Cool 5 způsobů, jak sušit švestky, aby švestky

Aby bylo možné získat vysoce kvalitní sušené ovoce, je nutné při nákupu nebo sběru nejen věnovat pozornost vzhledu švestky, ale také dodržovat určitá pravidla sušení. Tento proces lze provádět různými zařízeními nebo přímo na slunci. Přidáním výsledných švestek do pokrmu během vaření získáte jídlo s vůní.

Užitečné vlastnosti sušených švestek

Terapeutický účinek sušeného ovoce je způsoben přítomností užitečných mikroživin v jeho složení:

  • retinol. Pomáhá zlepšovat vidění a normalizovat metabolismus;
  • thiamin. Zrychluje metabolismus bílkovin a sacharidů, stabilizuje emocionální stav člověka a zlepšuje tok kyslíku do buněk, čímž brání rozvoji tkáňové hypoxie;
  • riboflavin. Stimuluje proces regenerace poškozených buněk;
  • kyselina nikotinová. Zvyšuje produkci žaludeční šťávy;
  • Kyselina pantothenová. Poskytuje lepší vstřebávání jiných vitamínů v těle;
  • pyridoxin. Aktivuje produkci enzymů nezbytných pro imunitu,nervový a trávicí systém;
  • kyselina listová se podílí na vylučování hormonu štěstí, který pomáhá posilovat nervový systém;
  • Vitamin C. Chrání tělo před rozvojem infekčních a zánětlivých patologií zlepšením imunity;
  • Vitamin E. Má antioxidační a regenerační vlastnosti;
  • Vitamin K (fylochinon). Zvyšuje úroveň srážení krve, což pomáhá vyrovnat se s problémem krvácení, neutralizuje silné jedy (kumarin), zlepšuje příjem vápníku v těle a podílí se také na syntéze proteinů nezbytných pro srdeční a plicní tkáň.
  • hořčík. Posiluje zubní sklovinu, podporuje růst kostí a snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů a tvorby močového měchýře;
  • draslík. Reguluje rovnováhu vody a soli, přeměňuje glukózu na buněčnou energii, obohacuje mozek kyslíkem, zlepšuje paměť a normalizuje střevní motilitu;
  • zinek. Má protizánětlivý účinek a hraje důležitou roli při obnově hormonálních hladin;
  • železo. Normalizuje metabolismus vitaminů skupiny B, posiluje imunitní systém, podílí se na krvi a vylučuje hormony štítné žlázy;
  • sodík. Rozšiřuje krevní cévy, udržuje acidobazickou rovnováhu, aktivuje pankreatické enzymy a reguluje svalovou a nervovou soustavu;
  • fosfor. Podílí se na tvorbě kostní tkáně, pomáhá obnovit poškozené buňky a odstraňovat toxiny z ledvin;
  • pektiny. Zlepšuje funkci střev a snižujekoncentrace cholesterolu;
  • vlákno. Pomáhá zkapalnit fekální hmoty a odstranit zácpu;
  • sorbitol. Obnovte střevní mikroflóru.

Velké množství užitečných vlastností sušených švestek umožňuje jeho použití při přípravě populárních receptů na léčbu zácpy, hypertenze, revmatismu, patologií jater a urolitiázy. Na základě antioxidačního účinku se doporučuje použít sušené švestky k prevenci zubních a onkologických onemocnění.

Výběr švestky pro sušení

U švestek se doporučuje zvolit odrůdy s hustou kůží a sladkým ovocem, přičemž buničina neobsahuje velké množství vlhkosti:

  • Burton;
  • Renklod;
  • Ugorka;
  • Maďarština;
  • Kanadský.

Před zahájením sběru švestek zatřepejte strom tak, aby zralé ovoce padalo. Po tomto, ovoce jsou shromážděny bez promáčknutí, černé tečky, označující přítomnost červa nebo jiné škody.

Při výběru na trhu se doporučuje pečlivě zkontrolovat vzhled odtoku:

  • bílý zbytek, snadno omyvatelný rukou. To označuje pěstování produktu bez použití chemických látek;
  • ingrained white drips označují použití pesticidů;
  • olejovitý povrch kůže označuje zpracování ovoce voskem, což zvyšuje jejich trvanlivost;
  • uvnitř švestky nesmí být žádné známky onemocnění;
  • stonek má tmavě hnědou barvu a je snadnýodejde;
  • na plodu nejsou žádné otisky a zelené strany.

Krásné ovoce ještě není důkazem kvality výrobku, takže při nákupu ovoce zvažte přítomnost známek zralosti a dalšího zpracování s chemikáliemi, které neprospívají vašemu tělu.

Příprava švestky k sušení

Po odběru ovoce je třeba je připravit:

  • přezkoumávat švestky na hnilobu a jiné škody;
  • rozdělena na velké a malé. Sušení nejprve trvá delší dobu;
  • důkladně opláchněte pod tekoucí vodou;
  • Chcete-li získat švestky bez kamene, ovoce se rozseká na polovinu ostrým nožem a odstraní se;
  • provádějí blanšírování. Připravené švestky se umístí na 20 sekund. v nádobě s vroucí vodou, ve které je soda předem míchána (1 lžička na 1 litr vody). Plody by měly být zcela ponořeny do kapaliny, aby se na kůži objevily praskliny. To urychlí proces odpařování vlhkosti a sušení;
  • pak se ovoce opět naplní studenou vodou a otře se papírovým ručníkem.

