Jak ukládat brambory doma v bytě v zimě

Po sklizni brambor je důležité určit jejich skladování. Obvykle se brambory odstraňují v suterénu nebo sklepě, ale hlízy mohou být ponechány v bytě. To je velmi pohodlné, zelenina je po ruce, nemusíte nikam chodit. Můžete ukládat brambory doma po celou zimu, zatímco vy se nemůžete bát integrity plodiny.

Výběr zeleniny

Pro skladování zeleniny po vykopání by se měly třídit a odebírat pouze zdravé hlízy. Čím důkladněji jsou tyto postupy prováděny, tím větší je šance, že kultura přežije až do jara.

Třída

Brambory se zařazují do odrůd. Odrůdy mají různé stupně udržení kvality, které se mohou pohybovat od 3 do 9 měsíců. Mezi nejběžnější odrůdy patří odrůdy brambor pod názvy:

  1. Scarlett.
  2. Lasock.
  3. tepl.
  4. Gatchina.
  5. Něvský.

I v pokojových podmínkách mohou být brambory uchovávány po celé zimní období pro uvedené odrůdy.

Výběr hlíz

\ t

Nejvhodnější pro skladování jsou středně velké hlízy s krásnou celou slupkou, bez poškození a očí. U kořene by neměly být známky hnilob, jinak pokud se infikované ovoce dostane ke zdravému, celá sklizeň se brzy zhorší.

Hlízy se odebírají, jakmile byla celá plodina vykopána. Malé a ne zcela vyzrálé plody se skladují na odděleném místě pro skladování.

Důležité!

Má-li hnilá oblast na bramboru malou velikost, je nakrájena na zdravé maso. Po použití hlízy k vaření.

Podmínky

Brambory jsou nenáročnou plodinou, takže s jejich uchováváním nejsou žádné problémy. Největší role pro skladovatelnost je:

  • místo;
  • táry;
  • teplota;
  • vlhkost;
  • osvětlení.

Místo

Když se provádí třídění a výběr zeleniny, vyberte si místo v bytě, kde budou hlízy umístěny. Měly by být mimo ohřívací zařízení a jiné plodiny podléhající zkáze. Nejběžnější místa, kde se brambory sklízejí v bytě, jsou:

  • skladovací prostory;
  • balkony se zasklením;
  • tmavé skříňky s uzamykatelnými dveřmi.

Místo musí být vybráno na základě množstvíbrambor Pokud to hodně spotřebuje, pak bude jen velká komora nebo balkon, pokud je k dispozici sklep. Ve skříni je vhodné držet ne více než pár kbelíků hlíz.

Tara

Hlavním bodem při výběru kontejnerů je jeho větrání. Je nezbytné, aby se brambory dostaly do vzduchu, jinak se smršťují nebo hnijí. Nejčastěji je uložen v dřevěných bednách se sloty. Vrchní část krabice může být překryta víčkem.

Pokud je počet hlíz malý, pak je můžete nalít do plastového kbelíku, jehož dno je potaženo papírem, aby se zabránilo vlhkosti. Je dovoleno skladovat brambory doma v plastových pytlích nebo pytlích, pouze nejsou svázané nahoře.

Teplota

Čím nižší je teplota, tím delší jsou uskladněné brambory. Nejlepší možností je udržet teplotu na úrovni od 10 do 16 stupňů. Při vyšších teplotách brambory začnou měknout, ztrácí chuť a klíčí. Proces klíčení je zvláště aktivní do konce jara.

Příliš nízká teplota je také škodlivá pro hlízy: zmrazují a stávají se bez chuti. Kromě toho se brambory rychle zhoršují v zimě a nejsou vhodné pro potraviny.

Osvětlení

Předpokladem pro řádné skladování je nedostatek denního světla. Hlízy mohou být skladovány na tmavém místě po dlouhou dobu, ale pokud je vložíte na slunce, kůže se vrásky a plody samy ztratí část šťávy a uschnou. Slunce stimuluje probuzení očí,proto se na hlízách brzy objeví procesy.

Ve ​​tmě oči „spí“ až do poloviny jara a jen s oteplováním se probudí a rostou na povrchu zeleniny.

