Po přípravě sušených rajčat se mnohé ženy v domácnosti ptají: jak a jakým způsobem jsou rajčata skladována doma, aby se nepokazily a nevydržely celou zimu? Při nesprávném skladování se obrobek rychle pokryje plísní a zhorší - může být vyhozen. Pokud podmínky skladování a nádobí byly vybrány správně, pak mohou být rajčata skladována až 2 roky. Zároveň je plně zachována chuť rajčat.
Jak se připravit
Poté, co je zelenina dobře setřena, musíte se ujistit, že je vlhkost opustila. Pokud zbývá přebytečná voda, bude se předlitek hnit a předlitek bude nepoužitelný. K tomu jsou sušená rajčata ohnutá na polovinu. Pokud jsou její části elastické, šťáva z nich nekape, to znamená, že rajčata byla dobře opotřebovaná. Samozřejmě je nejlepší udržet suchá rajčata - nemají v nich vodu, ale před přidáním do potravin by měly být namočené, protože chutnají dobře.
Sušená rajčata jsou postříkána kousnutím, které zabraňuje rozvoji patogenní mikroflóry a chrání zeleninu před hnilobou. 2 lžíce octu jablečného octa zředěného ve 100 ml vody a posypeme všechny plátky. Pak, aby se odpařila vlhkost, nechte plátky ležet na čerstvém vzduchu pro doslova 20-30 minut.
Jak ukládat
Výběr kontejnerůzávisí na požadované době použití obrobku. Takže, pokud je známo, že rajčata budou brzy potřebná a budou zcela snědena, pak se vloží do potravinového plastového kontejneru s uzavřeným víkem. Nádoba se dobře promyje jedlou sodu a vysuší. Aby se předešlo vlhkosti, roztáhnou ubrousky na dno nádoby. Shift rajčata a zavřete víko - takový blok bude tiše ležet 2-3 týdny.
Skleněné nádoby se používají pro více než dlouhodobé skladování. Obvykle se jedná o objem nádoby 0,2-1 litru, ne více. Chcete-li uzavřít banky, vyzvedněte si válcový nebo nylonový kryt. Čím pevněji je nádoba uzavřena, tím déle v ní leží rajčata. Nádoba se předem sterilizuje přes páru nebo kalcinuje v peci. Ve skle jsou rajčata skladována mnohem déle - od jednoho roku.
Důležité!Sterilizace se provádí v den přípravy obrobku.
Podmínky
Rajčata mohou být ponechána v bytě nebo uložena v suterénu nebo sklepě. Pokud se budete řídit následujícími pravidly, je nepravděpodobné, že vzniknou potíže se skladováním:
- Uvnitř by teplota neměla být vyšší než 22 stupňů. Nejdelší sušená rajčata jsou v chladných podmínkách, při teplotách od 8 do 16 stupňů. Při vysokých teplotách se bakterie aktivně množí a obrobek se rychleji zhoršuje.
- Vlhkost by měla být střední a pohybovala se v rozmezí od 15 do 70%. Příliš suchý vzduch přispívá k sušení buničiny a příliš vlhký způsobuje hnijící.
- Světlo by nemělo spadnout na sušená rajčata. Nejoptimálnějším místem pro uložení je tmavá skříňka, polička, zásuvka atd.
- Plechovka musí být utěsněna, aby do ní nemohl vniknout vzduch. V případě špatné těsnosti v kontejneru může být hmyz.
- Jako ochranu proti mouchám posypte rajčaty nakrájeným sušeným česnekem nebo zelenou cibulkou, což také zabraňuje tvorbě plísní.
Metody skladování
Skladování sochoru je několik způsobů: vše závisí na požadované době používání rajčat.
V chladničce
Při sklizni rajčat v chladničce připravte vhodnou nádobu, tj. Dobře ji opláchněte a sterilizujte. Potom se na dno nádoby naleje trochu soli. Slouží jako dobrý absorbér vlhkosti a nenechá rajčata pokazit.
Pak vložte rajský kruh do sklenice ve vrstvách a pevně jej přitlačte k sobě. Banka je naplněna nahoru. Nakonec položte snítku bazalky nebo česneku a znovu posypeme tenkou vrstvou soli.
Víko se válí a nádoba se položí na polici v chladničce. Je-li potřeba zelenina, nádoba se otevře, odebere se požadované množství a obal se pokryje nylonovým krytem.
Pozor!Po otevření se nádoba neuchovává déle než jeden měsíc.
Domy ve skříni
Nejrozšířenější způsob konzervování sušených rajčat v rostlinném oleji. V jar zásobník rajčatové řezy. Vrstvy pro aroma pokládají vonné bylinky - majoránka,bazalka, petržel. Můžete přidat trochu papriky nebo horké sušené papriky.
Když jsou všechna rajčata uložena v nádobě, nalije se obsah na obvyklý rostlinný nebo olivový olej. Kontejner je uzavřen víčkem a skladován pro skladování v tmavém rohu v domě.
Před použitím rajčat při vaření se vyjmou a nechají odtéct. Pak je ovoce namočeným přebytkem oleje ubrouskem a servírováno ke stolu.
Jak používat
Sušená rajčata pro různé účely. Zelenina má velkou všestrannost a je vhodná pro všechno. Zásobu lze uvést :
- při vaření polévky:
- při krájení masa;
- na pizzu;
- při pečení zeleninové přílohy.
Rajčata vypadají skvěle na stole jako nezávislé občerstvení. Před podáváním, pro větší chuť k jídlu, posypeme jemně nakrájenými čerstvými bylinkami. Ze stolu jsou na prvním místě zameteni a budou to podle chuti domácnosti a hostů.
Tipy
Je snadné sušit a skladovat rajčata, ale existuje několik odlišností, které zajistí, že sklizeň uspěje ve slávě. Ty jsou uvedeny níže:
- u sušeného použití rajčata s hustou dužinou a kůží - nešíří se;
- když je polotovar připraven, pouze po úplném vychladnutí je zabalen do plechovek a odstraněn pro skladování;
- před ohřevem oleje v nádobě, trochu ho ohřejte a přidejte na něj lžíci octa - tím se prodlouží bezpečnost;
- Víko nádoby s obrobkem je vždy uzavřeno.
SušenéRajčata jsou opravdovou pochoutkou pro gurmány a nejen pro ně. Tato svačina bude zahrnuta do obvyklého seznamu polotovarů, pokud to zkusíte alespoň jednou, a bude to mimo soutěž s ostatními okurkami na zimu. S chutí rajčat, s řádným skladováním, se nic neděje, stejně jako s léčivými vlastnostmi - po celý rok si můžete vychutnat zdravou zeleninu a jíst dávku vitamínů.