Jak skladovat čínské zelí doma?

Pekingské zelí je obzvláště oblíbené díky své snadné kultivaci, aklimatizaci v různých podmínkách, přítomnosti mnoha užitečných látek, dlouhodobému skladování. Pokud však neznáte vlastnosti různých odrůd a pravidla jejich konzervace, tato zelenina se nebude uchovávat čerstvá ani před zimou.

Odrůdy vhodné pro dlouhodobé skladování

Před chovem a nákupem čínského zelí je třeba zvážit, k jakému účelu se provádí: buď k okamžitému požití nebo k dlouhodobému skladování. Neexistují žádná pravidla pro péči všeho druhu. Například, rané hybridní odrůdy mají malou velikost, křupavé, jemné listy, krátké zrání, ale nejsou zcela vhodné pro sklizeň na zimu. Tento typ zahrnuje takové odrůdy jako "oranžová mandarinka". Proto, aby byla zachována čerstvost pekingského zelí po dlouhou dobu, je žádoucí zvolit typ pozdního dozrávání, který je mnohem větší než časný. Patří mezi ně:

  • kouzelník;
  • Ruská velikost;
  • Spiderman;
  • Princezna.

Ti, kteří se rozhodnou zasadit tento výrobek sami, by se měli lépe podívat na domácí typy z důvodu lepší tolerance vůči klimatu. Západní hybridy mají tendenci zakořenit v mírnějším klimatu.

Důležité!

Pekingské a čínské zelí se liší podle mnoha kritérií, jako je odolnost vůči chladu, vzhled a imunita vůči různým chorobám.

Hlavní pravidla před sklizní v zimě

\ t

Za účelem zachování čerstvého zelí na dlouhou dobu je nutné dodržovat několik doporučení:

  1. Neodkládejte sbírku - zkušeným zahrádkářům se doporučuje sklízet celou úrodu předem, aby zelenina neměla čas pocítit mráz. Poslední měsíc sběru je září.
  2. Povětrnostní podmínky - čištění provádějte nejlépe v suchém počasí. Pokud byl déšť, měli byste počkat na přirozené odpařování vlhkosti.
  3. Čištění zelí - ovoce nemyjte. K jejich čištění stačí setřást ze země.
  4. Kontrola zeleniny - je velmi důležité kontrolovat všechny škody, nemoci, hmyz. Listy, které mají nedostatky jsou odříznuty.
  5. Velikost hlav je lepší opustit celek a poměrně velké formy, ale pokud se zelí rozrostlo, pak netrvá dlouho.

Podmínky skladování

Při zachování čínského zelí nejsou potíže. Hlavní podmínkou je zralá hlava, která udržuje plody hustotu, pružnost a svěžest. Kvůli případným závadámžádné triky a tipy nebudou moci rozšířit jeho bezpečnost.

Trvání uchování

Doba, po kterou budou tyto plody schopny udržet užitečné a chuťové vlastnosti, závisí na situaci:

  1. V případě, že zelenina je zralá, jsou v řádně vytvořených podmínkách, pak bude moci pekingské zelí zachovat své vlastnosti po dobu až 4 měsíců.
  2. Hlavy, které byly shromážděny na podzim, mohou spíše dobře snášet teplotní výkyvy a zůstat ve výborném stavu déle než 4 měsíce.
  3. Pokud necháte zelí v pokojových podmínkách, budou se držet asi jeden den.

Skladovací kontejnery

Nejdelší doba uchování pekingského zelí bude ve třech případech:

  1. Při použití plastových sáčků a lepicí fólie. Pokud použijete tuto metodu, je nutné zabalit každé ovoce zvlášť.
  2. V regálech nebo dřevěných bednách, kde budou zelí od sebe odděleny polyethylenovými vložkami.
  3. Pokud je ovoce umístěno s kořeny ve vlhkém písku a skladováno v suterénu.

Po 2 týdnech stojí za to zkontrolovat celistvost zelí. Ten, ve kterém proces rozpadu začal, by měl být vyhozen nebo sněden co nejdříve.

Vliv světla, vlhkosti, teploty

Slibem dlouhodobého uchovávání ovoce je správný vliv vnějších faktorů. Místnost, ve které zůstane zelí, by neměla být osvětlena, udržovat maximální tmu, být chladná a dobře větraná.

Vlhkost by neměla býtméně než 96-98%, ale pokud nedosáhne těchto optimálních ukazatelů, listy začnou mizet rychlým tempem, ztrácí veškerou šťavnatost. S větší vlhkostí se zelenina začne hnit.

Jedním z důležitých kritérií pro udržení dobrého stavu zelí je udržení teploty:

  • od -4 do +4 stupňů, celistvost plodu se udržuje po dobu asi 16-20 dnů;
  • při vysoké teplotě - 2 až 4 dny;
  • až +2 stupně - je nejlepším indikátorem a lze jej skladovat přibližně 4 měsíce.

Zajímavé!

Listy tohoto ovoce obsahují velké množství vitamínů, aminokyselin. Proto je na východě považován za zdroj dlouhověkosti.

Metody skladování v bytě

Hlavním kritériem, které ovlivňuje bezpečnost čínského zelí, je místo, kde zůstane.

