Jak skladovat cibuli doma na zimu

Téměř každý, kdo má letní chatu, pěstuje cibuli - někdo trochu, a někdo - s rezervou mít dostatek vitamínového produktu až do jara. A ti, kteří nemají pozemek, koupit užitečné zeleniny na podzim za nízké ceny.

Zásoby jsou vyrobeny, ale vždy existuje otázka, jak skladovat cibuli v zimě doma, aby se nesušila a všechny její vlastnosti zůstaly zachovány. Bezpečnost cibule závisí na mnoha faktorech: čas sběru, odrůda, příprava, způsob a místo skladování.

Odrůdy pro dlouhodobé skladování

\ t

Stejně jako u ostatních rostlinných plodin má cibule odrůdy raného a pozdního dozrávání, z nichž každý je pěstován pro specifické účely. Brzy dozrávající odrůdy jsou pěstovány pro konzumaci na jaře av létě, a později - pro skladování a použití v chladném období.

Při výběru odrůdy k výsadbě by měla být věnována pozornost takové vlastnosti - chuti hlavy. Pikantní pozdně dozrávající odrůdy jsou smrtelnější než sladké odrůdy, které se lépe uchovávají. Nejprve musíte jíst sladkou cibuli a nenechávejte ji na dlouhé skladování.

Pomoc!

Struktura buničinyakutní odrůdy jsou hustší než sladké odrůdy.

Akutní pozdní dozrávání odrůd (do 6 měsíců): bílá sněhová koule, hnědý farmář pozdní (dobrá kvalita a sev), zlatý Galileo a Seton, Volzhanin, Semko F1 hybridy, Sibiř F.

Střední (lež po dobu 3-4 měsíců): Carmen, Zolotnik, Spirit F (hybrid).

Sladké odrůdy (do 2 měsíců): Exibichen, Red Baron, Centaur, Candy F (hybrid).

Přípravek na čištění a skladování

Sklizeň cibule pro skladování v zimě doma začíná sklizní, kterou je třeba provést včas. O zrání může být rozhodnuto podle vnějších znaků: peří se stává žlutohnědé a padá, a krk schne a ztenčí.

Poradenství!

Pro zrychlení dozrávání, 1,5-2 týdny před sklizní, můžete rozevřít zem z cibule a lehce otevřít krk a peří k zemi dolů - již nebude dostávat dobrou výživu a rychleji vysychá. To nemůže být odříznut - infekce může proniknout přes řezy.

Čištění

Zrání každé odrůdy vyžaduje určitý čas. Při nákupu osiva je nutné věnovat pozornost a označit datum výsadby pro sebe, abyste v budoucnu nezmeškali čas sklizně.

Je-li půda volná a suchá, pak se hlavy snadno vytáhnou ze země, a pokud jsou husté, pak můžete krok vzad a zvednout zem vidlemi a pak vytáhnout žárovku.

52) Příprava

Po vykopání nechte cibuli zaschnout na čerstvém vzduchu - rozprostřenou na hřebeni, umístit síť, nějaký druh látky, desku tak, aby neexistovala žádnákontakt se zemí a možnost infekce nebo pronikání škůdců, a pak převod na verandu, terasu, podkroví.

Na dobře vysušených cibulkách jsou šupiny lehké, šustivé a snadno oddělitelné a sušené peří je již možné ořezávat, přičemž nechává pahýl 3–4 cm.

Současně s prořezáváním by měly být hlavy kontrolovány a měkké, poškozené, nahé (bez šupin), měly by být odmítnuty známky škod a nemocí.

Poté znovu pokropte plodinu v jedné vrstvě a vysušte 2-3 týdny. Cibule může dobře zasychat pouze tehdy, když je k dispozici čerstvý vzduch a tam, kde není vlhký.

Volba místa a kontejneru

Jak a kde skladovat cibuli do značné míry závisí na vašich schopnostech. Může to být sklep, sklep, byt, teplý balkon. V každém případě musí být v zásobnících udržována určitá teplota, vlhkost a větrání. Absence cirkulace vzduchu vede k reprodukci patogenní mikroflóry, vzniku plísňových infekcí.

