Jak si vybrat litinové nádobí a neudělat chyby v péči

Navzdory skutečnosti, že dnes existuje spousta jídel pro vaření z nejmodernějších materiálů, jsou litiny populární u mnoha žen v domácnosti a v poslední době poptávka po nich roste. Konec konců, výhody těchto jídel je v jejich trvanlivosti, bezpečnosti a schopnosti vařit je velmi chutné pokrmy. Jediné negativní je, že nádobí vyrobené z litiny je velmi těžké.

Pravidla pro výběr dobrého litinového nádobí

V současné době je k dispozici výběr litinových pánví, utyatnitsy, pánev a jiných modelů nádobí pro vaření výborného jídla. Aby se však jídlo ukázalo jako chutné, musíte vědět, jak si vybrat dobré a kvalitní litinové nádobí.

Účel

Při výběru pokrmů stojí za to rozhodnout o jeho účelu, takže oválné nádobí je vhodné pro ryby, čtvercové pokrmy jsou prostornější, kulaté jsou známé.

Tip!

Pro palačinky je lepší koupit pánev s tenkým dnem, pro smažení - s vlnitým dnem, pro dušení hluboko, pro pečení pro výběr nádobí s litými rukojeti.

Také stojí za to vyzvednout nádobí na základě jeho objemu. Zde je důležité si uvědomit, že čím větší je, tím těžší je, že není vhodný pro každou desku.

Typ nátěru

V obchodě můžete nakupovat pouze nádobí z litiny, pokud jsou odlévány a následně leštěny. Bude vyžadovat přírodní antiadhezní povlak. Nádobí musí být kalcinováno a pak ošetřeno olejem.

Existují také modely s jiným typem nelepivého povlaku, existuje pouze 5 druhů: titan, teflon, keramika, smalt a nátěr excalibur, který je na světě považován za nejodolnější a trvanlivější.

Důležité!

Takové povlaky nejenže chrání litinu, ale umožňují také smažení potravin bez přidání oleje. Při výběru takových výrobků by měly být zohledněny vlastnosti pečlivé péče o nátěr.

Vzhled

Při výběru litinového nádobí je třeba pečlivě zkontrolovat jeho vzhled, protože i když je litina trvanlivá, lze při koupi levného a drahého výrobku nalézt vady odlitku.

Na povrchu nádobí, které se pokouší roztavit, by neměly být žádné trhliny. Měla by být hladká, dobře vyleštěná, bez drážek a prohnutí slitin.

Důležité!

Jsou-li nádobí opatřeny ochranným nátěrem, pak by neměly být ani poškrábané, otěru, puchýře a jiné vady, které by způsobily, že nádobí nebude rychle fungovat.

Materiál rukojeti

Rukojeti mohou být vyrobeny z jiného materiálu, z nichž každý má své výhody a nevýhody:

  • dřevěné - přírodní, neohřívejte, ale krátkodobé a nemůžete do nich vložit nádobí;
  • obsazení - nebojí se i těch nejvyšších teplot, které jsou vhodné pro vaření ve sporáku, ale jsou velmi horké a berou je bez přichycení;
  • polymer - nezahřívejte, jsou vhodné pro troubu, ale mohou být rychle deformovány, pokud se použijí nesprávně.

Kryt

Mnoho modelů litinových nádobí se prodává okamžitě s víčky, to jsou hlavně hrnce, kotle a kachny. Pánve a pánve prodávané bez krytů. Ale není čeho se obávat, protože nemusíte přeplatit kryt a vy můžete vyzvednout některého z těch v kuchyni.

Kryty mohou být vyrobeny ze stejného materiálu jako nádobí samotné, ale mnoho hostesek je příliš nezvýhodňuje. Tyto kryty jsou nejen velmi těžké, ale také odvádějí teplo, což je špatné pro chuť hotového pokrmu. Mnozí lidé si proto vybírají skleněné kryty, tolik neberou teplo a ženy v domácnosti nemusí pokaždé, když se budou dívat na proces vaření.

Tip!

A co je nejdůležitější, co potřebujete vědět při výběru litinové nádobí, že podle GOST, tloušťka stěn a dna litiny by neměla být menší než 3-4 mm.

Péče o litinové nádobí

Litinové nádobí může v důsledku nesprávné péče rychle rzi. Proto by měl být po umytí okamžitě umyt, maximálně hodinu, ale nenechávejte jej přes noc. Litina se také velmi obává náhlých změn teploty, kdy jsou nádobí ze sporáku ihned posíláno pod studenou vodou, několik takových způsobů čištění a nádobí bude prasknout.

Pročištění nemůže používat kovové houby, které by mohly poškodit povrch nádobí, stejně jako agresivní čistící prostředky, protože mají schopnost být absorbovány přímo do porézní struktury kovu.

Poradenství!

Kontaminace by měla být jednoduše opláchnuta horkou vodou, pak otřena papírovým ručníkem a je lepší sušit na sporáku. Vlhkost může způsobit korozi nádobí. Pokud je potrava spálena, stačí ji naplnit vodou a chvíli ji nechat. Tímto způsobem opustí zbylé jídlo.

Pokud mají nádobí nepřilnavý povlak, lze pro čištění použít jemný čisticí prostředek, ale bez brusných kartáčů. Spálené jídlo je také lepší namočit. A tak, aby sklovina nepraskla ani se nezlomila, neměli byste v procesu vaření dlouho držet prázdná jídla na ohni a na horké nádobí dávat studené přísady.

V současné době je na trhu mnoho litinových pokrmů od různých výrobců. Ukázali se jako nejlepší: BergHOFF (Belgie), Fissman (Čína), KitchenAid (Amerika) a Le Creuset (Francie).