Jak škrobit háčkované ubrousky doma: nejlepší metody

Háčkované prolamované ubrousky mohou do designu pokoje přinést nádech elegance a sofistikovanosti, ale pro tento účel by měla mít krajka dokonale elegantní vzhled. Do konce práce, výrobek, zpravidla vypadá zmuchlaný a neuspořádaný. Aby se vložka dostala do požadovaného tvaru, který potrvá až do dalšího promytí, může škrob.

Které ubrousky mohou být škrobeny

Ne všechny typy nití, které se používají k výrobě pletených ubrousků, mohou být namočeny v roztoku škrobu . Postup by neměl podléhat:

  • vlněné výrobky;
  • hedvábí;
  • nit;
  • syntetické příze.

V některých případech (syntetické, vlněné) bude zpracování zbytečné, protože škrob neproniká dobře do vláken těchto materiálů a hedvábné ubrousky jsou dokonce nebezpečné, s rizikem poškození struktury nití. Neškrábejte barevné a tmavé výrobky - po vysušení se na nich mohou objevit bělavé skvrny.

Viz také

Jak škrobit šaty doma: účinné metody

Zkušení ženy v domácnosti znají tajemství toho, jak si doma namazat šaty. Totomnoho propustných metod ...

Je dovoleno škrobit ubrousky háčkované z bavlněných nití, včetně příměsí z jiných materiálů - viskózy, akrylu a dokonce i hedvábí. Šněrování bude silnější, protože hustota a tuhost nití se bude zvyšovat v důsledku impregnace. Fólie škrobu chrání částice prachu a nečistot před pronikáním hluboko do vláken, v důsledku čehož se ubrousky stávají pomalejšími a snadněji se omyjí. Po škrobení je produkt bílý, zvláště působivým způsobem, získává čistě bílý odstín.

Zajímavé!

S pomocí škrobu může být vložka vložena nejen do obvyklého plochého tvaru, ale také na upevnění vln a záhybů na krajce, aby se získal originální dekorační předmět ve tvaru koule, krychle, desky atd.

Klasický recept

K přípravě roztoku lze použít rýži nebo kukuřičný škrob, ale brambory mají nejlepší fixační vlastnosti. Je důležité, aby suroviny byly čisté, bez nečistot. Pokud je škrob kontaminován, měli byste před přípravou pasty nalít studenou vodou, promíchat a nechat po dobu 2-2,5 hodiny, poté vypustit vodu, aniž by byla ovlivněna vrstva hustého sedimentu na dně misky. Tento postup musí být proveden několikrát, dokud se vypuštěná voda nestane průhlednou.

Příprava škrobového roztoku:

  1. Pokud nejsou suroviny vyčištěny, prášek by měl být zředěn malým množstvím vody.
  2. Homogenní látka, ujistěte se, že v ní nejsou žádné hrudky, musíte ji nalítvařící vody.
  3. Roztok se převede do varu za stálého míchání.
  4. Vyjměte z ohně a nechte vychladnout na teplotu + 30 ... + 35 ° C.

Koncentrace

Požadavky na produkt určují frakce vody a škrobu v receptuře. Síla řešení může být:

  1. Slabý (lžička škrobu na litr vody). Vhodné, pokud chcete zachovat pružnost výrobku. Například, okraje vložky by měly volně viset ze stolu.
  2. Střední tvrdost (lžíce na litr). Připraven k získání pevné, "křupavé" ubrousky, které pevně drží tvar.
  3. Tvrdý (2 lžíce na 1 litr). Naneste na ubrousky hromadné formy.

Dávky uvedené pro bramborový škrob. Podíl rýže nebo kukuřice musí být zvýšen dvakrát pro stejný objem vody.

Doplňkové látky

Posílit účinek fixace nebo přidat produkt dodatečné kvality přidáním některých složek dostupných doma do roztoku škrobu.

