Čištění kuchyně není jen mytí nádobí a podlahy: aby se zbavila kuchyně špíny, nepříjemných pachů a varných stop, je nutné vyčistit všechny povrchy a skříně, varnou zónu, instalatérské plochy a dokonce i osvětlení. Pro rychlou a účinnou demontáž celé kuchyně je nutné ji rozdělit do zón a postupně odstranit každou zónu. To je nejvíce racionální přístup k čištění kuchyně.
- Denní úklid kuchyně
- Měsíční úklid kuchyně
- Obecné čištění
- Velké praní
- Nádobí
- Lednice
- Instalatérská oblast
- Mycí dřez
- Čištění potrubí
- Prostor pro vaření
- Čištění sporáku
- Odstranění tuku a prachu z kapoty
- Čištění trouby
- Deska stolu
- Skříně a jejich obsah
- Domácí spotřebiče
- Zdroje světla a tepla
- Mytí oken
- Mytí baterií
- Čištění lustrů
- Paul
- Útulná atmosféra
- Domácí prostředky pro čištění a pachy
- Závěrem
Denní úklid kuchyně
Mnozí jsou zvyklí věnovat jeden den, například v sobotu, a věnují ho zcela při čištění kuchyně. Ale pokud ho budete udržovat v čistotě každý den, bude pro vás jednodušší udělat obecné čištění kuchyně. Podpora denní čistoty zahrnuje úklid všech pracovníků.povrchy - stačí na ně chodit hadříkem a saponátem.
Po vaření stále máme spoustu špinavých jídel. Racionálním způsobem je zaplnit dřez horkou vodou a saponátem, a pak, jak se objeví špinavé nádobí, dejte to tam. Zatímco vaříte, budete namočit pokrmy a vše, co musíte udělat, je opláchnout.
Další každodenní úkol, který vám ušetří čas, je revize chladničky: odstranit všechny zkažené potraviny a zbytky jídla. Pokud vyjmete chladničku každý den po dobu 2-3 minut, pak bude mnohem snazší ji umýt při běžném čištění v kuchyni.
Jedním z nejobtížnějších úkolů je vyčistit tukovou desku, spálené zbytky potravin. Pro usnadnění vašeho úkolu, denně po každém vaření, otřete kamna: a pracovní plochu a boční stěny. Pokud jste v troubě něco upečli, otřete ji uvnitř a ven.
Měsíční úklid kuchyně
Jednou za měsíc zajistěte vážné "umyvadlo" chladničky a mrazničky. Položte jídlo, vyjměte všechny police a zásuvky, rozmrazte chladničku, omyjte ji.
Pokud troubu používáte často, můžete si ji jednou měsíčně domluvit. K tomu použijte prostředek pro čištění trouby.
Jednou měsíčně proveďte úplnou revizi v šatnách a policích: osvobodte je od starých plechovek, výrobků, prázdných obalů. Poličky otřete vlhkým hadříkem. Vyjmutím skříněk otevřete všechny dveře tak, aby byly větrané.
Měsíčněje nutné udržovat čistotu v kanálech - to je ochrání před ucpáním. V současné době existuje velký výběr chemických látek pro domácnost, takže není těžké vybrat si účinný nástroj.
Jednou měsíčně je nutné podlahu a základní desku vyčistit. Mokré čištění provádí každých pár dní. Měsíční čištění čistí podlahu ručně štětcem a čisticím prostředkem. Umyjte nejen podlahu a sokl, ale také povrch pod skříněmi, bateriemi apod.
Obecné čištění
Jak tedy začneme obecné čištění? Začněte s čištěním místnosti, to znamená, že se musíte zbavit veškerého přebytku. Jistě v kuchyni tam jsou nahromaděné zbytečné předměty: tašky, papír, prázdné plechovky, láhve a nádoby, šeky, zbytky jídla atd. Po uvolnění prostoru budete dělat polovinu práce a místnost bude prostornější a lehčí.
Druhým krokem je mytí všech nádobí, které se nahromadily ve dřezu a na stole. Pak musíte provést audit skříňky a police, sbírat všechny přebytečné a vyjměte odpadky. Toto je přípravná fáze, po které začnete s čistěním.
Velké praní
Záclony, záclony, kuchyňské utěrky, rukavice a všechny textilie, které máte v kuchyni, musí být vloženy do pračky.
Rada !Předem rezervovat druhou sadu kuchyňských textilií, které budete používat, zatímco první je v mytí.
