Co dělat, když litinová pánev rzi: příčiny rzi, metody eliminace, péče, prevence

Lahodné tortilly, šťavnaté kotlety lze vařit v litinové pánvi. Toto jídlo je odolné, ale vyžaduje zvláštní péči. Litinová pánev je často bez koroze. Nemusíte se rozčílit, snadno se čistí .S řádným provozem, litinové nádobí sloužilo více než tucet let.

Příčiny koroze a zdravotních rizik

Výrobky slavných značek (Rondell, Tefal, BergHoff) procházejí předběžným výcvikem (kalcinací). Jsou vyrobeny z vysoce kvalitních slitin. Levné modely litiny neznámých firem mohou obsahovat nečistoty, které zhoršují nelepivé vlastnosti, korozi při vysoké vlhkosti.

Při kontaktu s abrazivními čisticími prostředky obsahujícími alkálie se bude litina lišit. Po promytí chemií se na povrchu vytvoří červené pruhy. Rust nelze vyhnout, pokud litinová pánev alespoň jednou umyje v myčce.

Inseznam příčin rzi v litinové pánvi může být přičítán :

  • vzácné užívání;
  • čištění ostrými předměty;
  • kondenzaci na stěnách během skladování;
  • před použitím se nádobí neohřívalo.

Nesprávný provoz vede ke korozi, zničení povrchu v důsledku oxidačních procesů. Ochranný film maziva je na povrchu poškozen, vlhkost proniká do pórů litiny. Aktivuje chemické reakce. Rust jejich výsledek.

Poznámka!

V továrnách jsou pánve kalcinovány, aby se vyloučil výskyt rzi. Dodatečné úpravy prováděné během provozu nádobí zvyšují jeho nelepivé vlastnosti.

Nezapomeňte na nebezpečí koroze na zdraví. Jeho částice obsahují železo. Jeho přebytek zhoršuje činnost ledvin a jater. Orgány odpovědné za čištění těla. Mohou nastat problémy s pokožkou. Trpět zuby. Zhoršují činnost střeva, žlučníku.

Metody odstraňování stop koroze


Rust hovoří o oxidačních procesech. Jídlo vařené v rezavé misce dostane nepříjemnou chuť, popáleniny. Rez z litinové pánve musí být neodkladně odstraněn. Existuje mnoho možností. Jakákoliv záruka úplné obnovy povrchu.

Abrazivní žínka

Co dělat v první řadě, pokud litinová pánev silně rzi, jídlo neustále hoří. Silná hnědá patina ukazuje, že ochranný film je poškozen, nádobíje třeba znovu zapálit. Předtím je třeba povrch vyčistit.

Odstraňte rez z litiny použitím abrazivního žínku vyrobeného z ocelového nebo měděného drátu. Najednou nelze odstranit silnou patinu. Po prvním čištění by měl být povrch promyt vodou s přídavkem detergentu. Odstraňte zbytkovou rzi žínkou, opláchněte ji znovu. K zapálení na povrch litinového nádobí pokrytého ochranným filmem.

Jedlá soda

K odstranění lehkých, světle hnědých skvrn nejsou potřeba tvrdé kartáče. Můžete se zbavit malé rzi na litinové pánvi pomocí jedlé sody. Jedná se o lehké brusivo. Postup čištění povrchu je následující:

  • sodná voda do husté kaše;
  • naneste pastu na houbu nebo hadřík, otřete silou část pokrytou rezavými usazeninami;
  • opláchněte ošetřený povrch sody vodou.

Povrch bude obnoven, pokud pravidelně čistíte malé množství sodovky sódou, otřete pánev suchou a namažte tenkou vrstvou rostlinného oleje.

Sůl

Hrubá sůl je lehká brusiva. Nejprve se zředí vodou, získá se pasta, která se nanese na rezavý povrch. Krystaly soli jsou větší než soda, takže efekt zpracování přichází rychleji. Po odstranění rzi by měla pánev:

  • promývání;
  • suší se papírovým ručníkem;
  • zakryjte slunečnicovým olejem.

Silné čisticí prostředky

\ t

Odstranění staré, silné vrstvy rzi z litinových nádobí je obtížnější. Sůl a soda nemůže dělat. Potřebujete chemii. Uvolněte korozní vrstvu pomocí čističe obsahujícího kyselinu chlorovodíkovou. Práce s těmito léky je škodlivá. Musí být dodržena ochranná opatření:

  • použití rukavic;
  • pokrývají kůži oděvem;
  • chránit oči brýlemi;
  • otevřete okno (okno).
Poznámka!

Látkový materiál je křehký. Bojí se silných úderů, náhlých teplotních změn.

Acetický roztok

Tabulka 9% octa se používá k odstranění rzi. Smíchejte ve stejném poměru s vodou. Roztok se nalije do nádoby o takovém objemu, že do ní může být vložena pánev. Nejlepší je vzít plastovou umyvadlo.

Litinová pánev se čistí podle následujícího scénáře:

  • namočené v octovém roztoku po dobu 2-3 hodin;
  • vyjměte, opláchněte pod tekoucí vodou;
  • setřete;
  • zahřátí;
  • namazat tenkou vrstvou oleje;
  • se znovu zahřívá v troubě nebo na varné desce.

Trávení

Když neexistovaly žádné kvalitní domácí chemikálie, ženy v domácnosti „vařily“ všechny pokrmy v roztoku sody, čistily je od mastných usazenin a nečistot. Nyní metoda trávení z pánve na odstranění rzi.

