Jak a jak skladovat kávová zrna v domácnosti

Chuť a aroma připraveného nápoje závisí na podmínkách skladování kávy. Je nutné nejen vybrat kontejner, ale také najít místo ve vašem bytě s optimálními ukazateli vlhkosti a teploty. To zachová přirozené vlastnosti otevřené kávy až do posledního použití jejích fazolí.

Podmínky skladování

Přírodní aromatické látky nalezené v kávě jsou destruktivně ovlivněny řadou faktorů:

  • Vzduch. Přítomnost kyslíku v něm vyvolává oxidační reakci. Když přijde do styku s kávou, jsou zničeny olejové frakce, které jsou zodpovědné za chuť nápoje. Další vlastností zrna je vysoká absorpce cizích pachů;
  • Vlhkost. Jeho míra by měla být v rozmezí 50-60%. Při častém vaření a bez kapuce se v kuchyni hromadí vlhkost a bude překročena požadovaná rychlost. Zrna ji absorbují a ztrácejí chuť. Někdy mohou plísně;
  • Zvýšená teplota. Nenechávejte ovoce kávovníku v místnosti, kde teplota přesahuje 25 stupňů. Za takových podmínek se aktivují chemické reakce, které vyvolávají proces odpařování vlhkosti a etheruoleje. Čísla tohoto ukazatele by měla být v rozmezí -20 až +16 stupňů;
  • Světlo. Obsah produktu transparentní pro nádobu nebo otevřenou formu způsobí změny barvy a chuti v důsledku zničení struktury zrna.

Při dodržení všech podmínek budete moci připravit chutnou kávu s příjemnou vůní po dobu 10-60 dnů.

Výběr táry

Výrobek skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Měla by brát v úvahu materiál jeho výroby:

  • kov. V téměř každém bytě najdete plechovky z nerezové oceli nebo cín. Mohou to být nádoby z cukrovinek, listový čaj nebo instantní káva. Nemají dostatečnou těsnost, pokud jsou jejich kryty také kovové, nikoliv nylonové. Nevýhodou tohoto skladování je proto schopnost zrn absorbovat pachy sousedních produktů. Kromě toho můžete při pití cítit jemnou kovovou chuť;
  • tónované sklo. Tyto kontejnery se prodávají v různých supermarketech. Je vybaven speciálním krytem, ​​který neumožňuje pronikání vlhkosti a vzduchu dovnitř. Neutrální materiál nedovolí, aby plody kávovníku absorbovaly cizí pachy. Náklady na kapacitu jsou nízké, takže pro milovníky kávy nebude jejich nákup zatěžující;
  • plast. Je považován za nešťastný materiál pro skladování, protože absorbuje aroma plastu. Víka takové nádoby také nemají vysokou těsnost, což umožňuje pronikání vlhkosti, vzduchu a příchutí třetích stranuvnitř;
  • keramika. Perfektně zapadající baňky z kameniny, vybavené speciálními západkami nebo gumovými podložkami, aby bylo zajištěno těsné uchycení víka. Nevýhodou je nemožnost jeho pořízení v jakémkoliv obchodě, protože keramické výrobky jsou vyráběny hlavně bez zohlednění důležitosti utěsnění nádoby. Ale pokud je to žádoucí, kontejner může být nalezen, i když jeho cena může být vyšší než u kontejnerů vyrobených z jiného materiálu;
  • strom. Výrobky se používají hlavně pro dekorativní účely, protože nemohou chránit před vlhkostí a vzduchem. Oxidační proces povede ke zhoršení zrn během 5-7 dnů.

Na základě těchto vlastností se za nejoptimálnější považuje sklo a keramické obaly.

Důležité!

Při nákupu neberte nádobu na hromadný náklad, ve které lze uchovávat nápoje delší než 2 týdny.

Často se používá pro skladování fóliových sáčků s klopou nebo zipem. Nenechávají vzduch, vlhkost a světlo při zachování přirozené chuti a vůně kávy. Po vyjmutí může být malá část balení zkroucena, což odstraní zachycený vzduch.

Volba táry závisí na vašem vkusu, ale nezapomeňte, že zanedbávání tohoto procesu urychlí proces zkazování obilí.