Ubrus na stole by měl být také umyt. Udělej to pravidlo, aby umýt kuchyňské textilie jednou týdně. Po umytí výrobkuje nutné mrtvice - protože chceme, aby naše kuchyně byla nejen čistá, ale také krásná.
Nádobí
Při běžném čištění dbejte na to, abyste se ujistili o nádobí. A to není o mytí, ale o důkladném čištění: musí se očistit od plaku, aby se vrátila k její záři a čistotě. Jedlé nečistoty lze čistit obyčejnou sódou.
Tip!Je-li na nádobí, které bylo vytvrzeno a je obtížné čistit, mastné usazeniny, lze jej nejprve překonat kyselinou citrónovou a poté čisticím prostředkem.
Máte-li myčku, bude pro vás mnohem snazší: zjednodušíte úkol vložením všech nádobí do stroje.
Lednička
Pokud jste provedli každodenní revizi chladničky, pak jste vám usnadnili všeobecné čištění. Pokud ne, pak se musíte opatrně podívat do lednice: je nějaké zapomenuté zbytky jídla, zkažené jídlo, jídlo, které vypršelo?
Plán čištění chladniček:
- Chladnička by měla být důkladně omyta: všechny zásuvky, skleněné police, čerstvé prostory, speciální přihrádky.
- Použijte houbu s čisticím prostředkem pro procházení celým vnitřním povrchem chladničky.
- Po setření suchým hadříkem, aby nezůstaly žádné skvrny.
- Vyjmenujte výrobky. Uvnitř chladničky pošlete potraviny podléhající zkáze. Pokud jsou některé výrobky skladovány v rozbaleném stavu, vložte je do speciálních nádob pro skladování potravin.
- Požadovánotřídit zeleninu: pokud je zelenina s příznaky hnijící, mokré, pak by měly být sušené a vyčištěné.
Instalatérská oblast
Při všeobecném čištění by měla být věnována pozornost také instalatérské oblasti: je nutné vyčistit odtoky, vyčistit plochu plaku.
Mytí dřezu
Umyvadlo musí být dobře očištěno od nečistot a dezinfikováno. Chcete-li to provést, použijte železnou škrabku nejprve projít místa se starými skvrnami a kvetou, pak použít speciální čistič na dřez a projít celým dřezem. Umyjte umyvadlo horkou vodou. Tak snadno odstraníte nečistoty a mastnotu.
Jsou-li v mixéru minerální usazeniny, můžete připravit roztok vody a octa, nalijte na něj mixér a kartáčkem vyčistit kartáčkem na zuby - to vám pomůže dostat se na těžko dostupná místa.
Čištění potrubí
Trubky se musí čistit měsíčně speciálními chemikáliemi. To se provádí i v případě, že nedochází k ucpání: to pomůže zabránit zablokování a nepříjemným pachům. Můžete použít jakoukoliv alkalickou chemii nebo vytvořit roztok sody a octa, smíchané ve stejném množství. Nezapomeňte však, že takové řešení je účinné pro odstranění nestabilních řešení.
Prostor pro vaření
Zvláštní pozornost věnujeme varné zóně - to je nejšpinavější místo v naší kuchyni. Je nutné vyčistit sporák, troubu, odsavač par. Pokud existují další domácí spotřebiče pro vaření, například mikrovlnná trouba a pomalý sporák, pakje nutné jej vyčistit.
Čištění sporáku
Úklidový plán:
- Je-li sporák plynový, je nutné hořáky vyjmout z hořáku a umyjte je houbou namočenou v teplé vodě a mýdlu. Pokud jsou kamna elektrická, musí být hořáky jednoduše otřeny vlhkou houbou.
- Pracovní plocha desky musí být promyta houbou a speciálním detergentem.
- Nepřehlížejte na desky rukojeti: pokud jsou odstraněny, musí být odstraněny a ponořeny do teplé vody s detergentem. Pokud nejsou rukojeti odstraněny, lze je vyčistit škrabkou a otřít vlhkou houbou a čisticím prostředkem.
- Pokud mají pera trvalé nečistoty, které se neodmyjí, vytvořte roztok stejného množství vody a kapalného amoniaku. Ponořte do roztoku starý zubní kartáček a pak rukojeť vyčistěte.
Odstraňte mastnotu a prach z krytu
Pokud je v kuchyni kapuce, věnujte jí pozornost. Udělejte teplý mýdlový roztok, vyjměte filtry a ponořte je do roztoku. Pomocí houby ponořené v roztoku otřete vnější stranu kapoty. Pak jděte po ní suchým hadříkem. Filtry musí být vysušeny a poté zasunuty zpět.
