Jak správně sbírat a sušit Ivan-čaj doma

Populární moudrost říká: "Ten, kdo pije Ivan čaj, to je zdravé". Ruský nápoj, který získal světovou slávu jako Koporsky, byl vyloučen z trhu konkurenty z Číny a Indie. V posledních desetiletích byla tradice sklizně čaje z fireweed aktivně oživena. S ochutnávkou nápoje s květinově-ovocnou chutí, která dává energii a sytost, mnozí rádi zahrnou do své každodenní stravy. Pro získání vonné infuze je důležité řádně přistoupit k procesu přípravy a sušení surovin, které lze snadno implementovat v domácích podmínkách. Řekneme vám, jak sušit Ivan čaj doma na čaj.

Sběr surovin

Získat maximální užitek a potěšení z chuti čaje, řádně připraveného a sušeného doma, může být v případě následujících pravidel:

  1. Pro sklizeň se používají listy z vroucí vody s úzkými listy, pro tyto účely nejsou vhodné bažiny a druhy malých barev. Je snadné odlišit odrůdu čaje - její výška může dosáhnout dvou metrů, na rozdíl od ostatních dvou, nepřesahujících 15-20 cm.
  2. Sběr se provádí od června do srpna v období hojného kvetení. Neměli byste se zabývat sklizní, když rostlina vstoupí do fáze květu, když listy ztěžují a obsahují méně živin.
  3. Sbírejte surovinyod dálnic a výrobních zařízení. Ivan čaj roste v haldě, hledá glade, můžete sbírat a sušit listy po celou sezónu.
  4. Správná technologie sklízení bude udržovat závod na příští sklizeň čaje. Listy pod květenství sevřou ruce a nesou je dolů podél stonku, zanechávajíc několik nižších vrstev ve vzdálenosti 15-20 cm od země.

Příprava

Přípravná fáze zahrnuje tyto manipulace:

  1. Shromážděné listy Ivan-čaje se třídí z vrhu, jiných rostlin a hmyzu.
  2. Listy nejsou umyty, jinak budou ponechány bez užitečných mikroorganismů nezbytných pro následné fáze přípravy čaje doma.
  3. Vyčištěná sbírka nečistot se položí na čistý kus látky nebo gázy, složená několikrát. Nechte ve stínu vyschnout. Doba postupu se bude měnit v rozmezí 12-24 hodin v závislosti na teplotě a vlhkosti okolního prostoru. Optimální teplota pro tento proces bude 26 ° C a vlhkost vzduchu okolo 70%. Obrobek by měl být pravidelně míchán tak, aby listy ztratily přebytečnou vlhkost.
  4. Pro usnadnění fermentace je možné zmrazit čerstvé listy. Suroviny jsou baleny v těsných pytlích v mrazničce po dobu 12 hodin. Zmrazené listy se položí na čistý ručník a nechají se rozmrazit.

Hotový plech se při stlačení snadno deformuje bez křupání a tlustý pruh se snadno ohne. Je důležité nepřehánět suroviny, jinaknásledné fáze - fermentace a sušení nedávají smysl.

Vlastnosti kvašení

Nejdůležitějším stupněm přípravy čaje Ivan před sušením je fermentace. Bez této fáze, čaj neodhalí jeho úžasnou chuť a výhody pro tělo. Úspěch procesu závisí na čtyřech komponentách:

  1. Soulad s technologií přípravy surovin pro kvašení.
  2. Teploty (postup probíhá při teplotě 15-26 ° C, tím nižší je teplota, tím déle trvá proces).
  3. Čas (příliš dlouhá doba fermentace zvyšuje pravděpodobnost plíseň).
  4. Kvašení používejte skleněné, smaltované nebo keramické nádoby.

V závislosti na době expozice existují tři stupně kvašení:

  1. Světlo (od 3-6 hodin, nápoj je lehký, se silnou vůní květin, jemnou a jemnou chutí).
  2. Střední (od 10 do 16 hodin, barva infuze je červenohnědá, výrazná květinová a ovocná vůně, kyselá chuť s kyselostí).
  3. Hluboko (od 20-36 hodin, barva čaje je hnědá, vůně je lehká, chuť je kyselá bez kyselosti).

