených skříních nebo skříních s dobrým přístupem vzduchu. Za dobrého a suchého počasí lze skladovat zásoby na balkóně. Ale v dešti, i když je balkon zavřený, sušené ovoce je lepší přesunout do místnosti.
Doba použitelnosti plátky jablek
Dobře sušené plátky jablek lze skladovat rok. Taková dlouhá trvanlivost je přípustná pouze tehdy, jsou-li dodržována pravidla a normy skladování a „komoditní čtvrti“.
Tip!
Není možné skladovat ovoce v plastovém sáčku - což značně snižuje životnost výrobku.
Preventivní opatření
Aby se předešlo tomu, že se krtko začne v polotovarech, používají hostesky různé triky. Nejjednodušší způsoby, jak odradit hmyz:
- Před použitím pytlů s látkou musí být omyty ve slané vodě;
- položte na dno skleněné nádoby kruh voskového papíru (bude to vyděsit jak krtka, tak brouky);
- Před použitím nádoby je lepší ji umýt vodou a octem (bojuje proti pachům a odpuzuje škůdce);
- větvičky máty nebo levandule jsou umístěny na polici vedle sušeného ovoce;
- rezervoár soli instalovaný vedle zásobníků napomáhá nadměrné vlhkosti.
Co dělat v případě, že se začne krtek
Krtek a jeho larvy umírají při teplotách pod 2 stupně. Proto, když zjistili, že sušené ovoce je poškozeno, je třeba je roztřídit a dát několik dní do mrazničky.
Můžete také použít vysokou teplotu. Plátky, které nejsou vizuálně poškozeny můrami, by měly být umístěny do jedné vrstvy na plech a sušeny v troubě. Teplota 60 stupňů je dostačující po dobu 30 minut.
Před vyjmutím „uložených“ plátků zpět do úložiště by se všechny police a stěny skříně měly ošetřit speciálním nástrojem,podle pokynů.
Závěr
Ochrana suchých jablek před moly a zachování jejich příznivých vlastností je snadná. Stačí se řídit pravidly skladování a pečlivě ošetřovat jejich zásoby. Po nalezení můry nebo jiného hmyzu v čase, jsou mnohem snazší manipulovat.