Jak mýt spálený hrnec hliníku v závislosti na stupni sazí

Uložený tuk na vnitřní straně pánve a váha na jeho vnějším povrchu, která se tvoří během spalování, činí varnou nádrž neatraktivní. Kromě toho zhoršují chuť pokrmů, takže ženy v domácnosti se zajímají o otázku, než vyčistit vypálenou hliníkovou misku. Řešení tohoto problému vyžaduje dodržování bezpečnostních opatření, která zabrání vzniku koroze a vrátí lesk nádobí.

Příčiny tmavnutí hliníku

Černou barvu na dně a vnitřní stěny hliníkové pánve způsobují nejen vyhořelé potraviny. To může vyvolat následující faktory:

  • brambory na vaření v jejich kůži;
  • časté vaření bez přidání soli;
  • využití kapacity pro moření zeleniny nebo vaření pokrmů na nich založených (kyselá polévka a polévka).

Důležité!

Nedodržení pravidel pro údržbu hliníkových nádob může rovněž vést ke ztmavnutí.

Odstraňte spálená místa uvnitř pánve

Pro rychlé odstranění těchto útvarů na vnitřní straně nádobí se používají různé látky, které se používají k vaření (sůl, soda, ocet). Problém můžete také vyřešit pomocí některých léků (aktivní uhlí, peroxid vodíku, alkohol) a speciálních detergentů (Amway, Schumannite).

Je nezbytné dodržovat doporučení týkající se odstranění vypálených skvrn tak, aby se kvalita kovu nezhoršovala a životnost nádobí se nesnížila.

Vaření se sódou

Provedení čištění hliníkové pánve pomocí takové látky se považuje za jeden z nejjednodušších způsobů. Skládá se z následujících fází:

  • naplňte problémovou nádrž vodou;
  • přidat k němu 2 lžíce. soda;
  • se vaří 20-30 minut;
  • hrnce důkladně umyjte zadní stranou kuchyňské houby.

V případě slabého uhlíku můžete vnitřní povrch nádoby otřít sódou po opláchnutí studenou vodou. Díky abrazivním vlastnostem látky leští tmavé plochy.

Ocet

Kyselina ve složení tohoto produktu účinně rozpouští staré skvrny od spálených potravin. Chcete-li vrátit lesk na vnitřní stěny hliníkové nádrže, kterou potřebujeteproveďte následující:

  • najmout plnou nádobu s vodou;
  • přidejte 9% octa v poměru 1 šálek na 1 litr kapaliny;
  • roztok kyseliny octové se vaří asi 1,5 hodiny;
  • Po ochlazení nádobu opláchněte houbou pomocí mýdla nebo saponátu.

Pokud se povrch nádoby silně spálí, je zde druhý způsob čištění:

  • neředěný ocet se nalije do pánve, takže pokrývá všechny problémové oblasti;
  • přikryjte víčkem a nechte 2 hodiny;
  • po určité době se nádoba dobře promyje detergentem.

Důležité!

Při varu otevřete okno, protože výpary produktu mohou být otráveny. Také nepoužívejte ocet esence, protože to koroduje hliník.

Vzhledem k agresivnímu účinku octa na kůži (možné popáleniny) se doporučuje postup nosit s rukavicemi.

Sůl

Vodný roztok založený na tomto potravinářském koření snadno čistí vnitřní stěny nádoby od spálení. Existuje několik způsobů:

  • nádoba se naplní studenou vodou, přidá se 1-2 lžíce. roztok se vaří 20-30 minut. Poté nechte vychladnout po dobu 2-3 hodin;
  • sůl se smíchá s vodou ve stejném poměru. Houba je ve výsledném roztoku navlhčena, problémové oblasti jsou otírány;
  • pokud se jídlo právě spálilo, pak musíte počkat, až se nádrž vychladne a naplnit ji vodou po dobu 1 hodiny, poté se vylije voda a na dno se nalije 1,5 cm soli. skvrny houba.