Optimální vlhkost by měla být mezi 60-80%. V příliš suchém a teplém prostoru se hlavy začnou vysychat a ve vlhku se začnou hroutit.

Pokud je místnost vlhká, pak je možné snížit vlhkost tím, že tam umístíte nádoby s vápnem, křídou - dobře absorbují vlhkost.

Poznámka!

V suterénu by měly být regály s cibulí umístěny mimo řepu, brambory, mrkev, protože jsou skladovány při vyšší vlhkosti.

Cibule jsou dobře chovány v rovných podmínkách (mezanin,větrané skříně), pokud teplota není vyšší než 24 ° C, a ve sklepě - 0 ° - + 3 ° C pro odrůdy se sladkou chutí (ostré odrůdy odolávají teplotám do -3 ° C).

Následující metoda se ukázala dobře: na podzim av zimě skladovat při pokojové teplotě + 18 ° - + 20 ° C a za chladného počasí prudce snížit teplotu na 0 ° - -3 ° C.

Podmínky skladování

Jak dlouho je skladování cibule do značné míry určeno teplotními podmínkami: při 18 ° - 20 ° C se doba odhaduje na 3,5 - 4 měsíce, při průměrných teplotách 6-9 měsíců při teplotách pod 0 ° C Plátky lze skladovat až 1 rok.

Cibule, která se ukládá na zimu, by měla být skladována ve vhodném a prodyšném obalu. Tara je také druh úložného prostoru, takže si ho musíte vybrat tak, aby se tam luk "nepotil". Například tašky vyrobené z polyethylenu, sáčky z husté a husté tkaniny nenechávají vzduch procházet, takže jsou mokré a vlhké, kondenzát se shromažďuje a žárovky se rychle hnijí.

Možnosti vhodného balení:

  • proutěné koše umožňují vzduch, jsou vyrobeny z bezpečných materiálů, nepoškozují interiér bytu;
  • plastové a dřevěné nádoby s otvory, které mohou být umístěny na sebe (krabice, kontejnery) - zabírají málo místa, tam je větrání, můžete snadno kontrolovat a třídit plodiny;
  • lepenkové krabice s otvory - dobře absorbovat vlhkost, je vhodné dát, můžete si vybrat požadovaný objem;
  • pytle s volným pytlem (vrstva cibule by neměla být větší než 30 cm) - dobře větrané, vhodnépohyb, může být udržován v klidu;
  • pletivo pro zeleninu - lze zavěsit nebo umístit na stojan, prodyšný, viditelný materiál je viditelný;
  • punčochy nebo punčocháče - prodyšné, můžete pověsit.

Informace!

Mnozí udržují úrodu v copech, aniž by řezali peří. Prýmek je jednoduchý, jak doma, tak v suterénu je velmi pohodlný. Kromě toho mohou sloužit jako prvek původní výzdoby kuchyně.

Chladírenský sklad

Chladnička je jednou z možností skladování malého množství cibule. Metoda je vhodná, když je málo času na vaření a připravené produkty lze rychle připravit.

Jak skladovat:

  • cibule, oloupané a nakrájené na požadované rozměry, vložené do sáčků, zploštělé tak, aby vrstva nebyla příliš tlustá, a vložte do mrazáku;
  • namazat zbývající polovinu hlavy rostlinným olejem, dát do nádoby na potraviny a chladit;
  • vyříznutou očistenou cibuli na soli nalité do talíře a umístit na polici pod mrazákem;
  • vyčištěné hlavy vložené do pánve nebo sáčku, zalijeme studenou vodou a uchováváme v chladničce, výměnu vody každých pár dní;
  • nasekanou (celou) cibuli zalomte do lepicí fólie, uchovávejte ji buď v mrazáku nebo ve společné komoře;
  • smažená cibule, složená v sáčku nebo v nádobě, je uložena v mrazáku na dlouhou dobu a na polici několik dní.

