Jak čistit kokos doma s nožem

Ořech z jižních zemí se stal častým hostem v naší stravě. To jde do prodeje, jak v už “rozebrané” formě - kokosové lupínky, máslo, mléko, a celý, pokrytý tvrdým, jako dřevo ochranný plášť. Nákup kokosového ořechu v jeho původní podobě, musíme vyřešit problém s jeho úklid doma. K tomu je vhodný obyčejný kuchyňský nůž, ale budete se muset naučit několik triků ze zámořské struktury vlašských ořechů.

Výběr kokosu

Než si vychutnáte sladké mléko a šťavnatou dužinu kokosu, musíte si vybrat zralé a čerstvé ovoce. Mezi požadované funkce patří:

  1. Hmotnost. Kokos, dokonce i malý, musí být těžký.
  2. Kapalina. Otřeste maticí v ruce, je-li slyšet dobře slyšený zvuk bublání, znamená to, že v ní je hodně mléka.
  3. Tvrdost. Kokosová skořápka je vláknitá, cítí se jako vlnitá kůra.
  4. Žádné trhliny, plísně, měkké skvrny, bílé nebo růžové skvrny.
  5. Vůně. Navzdory tomu, že kokos je oceňován pro svou původní příjemnou vůni, celé ovoce by ho nemělo vyzařovat. V opačném případě existuje pravděpodobnost poškození skořápky, nebo to naznačuje, že tekutina uvnitř začala kvasit, kyselá, hnijící.
  6. Tři tmavé promáčknutí se nacházejí na části plodu, kde byla připojena k větvi. Měly by být suché, pevné, odolné vůči tlaku prsty.

Jak vyčistit kokos nožem

K čištění kokosu existuje několik způsobů. Pro první budete potřebovat:

  • nůž s tenkým okrajem (může být nahrazen šroubovákem nebo velkým hřebem);
  • kladivo;
  • sláma;
  • mísu nebo jiné hluboké plavidlo;
  • ručník.

Umístěte ovoce na stůl, předem položený ručníkem (nutné opatření proti uklouznutí). Najděte si místo se třemi černými drážkami na matici a dva z nich děrujte nožem.

Pozor!

Není nutné prorážet třetí otvor kokosu, jinak bude obtížné vypustit kapalinu z ovoce.

Do jedné z otvorů vložte slámu a vypijte kapalinu nebo ji nalijte do samostatné nádoby. Pak se podívejte na matici, na její ochranné skořápce můžete vidět tenkou čáru, která polovinu ovoce, podobně jako mnoho jiných druhů ořechů. Jemně ji poklepejte, jednou rukou držte kokos. Chcete-li urychlit proces, můžete procházet ovoce, zarážející. Postupně se kokos začne rozkládat, pomáhat mu zasunutím nože dovnitř a řezáním v pokračování trhliny.

Druhá metoda předpokládá přítomnost:

  • nůž;
  • mísy;
  • chladničku;
  • Mosaz nebo mikrovlnná trouba.

Odstraňte kapalinu stejným způsobem jako v předchozí metodě. V opačném případě může ohřátý kokos explodovat. Ovoce nechte na plechu a odešlete do trouby ohřáté na 200 ° C po dobu 25 minut nebo na 5 minut v mikrovlnné troubě. Po zahřátí ihned vložte do mrazničky na 15 minut. Tento postup udělá kokos velmipoddajný, snadno se odhalí poklepáním lžící nebo rukojetí nože.

Třetí možnost vyžaduje její provedení:

  • nůž;
  • obaly na potraviny;
  • ručník;
  • šálek nebo misku;
  • přítomnost rohové stěny nebo sporáku.

Vypusťte kokosovou kapalinu do vhodné nádoby, zabalte ji lepící fólií. To zachrání podlahu, oděv a blízké lidi od kapiček zbývajících tekutin nebo vláken vlákna. Připevněte matici kloubem polovin k rohu a několikrát jej zatlačte, otočením ve vašich rukou.

Čtvrtá metoda zahrnuje otevření kokosu nožem, který se používá jako dláto. Budete potřebovat:

  • velký široký nůž;
  • ručník;
  • kalíšek na tekutiny;
  • široká mělká mísa;
  • kladivo.

Vypusťte kapalinu v šálku. Dejte do misky ručník, pak do ní vložte kokos, aby byl viditelný šev ovoce. Pomalu do něj zasuňte nůž tak, jak je to jen možné, a otočte matici. Když se linie stane čirou a viditelnou, začněte poklepávat kladivem na tupou stranu nože, která má ostrou stranu v kokosu. Matice praskne, poté můžete pokračovat v postupu klepání nebo se pokusit, stejně jako v první metodě, odtrhnout poloviny od sebe nožem.

Tipy

Dužina kokosového ořechu je snazší oddělit, pokud je předem trochu zahřívána v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Můžete ho vyčistit malým nožem nebo lžící.

Pozor!

Čerstvé kokosové vlákniny nejsou tak sladké jako ve slavnélahůdek. Zpočátku může dokonce zklamat. Ale nevzdávejte se tohoto ovoce. Specifická chuť se postupně stává „srozumitelnou“ pro receptory a bez cukru.

Kokosová šťáva se neuchovává déle než 24 hodin ani v chladničce. Potřebuje okamžitě pít.

Skořápka by neměla být vyhozena, bude to výborné odvodňovací a hnojicí pokojové rostliny nebo materiál pro řemeslné práce dětí.

Kokosová kapalina je vhodná pro diabetes, zánět, horečku a ledvinové kameny.

Pokud zbývá mnoho buničiny, otřete ji a osušte. A pak přidáme do dezertů a ovocných salátů.

Tekutina uvnitř plodu může být téměř čirá nebo s viditelným bílým třpytem a silnější. V prvním případě se jedná o endosperm nebo kokosovou vodu, která ještě není nasycena tuky a oleji. Ve druhé - to je plné kokosové mléko. Oba, a další je užitečné pro člověka a spíše chutné. Ale pokud je průsvitná šťáva nízkokalorická, pak mléko již obsahuje velké množství tuků a sacharidů.

V alkoholických koktejlech lze kokosovou vodu použít jako tonikum.

Kokosový ořech má úžasnou vůni a chuť, dokáže obohatit mnoho pokrmů a je sám o sobě příjemnou a užitečnou pochoutkou. Není snadné jej otevřít. To bude vyžadovat jak fyzickou sílu, tak vynalézavost a opatrnost. Ale veškeré úsilí se vyplatí první doušek přírodní kokosové vody a lžíce čerstvé buničiny. Děti budou obzvláště potěšeny, když se rodiče v jejich domě snaží otevřít pro ně opravdový kokos.