Na konci postupu se pánev opláchne studenou vodou. V případě potřeby použijte prací prostředek.

Peroxid vodíku a amoniak

Kombinace těchto léků vám umožní vyčistit stěny pánve a odstranit silně spálené zbytky potravin. Jsou vyžadovány následující kroky:

  • odvádí vodu do nádrže;
  • přidejte ½ láhve alkoholu a peroxidu;
  • se vaří asi 30 minut.

Po ochlazení se roztok obvyklým způsobem promyje. Pokud ne všechny skvrny jsou pryč, postup se opakuje.

Tyto léky účinně odstraňují skvrny spáleného zápachu.

Můžete připravit čistící směs alkoholu a pracího mýdla:

  • kus mýdla na roštu a výslednou hmotu rozpusťte ve vodě, předem nasypanou do hrnce;
  • přidat 1 polévková lžíce. amoniak a vařit po dobu 15 minut;
  • Po ochlazení se nádoba promyje vodou a detergentem.

Důležité!

Okna během procedury by měla být otevřená, aby se zabránilo otravě alkoholickými výpary.

Aktivní uhlí

K odstranění starých mastných skvrn použijte následující metodu:

  • rozdrcený do práškového stavu 3-5 tablet uhlí;
  • spodní část získaného prášku se nalije;
  • po 30 min. naplňte nádobu malým množstvím studené vody;
  • po 0,5-1 hodině omyjte misku mycím prostředkem.

Je také možné vařit roztok uhelné vody apo ochlazení nádobu omyjte.

Sodně solný roztok

Silně erodované skvrny nebo saze jsou odstraněny provedením následujících manipulací:

  • míchat sodu a sůl ve stejném poměru;
  • naplňte dno výslednou hmotou a naplňte nádobu horkou vodou po dobu 1,5 cm;
  • po 12 až 24 hodinách se směs odstraní houbou.

Pro opláchnutí nádrže se do ní vlévá voda, která se musí vařit po dobu 1 hodiny.

Speciální odstraňovače tuku: Schumannite, Amway, Chister

Prací prostředky z následujících značek pomáhají rychle odstranit popelnice z vnitřních stěn hliníkového nádobí:

  • Chister;
  • Schumannit;
  • Společnost Amway.

Složky jejich složení jsou dobře konzumovány spáleným tukem. K tomu je nástroj aplikován na problémové oblasti a po 10 minutách. omyjte teplou vodou.

Důležité!

Doporučuje se provést čištění pomocí rukavic, protože látky v detergentním prostředku jsou vysoce toxické.

Recepty na čištění skvrn na vnější straně kontejneru

Vypálenou vnější část hliníkové pánve můžete umýt tak, že ji umístíte do umyvadla naplněného vodou tak, aby pokryla všechny problémové oblasti. Pak je rozpuštěná sůl (100 g na 1 litr) nebo strouhané mýdlo (1 kus). Pánev se zapálí a nádoba se vaří v prvním případě po dobu 1 hodiny a ve druhé - 20 minutách.

Jak čistit jemný hořák

Pro odstranění tmavých skvrn, pokud nejsou zapuštěny do kovu, se doporučuje používat méněagresivní znamená, že při častém používání nemají negativní vliv na povrch misky, což umožňuje prodloužit její životnost.

Silikátové lepidlo

Pro čištění nádobí se doporučuje použít roztok připravený z 10 litrů vody, 1 zkumavky s lepidlem a 1/3 sody. Výsledná směs se nalije do velké nádoby, do které se umístí problémová nádoba. Je zapálen a v závislosti na síle se znečištění vaří po dobu 1 až 3 hodin a poté se opláchne studenou vodou.

