Jak čistit zmrazené krevety

Krevety už dávno přestaly být zázrakem. Můžete se s nimi setkat na každém pultu supermarketu a každý si může dovolit nákup. Pouze zde otázka čištění mořských plodů, a to jak v surové a hotové podobě, mnoho otázek stále vyvolává, a pokud nemáte zvládnout potřebné dovednosti, chuť bude beznadějně zkažený. Jemné maso získá nepříjemnou chuť, vůni a narazí na kousky krunýře a jiného odpadu.

Jak vybrat právo

Existuje více než 2000 druhů krevet, ale jejich zapamatování není nutné. Stačí vědět, že jsou teplokrevní, žijí v teplých mořích a chladnokrevných místech bydliště, které v zimě.

První jsou odrůdy královské, tygří a jiné. Pocházejí z Číny, Thajska, Indonésie, Asie. Druhou menší kategorii pochází z Norska, Estonska, Dánska a dalších zemí. Čím menší je jednotlivec, tím levnější je, ale užitečnější. Současně podléhají výrobky v Evropě povinné hygienické kontrole, která je v asijských zemích vzácná.

Většina se domnívá, že je výhodnější koupit již oloupané krevety. Ale není. Pokud se naučíte, jak čistit mořské plody, odpad zůstane na minimu, a nejen oni sami budou chutnat mnohem lépe,ale užitečnější.

Při výběru výrobku byste měli věnovat pozornost:

  • informace o výrobci. Měla by být co nejúplnější s adresou a kontaktními čísly;
  • kalibr. Tato čísla poskytují příležitost k navigaci velikosti krevet. Pokud je například napsáno 1 kg - 100/120, znamená to, že v jednom kilogramu je 100-120 kusů. Pokud se krevety prodávají bez hlavy, je kalibr často označován jako hmotnost 450 g (lb).
  • vzhled. Tyto mořské plody by měly mít přeložený ocas, hladkou, hladkou barvu. Staří jedinci mají suché mušle, nažloutlé maso, na tlapách jsou tmavé tečky nebo skvrny. Pokud má krevety svůj ocas, nejpravděpodobněji je zmrazené již mrtvé;
  • ledu a sněhu v balení. Neměli by být. To je známkou opakovaného zmrazování;
  • barva hlavy. Nejužitečnější hnědá. Jedná se o březí krevety. Na druhém místě se šedými hlavami. To jsou obyčejní jednotlivci. Zelené hlavy nemusí být strach, to je jen znamení krmení jednoho z typů planktonu. Černá hlava hovoří o vážné nemoci, takže nákup je přísně zakázán.

Zmrazené jedince malé velikosti, chladnokrevné, mající šedohnědou barvu a ohnutý ocas jsou tou nejlepší volbou.

Věnujte pozornost!

Mořské plody nelze prodávat chlazené. Mají příliš krátkou trvanlivost.

Metody čištění

Získaná pochoutka může být odstraněna několika způsoby. Ať je zvoleno cokoliv, budete potřebovat nůž nebo nůžky, misku na čištění, misku na čištěnímořské plody.

Klasický způsob (ruční čištění)

Vařte krevety, chladné. Odstraňte hlavu, sbírejte nohy do „svazku“ a jemně táhněte tak, aby se rovnoměrně pohybovaly, ne po částech. Poté je nutné oddělit desky skořepiny ve směru od hlavy k ocasu.

Ocas může být odstraněn a můžete odejít. Například při výrobě rolí je to jedna z nejběžnějších dekorací. Ano, a na jiných jídlech takový doplněk vypadá velmi originálně.

Nejtěžší je odstranit střevní žílu. Pokud praskne, objeví se hořkost a nepříjemné aroma. Musíte ho vytáhnout prsty, ale velmi pomalu, takže vyjde úplně, ne po částech. Pokud se vše provádí pomalu a opatrně, zůstane jen šťavnaté maso.

S nůžkami

Odřízněte hlavu a nohy. Na zadní straně vrchu proveďte řez uprostřed skořápky a pokračujte v řezání, pomalu se pohybujte dolů. V oblasti ocasu bude možné odstranit dvě části skořápky, kterými by měla jít tvrdá část břicha. Pokud není viditelná střevní žíla, na zadní straně by měla být provedena snadná incize. Může být umístěn v hloubce 0,5 cm.

Poradenství!

Pokud je krevety velké, může mít dvě střevní žíly. Jeden na zádech a druhý na břiše.

S ocasem opět jednáme sami. Můžete odejít, ale můžete smazat.

Jak čistit zmrazené

Mořské plody by měly být umyty ve studené vodě, nechány uschnout, rozptýleny na posteli, posypány solí. Za minutuOpláchněte znovu, vypusťte přebytečnou kapalinu a pokračujte v práci.

Držte hlavu pevně na základně, otočte ji mírně doleva-doprava a odtrhněte ostrým pohybem. Pak můžete pokračovat a odstranit nohy. Při čištění čerstvých garnátů se budou držet na rukou, takže by nebylo na škodu klást vedle nich hlubokou misku s vodou, aby se tam pravidelně ponořovaly prsty.

Skořepina by měla být odstraněna od spodního segmentu. V tomto případě je žádoucí jemně otáčet krevety, pak se zcela odkloní. Konečně, odstranit ocas, trhání, stejně jako hlava. O žaludku se střevy také nelze zapomenout. Žíla by měla být tlačena nožem, opatrně vytažena. Pokud je jedinec malý, může být proveden řez po celém hřbetu, aby bylo snadnější odstranit žílu bez poškození.

Stačí, aby se garnáty čistily nezávisle 2-3 krát, aby si tuto dovednost osvojily a aby neměly žádné další potíže.