Jak rychle rozmrazit kuře: způsoby, jak rozmrazit doma

Kuře je jedním z hlavních masných výrobků, které se často nacházejí v chladničce. Často je však jatečně upravený pták uložen v chladničce v chladničce, ale v mrazáku. Někdy musíte naléhavě připravit pokrm a trochu času. Proto vzniká problém - jak rychle rozmrazit kuře. To lze provést nejen pomocí mikrovlnné trouby nebo jiného kuchyňského vybavení.

Metody rychlého odmrazování

S hlubokým mrazem nebo mrazem pokrytým ptákem, to prodlužuje déle než s typem šoku. Krájené kuře je rozmraženo rychleji než celá těla. Z tohoto důvodu, pokud neexistují žádné plány vařit celé kuře poté, co byl chlazen, je lepší snížit ptáka na několik kusů - to urychlí proces rozmrazování. Ale když vybraný recept zahrnuje použití celého těla, pak je třeba vzít v úvahu, že se roztaví před 17 hodinami.

Aby se zabránilo struktuře kuřecího masamusíte výrobek řádně odmrazit. Základním pravidlem v tomto procesu je postupné rozmrazování bez teplotních skoků. Dlouhou, ale nejjemnější variantou odmrazování je přenos jatečně upraveného těla z mrazničky do dolní komory chladničky s nejvyšší teplotou. V tomto případě svalová vlákna masa neztratí strukturu a pružnost. Při umísťování jatečně upraveného těla za takových podmínek trvá rozmrazování asi 24 hodin. Po kuře se doporučuje ponechat při pokojové teplotě po dobu 10-20 minut, aby se vyhladil teplotní rozdíl v chladničce a na pánvi, v troubě, v pomalém sporáku (v závislosti na způsobu vaření).

Existují však také rychlé způsoby, jak rozmrazit kuřecí maso. Je povoleno nechat poražené tělo rozmrazené při pokojové teplotě, v chladné vodě nebo použít více "tvrdých" metod. Každá metoda má však své vlastní jemnosti, které jsou schopny zabránit nenahraditelnému poškození výrobku. Tyto techniky zahrnují následující možnosti zrychleného odmrazování:

  • vytápění v peci:
  • v mikrovlnné troubě;
  • aerogrill;
  • multicooker;
  • vroucí voda;
  • pod tekoucí vodou;
  • při teplotě místnosti.
Varování!​​

Nelze rozmrazit a vařit kuře, které po úplném rozmrazení utrpělo více než dva rozmrazovací cykly. Použití takového produktu potenciálně vede k závažné otravě, protože rozkladné procesy již začaly ve struktuře masa.

V mikrovlnné troubě

Nejjednoduššía časově náročný způsob odmrazení jatečně upraveného těla - v mikrovlnné troubě. Kromě toho v mikrovlnném zařízení jakéhokoliv cenového výklenku existuje taková funkce. Často je v mikrovlnné troubě automatický režim odmrazování, který je určen pro konkrétní typ výrobku. Kuchař potřebuje pouze spustit potřebný program a naložit jatečně upravené tělo do mikrovlnné trouby.

Kromě automatického programu existuje často režim „Turbo Defrost“ nebo „Accelerated“. Tato funkce je však přípustná pouze v případě porcí výrobku do 200 g. Pro rozmrazení celého porce kuřecího masa je nutné jej uvolnit z obalu a dát do skleněné nádoby o požadovaném objemu. Poté, co je kuře vloženo do mikrovlnné trouby a spusťte příslušný program. Ale uprostřed procesu musíte zastavit cyklus a otočit ptáka. V jiném případě se jatečně upravené tělo začne vařit zespodu ve vodě, která vznikla během odmrazování.

Pod tekoucí vodou

Je možné rozmrazit kuře bez mikrovlnné trouby pod tekoucí vodou. Kapalina se vyznačuje velkou tepelnou kapacitou, a proto zmrazené jatečně upravené tělo rychle odmrazí. Pokud použijete studenou tekoucí vodu, celé jatečně upravené tělo bude vhodné pro vaření po 2-3 hodinách, a pokud na něj nalijete horkou vodu, rozmrazení kuřete bude trvat až půl hodiny.