Apple

Ten vyfoukne na kousky a vloží je do pánve naplněné vodou. Pak se vloží na oheň a vaří se asi 30 minut. Plochy ložiska můžete také otřít jablkem a nádobu ponechat v této formě po dobu 20 minut. Na konci procedur se nádobí promyje vodou a odstraní se kyselina ze stěn houbou.

Je to důležité !

Manipulace s úklidem se provádí pouze zelenými jablky, jejichž kyselina koroduje vzniklý popel.

Sérum

Kapalina získaná během koagulace mléka má také vysokou kyselost, a proto účinně odstraňuje lehké saze ze stěn hliníkového nádobí. V noci se nalije do pánve a ráno se vymyje saponátem.

Pokud je naléhavá potřeba použít nádrž, měla by se syrovátka vařit po dobu 20–30 minut.

Lepidlo na PVA + mýdlo na prádlo (72%)

K odstranění lehkého uhlíku musí být provedeny následující manipulace:

  • naplňte nádobu vodou a přidejte do ní polovinu pracího mýdla, poté ji otřete a nalepte 100 mg na 1 l;
  • se vaří 30 minut. a nechte nádobu po dobu 2-3 hodin, bez nalití vody.

Umyjte nádobí houbou a teplou vodou. Nemusíte dělat zvláštní úsilí.

​​

Cibule

Několik pánví loupané zeleniny se vloží do pánve a do ní se nalije voda. Nádoba se zapálí a voda se vaří 30-60 minut. Po varu dobře opláchněte mycím prostředkem. Důkladné otření stěn suchým ručníkem obnoví jejich lesk.

Denní péče o hliníkové nádobí

Po zakoupení pánví se doporučuje vyčistit povrch výrobních tuků detergentem. Pak se provede kalcinační procedura, která umožňuje, aby stěny nádoby byly pokryty speciálním filmem hliníkových solí, chránící kov před oxidací. Obsahuje následující kroky:

  • naplnění dna suché pánve slunečnicovým olejem;
  • přidání 1 UF. soli;
  • opékání pánve po dobu 3-5 minut na sporáku;
  • mytí nádobí po ochlazení mýdlem a vodou.

Dodržování následujících pravidel zabrání vzniku tmavých ploch na stěnách nádob, chrání kov před korozí a prodlouží jejich životnost:

  • umývat hliníkové nádobí pouze v chlazené formě s teplou vodou a měkkou houbou;
  • vypálené potraviny jsou předplněny vodou po dobu 1 hodiny;
  • mycí prostředky z povrchu myčky nádobí. Jejichkomponenty mohou při prodlouženém kontaktu korodovat kov;
  • hotová potravina se okamžitě přemístí na jiné nádobí;
  • proces vaření se provádí při nízkém teple;
  • Odstranění hoření se provádí bezprostředně po jeho vzhledu.

Tabu pro hliníkové nádobí

Aby nedošlo k poškození povlaků nádobí, je třeba mít na paměti následující doporučení:

  • pro mytí nepoužívejte tvrdé houby;
  • nemíchejte potraviny s kovovými lopatkami. Je nutné použít dřevěné nebo plastové materiály, které nepřispívají ke vzniku škrábanců na kovu;
  • agresivní látky (brusiva a detergenty s toxickými prvky) se nepoužívají denně. Použijte je doporučeno 1-2 str. za měsíc.

Reference

Anna, 28 let, Perm
Byl jsem schopen vyčistit spálené marmelády ze stěn pánve mýdlem a bílým lepidlem. Připraví se roztok, 2 hodiny se vaří a veškerý popel se snadno odlupuje.

Marina, 24 let stará, Severomorsk
Použila jsem sůl a sodu zvlášť pro čištění, ale první možnost považuji za účinnější. Hrnec jen svítí.

Irina, Volgograd
Vyzkoušela jsem různé metody a dospěla k závěru, že pokud by nádobí bylo namočeno po dobu 1-2 hodin, měřítko a spalování by byly odstraněny později. Obvykle používám sodu. Stínám nádoby a několik minut je umývám.