Po provedení těchto akcí můžete pokračovat přímo k procesu získávání sušených švestek.

Jak sušit odtok

Pro výrobu sušených švestek lze použít různé nástroje.

Elektrická nebo plynová trouba

Proces sušení je rozdělen do následujících kroků:

  • připravené ovoce rozprostřené na plech. Pokud sušíte nakrájené švestky, rozkládají sekůži dolů, aby nedošlo k odkapávání šťávy. Pec je umístěna do trouby, zahřívána na teplotu 50 ° C po dobu 4 hodin Po uplynutí této doby by švestky měly vychladnout asi na 5 hodin;
  • druhou etapou je umístění pánve se švestkami do trouby na 6 hodin, teplota v ní se zvýší na 70 stupňů. Na konci plodu opět zasuňte a nechte vychladnout;
  • v posledním stupni sušení se trouba zahřeje na 90 stupňů a plody se suší po dobu 30 minut.

Pro karamelizaci cukru na povrchu sušených švestek trvá 15 minut. Můžete zvýšit teplotu na 100 stupňů. To mu dodá lesk a sladší chuť.

Mikrovlnná trouba

Toto zařízení umožňuje účinné a rychlé usušení švestky, ale nevýhodou je nemožnost současného sušení velkého množství ovoce.

Umístěný v mikrovlnné misce s ovocem rovnoměrně rozloženým na ní. Napájení je nastaveno na 250-300 W a čas - 5 minut. Obvykle je tato doba dostačující pro švestky. V případě potřeby můžete prodloužit dobu schnutí kontrolou dostupnosti produktu každých 30 sekund.

Důležité!

zvýšení moci může vést k přeměně švestky na uhlíky.

Elektrodryer

Proces výroby švestek s použitím elektrické sušičky připomíná sušení švestky v peci:

  • rozšířit ovoce na speciální palety, které jsou nastaveny na 4 hodiny v elektrické sušičce při teplotě 45-50 ° C. Oni jsou pak vyjmutí a odešel.ochlaďte stejné množství času;
  • pak nastavte teplotu na 60 ° C a nastavte palety na 5 hodin.
  • ve třetí fázi se teplota zvýší na 75-80 stupňů a podnosy se naloží do elektrické sušičky na 5 hodin.

Aby se zajistilo rovnoměrné sušení, doporučuje se vyměnit palety s ovocem.

Další způsob výroby švestek je sušení na slunci. Tento proces je delší, ale nevyžaduje přítomnost určitých zařízení a cena elektřiny je proto považována za nejlevnější.

Aby se to provedlo, řezané ovoce se umístí oloupané na kovové podnosy nebo dřevěné palety, které jsou předem potažené papírem. Můžete také použít tlusté listy lepenky. Top doporučují švestky kryt s gázou chránit je před různými hmyzem. V závislosti na velikosti ovoce trvá sušení 5-7 dní. Současně je nutné zajistit, aby plody nespadly pod deštěm, nebo aby jejich povrch nebyl pokryt rosou, proto by se měly tácky sbírat doma na noc.

Důležité!

1 s. 1 písm. za 2 dny musí být švestka otočena, aby se dosáhlo rovnoměrného sušení ovoce.

Jak určit připravenost sušených švestek

Abyste pochopili míru připravenosti, musíte zkontrolovat vzhled umyvadla. Měly by být:

  • elastické a pevné. Když kliknete na jejich povrch netvoří praskliny a nevyteče šťáva, ale zároveň je zachována integrita;
  • pružné;
  • nedržet se prstů.

Připravené sušené ovoce se skladuje ve skladovacích nádobách.

Jak skladovat švestky doma

Sušené ovoce se umisťuje do papírových sáčků, látkových pytlů nebo lepenkových krabic a ponechává se v dobře větraném prostoru. Můžete také použít skleněné nádoby, které jsou předem naplněné vařící vodou a vysušeny. Uvnitř vyložily švestky, posypané cukrem a nahoře jsou hermeticky uzavřeny plastovými kryty.

Tipy

Chcete-li získat kvalitní výrobek, musíte dodržovat základní pravidla:

  • zvolit správnou odrůdu švestek;
  • při nákupu ovoce věnovat pozornost jeho vzhledu;
  • nezapomeňte na blanšírování švestek během přípravy;
  • při sušení v zařízeních pro pozorování teploty;
  • otočte švestky na slunci, aby bylo dosaženo rovnoměrného sušení.

Nedoporučuje se sousedství sušených švestek s páchnoucími produkty, protože tento pach může absorbovat.

Proces sušení švestky není složitý, ale vyžaduje dodržování určitých pravidel. Pokud budete pozorovat, budete mít chutné a zdravé švestky, které lze použít nejen pro vaření, ale také pro léčbu některých onemocnění. Má málo kontraindikací, proto je povoleno pro děti a těhotné ženy.