Kde výrobek skladovat

Volba správného místa skladování také zachová chuť a vůni kávy. Zvažte následující možnosti:

Kuchyňská linka (zavřená)

Zrna budou chráněna před světlem a vlhkostí. Přírodní dřevo vytvoří podmínkypřirozené větrání a konstantní vlhkost. Skříň by měla být umístěna dále od plynového sporáku a dřezu. Kontejner se doporučuje uchovávat v oddělených komorových ochucených výrobcích a sušených bylinkách. Tím se odstraní absorpce pachů třetích stran obilím. V okolí je povoleno umístění obilovin, chleba a těstovin.

Mraznička

Nízká teplota zajišťuje dlouhou životnost. V tomto případě musíte dodržovat následující pravidla:

  • v nádobě musíte dát takové množství kávových zrn, aby mohly být použity pro 1 p.;
  • sekundární zmrazení není přípustné. To vede ke změně struktury plodů kávovníku;
  • neotevírejte prostor zbytečně;
  • skladování se provádí pouze v suchých mrazicích komorách.

Důležité!

Mnozí milovníci kávy raději před zmrazením doporučují pražení fazolí.

Můžete také použít metodu skladování za studena. Nízká teplota umožňuje produktu zachovat si své vlastnosti. Současně však existuje řada nepříznivých faktorů:

  • pokles teploty v důsledku častého otevírání dveří chladničky;
  • vysoká vlhkost;
  • možnost kondenzace na povrchu plodů kávovníku;
  • dostupnost napolice různých výrobků se štiplavým zápachem.

Tato metoda se nedoporučuje, protože neumožňuje zachovat přirozené vlastnosti zrn.

Skladovatelnost

1,5-2 g se skladuje v neotevřeném balení, pokud je odtlakován, je tato doba zkrácena na 10-14 dní v souladu s předpisy pro skladování. Chcete-li zachovat chuť kávy do 2 měsíců, doporučuje se výrobek umístit do vzduchotěsné nádoby v mrazírenské komoře.

Viz také

Jak správně skladovat vlašské ořechy loupané a ve skořápce

Vlašský ořech je rozmarný výrobek při skladování. Důvodem rychlého zhoršení je vysoký obsah tuků v jádrech. Olej, ...

Funkce ukládání

Výrobek můžete chránit před poškozením dodržováním následujících pravidel:

  • po opékání by mělo zrno stát asi 2-3 hodiny, aby se z nich uvolnil oxid uhličitý. Jeho přítomnost může způsobit roztržení nádoby;
  • musíte zvolit zapečetěnou nádobu;
  • Aby se zabránilo absorpci pachů třetích stran, není třeba vzít plastovou nebo kovovou nádobu a také je umístit na samostatnou polici od jiných výrobků se specifickou vůní;
  • Při otevírání výrobního balení odřízněte malý roh, vylijte požadovanou část výrobku a pak pevně svinujte horní část a zajistěte speciální sponou. To pomůže zabránit vniknutí vzduchu;
  • Nepokládejte nádoby na kávu do blízkosti plynového sporáku nebo dřezu;
  • při skladování v mrazničcezabalte obilí do jednorázových porcí.

Výsledkem nesprávného skladování

Porušení pravidel pro obsah kávových zrn bude mít následující důsledky:

  • změna nebo ztráta chuti při styku se vzduchem;
  • forma na povrchu výrobku;
  • ztráta chuti v důsledku nestability a těkavosti aromátů;
  • kyselý zápach způsobený změnou struktury zrn a tvorbou filmu na jejich povrchu;
  • absorpce pachů třetích stran. To vám nedovolí vychutnat si skutečnou chuť a vůni kávy.

Jakákoli neshoda s pravidly pro skladování ovlivňuje kvalitu výrobku.

Tipy

Znalci kávy doporučují ponechat během skladování některé nuance:

  • každý druh obilí musí být umístěn v oddělené nádobě;
  • Skladovací prostor by neměl být vystaven ultrafialovým paprskům nebo parám vznikajícím během vaření. Uzavřená skříň by proto neměla být umístěna před oknem nebo v blízkosti kamen;
  • nenechávejte nádobu v blízkosti radiátoru, dřezu a parapetu;
  • aby se zabránilo absorpci pachů třetích stran, mělo by být víko po obvodu opatřeno silikonovým kroužkem;
  • by neměli nakupovat hromadná balení kávy;
  • vyhněte se umístění výrobku do chladničky;
  • před vařením nápoje by mražená zrna měla ohřát na pokojovou teplotu.

Neboj se, jak si každý den vychutnat lahodnou kávu,dodržovat pravidla jeho skladování. Jsou jednoduché, takže můžete obilí snadno uložit 14-60 dní.