Vroucí voda však nepříznivě ovlivňuje strukturu masných vláken a ničí je. Finální pokrm v případě odmrazování horkou vodou ztratí většinu chuti. Aby se zabránilo ztrátě chutipřed zpracováním vodou, která je pak pevně svázána, je nutné kuře umístit do plastového sáčku. A teplota použité tekoucí vody by neměla překročit 15 ̊С. Odhadovaný čas rozmrazování se mění v rozmezí 1-2 hodin a závisí na hmotnosti kuřete.

Rozmrazování kuřecího masa

Mražené maso a celé jatečně upravené maso můžete rychle odmrazit. Musíte však vzít v úvahu vlastnosti produktu a dát ho do zapečetěného sáčku nebo jiné nádoby, aby se zabránilo úniku masových šťáv. Kromě technik, které zahrnují teplotní účinky na mleté ​​kuře, můžete také použít metody odmrazování bez ohřevu. Tím se udrží maximální množství živin v produktu.

Pro urychlení rozmrazování mletého masa je nutné zmrazenou briketu rozdělit na malé kousky. K tomu můžete použít kuchyňskou sekeru nebo těžký nůž. Čím menší fragmenty, tím rychleji se rozmrazí. Top nasekané mleté ​​sypané solí ve výši 1 lžíce. na 1 kg produktu. Odmrazování touto technikou bude trvat od 20 minut do půl hodiny.

Pro informaci!

Při použití mletého masa nezapomeňte, že stolní sůl byla použita k rozmrazování. Proto je nutné jej při přípravě pokrmů z takového výrobku přesně vypustit, aby se zabránilo předávkování.

V aerogrilu, trouba, vícekruhová

Je nutné rozmrazit kuřecí jatečně upravená těla v konvekční peci pouze v kuchařském obalu pro pečení. To jeprevence varu masa. Objímka udržuje teplotu a nedovolí, aby se veverky v mase kroutily. Aby nedošlo k přehřátí kuřete a nepřinesli ho do polopřipraveného stavu, je nutné nastavit konvekční troubu na nejnižší možnou teplotu a zapnout ventilátor. V době rozmrazování trvá celé tělo asi 10 minut.

Kromě mikrovlnné trouby je dovoleno odmrazit kuře v troubě nebo pomalém sporáku. Při použití trouby umístěte kostru na pánvi s vysokými boky. Můžete poslat ptáka, který má být rozmrazen pouze po ohřevu trouby na 30-50 ° C. Ale a dovolit, aby teplota vzrostla, nemůže být, protože kuře bude pečené nahoře a maso uvnitř bude syrové. Po 10-20 minutách při nízkých teplotách je třeba otočit ptáka o další stranu a odejít na stejnou dobu.

Při použití režimu „Paření“ je přípustné rozmrazit kuře v pomalém hrnci. Do zařízení se nalije voda a na něj se umístí oboustranný parní koš. Pak začnou program a za působení páry se maso rychle rozmrazí. Odmrazit kuře v hrnci, který potřebujete od 5 do 15 minut v závislosti na jeho hmotnosti a velikosti.

Ve vodní lázni

Kuře rychle rozmrzlo, můžete použít vodní lázeň. Studená voda se nalije do velkého hrnce a do ní se vloží další pokrmy (menší objem). Ve druhém kontejneru položte jatečně upravenou kostru a položte na kamna design. Když se voda vaří, vzniká pára. Pod jeho akcí, kuře rychle thaws. Vodní lázně se však nedoporučují.použití, s výjimkou případů nouze.

Tato metoda se považuje za přijatelnou, pokud zbývá více než půl hodiny na rozmrazení masa. Když se však mražené kuře zahřívá párou, je vysoká pravděpodobnost, že se veverky budou valit a jídlo vyrobené z takového těla nebude mít prospěch. Kromě toho se nedoporučuje odstraňovat obaly z drůbeže, protože masná vlákna mohou absorbovat velké množství vody.

Varování!

Když se kapalina ve větší pánvi odváží, je nutné ji přidat na předchozí úroveň.

