Jak ukládat obilí na klas doma na zimu

Je možné skladovat obilí doma ve formě rýžových zrn nebo na klasu. Celé ovoce zabere spoustu místa, což je v případě velkých objemů polotovarů na zimu nepohodlné, ale chuť produktu, sladkost, vůně a šťavnatost se zachová lépe než v obilí odebraném z tyčinky.

Se správným výběrem způsobu přípravy a souladu s technologií je možné získat produkt s dlouhou životností s vynikající chutí.

Výběr a příprava surovin

Výběr a příprava kukuřičných klasů pro skladování do značné míry určuje dobu, po kterou bude výrobek jedlý a neztrácí svou chuť. Pro každý způsob skladování existují různá pravidla pro výběr odrůdy, stupeň zralosti a předběžná úprava kukuřice.

Vlastnosti odrůdy

Recenze hostesek o kvalitě obilí po zmrazení jsou protichůdné a příčina selhání není vždy spojena s porušením technologie sklizně. Většina odrůd kukuřice cukrové není určena k uskladnění jiným způsobem než konzervováním. Pouze 5 odrůd je schopno zachovat příjemnou chuť zrn po zmrazení:

  • "Merkur";
  • Nick 353;
  • Zucker;
  • Chell;
  • "Zábava".

Existují odrůdy kukuřice, které vylučují rovnoměrnou konzervaci, doporučuje se konzumovat výrobek pouze čerstvé:

  • Bílý mrak;
  • „Pokušení“;
  • "Krasnodarský cukr";
  • "Alina";
  • Cukr z cukru;
  • Golden Batam.

Stupeň zralosti

Kukuřičné klasy by měly být sklizeny, pokud jsou jejich listy stále zelené. Současně se zažloutnutím krytu ztrácejí zrna šťavnatost a sladkost, ztěžují, získávají nekvašenou chuť. Vzhledem k tomu, že pro jakoukoli metodu skladování jsou chuťové vlastnosti a aroma zrn ztraceny ve větším nebo menším stupni, je vhodné konzumovat produkt, který je přehřátý co nejrychleji, nebo jej nechat krmit.

Zralé plody se doporučují , aby byly při sušení skladovány metodou zmrazení, měly by být sklizeny dříve ve fázi mléčné nebo voskovité zralosti. Pokud sušíte klasy s plně zralými zrny, bude kukuřice po vaření příliš tvrdá a bez chuti pro kulinářské použití.

Poznámka!

Zrno v mléčné fázi zralosti je měkké, při lisování uvolňuje šťávu. Ve fázi voskové zralosti se struktura zrna podobá měkkému sýru. „Starší“ zrno, tím méně cukrů je obsaženo v jeho buničině.

Pro ochranu je třeba také vybrat mladé klasy malé velikosti, které budou vhodně umístěny v bankách. Kromě toho je jádro mladé kukuřice měkké, takže v konzervované formě může být konzumováno se zrny.

Příprava

Před uskladněním kukuřičných klasů je nutné je zbavit listí a chlupů. Jedinou výjimkou je kukuřice, vybraná pro sušení, v tomto případě je nutné odstranit pouze vrchní vrstvu listů, a vnitřní - ohnout, čímž se otevře přístup vzduchu do zrn.

Poté je třeba přezkoumat klas. Zrna by měla být žlutá nebo krémově zbarvená, ve zralém kukuřičném víčku se hodí k sobě. Přítomnost skvrn nebo černých teček označuje lézi s plísní, v tomto případě mohou být skvrny jakéhokoliv odstínu - zelenkavé, hnědé, šedé, bělavé, růžové. Zvláštní pozornost by měla být věnována horní části klasu a kloubů mezi zrnky - právě z těchto oblastí začíná houba nejčastěji ovlivňovat kukuřičné ovoce. Nemocné ovoce by nemělo být skladováno ani používáno pro čerstvé potraviny, mělo by být spáleno.

Není nutné sušit kukuřici, která má mechanické poškození: porušení obalu umožňuje přístup k buničině bakteriím a plísním, které se v ní rychle množí. Proto existuje vysoké riziko, že suroviny budou hniloby nebo plísně dříve, než budou mít čas sušit. Pro mražení a konzervaci jsou takové polévky vhodné, ale je třeba odříznout poškozené oblasti nožem.

Viz také

Jak správně skladovat fazole, aby nedošlo k chybám

Zásoby zrna fazolí, pokud nejsou poškozeny hmyzem, budou snadno uchovávány až do jara a dokonce si zachovají své nutriční vlastnosti ...

Metody skladování

Krátce může surová kukuřiceUdržujte čerstvé a na polici v chladničce, ale po 3 dnech zrna ztratí sladkou chuť a stanou se tvrdými. Pro zpomalení rozpadu cukrů v buničině se doporučuje zabalit klas do fólie. Surovinu omyjte dříve, než by to mělo být.

