Červený kaviár je považován za zvláštní pochoutku, kterou si může dovolit jen málo. Obvykle se nakupuje na dovolenou, do které je třeba jej uchovat, a protože se jedná o poněkud delikátní, drahý výrobek, musí být správně zvoleny podmínky skladování.
Složení
Tento výrobek je jedním z nejoblíbenějších, nejvybranějších, vyhledávaných a zdravých lahůdek. Nyní však kvalita některých navrhovaných typů neospravedlňuje jeho drahou cenu a proto byste si měli být vědomi složení, výhod a nevýhod tohoto výrobku.
Benefit
Kaviár obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a různých prvků: sodíku, manganu, jodu, fosforu, vápníku, mědi, železa, vitamínů A, C, E, D, B, kyseliny listové, retinolu, bílkovin, polynenasycených mastných kyselin. Tyto komponenty mohou tělu přinést mnoho výhod, a to:
- Posílit kosti, nehty, vlasy, kůži, zubní sklovinu.
- K produkci a udržování hemoglobinu, inzulínu.
- Zlepšit imunitu, endokrinní systém, vidění, koncentraci,metabolismus, srážení krve.
- Stabilizujte krevní tlak, štítnou žlázu, nervový systém, psychologické zázemí, vodní bilanci, vylučování toxinů.
- Snížení cholesterolu v krvi.
- Zvyšuje metabolismus, který je vhodný pro osoby, které jsou na dietě.
- K prevenci mrtvice, srdečního infarktu, srdeční ischemie, aterosklerózy, Alzheimerovy choroby, ekzému, dermatitidy, lupénky.
- Ovládat krevní systém.
- Odstranění bolesti zad, toxémie.
- Zabránit vzniku rakovinných buněk, šedého zákalu, patologických stavů v žaludku, časného stárnutí.
- Je prospěšné ovlivnit zdravotní stav starších osob v pooperačním období.
Harm
Navzdory skutečnosti, že lidé, kteří tento přípravek pravidelně užívají, onemocní mnohem méně často, mají silné nehty, vlasy, kosti a více energie.
- vzhledem k obsahu ve složení soli mohou vzniknout obtíže s fungováním ledvin;
- konzumace nekvalitní pochoutky způsobuje poškození ledvin, nervového systému, jater, očí;
- přejídání může také zhoršit stav: vyvolat anafylaktický šok, způsobit opuch, srdeční selhání. Proto je vhodné jíst ne více než 4-5 čajových lžiček kaviáru;
- s již rozvinutou anémií, hypertenzí, imunodeficiencí, tromboflebitidou, křečovými žilami, sníženou tvorbou krve,muskuloskeletální systém by měl být konzumován pouze v množství doporučeném lékaři.
Zajímavé!
Výhřevnost červeného kaviáru na 100 gramů je 250 kcal.
Výběr kaviáru
Chcete-li najít opravdu dobrý výrobek, a nikoli padělek, který by mohl poškodit vaše zdraví, měli byste se řídit pravidly podle svého výběru. Nicméně, nejoblíbenější kaviár různých ryb se liší velikostí a odstínem:
- Chum losos - spíše velká vejce, medově zbarvená. Krémová chuť a kompaktní skořápka.
- Růžový losos - střední, barva v této podobě je jasně oranžová, s chutí známou as měkkou skořápkou.
- Chinook - velký, s červenooranžovým odstínem. Chuť se vyznačuje malou ostrostí. Shell je docela něžný.
- Kizhuch - malý, elastický, s bohatou červenou, vínovou barvou, elastickou skořápkou a hořkou chutí.
Tyto 4 druhy jsou tradičně považovány za nejlepší chuť. Doporučujeme zastavit výběr v kontrolovaných supermarketech, kde se provádí pečlivá kontrola všech výrobků. Neměli byste si vybrat levné banky na trzích, stejně jako plastové kontejnery bez jakýchkoli informací na něm napsaných.