Přidá se ½ balení jedlé sody do 6 litrů vody. Roztok se nalije do velké nádoby nebo kbelíku. Nádobí musí být zcela zakryto kapalinou na vaření.Doba trvání procedury od 1 do 2 hodin, v závislosti na tloušťce vrstvy. Var by měl být slabý.

Coca Cola

Coca-cola přichází na záchranu, když se na nádobí objeví první známky rzi. Tento způsob používají mladé ženy v domácnosti. Je nutné pánev naplnit Coca-Cola, na sporák umístit kbelík, ohřát až do varu, vypnout.

Nádoby musí být uchovávány v kapalině až do ochlazení. Poté musí být odstraněn, omytý žínkou, důkladně otřen, zahřát na varné desce nebo v troubě. Pro zamezení vzniku nových skvrn namažte povrch olejem.

Rybí olej

Rybí olej se používá, pokud se objeví pouze rez. Nanáší se na celý vnitřní a vnější povrch misky. Tuk po dobu 3 až 4 hodin změkčuje plak. Povrch se promyje teplou vodou. Pomocí houby nebo štětce se zbavte zbytků rezavých ložisek.

Aby se zabránilo opětovnému zhnědnutí dna a stěn, obnoví se ochranná vrstva:

  • vezměte slunečnicový olej, namočte do něj papírovou utěrku, otřete pánev dovnitř a ven;
  • nastaveno v troubě o 180 ° C;
  • je v něm umístěna litinová nádobí;
  • po 1 hodině se trouba vypne;
  • vyjímat pouze po ochlazení stěn.

Příprava k použití

Pro další použití by měla být připravena nová litinová nádobí. Bez tohoto, to může rez po několika použitích. Manipulace, které chrání litinu před oxidací:

  • promývání nového produktus mírným detergentem;
  • opláchněte teplou vodou;
  • suchý;
  • nalijte dostatečné množství rafinovaného rostlinného oleje;
  • kalcinuje se při nízkém ohni, dokud se nevytvoří kouř.

Je-li to možné, proveďte postup na čerstvém vzduchu, pokud to není možné, aby bylo zajištěno dobré větrání.

V litinové pánvi není po abrazivním čištění žádná ochranná vrstva. Chcete-li obnovit, musíte ohřát nádobí. Hosteska si může zvolit vhodnou metodu pro sebe.

První verze

Plynová (elektrická) trouba se zahřeje na 180 ° C. Vyčistěte litinové nádobí namazané rostlinným olejem. Používejte pouze rafinované. Pro jednu misku dost 1 polévková lžíce. Já Olej otřete celý povrch výrobku.

Nádoby vložte do trouby dnem vzhůru. Zlepšuje kvalitu kalcinace. Tepelné ošetření trvá 60 minut. V této době patří kukla, otevřete okno. O hodinu později se trouba vypne. Pokrmy zůstanou v něm až do zchlazení.

Druhá možnost se solí

Na varnou desku se umístí pánev smažená od rzi. Vezměte velkou sůl. Nalijte ji na dno vrstvou 1 cm a zapněte hořák. Uchovávejte s teplou solí nejméně 20 minut. Když je kalcinován, je nepříjemný zápach, vytváří se lehký kouř.

Po 20 minutách se vypne hořák. Když se pánev ochladí, sůl se odstraní. Povrch se otírá papírovou utěrkou. Nalijte rafinovaný olej, vařte na nízkém ohni 20 minut. Sloučit poplné chlazení. Stěny a dna se třely suchou papírovou utěrkou.

Viz také

Jak snadné je čistit nádobí ze sazí a starého tuku doma

Po dlouhém používání se na nádobí objevují saze a šmouhy z tuku, který může hromadit bakterie ...

Třetí možností je vypalování rostlinného oleje

.

Tato metoda je nejjednodušší. Litina na kamna. Nalijte rafinovaný slunečnicový olej. Zahřívejte 1 hodinu. Okno v kuchyni se otevírá pro větrání.

Poznámka! Postup při střelbě je dobrý, když se provádí na otevřeném ohni. V letních měsících je možné provést na chalupě.

Nádoba se nechá zcela vychladnout. Olej se vypustí. Zbytky se odstraní papírovým ručníkem. Pánev není prát. Film, který byl vytvořen při kalcinaci na povrchu, ochrání litinu před kontaktem s vnějším prostředím. To ji ochrání před korozí.

Tipy pro péči o litinové nádobí

Existují dvě hlavní podmínky pro dobrý stav litinového nádobí: časté používání, nedostatek vlhkosti během skladování. Provozní zkušenosti ukazují, že většina výrobků vyrobených z litiny je pokryta rezavým nátěrem, pokud stojí na polici bez použití.

Poznámka!

V litině nedoporučují vaření potravin, které obsahují velké množství kyseliny nebo zásady. Rozkládají nelepivé vlastnosti, ničí ochranný film.

Vlhký vzduch proniká póry železa, stává se příčinouoxidačních procesů. K litinové pánvi bylo jako nové, měli byste dodržovat pravidla:
  • potraviny neuchovávejte, ihned po přípravě přeneste do jiné nádoby;
  • po dokončení procesu vaření, praní;
  • neodstraňujte nečistoty kovovými předměty, nalijte na ně vodu, abyste je odstranili houbou;
  • otřete do sucha, zahřejte, otřete veškerým rostlinným olejem.

V případě litinové pánve může dokonalá čistota způsobit rez. Tenká vrstva tuku ucpává póry v litinovém povlaku, zabraňuje oxidaci, zlepšuje nelepivé vlastnosti.