Čištění trouby
Pokud na vnitřních plochách trouby nejsou žádné trvalé, staré nečistoty, můžete je vyčistit běžným mycím prostředkem. Nalijte teplou vodu a saponát do misky, navlhčete houbu a otřete troubu uvnitř a ven.
Jsou-li v troubě lepící kusy,které nelze odstranit, je možné připravit roztok soli, sody a vody. Pasta se aplikuje na nečistoty, nechte hodinu, pak seškrabte škrabkou a otřete povrch vlhkou houbou.
Deska stolu
Způsob čištění stolu závisí na materiálu, ze kterého je vyroben: keramické dlaždice, laminované desky, umělý kámen, přírodní kámen, dřevo. Pokud je deska stolu potažena jemnou keramickou dlažbou, lze ji použít k vyčištění: můžete ji použít k odstranění postřiku mastnoty a vodního kamene.
Rada !
Po otírání povrchu suchým hadříkem, aby nezůstaly žádné skvrny.
U jiných povrchů vyberte nástroj, který je speciálně navržen pro tento materiál. Mnoho kuchyňských dezinfekčních prostředků obsahuje chlor, ale není vhodné pro všechny materiály. V tomto případě můžete vytvořit slabý roztok octa a otřete desku s desinfekcí.
Nezapomeňte na nohy stolů: otřete je mýdlovou vodou, protože tam se hromadí nečistoty.
Skříně a jejich obsah
Během běžného čištění se ujistěte, že jste zkontrolovali kuchyňské skříně. Pokud jste během týdenního úklidu prosévali obsah, pak skříně pouze otřete. Vyprázdněte je z talířů, šálků a dalšího kuchyňského nádobí a pak je otřete hadříkem navlhčeným v mýdlové vodě. Ujistěte se, že je otřete suchým hadříkem tak, aby nevytvořená forma.
Vnější povrchy musí být očištěny od lepeného maziva a nečistot. V závislosti na materiálu se to provádí vhodnými domácími chemikáliemi. Buďte opatrní se skříňkami ze dřeva - pro ně musíte vybrat speciální nástroj.
Při pohledu přes obsah skříňek věnujte zvláštní pozornost prostoru s kořením: obvykle se tam hromadí prázdné sklenice a pytle koření.
Domácí spotřebiče
Obvykle nejsou kamna pouze domácími spotřebiči pro vaření potravin: myčkou na nádobí, mikrovlnnou troubou, pomalým vařičem, varnou konvicí - to vše vyžaduje také pozornost. Například mikrovlnná trouba. Venku otřete vlhkou houbou namočenou v mýdlové vodě. K jeho vyčištění uvnitř můžete použít také mýdlový roztok, pokud není znečištěno těžkým znečištěním, nebo roztok kyseliny citrónové. Roztok se provádí takto: 1 lžíce naředěná ve 400 ml vody, roztok se nalije do nádoby, vloží se do komory, zapne se mikrovlnná trouba po dobu 2-3 minut.
Nezapomeňte na malé domácí spotřebiče: konvice na čištění vody, toustovače, varné konvice. Za prvé, stačí je otřít vlhkým hadříkem a pak projít se speciálním čistícím prostředkem, abyste se zbavili plaku. Pamatujte, že čajové konvice je třeba odvápnit: lze to provést běžnou kyselinou citrónovou. Kyselina se nalije do konvice, pak se vaří.
Zdroje světla a tepla
Okna, lustry a lampy, baterie nebo topeníspotřebiče - to vše nelze při běžném čištění přehlédnout.
Mytí oken
Nejprve musí být sklo očištěno od prachu, pro který můžete použít hadřík namočenı ve vodě a poté otřete sklenici dalším čistým hadrem se speciálním čističem oken. Pokud takový nástroj není k dispozici, pak můžete vytvořit octový roztok: sklenici octa zředěného v litru vody.
Prach vytřete z prachu a poté omyjte mýdlovou vodou.
Mytí baterií
Baterie je obvykle během čištění věnována nejméně pozornosti, ale budete překvapeni, když zjistíte, kolik nečistot se hromadí nejen pod baterií, ale také v mezerách mezi nimi. Nejjednodušší způsob, jak odstranit odpadky, je vysavač s tenkou tryskou.
Očistěte povrch baterie vlhkým hadříkem a saponátem. Kontaminace mezi komorami může být vyčištěna štětcem namočeným v pěně.