Hlavní metody dlouhodobého skladování kukuřičných klasů:

  1. Zmrazení. Více než všechny ostatní metody umožňuje zachovat chuť, šťavnatost a užitečné vlastnosti zrn. Zmrazené klasy lze skladovat až 1,5 roku.
  2. Ochrana. Způsob vyžaduje více práce než zmrazení, během zpracování se některé živiny ztratí a chuť zrn se změní. Ale trvanlivost konzervy kukuřice delší - asi 3 roky.
  3. Sušení. Umožňuje uložit klas pro 1-2 roky. Sušení vede k částečné ztrátě sladkosti a chuti zrn, protože v procesu sušení buničiny je cukr v něm přeměněn na škrob.

Možnosti zmrazení

Nejjednodušší způsob, jak zmrazit kukuřici, je vyříznout špičku nerozvinutými zrny, každou špachtli zabalit odděleně od ostatních v přilepeném filmu a umístit ji do mrazáku. Existuje riziko, že se po zmrazení změní konzistence zrna. Chcete-li je udržet měkké, doporučuje se předvrtnout nebo blanší kostky.

Viz také

Jak zmrazit chřest pro zimu: recepty s fotografiemi

Existuje několik jednoduchých způsobů, jak pomoci zmrazit fazole chřestu v zimě doma. Pokud ...

Obarvení před zmrazením se provádí podle tohoto schématu:

  1. Držte klas po dobu 2 minut ve vroucí vodě.
  2. Odstraňte z vařící vody a současně ponořte do ledové vody.

Poradenství!

K ochlazení vody na požadovaný stupeň se nádoba naplní kostkami ledu a při zahřívání se přidávají nové.

  1. Po studené vodě by měl být kukuřičný klas umístěn do vroucí vody, celý postup opakujte 4-5 krát.
  2. Připravené klasy by se měly nechat zaschnout, umístit na ručník.
  3. Po vysušení musí být každé ovoce zabaleno do plastového obalu a vloženo do mrazničky.

Je povoleno zmrazit vařené kukuřice. V tomto případě je nutné, aby byl klas vařen jako obvykle: mladé ovoce - do 40 minut, kdy dosáhl plné zralosti - 2-3 hodiny. Pro dosažení připravenosti by měly být klasy určené k uskladnění několik minut ponořeny do ledově studené vody a ponechány na odtoku na ručníku. Dále se jedná o standardní postup zmrazování.

Ochrana celých klasů

Kukuřice vybraná pro konzervování musí být důkladně vyčištěna před kontaminací. Doporučuje se nechat surovinu 20 minut namočit ve studené vodě a poté opláchnout čistou vodou.

Postup zachování:

  1. Kukuřičné klasy vložte do vroucí vody rychlostí 9-11 kusů na třílitrovou nádobu.
  2. Vařte po dobu 5-7 minut.
  3. Odstraňte a nechte vychladnout.
  4. Vložte předpřipravené nádoby.
  5. Nalijte vroucí vodu, nechte 5 minut vyluhovat.
  6. Vypusťte vodu v pánvi, opět vařte a doplňte klasy. Postup se opakuje 3 až 4 krát.
  7. Poté lze nádobu navinout.

Skladovací teplota konzerv s konzervovanou kukuřicí by neměla být vyšší než + 25 ° C, vyšší teploty zkracují životnost sochoru na šest měsíců. Vlhkost nad 75% by neměla být tolerována. Udržujte konzervované banky na tmavém místě.

Sušení

Uši by měly být navlečeny na silnou nit, propíchnuty základnou a zavěšeny v suché a tmavé místnosti s dobrou ventilací. Teplota v tomto případě nezáleží, ale vlhkost by neměla být vyšší než 16%. Zpravidla se pro tento účel používá podkroví nebo mezanin.

Po vysušení, kdy zrna ztvrdnou, můžete nechat polévky zavěšené nebo ležet v nádobách propustných pro vzduch - kartonových nebo dřevěných bednách, plátěných pytlích.

Časté chyby

Dokonce i při správném skladování může zničení chuti a vůně kukuřičného zrna znamenat neznalost nuancí přípravy nebo nesprávné blízkosti v chladničce.

Chybné To je pravda
Kukuřici zmrazíme. Nejdříve je třeba dát polici zcela rozmrazenou, teprve poté můžete ovoce dát do vařící vody, jinak budou zrna po vaření tvrdá. Vařte klas po zmrazení by mělo být 20-25 minut.
Uši uvařte po dostatečnou dobu. Pokud vaříte kukuřicistejně jako zmrazený nebo čerstvý produkt, zrna budou tvrdá. V tomto případě vařte alespoň 4-6 hodin.
Uchovávejte v mrazáku s výrazným zápachem vedle zásoby kukuřice. Zrna snadno absorbují cizí aroma. Vzhledem k tomu, že v mrazničce je uložena nejen zelenina, ale i maso nebo ryby, je nutné izolovat klas od přístupu vzduchu, snažit se dosáhnout maximální těsnosti obalu.

Užitečné!

Kukuřice by měla být rozmrazena pomalu: ne při pokojové teplotě, ale na polici v chladničce. Proces bude trvat několik hodin.

Navzdory schopnosti skladovat klas po dlouhou dobu, neodkládejte používání přípravku v potravinách. Doporučuje se jíst zásoby před příchodem příští plodiny: čím déle je kukuřice uložena, chuť a vůně jejích zrn jsou méně výrazné a jejich struktura je přísnější.