Jak skladovat mandarinky v bytě před novým rokem

Mandarinky se staly nepostradatelným zimním atributem díky své sladké chuti, osvěžující vůni a mnoha užitečným látkám. Jsou však schopni rychle ztratit vlhkost, což vede k jejich krátkodobému skladování. To je důvod, proč potřebujete znát několik pravidel, aby se zachovala jejich šťavnatost doma až do nového roku.

Dávka a újma

Tento citrusový výrobek obsahuje velké množství různých prvků: cukry, vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, minerální sloučeniny, pektin, kyselinu citrónovou, kyselinu askorbovou, draslík, sodík, fosfor, vápník, hořčík, železo, vlákninu. . Z nejdůležitějších užitečných vlastností lze identifikovat následující:

  • zlepšení imunitního systému;
  • normalizace jater;
  • pravidelné užívání mandarinky je schopno zabránit anémii, ateroskleróze;
  • rychlá absorpce potravy, zvýšení kyselosti žaludku, srážení krve;
  • zlepšení snášenlivosti nepřetržité změny klimatu, nedostatku vitaminů;
  • snížení krevního tlaku;
  • redukce edému, mastnoty, pigmentace;
  • zlepšení zraku, sluchu, metabolismu, potence, vytrvalosti;
  • prevence předčasného stárnutí epidermy;
  • zotavení po depresi, stres.

Navzdory velkému počtu užitečných látek však existuje několik důvodů, proč mohou tyto plody poškodit zdraví:

  • pro patologické stavy gastrointestinálního traktu, střev;
  • je-li gastritida, peptický vřed, kyselost, diabetes;
  • při přejídání se mohou vyvinout alergické reakce.

Zajímavé!

Většina mandarinek je voda. Proto 100 gramů obsahuje pouze 43 kcal.

Pravidla výběru

Chcete-li si vybrat zralé, šťavnaté, chutné ovoce, měli byste vědět, co byste měli věnovat pozornost prvnímu:

  1. Vzhled - je vhodnější dát přednost plodům, které jsou velmi tvrdé a ne příliš měkké, s hladkým povrchem, bez plísní, černé skvrny, hnijící na kůži.
  2. Hmotnost - nejlepší je zvolit husté, těžké mandarinky. Není nutné získat ty, které jsou velké a zároveň příliš světlé, stejně jako velmi lesklé a syté barvy.
  3. Vůně - musí mít své vlastní specifické aroma.
  4. Míra zralosti - tyto plody nejsou schopny dozrát, proto je nejlepší vybrat zralé přímo. Mohou být určeny podle toho, jak dobře se slupka oddělí.
  5. Region - nejlepší mandarinky ze středomořské části.
  6. Ethylen - to není zcela užitečná látkazpracovat ovoce pro delší uchování. Abychom si takové ovoce nevybrali, musíte se podívat, aby nebyl bílý květ, zelené pruhy a lepkavost.
  7. Fungicidy - jsou ošetřeny mandarinkami, takže se houba neobjeví. To je také škodlivé pro tělo, a proto je lepší nekupovat ovoce, které jsou příliš lesklé, bez drsnosti.
  8. Silně zmrazené - pokud jsou citrusy zmrazené, je lepší je nepoužívat. Lze je odlišit svou silnou měkkostí a vodnatostí. Při lisování v takovýchto ovocných prohlubních nezmizí.

Podmínky, faktory a pravidla skladování

Hledání metod, které vám umožní ušetřit mandarinky po dlouhou dobu, vzhledem k tomu, že prodejci před samotným novým rokem výrazně zvyšují své ceny. Většina odrůd, pokud jsou řádně skladovány, může zůstat ve výborném stavu po dobu 3-5 měsíců. Než poskytnete podmínky pro dlouhodobé zachování citrusové čerstvosti, měli byste zvážit určité faktory, jako je odrůda, barva kůže. Poté už můžete zvolit teplotu, vlhkost a světlo v místnosti, stejně jako balení pro jejich skladování.

Odrůdy mandarinky

Doba skladování je ovlivněna nejen teplotními podmínkami a místem, ale také odrůdou. Obvykle je na štítku označena při prodeji, ale pokud není pozorována, lze ji snadno provést vizuálně:

  • Abcházský, marocký - kůže je porézní, světle oranžová nebo žlutá. Obvykle jsou velmi milí a schopnítrvat déle než ostatní;
  • Španělština - vyznačuje se velkou velikostí, nedostatkem semen a sladkou chutí. Mohou se však rychle zhoršit;
  • Turečtina - má lesklou, hladkou, žlutou kůži. Nemají vůbec žádné kosti a je tu mírná kyselost. Ale stejně jako Španělé, rychle se začnou hnit;
  • Izrael - mají velmi tenkou kůži a sladkou chuť.