  1. Sůl. Dává bavlněné krajce lesklý lesk. Po odstranění vroucího roztoku z ohně je třeba do něj nalít sůl rychlostí špetka na litr a promíchat.
  2. Mléko. To dělá vlákna matná a sněhově bílá, zvyšuje objem krajky. Škrob v tomto případě byste měli použít rýži a mléko - sbírat, v množství dostatečném k ponoření celého ubrousku. 3/4 porce mléka by měly být přivedeny k varu a 1/4 k rozpuštění lžíce škrobu a směs byla vmíchána do vroucího mléka za stálého míchání. Roztok se nechá převarit a vychladnout.
  3. Borax a mastek. Pomocí těchto nástrojů můžete vytvořit "lesklý škrob". V tomto řešení získává produkt brilanci a zvýšenou tuhost. Musíte zkombinovat 5 lžíce rýžového škrobu s 2 lžícemi bóraxu a 3 lžíce talku a zředit směs vodou, dokud nebude konzistence zakysané smetany. V této formě je roztok připraven k použití.
  4. Cukr. S touto přísadou můžete vyrobit ubrousek velmi tvrdý. Ve 250 ml horké vody musíte rozpustit 3 lžíce cukru. V oddělené nádobě by měla být lžící škrobu vylita přes 250 ml studené vody a míchána. Oba roztoky nalijte do 0,5 litru vroucí vody, míchejte, zahřejte do varu a nechte vychladnout.

Poznámka!

Talek může být nahrazen kyselinou boritou, pro 2 lžíce, z nichž byste měli vzít 8 lžiček škrobu a 10 lžiček boraxu.

Jak ubrouskovat ubrousek

Je snadné brousit pletenou ubrousek - je třeba ji chvíli ponořit do roztoku škrobu, odstranit a vysušit a upevnit požadovaný tvar. Výjimkou je lesklý škrob, který se získá při smíchání s boraxem a mastkem. V tomto případě se směs nepoužije pro namáčení, ale aplikuje se na ubrousek nebo její oddělené části kartáčem nebo bavlněnou podložkou. Bezprostředně poté musí být krajka žehlena přes gázu s teplým železem.

Doporučuje se, aby byl výrobek před namáčením promýván tak, aby byla vlákna čistá, když jsou pokryta škrobovým filmem. Ponořte vložku do roztoku tak, aby byly všechny oblasti nasáklé. Pro větší jednotnostimpregnace by měla čas od času roztok promíchat dřevěnou houbou namočenou v ubrousku.

Doba zpracování závisí na tloušťce vláken: od 7 do 15 minut. Při použití roztoku v mléce je doba namáčení 20-25 minut. Poté, co produkt musí být odstraněn a snadno zmáčknut.

Postup sušení a žehlení:

  1. Vlhký hadřík by měl být položen na rovný povrch pokrytý čistým hadříkem. V této kapacitě je vhodné využít žehlicí prkno.
  2. Před sušením se požaduje, aby produkt získal svůj zamýšlený tvar. Měli byste jemně narovnat hladký ubrousek s rukama, aby nedošlo k deformaci smyčky, a připevněte je k tkanině s anglickými kolíky, snaží se zabránit buď příliš-utažení nebo uvolnění nití. Pokud by šněrování mělo být pomačkané, měly by být vytvořeny na vlhkém hadříku a upevněny kolíky. Hromadné ubrousky musí vytáhnout na formulář a udržet až do sucha.
  3. Sušení by mělo probíhat přirozeným způsobem, mělo by být prováděno v teplé místnosti s dobrou cirkulací vzduchu. Nepokládejte výrobek do blízkosti zdrojů tepla. Za předpokladu, že průměrná tloušťka nití, bude šňůra schnout do 24 hodin.
  4. Hladká vložka se doporučuje žehlit krátce před úplným vysušením, což umožní dosáhnout dokonale hladkého tvaru. Měl by se vyžehlit bavlněným hadříkem nebo 4-5 vrstvami gázy, jinak zůstanou na výrobku žluté skvrny. Ze stejného důvodu musí být železo teplé.

Metoda sušení

ubrousek můžete škrobovat bez namáčení. Totometoda je jednodušší, ale po suchém zpracování produkt rychle ztrácí svou tuhost a stává se zmačkaným, zatímco namáčení s pastou zajišťuje dlouhodobý účinek.

Ubrousek by měl být položen na list bílého papíru, připevněný kolíky. Nalijte tenkou vrstvu škrobu na horní část krajky a postříkejte ji čistou vodou z dávkovače.

Poradenství!

Výrobek by měl být co nejrovnoměrněji zakryt škrobem, aby všechny jeho části měly stejnou pružnost. Pro rovnoměrnou vrstvu stojí za to použít síto pro mouku.

Ubrousek lze přirozeně sušit (potrvá asi 3 hodiny) nebo žehlit teplým železem přes list bílého papíru. Po vysušení se produkt musí očistit od zbytkového prášku štětcem.