Čištění lustrů
Svítidla a lustr se musí nejprve otřít suchým hadříkem. Pokud dojde ke znečištění, lampa, odpojená od napájení, otřete hadříkem navlhčeným v mýdlové vodě.
Pokud jde o lustr, musíte s ním být opatrný. Obvykle se pro čištění lustru používají speciální aerosoly: vyberte si produkt podle materiálu, ze kterého je lustr vyroben. Buďte obzvláště opatrní u kovových částí: aerosoly, které jsou určeny pro křišťálové lustry, je mohou poškodit.
Paul
Čištěnípodlaha - poslední etapa všeobecného čištění. Pokud stačí umýt podlahu při každodenním čištění, pak se obecné čištění provádí v několika fázích:
- V první fázi, s použitím vysavače nebo běžného koště, smetou všechny nečistoty, úlomky a drobky.
- Druhou fází je mokré čištění. V této fázi musí být podlaha umývána "aby svítila". To se provádí ručně štětcem a detergentem. Pamatujte, že detergent se volí podle typu nátěru. Buďte obzvláště opatrní při laminátových a parketových podlahách: vyžadují speciální čisticí prostředky.
- Do mokrého čištění na všech, dokonce i na nejvíce nepřístupných místech: rohy, sokly, prostor pod dřezem, lednice, stůl, baterie.
- Pokud podlaha vyžaduje suchost, je nutné po mokrém čištění dodatečně chodit po podlaze suchým hadříkem.
Útulná atmosféra
Čištění je u konce. Nyní se musíte podívat do kuchyně, aniž byste ztratili jediný detail:
- Jsou dveře očištěny, vnější povrchy, plochy za kuchyňskými linkami, nástěnné police?
- Už jste důkladně otřel všechny dřevěné prvky? Například dřevěné prkénko. Je nutné ho nejen denně utírat, ale také čistit od starých skvrn. To lze provést s pastou ze sody a soli: smíchejte je ve stejných částech, zřeďte vodou, vyčistěte desku.
- Už jste věnovali pozornost dlažbě a zejména jejím spojům a švům? Pokud vidíte znečištění tam, ten starý přijde na záchranu.zubní kartáček, který vám již pomohl při čištění: použijte sodu nebo ocet, aby změkčil nečistoty, a pak jej vyčistěte štětcem s čisticím prostředkem.
Takže všechno svítí a svítí čistotou. Zůstala nejpříjemnější část - založení komfortu a krásy. Rozložte čerstvé, čisté ubrusy, ubrousky a ručníky. Na oknech zářící čistě visí závěsy. Vyhoďte staré houby a hadry, nahraďte je novými.
Na jídelní stůl položte nové ubrousky. Ozdobte stůl vázou s květinami nebo ovocem. Čistý, zářivý prostor bude skutečně útulný a útulný!
Domácí prostředky pro čištění a nepříjemné pachy
Mnozí lidé neradi používají domácí chemikálie, preferují domácí prostředky pro boj proti znečištění a nepříjemným pachům. Například:
- Varná sůl. Mastné usazeniny z plastových povrchů lze čistit běžnou solí. K tomu, v jednom litru teplé vody zředit 5 lžíce soli. Tento roztok se používá k mytí plastových povrchů vrstvou tuku.
- Čpavek. Trvalé mastné usazeniny z dlaždic, dřevěných povrchů, laminátu lze umýt čpavkem. K tomu, ve dvou sklenicích vody zředěné lžičkou jakéhokoli detergentu a lžíce alkoholu. Znečištěný povrch otřete.
- Stolní ocet. To je nejznámější způsob boje proti nepříjemným pachům v kuchyni, stejně jako dezinfikování povrchů stolu, desek, prken. Koncentrace roztoku závisí na stupniznečištění: jen odstranit nepříjemný zápach, stačí přidat lžíci octa na sklenici vody a zalijeme do nádoby se sprejem. Tento roztok může pokropit jakýkoliv povrch nepříjemným zápachem. Pokud je kontaminace perzistentní, může být do sklenice vody přidáno sklenice octa s tímto roztokem k ošetření povrchu.
Závěr
Pokud provedete obecný plán čištění, rozdělte jej do etap, pak nebude odstraněno způsobemobtížným a po dlouhou dobu, jak si představujeme. Rozdělte kuchyň do zón a vyčistěte každou zónu v plánovaném pořadí. Pamatujte, že snadné denní čištění vám usnadní získání obecného. Tipy, které čtete, vám pomohou rychle a efektivně zvládnout čištění!