Na teplém místě

Aby bylo možné kuře rozmrazit bez přímé účasti kuchaře, můžete jatečně upravené tělo nechat na teplém místě. Zvýšená teplota vzhledem k chladničce urychlí proces rozmrazování a maso si zachová svou strukturu lépe než v případě vystavení vysokým teplotám. V teplé místnosti se kuře rozmrazí za 4-6 hodin, pokud ho dáte do hluboké misky (mísy nebo hrnce) a nepřidávejte vodu.

Proces rozmrazování je možné urychlit na teplém místě ponořením jatečně upraveného těla do teplé vody. Teplota kapaliny v hluboké misce by neměla překročit 40 ° C - tím se sníží pravděpodobnost koagulace bílkovin. Za těchto podmínek bude zmrazený pták připraven k použití po 3-4 hodinách. Při plnění výrobku teplou vodou je však nutné, aby bylo jatečně upravené tělo zabaleno do hermeticky uzavřeného sáčku - tím se zachová vysoká chuťová charakteristika masa s tímto zrychleným rozmrazováním.

Kombinovaná metoda

Taková metoda je rozmrazena v kombinaci svaření. Před rozmražením jatečně upraveného těla se třese kořením a marinuje. Zatímco je produkt zmrazen, je zabalen do fólie a odeslán do trouby přímo z mrazničky. Chcete-li začít, udržujte teplotu v troubě na 30-50 ° C po dobu 8-10 minut. Pak regulátor převedou na výkon potřebný pro vaření. Kuře s kombinovanou metodou se připravuje 1 hodinu po ukončení měřené doby při nízkých teplotách.

Kromě této techniky se kombinace také nazývá postupné odmrazování jatečně upraveného těla - nejprve v chladničce a poté ve studené vodě. První etapa trvá asi 3 hodiny a pod tekoucí vodou je třeba držet ptáka, dokud ho nezhasne asi hodinu a půl. S druhou metodou kombinovaného odmrazování není nutné odstraňovat obal z kuřete.

Možnost okamžité přípravy zmrazeného jatečně upraveného těla

Často dochází k situacím, kdy je kuře zapomenuto na rozmrazení a jatečně upravená těla musí být doručena v krátké době. V takových případech se jedná o dilema - zda je možné okamžitě zmrazit drůbež. Pokud splníte všechny podmínky a vezmete v úvahu čas, můžete výrobek vařit. Když se plánuje vařit ptáka, právě vytaženého z mrazáku, postupujte podle tohoto souboru pravidel pro vaření:

  1. Zmrazené maso by mělo být vylito studenou vodou a pouze po odeslání pánve na sporák.
  2. Při prvním varu vody se vývar z ptáka odvádí do kanalizace, protože je nevhodný analijte maso s teplou vodou pro další vaření.
  3. Aby maso a vývar neztratily svou bohatost a chuť, je nutné dát oloupanou cibuli, nové koření a mrkev.
Pro informaci!

Zkušení ženy v domácnosti uvádějí, že kuře vařené tímto způsobem je něžnější a šťavnatější než po předběžném rozmrazení.

Pokud musíte vařit maso v troubě, pak pokud je funkce rozmrazování, použijte kombinovanou metodu. Pokud tato funkce není v peci, je také možné vařit, ale časem bude maso jedlé dříve než za 2,5-3 hodiny. Při pečení v troubě se doporučuje umýt tělo pod studenou tekoucí vodou, otřít ho kořením a zabalit do rukávu nebo fólie tak, aby se naplnilo vůní.

Podmínky skladování

Po rozmrazení může být pták skladován v chladničce po omezenou dobu - maximálně 2 dny. Ihned po rozmrazení musí být kostra umístěna do vzduchotěsného obalu, pro tento účel je vhodný plastový sáček nebo nádoba z plastu požadované velikosti. Stává se, že po rozmrazení na jatečně upraveném těle jsou viditelné známky poškození výrobku, nejběžnější stav ptáka lze vidět v tabulce:

Podmínky skladování

Atributy

Jatečně upravené tělo je v dobrém stavu a vhodné k lidské spotřebě. Drůbeží maso si zachovává hustotu a pružnost, s vnější nepřítomností skvrn a nepravidelností na kůži.
Podmínky jsou porušenyskladování více zmrazené kuře. Barva kůže získává šedivý odstín, jsou-li na povrchu žluté skvrny.
Zkažené kuře v důsledku dlouhodobého skladování (od 10 měsíců) nebo zmrazeného ve zkaženém stavu. Lepivý povrch masa, nazelenalé skvrny a modrá barva kůže mají také výrazný hnilobný zápach.