Aerosol

Existují také aerosoly obsahující škrob, jejichž snadné použití z nich činí nepostradatelný nástroj v případě vyšší moci, například před příjezdem hostů. Účinek řešení je však udržován na krátkou dobu, kromě toho, aby byl výrobek dodán s vysokou tuhostí, bude zapotřebí velké množství peněz. Doporučuje se použít aerosol, když ubrousek potřebuje pouze mírně škrob.

Před nanesením aerosolu by měla být šňůra navlhčena a poté žehlena před vysušením přes bílý papír nebo bavlněný hadřík.

Jiné způsoby

Je možné nejen sešít háčkované ubrousky nejen škrobem, ale také vyrábět PVA a želatinové lepidlo, které dodává výrobku vysokou tuhost. Lepidlospolehlivější než škrob, když potřebujete pevně zajistit formu, ale je dražší. Želatina je vhodnější pro sypké ubrousky než škrob, protože se při sušení neodlupuje.

Želatina

K přípravě roztoku se zředí lžíce želatiny ve 150 ml vody. Při míchání musí být hmota míchána, jinak může prášek tvořit hrudku. Mít homogenní strukturu, musíte opustit směs po dobu 5-10 minut, a pak se zahřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. V roztoku, bez jeho odstranění z tepla, je nutné postupně zalijeme 150 ml vody, promícháme a necháme vařit. Vyjměte z ohně a ochlaďte.

Viz také

Jak škrobit věci doma

Schopnost zachovat bělost tkaných výrobků a podstatně prodloužit jejich životnost vám umožní ...

Výrobek zpracovaný želatinou musí být sušen v chladné místnosti, mimo zdroje tepla, bez žehlení, protože želatina se může roztát pod vlivem teploty. Ze stejného důvodu je škrobování želatinou nežádoucí, pokud je ubrousek určen k dekoraci míst, kde padá přímé sluneční světlo.

Lepidlo PVA

Je nutné míchat ve stejném poměru lepidlo a teplou vodu na jednotnou konzistenci. Ve výsledném roztoku je ponořena vložka po dobu 7-10 minut. Po získání výrobku je třeba jej lehce zmáčknout a položit na rovný povrch nebo jej vytáhnout do formy, chránit objekty po ruce předlepicí fólie. Metoda zahrnuje přirozené sušení, které bude trvat přibližně jeden den.

Pozor!

Nepoužívejte PVA lepidlo pro zpracování stolních ubrousků. Kromě toho je nutné zajistit, aby děti nezkoušely takový dekor na zub.

Recenze

Anna, 42 let:

„U škrobových ubrousků lze cukr použít nejen jako přísadu, ale také jako hlavní složku. Obvykle dávám 6 až 15 lžíce na litr, v závislosti na požadované tvrdosti, přiveďte k varu a přidejte roztok škrobu (lžička na 1/2 šálku vody). Dále, startér obvyklým způsobem. Krajka po takovém řešení se stává velmi tvrdou a na rozdíl od lepidla je tato metoda bezpečná. Další výhodou je, že barevné ubrousky s cukrem mohou být zpracovány alespoň na lehkých věcech, které nejsou viditelné.

Elizabeth, 37 let:

„Recept s mlékem se mi líbí nejraději z vody, protože bělost ubrousků je poté bezkonkurenční. Vyzkoušená a želatina, a lepidlo, druhá bere všechno, ale ne pro každou věc je vhodná kvůli toxicitě. Želatina však silně impregnuje tlusté a tuhé příze, pravděpodobně je to dobré pouze na tenkých a sypkých vláknech. Doporučuji vám, abyste před použitím škrobový roztok namáhali, pak už určitě nebudou žádné malé kousky.

Svetlana, 33 let:

„Osobně nemám ráda želatinu, v horkém létě je to zbytečné - rychle se zhroutí, věc téměř okamžitě váhá. Pokud nelevé bílé znaky, ale bohužel želatina také není vhodná pro barevné a tmavé ubrousky. Pokud mluvíme o obvyklém ubrousku, a ne o krajkových vázách, je dost tuhost, kterou škrob dodává pletenému výrobku. “

Existuje mnoho způsobů, jak spojit ozdobnou ubrousek, aby se našla nejlepší volba pro každý případ, ale ne jediný způsob škrobení zajistí stabilní fixaci, pokud je výrobek zvlhčený nebo namáhaný. Je obzvláště důležité skladovat ubrousky správně - hladké by měly být stohovány, hromadné předměty by měly být uchovávány v prostorné prázdné krabici.