Možnosti skladování loupané cibule

Malé šarže čerstvé cibule pro zimu mohou být konzervovány v nakládané, sušené a solené formě.

Solení a moření

Jak marináda, tak i solení konzervují vitamíny ve zdravé zelenině a navíc zlepšují její chuť:

  1. Solení - po vyčištění opláchněte hlavy studenou vodou, osušte, nakrájejte na kroužky nebo polokroužky, položte ve sterilizovaných nádobách ve vrstvách - vrstvu soli, pak vrstvu cibule atd. Skladujte pod víčkem na polici chladničky.
  2. Promyté malé hlavy vložte do sterilizovaných nádob, nalijte vařící vodu a nechte stát po dobu 5-10 minut. Poté vypusťte vodu a nalijte marinádu (1 l vody + 40 g cukru + 45-50 g soli + 250 ml 9% octa + koření podle chuti, vařte po dobu 3 minut), přidejte pepřová zrna, srolovat. Můžete použít i další možnosti marinády.
  3. Nakrájíme na kroužky, dáme do sklenic (sterilní) a nalijeme vroucí vodou. Po 5-6 minutách vypusťte vodu a marinujte (1 l vody + cukr a sůl 1 polévková lžíce + 1-2 stroužky, vařte).

Sušení

Skladování cibule v sušené formě má své výhody: nezhoršuje se, zabírá málo místa, je lehké, zachovává si své vlastnosti. Sušení cibule, a to i ve velkém množství, do ostrého stavu je snadné.

Hlavy by měly být rozřezány na tenké kroužky, polokroužky nebo kroužky. Můžete sušit v troubě a v elektrické sušičce při 40 ° -60 °, v mikrovlnné troubě, pod širým nebem za slunečného počasí. Proces by měl probíhat za pravidelného míchání po dobu asi 4 až 7 hodin (časzávisí na způsobu sušení). Dobře sušená cibule má bílou barvu, snadno se zlomí. Doporučuje se skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Příčiny znehodnocení cibule během skladování

Dobrá bezpečnost cibule v domácnosti doma závisí nejen na správné přípravě materiálu, ale také na podmínkách skladování. Vysoká a nízká vlhkost, kolísání teploty, přítomnost zdroje infekce v okolí - to vše ovlivňuje kvalitu tuřínu a jak dlouho bude v dobrém stavu.

Faktory vedoucí ke zhoršení cibule:

  • mechanické poškození - infekce se dostává přes ránu;
  • nebyly zralé ani přezrálé - podmínky sklizně nebyly dodrženy;
  • poruchy skladování - vysoká vlhkost při vysoké teplotě přispívá k předčasnému klíčení a pak k hnilobě;
  • nesprávná volba odrůd - odrůdy rané zralé, sladké a sypané odrůdy jsou špatně skladovány;
  • cervikální hniloba (nejprve horní část hlavy změkne a pak se objeví celá hlava, objeví se nepříjemný zápach) - infekce (houba) infikuje cibuli, když se pěstuje nebo se vyskytuje infekce z jiné zeleniny uložené v okolí;
  • bakteriální úpadek (hnijící začíná od jádra hlavy, postupně celé plísně) - zdrojem infekce jsou bakterie žijící v půdě;
  • Fusarium (hnijící začíná zdola, šupiny zhnědnou, dužina změkne) - plísňová infekce se dostane do dřeňového poranění poškozením nebo z půdy, když je vlhkost příliš vysoká.

Aby se zabránilo infekcipoškozena celá plodina, měla by pravidelně kontrolovat hlavy a odstraňovat ty, na kterých jsou podezřelé změny. Některé z nich (s menšími úpravami) lze jíst a zbytek musí být zlikvidován.

Kam ukládat a jak ukládat cibuli si každý vybere na základě svých preferencí a schopností, ale v každém případě bude doba skladování a uchovávání kvalit záviset na tom, jak dobře bude cibule připravena a za jakých podmínek bude skladována.