Zaměřte se na své preference při výběru stupně fermentace, promíchejte suroviny s různou intenzitou fermentace pro optimální chuť a aroma čaje.

Metody fermentace

Fermentace listů je povinným postupem při výrobě čaje z fireweed. Nestačí jen suché listy, nápoj ztratí své blahodárné vlastnosti, jasnou vůni a chuť. V této fázi je důležité dosáhnout výběru šťávysušené listy a zahájit proces kvašení.

Nejběžnější způsoby zpracování listů trávy Ivan-čaj před sušením doma:

  1. Fermentace celých listů. Hromada listů se válí do trubek nebo se roztřepí mezi dvěma dlaněmi, dokud se šťáva na povrchu nezvýrazní. Rammed sochory v misce nebo sklenici. Vlhký hadřík, plochá deska se položí na povrch a nastaví se tlak. Proces může trvat až 40 hodin. Správně zpracované listy mění barvu ze světle hnědé na tmavě hnědou v závislosti na době přípravy surovin pro budoucí čaj.
  2. Celé kvašené čajové lístky lze dostat jiným způsobem. Suroviny jsou zmačkané rukama a nality šťávou získanou z rolovaných surovin. Rozprostřete se v nádobě a přikryjte hadříkem. Zmačkané listy lze skládat na mokré bavlněné tkanině, vyrobit těsný svazek a navinutý silnou nití. Listy uvnitř tkaniny rozdrcíme dalších 15-30 minut, necháme 3 hodiny předběžného kvašení. Po uplynutí této doby dejte svazek do misky, zatlačte s útiskem a nechte ho dosáhnout až tři dny.
  3. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak kvasit Ivan Tea doma, je mletí surovin přes mlýnek na maso. Výsledná hmota se přenese do nádoby, zakryje se vlhkým hadříkem a udržuje se po dobu 6-24 hodin. Poté, co se barva suroviny změní ze zelené na hnědozelenou a aroma získá tóny ovoce a nektaru - hmota je připravena k sušení.

Sušení

Suroviny, které úspěšně prošly fází fermentace, jsou připraveny pro konečnou fázi sklizně. Zmačkané listy Ivan-čaje mohou být zcela vysušeny pro směs listů a „rohlíky“ mohou být rozděleny do 3-4 částí, aby se vytvořil malý listový čaj. Z listů zpracovaných přes mlýnek na maso získáte granulovaný čaj.

Existuje několik možností, jak čaj Koporsky sušit doma, například:

  1. V troubě. Listy jsou rozloženy ve vrstvě 1 cm na pergamenu, položeném na plech. Malé suroviny se suší rozdělením na kousky nebo granule. Vložte do trouby na 100 ° C po dobu 1-2 hodin, dveře jsou pootevřené. Poté se teplota sníží na 50 ° C a směs se uvede do pohotovosti.
  2. V ruských sporácích. Budoucí čaj je rozložen na pánvi, na pergamenu. Sušil na sporáku, který byl zavřený nejméně hodinu, po vytvoření uhlí.
  3. V elektrické sušičce. Na speciální plastové palety položte čajové listy s malou vrstvou. Suší se při teplotě 90 ° C po dobu nejméně 5 hodin.
  4. Na pánvi. Litinová pánev na malý oheň, roztřepená a suchá, neustále míchaná až do vaření.
  5. In vivo. Listy a granule položte na podnosy, papír nebo látku na větrané místo ve stínu.

Správně vysušené listy se nerozptýlí do prachu, ale rozpadnou se.Hotové čajové lístky nemají výraznou vůni, jejich barva je podobná černému nebo zelenému čaju.

Skladování

Prázdné obaly skladujte v plátěných pytlích, cínových nebo skleněných sterilních nádobách. Březové kůry a speciální dřevěné skříně se používají k zachování vlastností čaje. Použití čaje Koporsky je asi tři roky, s výhradou technologie výroby a skladování hotových surovin.