Barva pleti

K určení stupně zralosti mandarinky může být také ve stínu kůže:

  • zelené - nezralé plody, mohou trvat 3-4 týdny při teplotě 3-7 stupňů;
  • Žluté plody s touto barvou pleti mohou být skladovány po dobu asi 2 týdnů při teplotě -2 až +2 stupně. Citrus v této formě je již docela zralý a šťavnatý.

Důležité!

Chcete-li zkontrolovat zralost a čerstvost, můžete kliknout na slupku ovoce, pokud šťáva z něj sype, pak můžete bezpečně koupit.

Vlhkost

Je třeba mít na paměti, že v případě silného sucha budou citrusové plody brzy vysychat a ztratí svou kvalitu a v případě silné vlhkosti začne tvořit hnilobu. Proto je nejlepší úroveň vlhkosti ve vzduchu při skladování těchto plodů - 75-80%.

Teplota

Při pokojové teplotě si plody mohou uchovat svou čerstvost maximálně 14 dnů. Aby mandarinky zůstaly delší dobu v dobrém stavu, měly by být skladovány při teplotě +4 až +9 stupňů. Takže mohou vydržet čerstvé po dobu 1 měsíce.

Osvětlení

Nedoporučuje se odcházetmandarinky v místě, kde budou padat sluneční paprsky. Není-li jiné místo, kde by je mohl opustit, je lepší je neuzavírat, aby nedošlo k nasávání vzduchu. Je lepší pokrýt pergamenem nebo látkou. Doporučuje se pravidelně kontrolovat ovoce z hlediska korupce. Koneckonců, pokud se tak nestane včas, budou se moci navzájem infikovat a nebudou moci vydržet až do nového roku.

Skladovací kontejnery

Před umístěním ovoce do bytu musí být uloženy ve správném obalu. Pro tento dokonalý karton, dřevěné krabice. Je však třeba dbát na to, aby otvory v jejich pouzdrech byly dostatečně opatrné, aby mohl vzduch dobře proudit. Při pokládání mandarinek je nutné, aby se více než 3 vrstvy. Jinak mohou všichni začít. Můžete použít obyčejný papír a zabalit každé ovoce do něj, stejně jako složit ovoce do smaltované nádobí. Není vhodné používat plastové sáčky, zabalit se lepící fólií, protože vedou k rychlému zhoršení v důsledku nahromadění vlhkosti v nich.

Metody skladování v bytě

Chcete-li v bytě umístit mandarinky, můžete v chladničce použít speciální prostor pro ovoce a zeleninu, který je izolován balkonem. Pokud je možné umístit je do sklepa, pak to bude nejlepší místo. Nejdůležitější je, že je dostatečný průtok vzduchu a nejsou přítomni škůdci. Proto je vhodné místnost předběžně dezinfikovat.

Doporučení pro používání mandarinek

K tomu, abyMandarinky přinesly pouze výhody, by měly být považovány za denní sazbu. Během dne se dospělým doporučuje, aby jedli asi 1-4 ovoce, děti do 2 let. V noci je můžete také jíst a nebát se získat další libry, ale je lepší je smíchat s tvarohem pro větší prospěch. Nedoporučuje se používat tyto plody na prázdný žaludek, protože to může způsobit nepříjemné pocity v žaludku.

Tipy

K získání absolutně všech živin, které obsahují mandarinky, je třeba dodržovat některé tipy:

  1. Pokud potřebujete čerstvé ovoce uchovat po dlouhou dobu, je vhodné koupit nezralé.
  2. Je třeba mít na paměti, že turecké a španělské odrůdy se rychleji kazí.
  3. Při práci tam, kde je stálá silná duševní zátěž, se doporučuje používat mandarinky každý den.
  4. Toto ovoce dokáže nahradit léky proti vzrušení.
  5. Pro prodloužení trvanlivosti otřete mandarinkové slupky rostlinným olejem.
  6. Pokud je děti pravidelně konzumují, posiluje kostru a zuby.
  7. Před použitím mandarinek je třeba je prát.
  8. Aby se do těla nedostaly žádné bakterie, není nutné ovoce čistit zuby.
  9. Nejlepší je koupit mandarinky se snítkou.

Aby mandarinky zachovaly svou šťavnatost, měla by být správnost přístupu a chuti správná nejen při skladování, ale také podle jejich výběru. Je nutné zastavit se na plodech bez jakýchkoli závad a poškození,udržovat správnou teplotu a skladovat v místnosti s určitou vlhkostí. Vzhledem ke všem těmto pravidlům a nuancím si můžete snadno zakoupit velké množství kvalitního ovoce.