Po porušení doby skladování musí být pták vyhozen. Pokud existují známky poškození při používání, je výrobek nebezpečný pro zdraví. Žádné další zpracování produktu s plísňovými skvrnami nepomůže, protože houbové organismy pronikají hluboko do struktury masa. Použití jako krmivo pro domácí zvířata je také plná, protože jejich těla nejsou méně náchylná k otravě.

Tipy a doporučení

Hlavním pravidlem při skladování drůbeže a jiných masných výrobků je rychlé zmrazení a pomalé rozmrazování. Nejlepší způsob, jak rozmrazit celé jatečně upravené tělo, je horní police chladicího prostoru - pozitivní teplota, při nízkých sazbách, povede k pomalému rozmrazení masa. Když je teplota nastavena na 2-4 ° C, doba odtávání trvá 1 den. Chcete-li obejít složitost produktu, je nejlepší postupovat podle těchto tipů:

  1. Pokud byl pták rozmrazen rychle, je nutné okamžitě vařit, protože některé bílkoviny již byly zkráceny a představují dobré prostředí pro činnost bakterií a plísní.
  2. Porozmrazování, kuře nelze znovu zmrazit. Proto je při částečném použití masa (prsa, šunka, filé) lepší sekat část se sekerou nebo rozřezat jatečně upravená těla na kousky ještě před zmrazením.
  3. Pro urychlení procesu odmrazování může být pták ponechán při pokojové teplotě po dobu 2 hodin a poté přesunut do dolní části chladicího oddílu.
Varování!

Opakované střídavé vystavení nízkým a vysokým teplotám vede k narušení všech proteinových struktur. Takové maso je jedlé pouze jako kalorií. Chuť takového masa bude nízká a nebude mít žádný praktický užitek z proteinové kompozice.

Časté chyby při odmrazování drůbeže

Otázka naléhavého rozmrazování kuřat se často objevuje náhle - vzhled hostů a kromě ptáka není nic, co by se dalo podat. Pro urychlení procesu používejte různé způsoby preferování mikrovlnné trouby nebo tepla. Ve snaze rychle připravit jídlo však mnoho lidí zapomíná, že drůbeží maso by mělo zůstat po vaření chutné a zdravé a hrozí riziko chyb při extrémním odmrazování:

  1. Ponoření jatečně upraveného těla do teplé vody s přídavným ohřevem bez obalu. Tavené drůbeží maso tak ztrácí všechny své příznivé vlastnosti v důsledku srážení proteinových sloučenin.
  2. Významné zahřívání v mikrovlnném zařízení vede k částečnému varu kuřete a tvorbě kůry na některých místech. V částečně rozmražených oblastech kuřetemikroby a houby se aktivně vyvíjejí.
  3. Umístěte kostru pro rozmrazení na spodní prostor dvojitého kotle. Pod vlivem horké páry bez částečného ochlazení se vnější vrstvy vaří a vnitřek ptáka zůstane zmrazený.
  4. Použití konvekční trouby bez ventilátoru vede k opékání jatečně upraveného těla na vnější straně. Kuřecí maso za takových podmínek je pokryto hustou kůrou a maso uvnitř zůstává syrové.

Nesprávná technika odmrazování často vede nejen ke zkáze výrobku, ale také k otravě jídlem. To je způsobeno neúplnou připraveností produktu - je zde místo pro rozvoj bakterií v částečně vařených místech a jejich přítomnost v syrovém masu. Bakterie, které se rychle vyvíjejí v živném médiu, uvolňují toxiny nebezpečné pro zdraví.

Závěr

Pro rozmrazení jatečně upraveného těla slepice nevyvolá problémy, je nutné jej řádně zmrazit. Pro zjednodušení používání jednotlivých částí ptáka se doporučuje před zmrazením jej oříznout. Ale když je potřeba celý pták, proces trvá spoustu času. Pro urychlení procesu můžete použít různá zařízení - mikrovlnnou troubu, pomalý sporák, konvekční troubu. Neméně účinně odmrazte kuře v horké vodě, ale každá metoda má svá vlastní pravidla.