V chladničce

Pokud není k dispozici sklep ani úroda není tolik, aby do sklepa, může být dokonale nahrazena lednicí. Než tam ovoce umístíte, musíte splnit několik podmínek:

    100) musí být zkontrolovány, zda nedošlo k poškození a nepřítomnosti parazitů;
  • s lepící fólií nebo celofánem zabalte každou hlavu. To se provádí tak, aby se na listech neobjevila kondenzace;
  • ohněte peče do prostoru pro zeleninu. Pokud ne, můžete použít plastové nádoby, které by měly být pevně uzavřeny.

Tato metoda je vhodná pro přípravu různých salátů a umožňuje uložit celou plodinučerstvý asi měsíc. Současně je nutné pravidelně kontrolovat, zda listy vyschly.

V mrazáku

Pro přípravu polévek a borščů je mražené drcené zelí dokonalé. Před zmrazením jsou nutné určité akce:

  1. Důkladně umyjte všechny hlavy zelí a odstraňte horní listy.
  2. Nakrájíme na malé proužky.
  3. Vloženo do plastových pytlů a vloženo do mrazničky.

Před zmrazením listů jsou přednostně problanshirovat. K tomu musíte vařit osolenou vodu a hodit listy tam asi 3 minuty. Po vyjmutí papírových ručníků před sušením. S touto akcí se plody zbaví dusičnanů a stanou se více něžnými.

Není-li touha snížit „peking“, může být vložena do samostatných listů do balíčků a poslána do mrazu.

Tento druh skladování je nejdelší - 4-7 měsíců.

Důležité!

Nepřehánějte to odstraněním všech listů, čím méně zůstanou, tím rychleji bude ovoce zkazit.

Sušené

Pro dlouhodobé ukládání zelí je vhodné sušení. V tomto videu se používá pro přípravu druhých kurzů a polévek. Pro tento účel může být vhodná trouba i elektrická sušička. Pro správné sušení je třeba dodržovat jednoduchá pravidla:

  1. Odstraňte všechny listy s defekty, poté nakrájejte na malé proužky.
  2. Vložte tenkou vrstvu do trouby při 60-95 ° Cstupňů nebo elektrické sušičky při teplotě 55-60 ° C.
  3. Vysoušení v troubě a 5 v sušičce trvá přibližně 4 hodiny.

Pro skladování zelí v této formě se vejde šatní skříň a běžné tašky.

Sourdough

Další metodou skladování je fermentace. K tomu budete potřebovat:

  • zelí - 10 kg;
  • voda - 500-600 ml;
  • ocet - 80-100 ml;
  • cukr - 1,5-2 tsp;
  • sůl - 1,5-2 tsp;
  • česnek - 1-2 hřebíček.

Přípravy:

  1. Všechna ovoce se dobře promyjí a jemně nasekají.
  2. Ve velké nádobě promíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, česnek, vložte do ní zelí a na jeden den nasaďte tlak.
  3. Po minulé době se doporučuje propíchnout ovoce hůlkou, pak jej nechat na jeden den a odstranit ho v chladné místnosti.

Proto se uchovává po dobu asi 15 dnů.

Na balkoně

Majitelé bytů zasklených balkonů nebo lodžií je mohou také použít k ochraně zelí. Je však třeba mít na paměti, že místo by mělo být chladné, ne mokré, bez vystavení slunečnímu záření. Hlavní věc, že ​​teplota nebyla menší než 0 stupňů.

Chyby

Kvůli nevědomosti lze učinit mnoho chyb, které vedou k rychlému zhoršení plodin.

  1. Jablka vylučují ethylen, který poškozuje listy zelí, takže skladování těchto plodů vedle sebe je nesprávné.
  2. Skartovaná zelenina, aby se zachovala jejich čerstvost, nebude fungovat, protože se tato vlhkost odpaří,chuť bude ztracena a v den začne vadnout.
  3. Pokud se horní listy začnou ztrácet, nestačí je jednoduše zkrátit. Doporučuje se jíst co nejdříve.
  4. Je nesprávné používat plastové pytle k uchování sušeného zelí. Je lepší je nahradit bavlnou, takže zelenina nezmizí.
  5. Výsadbu semen lze provést nejen v létě. Únor je považován za vynikající čas, ale teplota musí být 13-17 stupňů.

Tipy

Období uchování se významně zvýší, pokud víte o některých technikách a tricích pro sběr a skladování zeleniny.

  1. Pokud chcete vylodit západní odrůdy, Holanďané se dokonale hodí. To dobře snáší chladné a proměnlivé klima.
  2. Po sklizni musí být na hlavách vyříznuty suché, zažloutlé a suché listy.
  3. Obaly, v nichž zůstane zelí, by neměly být zapečetěny.
  4. Aby plody zůstaly šťavnaté, neodstraňujte horní listy.
  5. Hlavy by neměly být během skladování vlhké, protože se mohou velmi rychle hnit.
  6. Když se zjistí černé skvrny, hleny a jiná zranění, musí se zelí nejprve vyčistit a jíst. Můžete také zmrazit.
  7. Není-li možné v chladničce koupit plastovou nádobu pro sklizeň, pak lze každé ovoce zabalit do novin nebo použít papírový sáček.
  8. Chcete-li zachovat čerstvý peking, můžeteokurka ve slaném nálevu.

Pekingské zelí není známé svou dlouhou trvanlivostí, pokud je čerstvé. Při použití některých metod, které chrání ovoce před rychlým hnilobou, podle určitých pravidel a podmínek, můžete plodinu snadno uložit až do nového roku.