Vlhkost

Vyberte místo v domě pro kulturu tak, aby byla vlhkost na minimu. 15-50% stačí na to, aby se brambory dobře pokládaly. S rostoucí vlhkostí je pozorován výskyt hniloby, který se velmi rychle šíří. Vlhký vzduch také přispívá k klíčení očí, které nejsou potřebné pro skladování vůbec a jen zkrátí jeho životnost.

Příprava skladování

Brambory jsou ihned po vykopání vyloženy k sušení. Suchá zelenina potřebuje nejméně 2 týdny na kůži. Někteří zahradníci dávají přednost umývání brambor před skladováním. Je to nesmírně nebezpečné, protože umyté ovoce má znatelnou trvanlivost.

Když se brambory sbírají, protřepou vysušenou zeminu a podle odrůdy ji zabalí do pytlů nebo krabic.

Poznámka!

Popel se přidává do skladovací nádoby předem - zabrání rozvoji onemocnění.

Doba použitelnosti a prodloužení

\ t

Brambory se nejčastěji skladují při pokojové teplotě po dobu asi 5-6 měsíců, pokud je dům chladný nebo zelenina je na proskleném balkónu, pak bude ležet až do začátku léta. Ovoce, které je čerstvé, je však považováno za užitečnější - obsahuje mnoho živin. Postavte seNa jaře, brambory mohou dostat trochu sladké chuti, a vzhled bude neatraktivní.

Je možné prodloužit dobu skladování plodin, je-li příliš pozdě na to, aby je bylo možné vykopat, těsně před mrazem, aby se usušily a třídily pouze zdravé hlízy. Pak každé 3 - 4 týdny vybírají brambory na přítomnost nemocných kořenů. Tento postup vám umožní včas zastavit houbu nebo výskyt hniloby, což přispívá k dlouhodobému uchování plodiny.

Jak ukládat

Ploché skladování není jen o sklizni brambor v temné místnosti nebo pod dřezem v kuchyni. Dokonce i doma existuje spousta míst, kde můžete sklizeň dát.

V místnosti

V domě si musíte vybrat nejvhodnější místnost, nejlépe s oknem, abyste mohli místnost vysílat. V místnosti je umístěn stůl nebo jakýkoli stojan, který nastavuje krabice s kořenovou zeleninou. Krabice s bramborami by měly být umístěny mimo radiátory, pokud se překrývají, pak je možné teplo v místnosti vypnout.

Zásuvky jsou shora zavřeny víkem, ve kterém by měly být rozřezány a ponechány k uložení. Místo krabic můžete brambory odstranit v místnosti v kul. Jeho skladovatelnost za takových podmínek bude v závislosti na odrůdě od 3 do 5 měsíců.

V kuchyni

Mnohé ženy v domácnosti mají vždy umyvadlo pod dřezem. To je velmi pohodlné: zelenina je vždy po ruce, nemusíte jít za nimi. Je nežádoucí držet pod dřezem více než 2 kbelíky, protože kromě temnoty jsou zásluhy takovéneexistuje žádný způsob. Teplota v kuchyni v zimě je v průměru od 22 do 26 stupňů, takže hlízy mohou začít klíčit.

Než vložíte kbelík se zeleninou do skladu, musíte se ujistit, že odtok a míchačka netěsní. Pokud únikový systém uniká, celá plodina zemře vysokou vlhkostí.

Dlouhodobé opouštění zeleniny v běžné chladničce se nedoporučuje. Můžete dát doslova 2-3 kilogramy kultury na pár týdnů, ale nic víc. Kondenzát se často shromažďuje v chladničce, což vyvolává rychlé znehodnocení hlíz.

Pokud existuje jiná „domácí lednička“, která se nachází na ulici pod nebo nad kuchyňským oknem, je to další věc. Zelenina se v ní cítí pohodlně iv zimě, ale když je mráz, musí být pokryta teplou přikrývkou.

Pozor!

Pro větší pohodlí musí být ve venkovní chladničce instalován teploměr.

Ve skladu

Ve ​​spíži obvykle necháváme pár pytlů nebo krabic. Je vhodný pro dlouhodobé skladování. Ve spíži nejsou žádné radiátory pro vytápění a sluneční světlo, takže je možné umístit polovinu zimní dodávky brambor tam.

Máte-li plastové nebo dřevěné bedny, měli byste hlízy zalít přímo do nich. Posypeme sušenou mátou na brambory - pomůže to zkrátit dobu trvání a chránit před škůdci.

