Jak rychle vyčistit sleďa: jednoduché metody řezání

Sleď je všestranná ryba, která vypadá perfektně na každodenním i prázdninovém stole. Jedinou nepříjemností je její příprava. Mnohé ženy v domácnosti hledají nejjednodušší způsob, jak správně a čistě očistit sleďa. Existuje mnoho technik pro řezání této ryby, takže si můžete vždy vybrat nejvhodnější možnost pro sebe.

Přípravný proces

Dokonce ani vášniví obdivovatelé sleďů nejsou nadšeni čistěním. Po dokončení tohoto procesu je třeba umýt kuchyňské spotřebiče, prkénko a ruce tak, aby nepáchly po rybách.Aby bylo možné všechno s minimálními ztrátami odejít, musíte se připravit:

  1. Prkénko speciálně určené pro ryby. Optimální použití plastových nebo skleněných výrobků, protože se snadněji čistí a zbavují se zápachu.
  2. Ostrý nůž. Kvalita čištění sleďů přímo závisí na ostrosti tohoto zařízení. Pokud je třeba nástroj naostřit, je lepší ho držet přímo před řezáním ryb.
  3. Pinzety. To pomůže snadno odstranit malé kosti skryté v zaoblení.
  4. Sáčky na odpad. Pokud je okamžitě vložíteTrup a kost, čas pro následné čištění bude potřebovat méně.
  5. Nádoby pro rafinovaný sleď. Může se jednat buď o speciální podlouhlou rybí misku, nebo o pravidelný talíř.

Základní možnosti řezání

Existuje několik způsobů, jak rychle a bez kostí očistit sleďa. Dvě nejoblíbenější metody se liší v oddělení kostí od filé.

První možnost umožňuje pomalé a opatrné oddělení masa translačním pohybem palce podél páteře. Druhá možnost je rychlejší a efektnější, ale vyžaduje určité dovednosti, takže ji často používají profesionální kuchaři.

Tradiční způsob

Tato metoda byla hostitelkou používána již dlouhou dobu, a to jak pro podávání sleďů jako svačinu, tak pro podávání filé na kožichu.V klasické verzi můžete ryby rozdělit pomocí osmi jednoduchých kroků:

  1. Za prvé, slede se umístí na prkno a drží jatečně upravené tělo, odřízne hlavu a ocas.
  2. Nyní se musíte zbavit horních a dolních ploutví ostrým nožem.
  3. Odřízněte břicho ryb od krku.
  4. Vyjměte držák a jemný (nebo potěr) prsty.
  5. Po otevření ryb je nutné odstranit černý film na vnitřním povrchu břicha nožem tak, aby výrobek neochutnal hořkou.
  6. Na sleďech je řez proveden podél páteře téměř ke kosti a kůže je pečlivě odstraněna z obou stran.
  7. Dále potřebujete v jatečně upraveném těle ležetbřicho, vytahujte hřeben a střídavě ho střídavě oddělujte od obou polovin filé.
  8. Zbývá provést vizuální prohlídku obou částí z hlediska přítomnosti malých kostí a získat je pinzetou.

Jeden pohyb

Existuje další způsob, jak rychle očistit sleďa, který je obzvláště oblíbený v profesionálních kuchyních. Zahrnuje uvolnění jatečně upraveného těla z kůže, po kterém následuje odstranění vnitřností a ploutví. Pak je třeba otočit rybí břicho a vzít ho za ocas oběma rukama. V této poloze by měl být ocas mírně roztržen uprostřed rukou. Zároveň je důležité držet sledě pevně tak, aby se neklouzala. Nyní musíte otočit kostru ve vzduchu směrem k sobě, takže popisuje kruh kolem ocasu.

Pak byste měli udělat ostrý pohyb rukama do stran.V důsledku toho by jedna ruka měla držet hřbet a hřbeta druhá - dvě bedra. Poslední fází je opatrně uvolnit zadní část kostí.

To je vhodné s pinzetou. Zůstane nasekat filety ze sleďů na porce a krásně jej uspořádat na talíři nebo použít k vaření jiných pokrmů.