Výběr kaviáru v plechovce
Pro stanovení kvality kaviáru v bance je třeba zvážit několik tipů:
- banka musí vždy uvést dobu skladování, stupeň, výrobce a žádné konzervační látky;
- pokud je poslední měsíc léta uveden na datu balení, pak totoprodukt byl dobrý a nebyl zmrazen;
- ideální složení obsahuje pouze sůl a kaviár, je povolen také slunečnicový olej;
- produkt nejvyšší kvality je balen v pobřežních přístavních městech;
- samotná nádoba by neměla být nabobtnaná nebo rozdrcená;
- konkávní označení na víku nádoby označuje, že se jedná o padělek;
- Pokud si to protřepáte, uvnitř by neměly být žádné výrony pohybové pochoutky;
- Tento výrobek se v obchodě skladuje pouze v chladničce;
- vybrat lepší skleněné nádoby, jak můžete pečlivě zvážit vejce;
- v přítomnosti bílé sraženiny, tukové kapky, plísně, nedoporučuje se brát takovou nádobu;
- důkazy o špatné kvalitě nebo nesprávných podmínkách skladování - pokud tato pochoutka dala šťávu.
Výběr kaviáru podle hmotnosti
Takový kaviár se může mnohem rychleji poškodit, protože není chráněn ničím z mikroorganismů a jiných vnějších faktorů. Je nutné ji získat pouze od důvěryhodných osob nebo ve specializovaných odděleních ryb. Chcete-li zkontrolovat jeho kvalitu, můžete vyzvednout produkt v lžíci, v případě, že vejce začnou padat jako pevné hrudky, pak byste neměli vzít jeden. Měla by být drobivá a padat jeden po druhém. Chcete-li rozpoznat falešný, který vypadá velmi podobně jako ten pravý, můžete udělat několik věcí:
- Rozdrťte vajíčko prstem, pokud je skutečné, pak to bude snadné.
- Pokud se ponoříte do vody, padělek se změní na oranžovou.
- Při použitínestandardní kaviár se bude držet vašich zubů.
- Vůně tohoto výrobku se podobá vůni sledě.
- Je dobré dívat se na vejce, pokud na něm nejsou žádné pupeny, pak byste si neměli vybrat jedno.
Důležité!
Doporučuje se získat červený kaviár podle hmotnosti od srpna do listopadu, protože v této době dochází k tření a je to nejnedávnější.
Zásobníky na kaviár
Aby se prodloužila trvanlivost červeného kaviáru, musí se uchovávat v misce, která splňuje určité podmínky:
- materiál - skleněné nádoby, plastové nádoby, speciální plastové sáčky budou nejvhodnější pokrmy. Není žádoucí ponechat takový produkt v kovu, bez speciálního povlaku, protože může oxidovat v důsledku reakce s kovem;
- těsnost - když vstupuje čerstvý vzduch, kaviár nebude izolován od různých hub a bakterií. Proto stojí za to používat pouze ty nádoby, které mají pevně přiléhající víčka v soupravě. V případě balení je žádoucí pájet je speciálním zařízením;
- velikost - takže při otevření plechovky, přebytečný vzduch nedostane na vejce, je lepší nechat je v malé nádobě, určené pro jednu porci.
Pravidla pro přípravu skladovacích kontejnerů
Aby nedocházelo k tomu, že delikatesa zmizí následující den po přemístění do oddělené nádoby, musí být připravena. To lze provést několika způsoby:
- Solný roztok - v oddělené hrnci s vodou musíte rozpustit 4 lžíce. sůl a vařit. Po tom, poslat do kontejneru, takže na pár minut. Poté dobře vylijte a osušte.
- Slunečnicový olej - může pomoci zachovat chuť, čerstvost, krásný vzhled. K tomu, calcine 4 lžíce rostlinného oleje na pánvi. Dále byste měli namazat vnitřní stěny misky a nalít vejce tam, naplnit ji chlazeným olejem. Tato vrstva oleje pomůže snížit průtok vzduchu do pochoutky.
- Ethylalkohol - k dezinfekci nádobí z mikroorganismů bude třeba důkladně otřít alkoholem nebo vodkou.
S takovými manipulacemi s nádobami můžete před použitím prodloužit retenční dobu nejméně o 12 dní.
Metody skladování
Chladničky a mrazničky jsou ideální pro skladování lahůdek. Nicméně, často v některých místech teplota může být nad nulou, zatímco v jiných může dosáhnout až -25. Proto, aby nedošlo ke zhoršení nebo peremerz, měli byste jej správně umístit.