Na balkoně

Pokud je v bytě zasklená lodžie, není pochyb, že se brambory nacházejítam Studená podlaha je pokryta přikrývkou nebo vrstvou teplé tkaniny. Plodina není umístěna na podlaze, ale na každém kopci, takže vzduch může proudit do hlíz. Pokrytí deky plodinou je nutné pouze v případě silných mrazů, kdy teplota klesne pod 30 stupňů.

Je to o něco těžší, pokud balkon není zasklený nebo izolovaný, ale můžete na něj uložit brambory. K tomu je třeba vytvořit speciální izolované krabice s vrstvou pěny. Pěna si dobře udržuje teplo, ale nepropustí chlad. Až do poloviny jara jsou brambory zcela zdravé a zdravé.

Na schodišti

U příjezdových cest a skladovacích prostor je teplota vždy pod teplotou místnosti, takže jsou také vhodné pro sklizeň brambor. Tato metoda je velmi nebezpečná, pokud skladujete plodiny v bytovém domě. Je v univerzální přístupnosti, takže každý kolemjdoucí si může vyzvednout pytel nebo dva.

Jako výstup můžete připevnit odkládací schránku ke kotevním šroubům na zdi a zavřít kryt například kombinačním zámkem. Ale tato metoda vyžaduje mnoho úsilí a peněz, takže ji můžete použít, když neexistuje jiná cesta.

Čtěte také

Jak skladovat řepu v chladničce, sklepě, sklepě?

Zásoby řepy pro zimu dokonale pomáhají jakékoli rodině. Sebekultivované kořeny nejen šetří rozpočet ...

Ve sklepě

Sklep v bytě je vynikajícím řešením nejen prokonzervování brambor, ale také pro všechny zeleninové plodiny a přípravy na zimu. Brambory zůstávají ve sklepě statečně až do jara, ale každý měsíc se třídí z podezřelého ovoce.

Ve sklepě si můžete udělat speciální koutek, určený pro převoz brambor. K tomu je část sklepa oplocena a obložena deskami a brambory jsou roztroušeny nad nimi. Taková velká krabička bude sloužit k uskladnění více než tuctu let a zároveň prodlouží životnost zeleniny.

Chyby během skladování

Nezkušené ženy v domácnosti často na první pohled dělají malé chyby, což vede ke smutným následkům. Brambory hnijí, ani čekají na střed zimy. To se děje z mnoha důvodů:
  • brambory nebyly tříděny podle doby skladování;
  • zdravé hlízy byly smíchány s nemocnými;
  • mrkev, česnek a cibule byly skladovány v blízkosti brambor;
  • ve sklepě nebo na balkóně vlhké;
  • po celou dobu trvanlivosti hlíz nejsou roztříděny.

Důležité!

Jistým znamením toho, že brambor hnije, je nepříjemný zápach a vzhled malých mláďat.

Tipy

Několik triků pomůže udržet zdravou úrodu po dlouhou dobu. Jsou uvedeny níže:

  1. Pokud zdravé brambory leží vedle shnilých brambor, jsou odebrány a dány na pár minut do vroucí vody pro dezinfekci. Pak se hlízy musí zaschnout, poté se znovu odstraní.
  2. Aby se předešlo klíčení brambor,kolem začátku jara je léčen speciální lék Epin. 2-3 ml látky se zředí ve sklenici vody a hlízy se jemně postříkají. Epin zajišťuje zbytek hlíz a zvyšuje jejich imunitní vlastnosti, snižuje riziko vývoje phytophthora.
  3. Pro výsadbu je vhodnější zvolit pozdní odrůdy s vysokou trvanlivostí.
  4. Zkušení zahradníci by měli dát kapradí nebo čerstvé listy jeřabin do pytle brambor. Tyto rostliny plní ochrannou funkci.
  5. Sušený česnek je z času na čas sypán na brambory, odradí hlodavce a zabije patogenní flóru.

Čím více pozornosti věnujeme zelenině jak během pěstování, tak během sklizně, tím chutnější budou. Úspora brambor na zimu v bytě je poměrně reálná, ne pracná a snadná. Takový důkladný přístup k nadcházejícímu chladnému počasí pomáhá zachránit významnou část rozpočtu, protože v zimním období jsou brambory drahé a jeho kvalita je vždycky žádoucí.