Jak skladovat slunečnicový olej?

Slunečnicový olej je oblíbený produkt. Vaření salátů, smažených jídel, pečení bez něj není možné. Ne každý ví, jak správně skladovat slunečnicový olej, aby si zachoval výživné vlastnosti co nejvíce. Nejčastěji se vyskytují nedostatky v ochranném období, kdy jsou rostlinné tuky nakupovány ve velkém množství. Nepříjemný zápach, žluklá chuť - výsledek nesprávného skladování vašich zásob. Chcete-li udržet produkt po dlouhou dobu čerstvý, vytvořte pro něj podmínky, o kterých vám řekneme.

Nastavení teploty

K ochraně slunečnicového oleje před stárnutím, hořkostí a jinými problémy napomáhá ke zlepšení skladovací teploty. Pro uzavřený kontejner je to poměrně velký rozsah - od + 5 do + 20 stupňů. Přípravek toleruje i jedno zmrazení bez ztráty vlastností. Pokud jste si koupili olej na skladě na zimu, neváhejte ho dát do mrazu, ale nezapomeňte, že se nedoporučuje postup opakovat.

Zajímavé!Při zmrazení produkt neztvrdne, ale stane se pouze silnějším a viskóznějším. Po odmrazení si zachovává nutriční hodnotu.

Viděli jste zásobu ropy v supermarketu za nízkou cenu? Nenechte se lichotit sami. Vysoce kvalitní rostlinné tuky jsou vždy v poptávce, nemá smysl oznamovat podíl na nich s poklesem hodnoty. S největší pravděpodobností je tato záležitost kritickáDoba skladování, takže při nákupu propagační předmět, věnujte pozornost.

Pokud je teplotní režim pro uzavřenou nádobu dostatečně volný, pak se po otevření láhve vše dramaticky změní. Otevřený olej nemá rád chlad, optimální teplota je +18 - + 20 stupňů. Mějte na paměti, že v kuchyni během vaření je vzduch mnohem teplejší než uvedené limity, což znamená, že nádoba na stole v blízkosti kamen by neměla být skladována. Aby se zabránilo znehodnocení, umístěte láhev do spodní kuchyňské skříňky, kde se teplota příliš nezvyšuje.

Slunce a vzduch

Slunečnicový olej miluje slunce pouze ve stadiu embrya, tedy v procesu pěstování slunečnic. A to je vše. Poté, co se produkt získá ze semen lisováním za studena nebo lisováním za tepla, slunce se stává škodlivým.

Přímé sluneční světlo, kontakt se vzduchem vede k rychlé oxidaci, což vede ke ztrátě chuti. Kromě rychlého poškození existuje ještě jeden důležitý aspekt. Při působení přímého slunečního světla a vzduchu vznikají v rostlinných olejích volné radikály (karcinogenní látky), které vyvolávají vývoj nádorových buněk.

Důležité!Po zakoupení nalijte olej do tmavé skleněné nádoby, těsně uzavřete láhev. Takže ho chráníte před světlem a permanentní oxidací.

Jak a jak zavřít láhev, aby byla chráněna před stálým kontaktem se vzduchem? Doporučujeme: dostat postřikovač. Tj místo továrního korku zavřete láhevspeciální postřikovač - nemusíte výrobek otevírat pokaždé, naplníte saláty správně - zavlažování, ale ne zavlažování zeleniny. Proces smažení také vyhraje - zavlažování mřížky je užitečnější než vaření smažených jídel. Koneckonců, 100 g oleje obsahuje téměř 900 kcal, ve velkém množství výrobek není vůbec dietní.

Zajímavé!V kaloriích jsou olivové a slunečnicové deriváty téměř stejné. Hlavním rozdílem mezi olivovým produktem je přítomnost fytosterolů (látek, které blokují vstřebávání cholesterolu), které nejsou ve slunečnici. Sojový, kukuřičný a řepkový olej fytosterolů však obsahuje 4krát více než olivový ekvivalent.

Údaje o datu

U nerafinovaných odrůd je přípustná doba skladování 4 měsíce, přirozeně, za všech podmínek, které jsme popsali. Rafinované analogy mají dlouhou dobu a jsou dobře zachovány po dobu 10 měsíců. Ve zmrazené formě a malém balení je maximální trvanlivost 12 měsíců. V chladničce je skladování povoleno, pokud je teplota nad +5 a láhev ještě nebyla otevřena.

Souhrnně řečeno, dospěli jsme k závěru - nejoptimálnější adresou pro skladování výrobku je tmavé a ne příliš teplé místo.

Domácí triky

Významné prodloužení trvanlivosti pomůže:

  1. Několik láhví nebo fazolí házených do láhve. Výpočet - lžíce na litr produktu.
  2. Několik listů hřebíčku bobkového a česneku. Kromě zvýšení, pokud jde o tyto přísadydalší příchutě, které zpestří váš zálivek.
  3. Byliny lze použít k přidávání nádherných vůní. Na základě slunečnicového oleje, který se nalije do malých skleněných nádob, můžete vytvořit celou aromatickou sbírku užitečných potravinářských přídatných látek. Rozmarýn, bazalka, máta, hřebíček a nové koření přidávají každému rostlinnému oleji jedinečnou vůni.

Skladování domácího oleje je obdobné jako u nerafinovaného protějšku, vyžaduje stejné teploty, správné zabalení a nedostatek kontaktu se vzduchem a světlem. Neskladujte výrobek po dlouhou dobu, není v krátkém čase. A pak není nutné uvažovat o přijatelných dobách skladování.