V chladničce
Nejvhodnější teplota pro dlouhodobé skladování červeného kaviáru je v rozmezí od -2 do -6 stupňů. V takových podmínkách může zůstat v dobrém stavu po dobu asi 6 měsíců. Tento výrobek nemá rád náhlé změny teploty a je to proto, že nejčastěji zmizí. Je vhodnější umístit nádobu s ní blíže ke stěně chladničky na nižší místo nebo do „nulové“ zóny.
V mrazáku
Je třeba mít na paměti, že po odeslání vajec do mrazničky bude jeho chuť poněkud horší než předtím a forma ztratí svou pružnost a stane se beztvarou hmotou. Pokud je však balen před příliš velkými nádobami, posílejte na místo určené k okamžitému zmrazení po dobu 30 minut a poté vložte do běžné mrazničky, pak se nezmění ani příchuť, chuť ani struktura tohoto produktu. Sekundární mražení se nedoporučuje, protože v tomto případě zachránit konzistenci a chuť nebude fungovat.
Důležité!
Kaviár vyžaduje velmi čisté lžíce. Jinak ani dobře zvolené podmínky pro uchování nemohou zabránit rychlému vymizení užitečných vlastností.
Doba skladování
Taková delikatesa se vztahuje spíše k typu potraviny, která se rychle kazí. Pro určení přibližného načasování je však třeba vzít v úvahu faktory, které mohou ovlivnit skladování:
- Důkladnost dezinfekce prováděné po odlovu ryb.
- Dodržování pravidel při zpracování kaviáru a jeho zachování.
- Úspora za správných teplotních podmínek.
Pokud dojde k porušení alespoň jedné z uvedených podmínek, bude výrobek poškozen. Nezbytné vlastnosti budou zachovány s ohledem na teplotu, při které zůstal, na kterém místě a nádobě:
- v nádobách neotevřených v plechovkách - při teplotě do +5 ° C lze skladovat po dobu 12 měsíců;
- inplastové nádoby - 4-5 měsíců od -3 do +3 stupňů;
- v ošetřených nádobách - asi 3-5 týdnů;
- v mrazáku - s teplotou od -25 do -15 ° C lze skladovat 7-9 měsíců;
- v cínu, otevřené plechovky - užitečné vlastnosti zůstávají pouze 24 hodin.
Jak uchovávat otevřený kaviár
Pokud již byla nádoba na delikatesu otevřena nebo kaviár byl zakoupen podle hmotnosti, pak by měl být skladován v hermeticky uzavřených plastových skleněných nádobách, které by měly být před tím opláchnuty a vysušeny. Pokud ji necháte v podmínkách místnosti, pak se druhý den bude zkazit, ale v chladničce, takže může stát maximálně 7 dní.
Tipy
Aby červený kaviár neztratil své užitečné vlastnosti po dlouhou dobu a nezpůsobil žádné škody na těle, měli byste použít některá doporučení:
- Jelikož je dlouhodobé skladování červeného kaviáru obvykle soleno, může jeho použití v této formě vést k metabolické nerovnováze a vodní bilanci.
- Při nákupu již zapečetěné plechovky lze na obalu zobrazit informace o podmínkách a doporučeních při skladování.
- Pokud potřebujete vytáhnout z chladničky pochoutku, doporučujeme ji umístit do ledové pánve, aby se zabránilo náhlým změnám teploty.
- Doporučuje se rozmrazovat kaviár v chladničce po dobu asi jednoho dne, aby nedošlo k jeho roztržení a zachování jeho integrity.
- Zvýšení doby ukládání vMůžete nalít led na velkou misku a potřít na něm. Mělo by se však pravidelně měnit.
- Při balení do obalů je možné se v něm zbavit vzduchu pomocí profesionálních přístrojů nebo spouštět obal s produktem do vody, aniž by do něj byl ponořen otevřený okraj. Poté, co vše vyjde, musíte rychle pájet.
- Pokud nechcete nalít rostlinný olej na delikátnost , pak můžete nahoře umístit naolejovaný papír a pevně zavřít víko.
- Místo víka můžete výrobek přikrýt potravinářským filmem.
Červený kaviár je zvláštní pochoutkou, která se vyznačuje svou jedinečností, stejně jako chutí a kvalitami, které jsou pro tělo nezbytné. Je vhodnější používat kaviár bezprostředně po zakoupení, ale pokud je nutné ho nějakou dobu ušetřit, pomůže vám lednice a mraznička. Výrobek tedy nezmizí a bude schopen být skladován po delší dobu.