Jak ostřit kuchyňské nože

Řezací plocha nožů se v průběhu času vymaže, což je pro ně nepohodlné. Tupý pomocník vykonává svou hlavní funkci špatně, zlobí se a zlobí se. Broušení kuchyňského nože doma je snadné, řekneme vám, jak na to. Začněme jednoduchým testem:

  • Pokuste se snížit jeden z vašich vlasů. Nefungoval? Potřebuju ostření.
  • Pokud by se vlasy mohly snadno řezat, nůž by se neměl ostřit.

Pokud si samoostřicí nože budou vyžadovat určité dovednosti. Přiložte trochu trpělivosti, pečlivě si prostudujte existující metody a příslušné nástroje a váš asistent se opět vrátí. Než začnete studovat problematiku metod, měli byste si být vědomi těchto typů řezných ploch, což je v zásadě kontraindikováno.

Výrobky, které nevyžadují ostření

Na základním trhu existují položky pro řezání, které nemusí být vůbec honovány. Navíc je u mnoha modelů kontraindikován. Zde je malý seznam příslušenství, které by nikdy nemělo být ostré:

  1. Nože s magnetickou vrstvou nebo potaženým diamantem. Je to velmivysoce kvalitní nástroje, které mohou řezat předměty s vysokou hustotou. Když se pokusíte vylepšit řezné vlastnosti čepele, budete mít přesný opačný efekt.
  2. Keramické nože. Keramický povrch je naostřen pouze v továrně.
  3. Výrobky se zoubkovanou čepelí. Narušení stejnoměrnosti a poškození zubů tento nástroj zablokuje.

Pokud váš kuchyňský asistent nepatří k žádnému z uvedených typů, můžete ho vyostřit. Existuje další koncept - „jemné doladění“, „úprava“ nástroje.

Úprava nebo ostření: jaký je rozdíl

Editace a ostření nejsou identické procesy. Editace (ladění) je nutná pro nedávno získané řezné nástroje, jejichž čepel je mírně otřepaná, má trochu opotřebované. Ostření hran se však používá, když je jeho opotřebení velké, když je nástroj používán po dlouhou dobu nebo „přesunuje“ několik úprav.

Pro editaci je lepší zvolit jemnou zrnitost, ostření vyžaduje hrubší brusivo. Pro jemnou práci by měl být okraj ostřený v ostrém úhlu přibližně 20 ° a pro řezací nástroje je vhodný úhel téměř 30 °.

Tyto parametry by měly být přísně dodržovány, pokud chcete dosáhnout optimálního výsledku.

Požadované nástroje

Broušení řezné plochy bez speciálních nástrojů je prakticky nemožné. Nejčastěji používané mussaty, různé typy ořezávek a strojů, můžete ostřit bar. Podívejme se stručně na každý typ nástroje a základní pravidla.pracovat s nimi.

Mussat

Mussat je kovová tyč, méně keramika, která je opatřena podélnými, rovnoměrně rozmístěnými drážkami. Někdy jsou potaženy molybdenovou slitinou, která zlepšuje odolnost povrchu proti opotřebení. Mussat s rukojetí pohodlnější k použití.

Při ostření je nůž veden hranou dopředu a pohybuje se od rukojeti ke špičce. Je také důležité zvolit správný úhel ostření a držet se tohoto indikátoru co nejvíce.

Brusná tyč

Kámen pro broušení je již dlouho používán, má různé velikosti, zrno. Je dobré, pokud jeho okraj neobsahuje bagrování, hranolky.

Umístěte tyč na rovný povrch tak, aby se při ostření nepohybovala po stranách. Nůž je nasazen v levé ruce pro čepel a v pravé - její rukojeť. Umístěte čepel do vhodného úhlu. Zůstane jen hladký pohyb nože od sebe a zpět.

Nezapomeňte navlhčit nůž z obou stran, takže proces broušení řezného nástroje pomocí tyče bude rychlejší.

Bruska

Emery machine - nejvhodnější zařízení pro kvalitní ostření ostří nože. Má dva kruhy s různou zrnitostí. Jedna se používá pouze pro hrubé broušení a druhá poskytuje speciální mikroskopickou rovnoměrnost řezného povrchu - přináší nůž do zvláštní ostrosti.

Po zapnutí stroje posuňte řeznou hranu dozadu a dopředu podél okraje průsečíku čela a válce kruhu. Tímto způsobem budete schopni správně a přesně zaostřit okraj kuchyňského nože.

Elektrické kotoučové brusky

\ t

Taková zařízení jsou populární. Jsou snadno použitelné, mají přijatelnou cenu, jsou k dispozici v téměř každém železářství. V jejich případě existují speciální disky, které tvoří drážku.

Ořezávátko se velmi snadno používá: mezi disky je třeba vložit nůž. Čepel je umístěna nezávisle na požadovaném úhlu. Zbývá pouze posouvat řezný nástroj tam a zpět, kolikrát to není nutné, dokud není dosaženo uspokojivého výsledku. Dnes existují elektrické analogové ořezávače. V elektrickém ořezávači se ostří ostří mezi rotujícími kotouči.

Pamatujte, že tímto způsobem nebude ostrost řezné plochy trvat dlouho.

Tajemství mistrů

Mistři ochotně sdílejí tajemství, která pomáhají správně ostřit ostří tak, že si zachovává svou ostrost déle. Uvádíme pouze ty nejdůležitější z nich:

  • Nekupujte brusný kámen s délkou menší než 15 cm, ale nemůžete vzít v úvahu šířku.
  • Před zahájením procesu broušení barem by měl být jeho povrch ošetřen strojním olejem, pak ocel nebude měnit strukturu.
  • Před ostřením držte nůž ve vodě s ledem nebo v mrazničce, protože studená ocel je snadněji ošetřitelná; Je třeba poznamenat, že pokud ostří nože naostřujete na rostoucí měsíc, vydrží déle.
  • Kolik můžete udělat bez vložky nože? Vše závisí na správném skladování a kvalitě výrobku. DobřeOcel trvá déle a oddělené skladování nástroje od ostatních nádobí významně rozšiřuje jeho provoz.

Vylepšené položky

Stává se, že v bytě není jediný nástroj pro ostrost nože. Použijte keramický hrnek. Mělo by být důkladně omyto, otřeno do sucha. Nůž by měl být ponořen do ledové vody, rychle opláchnut, dobře otřen. Honování čepele se provádí na dně šálku, pro který je nůž poháněn čepelí střídavě na každé straně. Naši dědečci dělali totéž, když ostří ostří natáhli koženým opaskem. Ale tato metoda již byla zapomenuta.

Jak vidíte, všechno není tak těžké. Máte-li však pochybnosti o svých schopnostech, navzdory všem radám, hledejte dílnu, kde se s tímto problémem jistě pomohou vyrovnat. Samozřejmě, že workshop by měl mít vynikající profesionální pověst, pak výsledky uspokojí vás.