Metoda roztržení

Tato metoda ukazuje, jak sekat sledě bez odstranění všech kostí. První věc je střevo, odříznout ploutve a odstranit kůži. Poté by měla být na zadní straně vyříznuta ryba. Udržujte to takovým způsobem, že palec je na zářezu na zádech a další čtyři jsou uvnitřho

Poté, co se prsty stisknou, musí být maso postupně vytlačeno a odděleno od hřbetu. Nejprve se oddělí jedna část zaoblení, pak druhá. Konečný zdvih jeodstranění malých kostí pinzetou .

Použití plastového sáčku

Existují případy, kdy se filet velmi obtížně vzdaluje od kostí, přestávky a ztrácí svou prezentaci. V takové situaci je užitečný plastový sáček.Řezání se provádí v následujícím pořadí:

  1. Proveďte podélný řez podél břicha sleďů.
  2. Vnitřek všech vnitřních částí a odstranění tmavých filmů.
  3. Umístěte kostru do sáčku a porazte ji zadní stranou kuchyňského nože (neměli byste bít příliš silně, abyste maso nedeformovali).
  4. Odstraňte sleď ze sáčku, odřízněte hlavu a ocas, vyjměte ploutve, oddělte hřeben od kostí od filé.
  5. Odstraňte slupku na samém konci, aby se zachoval čistý tvar výrobku.

Tipy a triky

Kromě základních metod čištění vašeho oblíbeného produktu existuje několik jednoduchých triků.Jejich použití učiní proces řezání co nejúčinnějším a nejpraktičtějším:

  1. Před zahájením práce se ujistěte, že je nůž dostatečně ostrý. Tupý nástroj může poškodit vlákna a poškodit vzhled zaoblení.
  2. Aby se zabránilo tomu, že ruce absorbují vůni sleďů, je lepší pracovat v rukavicích z gumy, polyethylenu, vinylu nebo latexu. Je také vhodné nosit zástěru tak, aby nedošlo ke znečištění oděvů, a aby pracovalipovrchový papír nebo lepící fólie.
  3. Nutnost použití oddělené prkénko pro ryby. Tak, aby povrch neabsorboval nepříjemný zápach, můžete jej přikrýt bílým papírem nebo zabalit potravinářským filmem. Na konci řezu by měl být odpadní materiál odstraněn, drobky a kosti by do něj měly být zabaleny a pak vyhozeny. Povrch zůstane téměř nečištěný.
  4. K čištění desky po čištění ryb je třeba ji otřít houbou a saponátem a dobře opláchnout pod tekoucí vodou. Pokud je vůně ještě zbývá, ošetření rukou a desek s citronovou šťávou pomůže odstranit.
  5. Aby se sleď snadněji čistil, měli byste ho ponořit do horké vody nebo stát ve studené vodě s několika kapkami octa.
  6. Je možné odstranit přebytečnou sůl z příliš slaného sleďa namočením filé do silného čaje.
  7. Velmi úspěšný je moření na sudu sleďů z 0,5 l vody, 1 polévková lžíce. Já cukr a 1 polévková lžíce. Já sůl. Ryby nasáklé 24 hodin v této marinádě budou mírně solené. Chcete-li zvýšit stupeň solení, je třeba nechat na další 2-3 dny.
  8. Pro zlepšení chuti ryb použijte nakládanou cibuli ve věku 2-3 hodin ve vodě s malým množstvím octa (nebo kyseliny citrónové) a cukru.
  9. Pokud se filet neplánuje použít ihned po řezání, je lepší ho zabalit do potravinářské fólie a dát do chladničky.
  10. Chutná sleďa se vyrábí od nuly. K tomu, koupit čerstvé ryby, nakrájíme na porce, dát do sklenice a nalijte vodu s octem, majonézou a cibulí. Později12 hodin se sleď stává něžným a jeho kosti - měkké.

Sleď obecný je v domácí kuchyni chutný, užitečný a oblíbený jako nezávislé občerstvení nebo jako klíčová složka forshmaku, „kožichu“, rybích rolí, sleďového kaviáru atd. Znalost základních technik zvládne i nezkušený kuchař.